به گزارش خبرنگار مهر، طبق اعلام معاونت بهداشتي خراسان رضوي 105 هزار سالخورده تحت پوشش برنامه مراقبتي دانشگاه علوم پزشكي قرار دارند و برنامه بهبود شیوه زندگی سالم در سالمندی با آموزش تغذيه براي افراد بالای 60 سال در همه شهرستانها اجرا می شود و همچنین در سالهای آینده توجه ويژه اي به سالمندان زائر خواهد شد.
مدير گروه تخصصي سلامت، جمعيت و خانواده دانشگاه علوم پزشكي مشهد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار كرد: در سال 92 درگز، قوچان و کلات مجری برنامه مراقبت سالمندان بودند كه اين برنامه با ابلاغ دفتر سلامت و جمعيت وزارت بهداشت مبني بر تعمیم برنامه مراقبت به همه شهرستانها تا سال 94 در 9 شهرستان كاشمر، خليل آباد، بردسكن، تايباد، باخرز، سرخس، فريمان، چناران و تربت جام نيز اجرایی شد و البته در سالهای آینده به 12 شهرستان افزايش خواهد يافت.
محمد احمديان افزود: مراقبتهاي ادغام يافته سلامت سالمندان در شهرستانهاي درگز، قوچان، باخرز، بردسکن، کاشمر، خلیلآباد، سرخس، تایباد، چناران، فریمان، تربت جام، کلات اجرا مي شود و 105 هزار نفر از سالمندان تحت پوشش برنامههاي مراقبتي قرار دارند.
پروژه هایی برای زائران سالمند
وي در پاسخ به اينكه اين معاونت براي زائران سالمند چه برنامهاي دارد؛ گفت: پروژه هاي پنج ساله توسعه زيارت امام رضا (ع) به استانداري پيشنهاد شده است.
احمديان گفت: اجراي نظام سازماندهي و مديريت سلامت سالمندان زائر با راه اندازي ايستگاه راهنماي سالمند زائر و راهاندازي سراي سالمند زائر با 50 تخت از جمله پروژه هاي پيشنهادي در طرح توسعه زيارت است.
شهر مشهد شهر دوستدار سالمند
وي همچنين در خصوص پروژه شهر مشهد شهر دوستدار سالمند توضيح داد: تحقق اين شعار با اجراي معيارهاي شهر دوستدار سالمند در زمينه حمل و نقل و ترافيك، شهرسازي و معماري، فرهنگي و اجتماعي ورزشي و جلب مشاركتهاي مردمي، خدمات بهداشتني و درماني عملياتي خواهد شد.
احمديان به چشم انداز وزارت بهداشت اشاره كرد و گفت: در اين هدف گذاري فرد در هر مکان و زمان و به هردلیل که متقاضی استفاده از مراقبتهای خاص سالمندی باشد، خدمات متناسب را براساس برنامهریزیهای این وزارت دریافت خواهد كرد تا شاهد سالمندانی پویا و فعال باشیم.
توجه به رفاه و منزلت سالمندان ايراني
وي توضيح داد: بايد شيوه خود مراقبتي را به سالمندان آموزش دهيم و براي رفاه و منزلت سالمندان ايراني مبتني بر الگوي اسلامي ايراني فرهنگ سازي شود.
وي همچنين به ضرورت هماهنگي بين بخشي همه دستگاههاي و نهادها تاكيد كرد و گفت: اگر برای جمعیت عظیم سالمند درست برنامهریزی نشود، در آینده با بحران جدی روبهرو ميشويم.
مدير گروه تخصصي سلامت، جمعيت و خانواده دانشگاه علوم پزشكي مشهد در خصوص آمار سالمندان در استان اعلام كرد: بر اساس اطلاعات جمعيتي مرکز بهداشت استان 374403 نفر سالمند (بالاي 60 سال) در جمعيت تحت پوشش دانشگاه زندگي ميکنند.
وي افزود: 284019 نفر يعني 75 درصد از اين جمعيت در شهر و 90384 نفر شامل 25 درصد از سالمندان استان در روستاها به سر ميبرند.
احمديان عنوان كرد: ازکل جمعیت استان (5052796 نفر) 7.4درصد را سالمندان تشکیل می دهند.
كارشناسان معاونت بهداشت معتقدند كه اگر گذر از دوران سالمندي آگاهانه باشد؛ تجربيات ارزشمند او سیاستگذاریهای بسیاری را در خانواده و اجتماع تسریع می کند و سالمند نیز انگيزه بيشتري براي زندگي و خدمت خواهد داشت.
