مقصود قربانی در گفتگو با خبرنگار مهر، ظرفیت اسمی کارخانجات قند آذربایجان غربی را بالغ بر یک میلیون و 250 هزار تن دانست و افزود: اما هم اکنون به دلیل تعلل در تحویل به موقع چغندر قند تولیدی کشاورزان، شاهد فعالیت این واحدهای تولیدی فرآوری، زیر ظرفیت اسمی هستیم.
وی با اشاره به اینکه تا کنون بالغ بر 960 هزار تن چغندر قند به کارخانه های قند آذربایجان غربی تحویل شده است، اظهار داشت: این در حالی است که بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده در سال زراعی جاری از 26 هزار هکتار اراضی زیر کشت، بیش از یک میلیون و 350 هزار تن چغندر قند برداشت شده است.
وی با بیان اینکه با احتساب تبدیل 14 درصد تولید چغندر قند به شکر، آذربایجان غربی حدود 45 درصد شکر تولیدی کشور را تامین میکند، افزود: کارخانجات استان توان جذب چغندرقند بیشتر از میزان تولید شده را داشته و می توانند تا سقف بیشتری از این مقدار در سال شکر تولید کنند.
مطالبات چغندرکاران آذربایجان غربی به موقع پرداخت نمی شود
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی عدم پرداخت به موقع مطالبات کشاورزان، بالارفتن هزینه حمل و نقل به دلیل تشکیل صف های طولانی در سالهای قبل، پائین بودن توان مالی چغندر کاران و تعلل در پرداخت تسهیلات سرمایه درگردش به کشاورزان از سوی بانکها را از جمله مهمترین علل عدم تحویلی چغندرقند تولیدی به کارخانه های قند استان دانست.
قربانی اعلام کرد: بالابودن هزینه های تولید، طولانی بودن دوره بهره برداری و اشتغال زمینهای تحت کشت چغندر قند و در نتیجه عدم امکان کشتهای پائیزه باعث شده امسال برخی از کشاورزان تمایل به کشت محصولات رقیب و عدم کشت این محصول و یا تمایل به فروش محصول خود به خارج از استان را داشته باشند .
وی با اشاره به تعطیلی 5 کارخانه قند موجود در آذربایجان غربی از اوایل دی ماه سال جاری، ادامه داد: با توجه به نقش فعالیت کارخانجات قند در تولید و اشتغالزایی در منطقه، ساماندهی و ایجاد تعادل بین تولید و جذب محصول ، از جمله ضروریاتی است که باید به آن توجه اساسی شود.
ساماندهی کشت چغندرقند در راستای برون رفت از بحران کمبود آب دریاچه ارومیه
وی عنوان کرد: در راستای برون رفت از بحران کمبود آب دریاچه ارومیه و به دلیل بالابودن نیاز آبی این محصول، برنامه ریزی جهت افزایش تولید در واحد سطح و افزایش راندمان تولید در اراضی زیر حوزه دریاچه، یکی از مهمترین اقدامات و سیاستهای سازمان برای ساماندهی کشت محصول چغندر قند است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اضافه کرد: در جهت افزایش بهره وری و افزایش تولید در واحد سطح، با در نظرگرفتن کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی طی سال زراعی جاری، چغندر کار نمونه استانی از بوکان با بهره گیری از توصیه های کارشناسان مدیریت ترویج و به کارگیری روشهای نوین علمی توانست تولید این محصول را در سطح 40 هکتار از میزان 165 تن در هر هکتار به میزان 185 تن در هکتار برساند .
کشت چغندرقند در 24 هزار هکتار از اراضی زراعی آذربایجان غربی
قربانی با بیان اینکه برنامه ریزی برای کشت چغندر قند برای سال زراعی 93-92 در سطحی نزدیک به 24 هزار هکتار در سطح استان انجام شده، افزود: بر اساس توافق انجام شده با مدیران کارخانجات قند استان،با توجه به رعایت تناوب زراعی، ظرفیت اسمی کارخانجات موجود و توانایی آنها در تحویل به موقع چغندر قند، این محصول بر اساس برنامه کشت تدوین شده به میزان یک میلیون و 190 هزار تن در سال زراعی 93-92 کشت و تولید می شود.
وی قیمت خرید تضمینی چغندرقند برای سال زراعی 93-92 به ازا هر تن با عیار 16 درصد را دو میلیون و 100 هزار ریال اعلام کرد و اظهار داشت: شیوع انگل سس در مزارع، استفاده از کودهای شیمیایی در زمان کاشت و نیز بازدهی کم بذرهای ایرانی و کمبود بذر خارجی از جمله مشکلات چغندر کاران استان است.
برداشت 53 چغندرقند در هر هکتار در آذربایجان غربی
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی متوسط تولید این محصول را 53 تن در هکتار اعلام و عنوان کرد: برای افزایش راندمان تولید در سطح هکتار و افزایش کیفیت چغندرقند تولیدی در استان بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند برای دست یابی به نتایج به نژادی و به زراعی در مناطق مختلف استان راه اندازی شده است.
وی با بیان اینکه تحقیق و معرفی ارقام نرمال چغندرقند شامل شیرین، جلگه، گدوک، رسول و رقم مقاوم به ریزومانیا به نام زرقان توسط محققان این مرکز تا کنون انجام شده، ادامه داد: تحقیق در زمینه به نژادی و به زراعی بولتینگ، تنشهای محیطی، کمیت و کیفیت، بیماریهای مهم قارچی و بیماری ریزومانیا و کرلی تاپ از گرایش های بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند است.
قربانی افزایش 2 درصدی میزان قند، معرفی رقم متحمل به شوری و بولتینگ، کاشت ارقام چغندرقند در نواحی شور با استفاده از روش کاشت گلدانی، دستیابی به ارقام بافرم ریشه صاف و گرد به منظور کاهش چسبندگی گل و لای و سهولت برداشت، ارائه تکنیک های جدید بهزراعی، تغذیه و آبیاری و آرایش کاشت دو ردیفه به منظور صرفه جوئی در مصرف آب را از جمله اقدامات انجام شده برای بهبود تولید این محصول استراتژیک در سطح استان اعلام کرد.
وی در خصوص تحقیقات انجام شده بر روی چغندر قند و معرفی رقم جدید چغندرقند تربت، گفت: این رقم برای کشت در مناطق شمال شرق کشور جهت کشت بهاره معرفی شده که از نظر آب و هوایی مخصوص کشت در مناطق سرد و معتدل بوده که در استان ما نیز در شهرستانهای جنوبی که آب و هوایی سازگار با شرایط کشت این محصول دارند، قابل کشت است.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اعلام اینکه این رقم چغندرقند مقاوم به بیماری ریشه ای ریزومانیا بوده که در شرایط نرمال کشت دارای عیار متوسط 16 به بالا است، ادامه داد: با توجه به نقش محصول چغندر قند در بین محصولات زراعی صنعتی و سود حاصله از این محصول، تحقیق و معرفی ارقام نرمال چغندرقند شامل شیرین، جلگه، گدوک، رسول و رقم مقاوم به ریزومانیا به نام زرقان توسط محققان این مرکز تاکنون انجام شده است.
نظر شما