به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمانشاه همیشه و در طول تاریخ جایگاه مردمانی بوده است که با وجود داشتن مذاهب و قومیت های مختلف، آن چنان با عشق و زیبایی با هم زیسته اند که کرمانشاه را "شهر عشق" و "خاک عشق" نامیده اند.
مردم این دیار به کرار ثابت کرده اند که ارزش های والای انسانی فراتر از همه معیارهاست و هیچگاه اتحاد و برادری خود را به باورهای سطحی و زودگذر نداده و نخواهند داد.
زندگی مسالمت آمیز در کنار همدیگر، امروز خصیصه مردمان این دیار از ایران زمین است. مردمی که در سالیان پر فراز و نشیب تاریخ این سرزمین، بارها برادری و برابریشان را به رخ دیگران کشانده اند.
بسیاری از جامعه شناسان و مردم شناسان کرمانشاه را به علت تعدد فرهنگها و مذاهب، به عنوان "هندوستان ایران" می شناسند، ولی با این وجود در کجای تاریخ این مردمان از تضاد و تضاربی در اعتقادات و آرایشان دیده شده است.
همزیستی مسالمت آمیز در بین اقوام و مذاهب این خطه از ایران اسلامی نمادی مستحکم و مبرهن برای دنیاست. مردمی که هیچگاه تحت تاثیر تبلیغات دشمنان و بدخواهان نظام و کشور قرار نگرفته اند و همواره برادروار در کنار هم بوده و هستند و خواهند ماند.
داود امامی عضو شورای اسلامی شهرستان کرمانشاه در این باره به خبرنگار مهر گفت: کرمانشاه نهمین شهر پرجمعیت ایران است و امروز عنوان کلانشهر را با خود همراه کرده است. این شهر دومین پایتخت ساسانیان بوده و به همین علت آثار تاریخی مهمی از جمله تاقبستان در این شهر واقع شدهاست.
آثار تاریخی کرمانشاه به یک یا دو اثر ختم نمیشود
امامی افزود: آثار تاریخی کرمانشاه به یک یا دو اثر ختم نمیشود و مجموعهای از آثار باستانی از پیش از تاریخ گرفته تا دورههای تاریخی و اسلامی و حتی معاصر، این شهر و استان را به یکی از قطبهای گردشگری کشور بدل کردهاست.
این عضو شورای اسلامی شهرستان کرمانشاه بیان داشت: مردم این سامان به زبان زیبای کردی تکلم می کنند که زبان کردی به سه شاخه اصلی شمالی، مرکزی و جنوبی تقسیم می شود که شهر کرمانشاه مرکز شاخه جنوبی کردی است.
وی تاکید کرد: زبانشناسان، کردی جنوبی را شامل لهجه های زیر دانسته اند کرمانشاهی، گروسی( بیجاری )، کلهری، سنجابی، کلیایی، ملکشاهی، بدره ای و فیلی (فه یلی).
این عضو شورای شهرستان کرمانشاه در ادامه گفت: علاوه بر این لهجه ها، جافی (لهجه ای از کردی مرکزی ) و هورامی هم در کرمانشاه رایج است. اصلی ترین گویش کردی جنوبی، همان کردی کرمانشاهی است که شامل همه لهجه های فوق الذکر می شود زیرا از ظرفیت تمام لهجه های کردی جنوبی به زیبایی استفاده کرده است.
کردی کرمانشاهی (کرماشانی) زبان معیار کردی جنوبی است
وی ابراز داشت: در واقع کردی کرمانشاهی ( کرماشانی ) زبان معیار کردی جنوبی و یا به عبارت بهتر خود کردی جنوبی است و نامیدن کردی کرمانشاهی به نامهای دیگر کاملا اشتباه است زیرا کلمه کرمانشاه علاوه بر اینکه بر یک شهر دلالت می کند، بر یک منطقه و یک فرهنگ نیز دلالت دارد و شامل تمام مناطق فرهنگ کردی جنوبی ( و همه اقوام منطقه ) و حتی بیشتر از آن نیز می شود چنانکه وقتی یک نفر از شهری مثلا سرپل ذهاب و حتی گاهی اوقات ایلام و سایر نقاط دیگر به شهری دور سفر می کند خود را اهل منطقه کرمانشاهان می داند و در گذشته نه چندان دور، استان کرمانشاهان شامل شهرهایی مانند ایلام نیز می شده است. علاوه بر زبان کردی کرمانشاهی، ساختار مردمی و فرهنگی خود شهر کرمانشاه و فرهنگ کرمانشاه نیز گواه همین مدعاست.
امامی در ادامه افزود: چه کسی می تواند نقش تاریخی مردم گوران کرمانشاه را در حفظ موسیقی و زبان کردی انکار کند؟ حتی در بعضی منابع، خود زبان کردی کرمانشاه با عنوان کردی گورانی ذکر شده است و چه کسی می تواند نقش بسیار مهم ایل زنگنه و بزرگان آن را در آبادانی شهر کرمانشاه در 300 سال اخیر انکار کند؟
امامی عنوان کرد: بنابراین کردی کرمانشاهی نه یک لهجه در کنار سایر لهجه ها، بلکه اصلی ترین گویش و زبان معیار است. کردی کرمانشاهی با هوشیاری و زیرکی از زیبایی های تمام لهجه های مذکور استفاده کرده و پیکره خود را ساخته است همچنانکه یک قوم و طایفه، کرمانشاه را نساخته اند.
کرمانشاه، شهر عشق و خاک عشق
وی گفت: شهر کرمانشاه همیشه و در طول تاریخ جایگاه مردمانی بوده است که با وجود داشتن مذاهب و قومیت های مختلف، مردمانش چنان با عشق و زیبایی با هم زیسته اند که کرمانشاه را شهر عشق و خاک عشق نامیده اند و مردمش ثابت کرده اند که ارزش های والای انسانی فراتر از همه معیارهاست.
امامی در پایان به شعر زیبای شاعر خوش ذوق کرمانشاهی، اسد چراغی که در معرفی کرمانشاه سروده اشاره کرد و ابیاتی از آن را گفت:
کرماشانه گه م ئه ی خاک زیرین / هاو زاراوه گه ی به دره و خا نه قین
جگر گوشه گه ی ئیلام دیرین / نیشتمانه گه ی فرهاد و شیرین
یادگارگه ی ماد و ساسانی / تو سان شاره یل گشت کوردستانی
کرمانج بید سوران گوران یا کلهور / تو ئه رای ئیمه هر مینییته دور
ناوت سه ر ره سته ی تاریخ ئیمه س / وه بی کرماشان، کوردستان دی چه س
وه ختیک، ئیمه ی کورد رزگارمان بوت / ئیلام، کرماشان داژشدارمان بوت
نظر شما