سالمندان حافظان سنت و فرهنگ هستند و میتوانند با هدایت و ارشاد فرزندانشان در تنظیم سیاست های کلی خانواده موثربوده و شیوه درست زندگی را به آنان بیاموزند.
همچنین با رشد سه برابری جمعیت سالمند در کشور طی سالهای آینده مشکلات بازنشستگی، تنهایی و طرد شدگی سالمندان خطرات و معضلات اجتماعی بسیاری را به همراه خواهد داشت که توجه به تامین سلامت جسمی و روانی این قشر را ضروری میکند.
رشد سريع سالمندي و مشکلات
اکرم برومند کارشناس سلامت روان جامعه نگر در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: سالمندی از مراحل رشد انسان به شمار می رود و پايان راه زندگي نیست.
برومند تاکید کرد: آمار و ارقام از سرعت پيشرفت روند سالمندي و افزايش تعداد و شمار سالمندان در جهان بویژه در کشورهاي درحال توسعه و توسعه يافته دارد.
وی گفت: دگرگوني ها و تحولات اجتماعي، اقتصادي، تکنولوژيک و پيشرفتهاي علمي سبب رشد سريع سالمندي و دگرگوني ارزشها و سنتهاي ديرين و جايگزيني ارزش هاي جديد شده است.
برومند ادامه داد: تحولات اجتماعی و اقتصادی و رشد فن آوری ها، تغييرات کيفي روابط بين افراد و خانواده ها را بيشتر کرده است که پيامد آن ايجاد مشکل در مراقبت و نگهداري و تامين سالمندان و مايحتاج آن ها در فضا و محيط خانواده است.
کارشناس سلامت جامعه نگر گفت: نمی توان تاثیر و نقش سالمندان را در خانواده ها انکار کرد و به طور قطع یک سالمند فعال، متکی به خود و شاد در خانواده روابط عاطفی و احساسی بین اعضای خانواده را تقویت و به عنوان یک پناهگاه امن روانی عاطفی برای جوانها محسوب می شود.
برومند افزود: حضور یک سالمند سالم و پر انرژی باعث ارتقاء سطح سلامت روان در بین سایر اعضای خانواده و روابط بین فردی و اجتماعی را گسترده تر می کند.
کارشناس سلامت روان جامعه نگر اظهار کرد: در یک خانواده متعارف و متعادل، سالمندان نقش سرپرست یا راهنما را ایفا می کنند که کارشان، هدایت و ارشاد و تنظیم سیاست کلی خانواده است.
وی با تاکید بر اینکه حضور سالمندان در یک خانواده سبب میشود تا فرزندان از آنها پیروی کرده و شیوه زندگی را بیاموزند توضیح داد: سالمندان، حافظ ارزشها و حافظ سنت های اصیل و ارزیاب فرهنگ و میراث اجتماعی هستند و این افراد در کارهای مختلف پیشکسوت محسوب میشوند که با معاشرت و انس با نسل جدید، در تلاشند مفهوم زندگی را برای آن ها روشن، اخلاق و ادب و دستاوردها ی سالهای زندگی خود را به آنان آموزش دهند.
به گفته وی سالمندان، همانند نگهبانی هستند که امور و جریانهای داخل شونده و بیرون رونده را تحت مراقبت دارند و تلاش میکنند خانواده در مسیر صحیح هدایت شود.
روزي فرامیرسد که ما نیز به دوران سالمندي برسیم پس با همنشيني و نفوذ در دنياي سالمندی ميتوانيم تا حدي به آينده خويش نگاه كنيم و با همکاری و استفاده از تجارب سالمندان میتوانیم به هدفهاي زندگي خود بهتر بيانديشيم و در این راستا آموزش سالمندان جهت انتقال تجربياتشان به جامعه كاري ارزشمند محسوب میشود.
پديد آمدن سازمانهاي غيردولتي كه در آن سالخوردگان حضور يافته و با مشاركت، تجربيات خود را ثبت و آنها را به جوانان عرضه کنند نیز از سوی کارشناسان بهداشتی توصیه میشود.
خراسان رضوی مانند همه استانهای کشور به سوی سالمندی قدم برمیدارد و ایجاد محیطی برای زندگی سالم سالمندان و فرهنگسازی رفتار مناسب با افراد در این دوران ضروری به نظر میرسد.
................................
گزارش: زهره رنگآمیز
نظر شما