به گزارش خبرنگار مهر، نمايشگاهي از مجموعه عكس هاي مستند سعيد و وحيد فرجي با عنوان «لاله بر لانه هاي سوخته» از 23 مرداد همزمان با روز مقاومت اسلامی در نگارخانه مهر فرهنگسراي انقلاب اسلامي برپا شده است.
وحید فرجی عکاس و مستندساز در گفتگو با خبرنگار مهر درباره برپایی این نمایشگاه توضیح داد: این نمایشگاه چکیده ای از عکس های کتاب «تبادل» است که پیش از این هم به نمایش گذاشته شده است.
او درباره محتوای این عکس ها و قصه ای که روایت می کنند چنین گفت: عکس های این نمایشگاه حاصل حدود 10 سفر من و برادرم سعید فرجی است در طول سه سال به لبنان است که یک سال قبل از جنگ 33 روزه به لبنان سفر کردیم و از دوران قبل از جنگ، بعد از جنگ 33 روزه و در نهایت تبادل اسرا و شهدای لبنان عکاسی و تصویربرداری کردیم.
این عکاس، ماجرای تبادل اسرا و شهدای لبنان را نقطه اوج عکاسی سه ساله از لبنان عنوان کرد و افزود: در زمان تبادل اسرا و شهدا، پیکر شهدای لبنانی مربوط به 25 سال پیش تبادل شد و «سمیر قنطار» مبارز لبنانی که 30 سال در اسارت رژیم صهیونیستی بود از جمله اسرایی بود که در جریان تبادل به آغوش خانواده اش بازگشت.
او با اشاره به گستردگی عکاسی و تصویربرداری از زوایای مختلف جنگ 33 روزه، زندگی مردم لبنان، بازگشت شهدا و اسرا به خانواده های لبنانی یادآور شد: برای عکاسی از زوایای مختلف این ماجرا، من و سعید گاهی مشترک و گاهی جدا از هم به لبنان و مناطق مختلف آن سفر می کردیم تا بتوانیم از همه اتفاقات این کشور عکاسی و تصویربرداری کنیم.
فرجی با بیان این که همه عکس های این پروژه تصویری سه ساله در کتاب «تبادل» به چاپ و انتشار رسیده است ادامه داد: کتاب «تبادل» از معدود کتابهایی است که درباره یک اتفاق سیاسی خارج از ایران، در کشورمان منتشر شده است و تاکنون نمونه مشابه آن را در ایران نداشته ایم.
این مستندساز، کتاب «تبادل» را سند تصویری یک رویداد سیاسی در لبنان عنوان کرد و متذکر شد: علاوه بر عکس های این کتاب که تلاش کردیم از کیفیت بالایی برخوردار باشد، متون، گرافیک و طراحی آن نیز چندین بار بازبینی شد و سه سال روند تکمیل اطلاعات و انتشار این کتاب در انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس به طول انجامید تا به شکل مطلوب چاپ و منتشر شود.
وی اضافه کرد: روایت داستانی این عکس ها به اندازه خود تصاویر حائز اهمیت است و برای دقت نظر در ذکر این رویداد تاریخی از مشورت سیاسیون و اهالی رسانه در لبنان بهره گرفتیم تا بتواند به عنوان یک منبع تاریخی مورد استفاده پژوهشگران قرار گیرد.
فرجی درباره اهمیت پرداختن به این موضوع را در قالب عکس و فیلم مستند بیان کرد: این موضوع به لحاظ اعتقادی، سیاسی و اجتماعی بسیار حائز اهمیت است چرا که جنبش مقاومت اسلامی نقش مهمی در شکل گیری یک جبهه جدید در منطقه خاورمیانه داشته است و از این منظر بری کشورهای اسلامی نظیر ایران بسیار حائز اهمیت است.
او همچنین بازپس گیری سرزمین های اشغالی لبنان را نکته حائز اهمیت دیگری در این ماجرا عنوان کرد و اضافه کرد: در این ماجرا یک کشور مسلمان اشغال شده از سوی اسرائیل که جنگی 33 روزه را پشت سر گذاشت، توانست بدون مذاکره، سرزمین های اشغال شده خود را پس بگیرد که این نکته مهمی برای کشورهای خاورمیانه است.
این مستندساز، حضور تجمعات شیعیان در کشور لبنان را از دیگر دلایل توجه به مسائل این کشور عنوان کرد و یادآور شد: شیعیان لبنان جزو قوی ترین تجمعات شیعیان هستند و تاریخ آنها به زمانی برمی گردد که ابوذر غفاری از اصحاب پیامبر (ص) در آن منطقه تشیع را گسترش داد.
این عکاس در بخش دیگری از سخنانش، لبنان را کشوری با تنوع مذهبی، سیاسی و اجتماعی معرفی و اظهار کرد: در جغرافیای کوچک این کشور شاهد تنوع سیاسی، مذهبی، فکری و اعتقادی هستیم که این موضوع برای ما بسیار جذاب بود و عکاسی از این کشور که در ادامه به جنگ 33 روزه رسید ما را برای ادامه کار عکاسی و مستندسازی تا مرحله تبادل اسرا و شهدا ترغیب کرد.
فرجی بر این اعتقاد است که ابعاد این رویداد تاریخی با گذر زمان و سالهای آتی بهتر دیده خواهد شد.
وحید فرجی نقطه اوج روایت تصویری خود از لبنان را ماجرای تبادل اسرا و شهدایی عنوان کرد که بیش از 25 یا 30 سال به آغوش خانواده هایشان بازمی گشتند.
او دراین باره گفت: سمیر قنطار یکی از اسرای لبنان بود که مدت 30 سال در اسارت اسرائیل بود و لحظه دیدار او با خانواده اش بسیار برای ما دیدنی بود.
وحید فرجی در پایان درباره تداوم فعالیت هایش در زمینه عکاسی و مستندسازی از خاورمیانه بیان کرد: برادرم فعالیت خود را در حوزه عکاسی ادامه داده و هم اکنون در افغانستان به سر می برد، من هم بیشتر مستندسازی می کنم و روی تأثیر جنگ های منطقه خاورمیانه و تبعات آن کار می کنم که در همین راستا مستندی هشت قسمتی با عنوان «تولد در زمین سوخته» ساخته ام که قرار است از شبکه افق پخش شود، این مستند درباره تأثیر اورانیوم ضعیف شده بر مردم است.
نمایشگاه «لاله بر لانه های سوخته» شامل 37 قطعه عكس با موضوع مروری بر وقایع جنگ 33 روزه لبنان و رژيم صهيونيستي است که در تيرماه 1385 به وقوع پیوست و تا مراحل تبادل اسراي لبناني در سال 87 و پیروزی مقاومت لبنان ادامه یافت.
سعید و وحید فرجی در فاصله جنگ 33 روزه تا تبادل اسرا بارها و بارها به لبنان سفر كردند و در مدت 3 سال وقايعي كه در راستای تحقق خواسته سید حسن نصرالله اتفاق افتاده بود را عكاسي كردند.
در جریان تبادل و در سال 87 اسیرانی همچون سمیرقنطار، قدیمی ترین اسیرلبنانی با دو اسیر رژیم صهیونیستی مبادله شدند.
علاقه مندان براي بازديد از اين نمايشگاه مي توانند تا 5 شهريور از ساعت 9 تا 18 به نگارخانه مهر فرهنگسراي انقلاب اسلامي واقع بزرگراه شهيد نواب صفوي، تقاطع پل كميل ابتداي كميل شرقي مراجعه كنند.
نظر شما