به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، یکی از مهمترین دلایل انتقاد برخی کارشناسان و نمایندگان مجلس به توافق نامه ژنو در خصوص بندی از این سند می باشد که در آن آمده است: «هر گونه توافقی متضمن یک برنامه غنی سازی باشد که توسط طرفین تعریف میگردد، برنامهای که شاخصههای آن با موافقت طرفین و منطبق با نیازهای عملی، با محدودیتهای مورد توافق در خصوص دامنه و سطح فعالیتهای غنی سازی، ظرفیت غنی سازی، محلهایی که در آن غنی سازی انجام میشود و ذخایر اورانیوم غنی شده برای دوره زمانی که مورد توافق قرار میگیرد، تعیین میگردد.»
این موضوع باعث شد تا نمایندگان مجلس به این بحث، یعنی تعیین نیاز های کشورمان برای غنی سازی در حوزه های مختلف، صنعتی، پزشکی و کشاورزی ورود کنند و حاصل آن طرحی شود که دولت را ملزم می سازد تا برای اقدامات صلح امیز از قبیل تامین سوخت کشتی ها و نفت کش ها غنی سازی تا مرز 60 درصد را انجام دهد.
اولین بار ابولقاسم جراره عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی مهر از تهیه و تنظیم طرحی توسط جمعی از نمایندگان شاخص مجلس خبر داد که بر اساس آن نیاز کشور در حوزه هسته ای مشخص می شود.
وی در این خصوص توضیح داد: در حال حاضر نیاز ما در بحث هسته ای در حد نیاز نیروگاه ها خلاصه شده، در حالی که این گوشه ای از کار است و نیاز کشور های پیشرفته برای غنی سازی در حوزه های مختلف به مراتب بیشتر از این است.
جراره افزود: به عنوان مثال با هسته ای کردن خیلی از پروژه ها می توانیم از آلوده شدن هوای شهرهای بزرگ جلوگیری کرده و در بحث کشاورزی نیز می توان با استفاده از توانمندی های هسته ای مانع از بیماری هایی شد که در اثر کودهای شیمیایی ایجاد می شود.
این عضو کمیسیون صنعت مجلس در ادامه اظهار داشت: هدف از این طرح این است که دولت ملزم شود که نیازهای کشورمان در حوزه هسته ای را مشخص کند تا بر اساس این نیاز ها غنی سازی تعریف شود.
اما آخرین خبرها از طرح "الزام دولت به غنی سازی 60 درصد" حاکی از این است که تا کنون 100 نماینده پای این طرح را امضاء کرده و مجدانه پیگیر تصویب آن هستند. البته این طرح مخالفانی هم در پارلمان دارد که ورود مجلس به توافق نامه ژنو را به صلاح نمی دانند.
در این میان برخی نمایندگان منتقد طرح، این اقدام نمایندگان را دخالت در کار تیم مذاکره کننده و بهانه ای برای نقض توافق نامه از سوی طرف غربی می دانند. این طیف معتقدند طرح "الزام دولت به غنی سازی 60 درصد" یک اقدام صوری است و هیچ گاه به تصویب نخواهد رسید.
حجتالاسلام حسین سبحانینیا عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از منتقدان این طرح معتقد است: در چنین شرایطی نباید بهانه به دست طرف مقابل داده شود، آنها مدعی هستند که در مقابل ایران گزینه نظامی و مواردی از این دست روی میز دارند و ما اینکه ما در مقابل بگوییم گزینه غنیسازی 60 درصد اورانیوم را در نظر داریم، خوب است ولی نباید این موضوع به صورت طرحی در صحن علنی مورد بررسی قرار گیرد.
وی گفت: اینکه گفته شود اگر آنها توافق را نقض کنند ما نیز دولت را موکلف به غنیسازی 60 درصد میکنیم خوب است ولی نباید این به صورت طرح در صحن آورده و مطرح شود، این رویکرد درستی نیست و آن برگی که در اختیار ما مبنی بر اینکه آمریکاییها زیر تعهداتشان زدند و توافقات را نقض کردند، از ما میگیرد.
