۱۳ خرداد ۱۳۹۳، ۱۲:۳۷

آشنایی با اعضای طالبان مبادله شده با اسیر آمریکایی/ انتقاد تند جمهوریخواهان از اوباما

آشنایی با اعضای طالبان مبادله شده با اسیر آمریکایی/ انتقاد تند جمهوریخواهان از اوباما

اقدام دولت باراک اوباما در مبادله پنج زندانی گوانتانامو با یک اسیر آمریکایی دربند طالبان موج انتقادها از کاخ سفید را در پی داشته بطوریکه سناتورهای جمهوریخواه معتقدند اوباما با این کار رویای طالبان را محقق کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دیلی کالر، سناتور "لیندسی گراهام" در انتقاد از اقدام دولت آمریکا گفت : این یک کار بزرگ برای طالبان بود و در حقیقت ما تیم رویایی طالبان را آزاد کردیم.

گراهام که از جمهوریخواهان شناخته شده سنای آمریکا محسوب می شود با ارسال نامه ای به کمیته نیروهای مسلح سنا ضمن آنکه خواستار نشستی فوری برای بررسی این موضوع شد عنوان داشت که دولت باید توضیحی قابل قبول در خصوص آزادی این پنج زندانی خطرناک ارائه بدهد زیرا چنین اقداماتی موجب کاهش امنیت ملی ما می شود.

اما این فقط گراهام نیست که نسبت به تبادل اسیر میان آمریکا و طالبان واکنش نشان داده و کاخ سفید را به باد انتقاد گرفته است. سی ان ان در خصوص انتقادهای انجام شده از رئیس جمهور آمریکا می نویسد : جمهوریخواهان می گویند که این اقدام دولت باراک اوباما زندگی آمریکایی ها را با خطر مواجه کرده است.

جان مک کین، از سناتورهای ارشد جمهوریخواه در این رابطه گفت:  زندانیانی که به قطر منتقل شده اند از خطرناک ترین افراد بوده اند. افراد آزاد شده احتمالا مسئول مرگ هزاران نفر هستند و شاید دوباره به جبهه جنگ بازگردند.

از سوی دیگر چند عضو حزب جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا علیه این اقدام دولت اوباما صحبت کرده‌ و هشدار داده اند که این یک روال نادرست در مذاکره با گروه های تروریستی را بوجود می آورد.

مایک راجرز، رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا به سی‌.ان.‎ان. گفت که واشنگتن بهای تهدیدهای القاعده را مشخص کرده است.

در این میان بی بی سی نیز گزارش مفصلی از اینکه پنج زندانی آزاد شده چه افرادی بوده و در زمان زمامداری طالبان چه مسئولیت هایی را برعهده داشته اند منتشر کرده است.

بر اساس این گزارش، "عبدالحق وثیق" معاون اطلاعات، "محمدفاضل مظلوم" رئیس ارتش، "خیرالله خیرخواه" وزیر کشور، "نورالله نوری" والی بلخ و "محمدنبی عمری" فرمانده نظامی رژیم طالبان با یک نظامی آمریکایی به نام "بوری برگدال" معاوضه شده اند. 

افراد آزاد شده چه کسانی هستند؟

 

عبدالحق وثیق

او معاون قاری احمدالله، رئیس سازمان اطلاعات طالبان بود و عملا هدایت این نهاد پرقدرت را بر عهده داشت. نامه های امضا شده از سوی او در سراسر مناطق تحت کنترل طالبان معتبر بود. ملا وثیق در این سمت هدایت امور تحقیقاتی، تجسسی و مبارزه با جرایم را بر عهده داشت. وی اهل قبیله خوگیانی ولایت غزنی بود و در مدرسه دینی ضیاءالمدارس کویته پاکستان آموزش دیده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، وثیق ارتباط مستقیم با ملا محمدعمر رهبر طالبان و حزب اسلامی گلبدین حکمتیار داشت. از ملا وثیق به عنوان کسی نام برده شده که در کانون تلاشهای طالبان برای اتحاد گروه های تندرو اسلامی و هماهنگی آنها با طالبان قرار داشته است.

در اسنادی که در وبسایت ویکی لیکس منتشر شده به نقل از آمریکایی ها  گفته شده که او از دفترش برای حمایت از گروه القاعده استفاده می کرد، به همین دلیل تحت تعقیب آمریکا قرار گرفت و در نوامبر ۲۰۰۱ در غزنی دستگیر شد.

فاضل مظلوم:

محمدفاضل مظلوم یکی از بزرگترین فرماندهان نظامی طالبان در سال های نیمه دوم دهه هفتاد بود. او در جنگ های مرگبار ۱۳۷۷ و ۱۳۸۰ در مناطق شمالی افغانستان، نقش کلیدی داشت. سازمان ملل او را متهم به ارتکاب جنایات جنگی کرده و مسئول کشتار هزاران نفر از هزاره های مزار شریف در سال ۱۳۷۷ می داند.

