به گزارش خبرنگار مهر، شهاب الدین حسین پور صبح جمعه در گفتگو با خبرنگاران در محل فرهنگسرای مهر شاهرود با اشاره به اجرای تئاتر "بیوه های غمگین سالار جنگ" در تالار بهمن شاهرود افزود: این نمایشنامه در سی و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر شهر نیز اجرا شده است.
وی اظهار کرد: در اجرای جشنواره گلاب آدینه، شیرین بینا، نورا هاشمی، حمیده مستعان، حمید رحیمی، محمد صدیقی مهر، نقش آفرینی می کنند.
کارگردان نمایشنامه "بیوه های غمگین سالار جنگ" به تغییرات این نمایشنامه در اجرای عمومی آن اشاره کرد و افزود: این نمایش، قصه طمع سه بیوه (هوو) است که بر سر ارث و میراث اموال همسر خود جدال میکنند و در نهایت تصمیمی نابخردانه میگیرند.
حسین پور خاطرنشان کرد: این نمایشنامه روایتگر جامعه ای است که از ریشه و اصول هویتی، فرهنگی، زبانی و طبقاتی خود جدا شده و در هویتی دروغین، جعلی و مفلوک زمانه ای دچار شده که هیچ کس در نقش و جایگاه خود قرار ندارد و زوال ناشی از ریاکاری و دروغ همه ریشه ها و اصالتش را گرفته و کارکرد رفتاری غالب در انجام امور اجتماعی، تجاری و سیاسی این نوع جامعه چیزی فراتر از ریا، تملق و دروغگویی و عوام فریبی نیست.
وی افزود: محمد امیر یاراحمدی نمایشنامه نویسی است که همواره در بستر تاریخ، دیدگاه های اجتماعی و فرهنگی برآمده از احوال سده معاصر خود را طرح می کند و با رویکردی جامعه شناختی، به بررسی آسیب های اجتماعی و اخلاقی مردمان روزگار خود می پردازد.
این هنرمند تصریح کرد: بی هیچ تردیدی باید گفت متن "بیوه های غمگین سالار جنگ" یار احمدی، مانند همیشه اثری با درونمایه اجتماعی، نگاه تحلیلی، عمیق و نظریه پردازی های روشنگرانه او درباره جامعه و تاریخ معاصر آن است و دانش و آگاهی این نویسنده از تاریخ، فرهنگ عامه، دیدگاه های جامعه شناسانه و قومیت شناسانه او در این اثر نیز آنچنان بازتاب دارد که متن دراماتیک را از یک کمدی موقعیت به یک تراژدی عمیق تاریخی، اجتماعی تبدیل می کند و این رویکرد تراژیک کاملا با دیالوگ پایانی "شازده نیم تاج"، برای مخاطب نمود پیدا می کند.
حسین پور گفت: نشانه های کلامی، زبانی و شخصیتی خاص او در آثارش، همواره بیانگر تفکر و نظریه های روشنگرایانه اش درباره گذشته، حال و آینده جامعه ای است که اتفاق و داستان دراماتیک اثرش را شکل می دهند؛ مفاهیمی که در موقعیت های دراماتیک آثارش پرده برداری می شوند تا تاریخی از چند دهه جامعه را واکاوی کند و حال و احوال گذشته، روزگار امروز و احوال آینده را، که هرگز نمی توانند از هم تفکیک شوند، بازگو کند.
وی افزود: داستان خانه و خاندان و سرنوشت سه زن بیوه "محمد تقی خان سالار جنگ" بعد از مرگ همسرشان، در مواجه با پیشکار دغل باز و ریاکار و چپاولگرش روایت می شود هرچند نام و القاب "سالار جنگ" ظاهرا وام گرفته از شخصیت مشخص درباری و صاحب نام اواخر دوره قاجاریه است، اما شرح احوالش روایتی است ساخته شده در دل داستان دراماتیک و طنزآمیزی از یار احمدی.
کارگردان نمایشنامه "بیوه های غمگین سالار جنگ" بیان کرد: صحنه پایانی اثر نیز که نویسنده با آن ضربه آخر را بر ذهن مخاطب خود وارد می کند، یکی از صحنه های ویژه نمایش است، صحنه ای که انار کلفت ناتوان ذهنی خانواده، جملاتی نامشخص را از آنچه در طول داستان بر احوال اهالی خانه گذشت، ناتمام و ناقص روایت می کند که خود تاریخ نگاری و روایتگری تاریخی را در این نوع جامعه به زیر سوال می برد.
حسین پور در خاتمه گفت: مدت زمان اجرای این نمایشنامه 80 دقیقه است که تا کنون در اجراهایی که در شهرهای مختلف داشته ایم با استقبال خوبی از سوی مردم روبرو بوده ایم و امیدوارم با حمایت همشهریان عزیزم از این هنر بتوانیم تئاتر را از مرکز زدایی در تهران خارج کنیم تا ایجاد انگیزه و اندیشه را در تمام صنفهای تئاتر ایجاد کنیم.
گفتنی است، بر پهنه دریا، بداهه گویه آلما، هفت سنگ، کسی دلش برای شما تنگ نشده، سرآشپز پیشنهاد میکند و معرکه در معرکه از جمله نمایش هایی است که شهاب الدین حسین پور تاکنون کارگردانی کرده است.
نظر شما