این عضو هیات رییسه مجلس گفت: ما در حال حاضر نیازی به غنی سازی 60 درصد هم نداریم، طبیعتا دوستانی که این طرح را امضا کردند باید دلایل خود را مطرح کنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با اصل طرح مخالف نیست، گفت: تاکید من بر این است که تصویب و یا مطرح کردن چنین تصویبی در صحن علنی و در شرایط فعلی درست و به صلاح نیست.
اما در مقابل طراحان و موافقان این طرح معتقدند این طرح یکی از تصمیمات بزرگ مجلس نهم خواهد بود. در همین خصوص اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس و موافق طرح مذکور در گفتگو با خبرنگار پارلمانی مهر با بیان اینکه نمایندگان در بررسی و تصویب این طرح کاملا جدی و پیگیر هستند گفت: ما به طرف غربی اعتماد نداریم و به همین خاطر این طرح را به صورت قانون در می آوریم تا به دولت و تیم مذاکره کننده ابلاغ شود که باید مذاکرات راز این پس بر این اساس این قانون ادامه دهد.
بازتاب طرح غنی سازی 60 درصد در رسانه های خارجی
در شرایطی که مجلس شورای اسلامی طرح الزام دولت به غنی سازی 60 درصدی اورانیوم در صورت تشدید تحریم ها و یا بی توجهی غرب به حقوق هسته یا ایران را بررسی می کند، رسانه های خارجی با برداشت های مختلفی به بازتاب این طرح پرداخته اند.
رویترز: این خبرگزاری انگلیسی بدون توجه به مقدمه این طرح که افزایش سطح غنی سازی را منوط به رفتارهای غیرقانونی و غیرسازنده غرب کرده است، عنوان می دارد که نمایندگان تندرو مجلس ایران در پی افزایش سطح غنی سازی اورانیوم در چارچوب برنامه هسته ای ایران هستند که می تواند زمینه لازم برای ساخت بمب را برای این کشور فراهم کند.
همچنین این خبرگزاری می نویسد: در صورت تعقیب این طرح از سوی دولت ایران باید منتظر رویارویی بیشتر ایران با کشورهای غربی و افزایش سطح اختلافات طرفین بود.
ترند: این خبرگزاری نیز با حساسیت به بازتاب خبر طرح مجلس برای الزام دولت به افزایش سطح غنی سازی در صورت تشدید تحریم ها پرداخته است که البته به مقدمه آن یعنی افزایش سطح غنی سازی در صورت تشدید و تداوم تحریم ها از سوی غرب اشاره کرده است.
در این رابطه ترند گزارش داد: طبق طرح پیشنهادی مجلس ایران در صورت تشدید تحریم ها علیه ایران و یا تداوم تحریم های کنونی در بلند مدت، دولت ملزم است راکتورهای اراک و نطنز را گسترش دهد و غنی سازی اورانیوم را به سطح 60 درصد برساند.
سی ان ان:خبرگزاری امریکایی سی ان ان نیز با اشاره به جزئیات طرح پیشنهادی مجلس به بازتاب خبر آن پرداخته است. این خبرگزاری که دارای گرایشاتی به سمت حزب دموکرات امریکا می باشد می نویسد این طرح مجلس ایران برای افزایش سطح غنی سازی اورانیوم یک هفته پس از گمانه زنی ها در کنگره امریکا در مورد تصویب تحریم های جدید علیه ایران مطرح شده است.
در این رابطه سی ان ان گزارش داد: 100 تن از نمایندگان مجلس ایران با تصویب طرحی دولت ایران را ملزم کرده اند در صورت تشدید تحریم ها و یا تصویب دور جدید از تحریم علیه ایران، با راه اندازی و افزایش فعالیت راکتورهای اراک و نطنز سطح غنی سازی را تا میزان 60 درصد افزایش دهد.
نظر شما