او ۴۷ ساله، اهل ولایت جنوبی ارزگان و در مدارس پاکستانی آموزش دیده است. از ۱۹۹۵ تا پائیز ۲۰۰۱ عضو ارشد رژیم طالبان بود. آمریکایی ها معتقدند که او با گروه های تندرو بویژه گروه القاعده روابط مستقیم داشت و با استفاده از این روابط برای گروه طالبان حمایت فراهم می کرد.

ملا فاضل در سمت های معاون وزارت دفاع، رئیس ستاد ارتش و فرماندهی نظامی طالبان کار کرد، اما در زمان شکست این گروه، در نوامبر ۲۰۰۱ به ژنرال عبدالرشید دوستم از رهبران اتحاد شمال تسلیم شد و  دوستم او را به آمریکایی ها تحویل داد.

این فرمانده ارشد طالبان در ۱۱ ژانویه ۲۰۰۲ برای کشف اطلاعات درباره وضعیت نیروها و ساختار تشکیلات نظامی طالبان به زندان گوانتانامو منتقل شد.

خیرالله خیرخواه

خیرالله خیرخواه، ۴۷ ساله، از قبیله پوپلزی(پشتون) ولایت جنوبی قندهار است و در سمت های وزارت کشور  و فرماندهی نظامی رژیم طالبان کار کرده است.

او با ملا عمر رهبر این گروه و اسامه بن‌ لادن رهبر پیشین گروه القاعده ارتباط مستقیم داشته است. نام ملا خیرخواه در فهرست سیاه سازمان ملل است. او در جنگ های مناطق شمالی در سالها ۱۳۷۷ و ۱۳۸۰ دست داشته است.

در اسناد ویکی لیکس از او به عنوان یکی از دوستان شخصی حامد کرزای، رئیس جمهوری افغانستان نام برده شده است. خیرخواه که در تلاش پیوستن به دولت بود در ۱۶ فوریه ۲۰۰۲ در مرز بین افغانستان و پاکستان از سوی ماموران پاکستانی دستگیر به آمریکایی‌ ها تحویل داده شد.

در اسناد وزارت دفاع آمریکا که از سوی ویکی لیکس منتشر شده، از او به عنوان فردی دارای اطلاعات گسترده درباره ساختار درونی گروه طالبان و روابط رهبران این گروه نام برده شده و فرد خطرناکی برای منافع آمریکا دانسته شده است.

نورالله نوری

نورالله نوری ۴۷ ساله ساکن اصلی زابل، در زمان حمله نظامی آمریکا به افغانستان در پائیز ۲۰۰۱ فرمانده نظامی طالبان در ولایت شمالی بلخ بود.

او در دوران حکومت طالبان به عنوان والی بلخ و لغمان کار کرده است. آنگونه که در اسناد منتشر شده در ویکی لیکس آمده، نورالله نوری در زمان کار با طالبان، از جمله افرادی بود که با ملا عمر رهبر این گروه و دیگر رهبران ارشد آن روابط نزدیکی داشت. نام وی به اتهام دست داشتن در کشتار دسته جمعی مزار شریف در ۱۳۷۷، وارد فهرست سیاه سازمان ملل شده است.

نوری در نوامبر ۲۰۰۱ به همراه ملا فاضل مظلوم به ژنرال دوستم تسلیم شد و دوستم آنها را به آمریکایی ها تحویل داد.

محمدنبی عمری

مولوی محمدنبی عمری ۴۸ ساله و ساکن ولایت خوست است. او به عنوان فرمانده ارشد طالبان، در سمت های مختلف، فعالیت های نظامی این گروه را رهبری کرد. عمری روابط نزدیکی با گروه های تندرو ازجمله القاعده و شبکه حقانی داشته است.

اسناد منتشر شده در ویکی لیکس نشان می دهد که او عضو یک تشکیلات مشترک طالبان و القاعده در ولایت خوست بوده که در جنگ با نیروهای ائتلاف شرکت داشته است.

او از سال ۱۹۹۶ به گروه طالبان پیوست و در سمت رئیس اداره امنیت ولایت زابل کار کرد و از آغاز ۲۰۰۱ به عنوان یکی از زیردستان ملا عبدالرزاق فرمانده پلیس مرزی کار کرد. عمری در ۱۴ سپتامبر ۲۰۰۲ در خوست دستگیر و به پایگاه هوایی بگرام و بعد به گوانتانامو منتقل شد.

کد خبر 2304395

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha