به گزارش خبرنگار مهر، در مراسم رونمایی از کتاب "1970 روز در شماره شش ژان پارت" نوشته حجت الله ایوبی که عصر پنجشنبه 28 آذرماه برگزار شد، حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیسجمهور گفت: من نیامدم تا صرفا از ایوبی برای این کتاب قدردانی کنم بلکه از رویکردی که در این کتاب آمده قدردانی میکنم. ما در این کتاب با سه وجه رایزنانه، سیاستمدارانه و روشنفکرانه روبرو هستیم. تعریفی که از رایزن فرهنگی ارائه میشود کسی است که وظیفه پیوند زدن فرهنگ را برعهده دارد و یا کسی که ارتباط بین فرهنگی را برقرار می کند.
وی افزود: چگونه است که برخی از رایزنان ما اینگونه نیستند و با ایران، اسلام و یا فرهنگ مقصد و یا بعضا با هیچ کدام آشنایی ندارند اما ایوبی توانست با تجربه فرهنگی ایران را به جامعه روشنفکری بشناساند. رایزن فرهنگی وظیفه دارد که سوتفاهم ها را کاهش دهد. باید فاصله بین فرهنگی را بشناسد. از طرف دیگر باید در افزایش تفاهم ها تلاش کند و ایوبی هم در این سالها از اشتراکات کار خود را آغاز کرد نه از اختلافات. وی متوجه شده است که چه مشترکاتی در فطرت انسانها نهفته است. این کشف راه ورود به هر فرهنگی است.
آشنا ادامه داد: او برای این کار از زبان اخلاق، ادب، هنر و انسانیت استفاده کرد. تجربه اخلاقی وی به گونه ای بود که می دانست باید رفتار احترام آمیز داشته باشد. اما راهی که توسط وی باز شد همچنان باز مانده نماند. او متهم ردیف اول در تهران است به جرم اینکه رایزن کارهای بنیادی نیست و بلکه رایزن کارهای نمایشی است.
مشاور فرهنگی رئیس جمهور گفت: من این افتخار یا خجالت را داشتم که مدتی پیش در همان خیابان در همان ساختمان رایزنی فرهنگی ایران در فرانسه حضور پیدا کنم. اما هیچ کدام از کارهایی که وی شروع کرده بود آنجا ندیدم. ساختمانی بی مراجعه که مشغول کارهای بنیادی است.
وی ادامه داد: زمانی که وی رایزن فرهنگی بود، نماینده ما در سازمان ملل آقای ظریف بودند، سفیر ایران در فرانسه صادق خرازی بود و نماینده ایران در یونسکو احمد جلالی. اینها یک مربعی بودند که مدام در ارتباط بودند.
در ادامه این مراسم علی مرادخانی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آشنایی من و آقای ایوبی به همان زمانی برمیگردد که وی در فرانسه بود. من به دیدار خرازی سفیر سابق ایران در فرانسه رفته بودم و وی برایم گفت که رایزن فرهنگی خوبی دارند که قرار است کارهای مهمی انجام دهد. اوایل ایوبی جای خاصی نداشت در حیاط سفارتخانه یک میزی گذاشته بود و کارهایش را انجام می داد. در همان نگاه اول متوجه شدم که چقدر پیگیر کار است.
وی افزود: متاسفانه رایزنان فرهنگی ما خیلی شناخت ندارند. حتی خیلی از مکانها را در کشوری که حضور دارند نمی شناسند. اما ایوبی همان ابتدا مطالعات زیادی داشت و حتی چهره های هنر آن کشور را هم می شناخت. برای اولین باری بود که دیدم یک رایزن فرهنگی به زبان کشور مقصد مسلط است. ارتباطات ما از همان موقع شروع شد. من مدیر مرکز موسیقی بودم و با کمک ایوبی در پاریس کنسرت هایی برگزار کردیم.
مرادخانی تاکید کرد: کتاب وی را باید رایزنان فرهنگی مطالعه کنند. این کتاب تلاش های ایوبی را نشان می دهد که چقدر برای رسیدن به عمق فرهنگی تلاش کرده است. امیدوارم امثال وی را خداوند زیاد کند و در کار جدید خود در سازمان سینمایی هم موفق باشد. وی همانطور که خوش سخن است خوش قلم هم هست. فکر کنم این روزها خاطرات خود از سینما را هم یادداشت می کند.
در ادامه این مراسم سیف الله صمدیان گفت: من به این موضوع در شرایطی که ما در گرداب فرهنگ سیاست زده هستیم، معتقدم که هیچ هنرمند اصیلی محتاج به هیچ دولتی نیست اما هر دولتی محتاج هنرمند اصیل خود است. ایوبی مانند یک دونده ماراتن است که راههای دور را شروع کرده است تا به نتیجه برسد.
وی افزود: ما در جایی ایستاده ایم که دولت امید است و من برای اولین بار در چنین موقعیتی صحبت می کنم. من به دلیل فیلمی که 16 سال است که درگیر ساخت آن هستم هر سال به جشنواره کن می روم و از نزدیک در آن سالها با ایوبی در تماس بودم. او توانسته بود ارتباط خوبی با امکانات کمی که در اختیار داشت، برقرار کند که در طی تمام این سالها بی سابقه بود.
صمدیان با اشاره به کتاب ایوبی گفت: در این کتاب ایوبی مثل فیلمنامه نویس با دکوپاژ قوی کار کرده است. ما حتی در این کتاب در جایی که لازم است فلاشبک داریم که مخاطب را به یک پایان امیدوارکننده راهنمایی می کند. او تمام ظرائف را در کتاب دیده است. او حتی مشکلات را هم نشان میدهد بدون آنکه مخاطب را اذیت کند.
وی همچنین درباره ضعف این کتاب بیان کرد: امیدوارم نشر ثالث در بخش تصویری این کتاب در چاب بعدی تصاویر را در فرم رنگی گلاسه با کادربندی درست اضافه کند.
حجت الله ایوبی نیز در پایان این مراسم عنوان کرد: بی نهایت از همه شما سپاسگذارم. خوشحالم در دولتی فعالیت می کنم که مشاور فرهنگی او آقای آشنا با این دانش است. جا دارد یادی کنم از دو چهره که یکی از آنها دکتر احمد جلالی است که نماینده ایران در یونسکو و سفیر ایران در خارج از کشور بودند. وقتی وی در پشت تریبون قرار می گرفت تمامی شرقی ها قد می کشیدند. همچنین از صادق خرازی که نماد یک سفیر توانا در جمهوری اسلامی ایران بود که گاهی در پاریس روزی 15 ملاقات داشت. امیدوارم به زودی بهبود یابند.
در این مراسم هنرمندانی چون پرویز پرستویی، امیر حسین شریفی، مینو فرشچی، محمد رسول اف، سفیر افغانستان، کامبیز درم بخش، امیر اثباتی و .... حضور داشتند.
این مراسم در طبقه بالای نشر ثالث برگزار شد اما کمبود جا سختی های خاص خود را داشت و حتی عده ای به همین دلیل در اواسط مراسم سالن را ترک کردند.
نظر شما