۲۶ خرداد ۱۳۹۳، ۱۵:۲۸

اسحاقی مطرح کرد:

تحصیلات عالیه زنان ایران در کاهش جمعیت موثر بوده‌است

تحصیلات عالیه زنان ایران در کاهش جمعیت موثر بوده‌است

مشهد – خبرگزاری مهر: معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: گرایش زنان به تحصیلات و آموزش عالی از عوامل موثر در کاهش جمعیت است.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد اسحاقی ظهر دو شنبه در نشست آموزشی رویکردهای دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس که در راستای نرخ باروری کلی با اشاره به اینکه گرایش زنان به تحصیلات و آموزش عالی به‌عنوان یکی از عوامل موثر در کاهش جمعیت است، گفت: از 4.7 درصد در سال 65 و 20 درصد در سال 85 این گرایش افزایش نشان می دهد.

وی گفت: باید با ایجاد تسهیلات ویژه برای زنان در محیط‌های کار و محیط‌های آموزشی از کمرنگ شدن نقش مادری و همسری زنان جلوگیری شود و بازنگری قوانین حمایتی صورت گیرد و به عنوان مثال در دانشگاهها با افزایش زمان تحصیل و طول دوره های تحصیلی به زنان برای ادامه تحصیل و داشتن فرزند همزمان کمک شود.

وی با بیان اینکه جمعیت سالمند ایران به  8 درصد رسیده است که در 30 سال آینده به بالای 24 درصد خواهد رسید افزود:مهمترین رکن در اجتماع در  یان خصوص توجه به بنیان خانواده است و باید به خانواده بیش از بخش‌های دیگر پرداخته شود.

اسحاقی با تاکبد بر اینکه اقتدارهای علمی،‌اقتصادی، سیاسی، نظامی و فرهنگی  تاثیرگذار در مسئله جمعیت هستند افزود: در شورای انقلاب فرهنگی از سال 85 مطالعات جدی در راستای جمعیت بازبینی موضوع ملی شد اما فهم و درک مشترکی هنوز در این خصوص وجود ندارد.

وی گفت: جمعیت کشور دچار تغییرات شده است و چالش های پیش روی ما فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی است.

اسحاقی ادامه داد: طبق گزارش مقام رهبری در سال 90  موضوع مهندسی فرهنگی کشور با 33 جلسه مطرح شد و مطالعاتی عمیق در رابطه با جمعیت انجام شد.

وی بر اساس فرمود: امام راحل در سال 58 در خصوص جمعیت ایران گفت: امام معتقد بودندکشور ما  با توجه به زیرساخت‌هایی که داراست می‌تواند  200 میلیون جمعیت داشته  باشد.

اسحاقی در ادامه تاکید کرد: رهبر معظم انقلاب به  150 میلیون جمعیتی که بتواند خود را اداره کند، اشاره کرده‌ و این موضوع جمعیت مسئله ای جهانی است که  کشورها با مشکلات جمعیتی مواجهند.

وی تاکید کرد: در نظام سلامت همه رشته‌ها و متخصصین درخصوص تغییرات جمعیتی باید به میدان ورود پیدا کنند.

گفت: هدف سیاست‌های جمعیتی حفظ تعادل پویای ساختار کلی جمعیت است و تغییرات جمعیت باید به طور مداوم مطالعه شده و دورنمای تحولات جمعیتی ترسیم شود زیرا هر تولیدی نوعی سرمایه به شمار می‌رود.

معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: طبق قانون برنامه اول توسعه پیش‌بینی شده بود که نرخ باروری از 6.4 درصد در سال 65 به 4 درصد در سال 90 برسد و نرخ رشد جمعیت از 3.2 درصد به 2.3 درصد کاهش یابد اما میزان باروری کل در سال 67  6.2 درصد بود و در سال 90، 1.7 درصد گزارش شد.

اسحاقی گفت: ایران در میان کشورهای آسیایی از سقوط آبشاری در رابطه با جمعیت روبه رو است و در جمعیت کشورهای اسلامی نیز ایران نخستین کشور دارای پایین‌ترین نرخ باروری پس از آلبانی را دارد.

وی با تاکید بر اینکه پیش‌بینی شده اگر ایران در رابطه با جمعیت با چنین روندی به جلو حرکت کند باید به اصلاح سیاست‌های جمعیتی آن بیشتر توجه شود زیرا ایران در حال رفتن به سالمندی است، گفت: عوامل موثر در این مسئله اخذ فتوا از برخی علما، توسعه شهرنشینی، افزایش باسوادی زنان، توسعه اشتغال زنان، تغییر در سن ازدواج، تغییر در فرزندآوری، تقلیل در فرزند آوری، کاهش صله ارحام، تغییر در کارکرد خانواده و ... بوده است.

اسحاقی همچنین در خصوص چالش‌های جمعیتی اینگونه ارزیابی کرد که می‌توان به بحران میزان باروری و تجدید نسل، کاهش حجم کل جمعیت ملی، بحران کاهش نیروی سن کار، بحران سالمندی جمعیت و افزایش مهاجرت‌های بین‌المللی و تغییرات هویتی و فرهنگی است.

وی بیان کرد: هر سال  یک میلیون و 400 موالید در کشور داریم که اگر به 109 میلیون نیز برسد بازهم کاهش جمعیت را شاهد خواهیم بود.

معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین به تغییر معنای زندگی و سبک زندگی و نگرش‌ها  نسبت به ازدواج و فرزندآوری و جمعیت اشاره و تاکید کرد:جمعیت سالمند بالای 60 به 8.2 درصد رسیده است و در 30 سال آینده نیز به بالای 24 درصد خواهد رسید و باید به این موضوع توجه شود.

وی در خصوص  نرخ امید به زندگی در ایران ابراز خرسندی کرد و گفت:  سن امید به زندگی به 74 سال رسیده و پیش بینی می شود در سالهای آینده به 80 سال نیز ارتقا یابد.

اسحاقی سقط جنین را نیز از عوامل کاهش جمعیت در ایران تعداد سقط جنین عنوان کرد و ادامه داد:سال 91 ، 227 هزار سقط جنین را در کشور شاهد بوده‌ایم و که بیشتر آنها غیر قانونی بوده است.

وی همچنین به رشد طلاق و تاثیر آن در کاهش جمعیت اشاره کرد و گفت: تعداد طلاق در سال گذشته بالغ بر 150 هزار مورد اعلام شده است که 129 هزار آن در سنین باروری انجام شده است.

اسحاقی ادامه داد: ایران در  در بازه زمانی قراردارد که فرصت جمعیتی برای کشور محسوب می شود و این فرصت برای هر ملت یک بار اتفاق می‌افتد و در حالی که بیشترین جمعیت کشور ما را هم اکنون جوانان تشکیل می‌دهند نباید این فرصت با سیاست‌های غلط جمعیتی از دست دهیم.

وی تصریح کرد: راهبرد کلان نقشه مهندسی فرهنگی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی جلوگیری از کاهش نرخ باروری کل و ارتقای آن متناسب با آموزه‌های اسلامی، اقتضائات راهبردی کشور، مطالعات جمعیت شناختی، آمایش و پایش مستمر جمعیتی، است.

کد خبر 2312962

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha