۲۸ مرداد ۱۳۹۳، ۱۲:۱۹

مهر گزارش مي دهد/

احيا امر به معروف ونهي از منكر در انتظار خروج از شعار/نظارت عمومي ضامن پالايش دارالمومنین همدان

احيا امر به معروف ونهي از منكر در انتظار خروج از شعار/نظارت عمومي ضامن پالايش دارالمومنین همدان

همدان - خبرگزاری مهر: گرچه تلاش ها براي احيا امر به معروف و نهي از منكر در همدان انجام شده اما اين فريضه همچنان در انتظار اجراي واقعي و بدور ازآمارزدگي و شعار است چراکه بدون شك نظارت عمومي مي تواند ضامن پالايش ديار دارالمومنين همدان باشد.

به گزارش خبرنگار مهر ، تشکیل جوامع انسانی از دیرباز تاکنون دارای پیچیدگی‌های خاص خود بوده و این هم نشینی تبعات منفی را نیز علاوه بر حسن‌هایش به همراه داشته است.

در جامعه ایرانی تا حدود 50 سال پیش بیش از نیمی از مردم کشور در روستاها ساکن و دارای آداب و رسوم خاص خود نیز بودند اما اکنون با شهرنشینی 70 درصد مردم و سیل جمعیتی که تربیت و الگو پذیری فرهنگی آن کار دشوارتری از جامعه روستایی است، مواجهیم.

روانشناسان معتقدند در هر جامعه ای برخی الگوها و رفتارها  چه به صورت هنجار و چه غیر هنجار اگر تداوم یابد می‌تواند تبدیل به فرهنگ آن مجموعه شود و دین مبین اسلام که به جامعیت معروف است نیز خود سیستم پالایشی درونی را برای مسلمانان ایجاد کرده است.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از ستادهایی که از سوی رهبر کبیر انقلاب تشکیل شد ستاد احیا امر به معروف و نهی از منکر بود، گرچه سالهای جنگ تحمیلی خود به  آیینه تمام نمای ایثار و تعالی در کشور تبدیل و فرهنگ‌های ناب الهی در ایران جاری شده بود اما با رسیدن به دهه‌های 70 شمسی و با رویکردهای نه چندان درست دولت، فرهنگ مصرف گرایی و تجمل گرایی در کشور دوباره رواج یافت و این امر آغازی بود بر سوء استفاده برخی هنجار شکنان در جامعه.

اما در خصوص آشنایی با فعالیت‌های این ستاد در استان همدان به سراغ دبیر ستاد احیا امر به معروف و نهی از منکر استان همدان رفتیم که امر به معروف را از توصیه‌های  ائمه اطهار عنوان می‌کرد  و در این خصوص بیان داشت: وقتی فریضه امر به معروف تضعیف شود تبعات زیادی در جامعه خواهد داشت و خدای متعال  امر به معروف ونهی از منکر را از بهترین کار نیک معرفی می‌کند.

سعید نظری با  اشاره به اینکه امر به معروف یکی از ضروریات جامعه ایران است و عدم انجام آن باعث حاکم شدن دشمنان بر مسلمانان خواهد شد، گفت: ستاد احیا تحت نظر رهبر معظم انقلاب فعالیت می‌کند و معاونت‌های متعددی دارد و کارهایی که انجام می‌شود قطعا نتیجه دارد.

وی اذعان داشت: مهم‌ترین رسالت این مجموعه فرهنگ سازی عفاف و حجاب و تذکر لسانی و وظیفه اصلی این مجموعه تذکر و آگاه سازی است.

100 هزار همدانی تذکر لسانی دریافت کرده‌اند

وی با اشاره به اینکه تذکر لسانی تاثیرات فراوانی در گسترش فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه دارد، ادامه داد: در سال گذشته 100 هزار تذکر لسانی در همدان داده شده و تنها یک مورد از آن به دستگاه قضایی معرفی شده‌اند.

وی گفت: در سطح استان شوراهای امر به معروف در نهادهای مختلف فعال هستند و به نظر می‌رسد تعداد تذکرهای لسانی داده شده بیش از آمار اعلامی است.

نظری افزود: فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جایگاه اصلی خود قرار ندارد و هنوز آن گونه که باید وشاید به این امر توجه صورت نمی‌گیرد.

وی در خصوص حمایت از امران به معروف و ناهیان از منکر گفت: در اصل هشتم قانون اساسی به امر به معروف و نهی از منکر و وظایف مردم در این خصوص پرداخته شده و اگر وظیفه همگانی است پس ضمانت اجرایی نیز دارد.

دبیر ستاد احیا امر به معروف ونهی از منکر استان همدان ادامه داد: وظیفه هر شخصی در این بخش تنها تذکر دادن است و بحث و جدلی لازم نیست و در ستاد احیا امر به معروف بحث‌های اجرایی و قضایی نداریم چرا که در این بخش  حاکمیت باید وارد شود.

نظری ادامه داد: مردم ما پاک سیرت هستند و نصایح را می‌پذیرند بطوریکه در دانشگاهای استان همدان در بخش کارگاه‌های آموزشی شاهد استقبال هستیم.

وی با اشاره به اینکه وظیفه عملی امر به معروف و نهی از منکر به عهده دولت است، بیان داشت: مردم عادی در این خصوص مسئولیتی ندارند و باید تنها به دنبال تذکر باشند.

وی افزود: یکی از کارهای خوب انجام شده تشکیل شوراهای امر به معروف و نهی از منکر اصناف است که اقدام به تشویق فروشندگان  با حجاب می‌کنند.

نظری با اشاره به اینکه امر به معروف برهمگان واجب است، اظهار داشت: بهترین مشوق امر به معروف خود مردم هستند.

برخورد  عملی فقط به دست دستگاه قضایی است 

وی گفت: امر به معروف فریضه ای فراموش شده بود و باید احیا شود و برخورد  عملی فقط به دست دستگاه قضایی و اولویت ما تذکر لسانی است.

نظری با اشاره به قرار گرفتن اصل آموزش در این ستاد، بیان داشت: 20 سال است ستاد فعالیت خود را به صورت جدی آغاز کرده است.

وی اذعان داشت: ستاد احیا امر به معروف و نهی از منکر خود مظلوم واقع شده و اگر این گونه نبود رهبر معظم انقلاب دستور احیا آن را نمی‌داد، البته کارهای بزرگی انجام شده و در مقابل هجمه‌های دشمن قرار داریم.

وی که امکانات مالی ستاد احیا را در استان محدود عنوان می‌کرد، گفت: همه به صورت افتخاری در این بخش وارد شده‌اند و باید به سویی رفت که همه مردم آمر به معروف و ناهی از منکر  باشند و نباید به سویی رفت که بلای قوم شعیب بر ما  نازل شود.

نظری از همه دعوت کرد برای یاری رسانی ستاد احیا امر به معروف وارد عمل شوند.

یکی از شهروندان همدانی نیز که در این خصوص معتقد است امر به معروف و نهی از منکر نهادینه کردن ارزش‌هاست، اذعان داشت: آمران به معروف باید چون طبیبی دلسوز باشند و   معروف و منکر را بشناسد .

احمد توسلی اظهار داشت: اگر خود عملکرد درستی داشته و الگو باشیم همین باعث می‌شود که دیگران نیز به معروف روی بیاورند.

توسلی با اشاره به اینکه امر به معروف بیمه کردن یکدیگر در مقابل خطرات است، بیان داشت: در یک جامعه  همه آمر به معروف باشند جامعه خود پالایش می‌شود.

یکی دیگر از شهروندان همدانی نیز در خصوص امر به معروف گفت: قیام امام حسین(ع) برای امر به معروف و نهی از منکر بود.

لیلا اکبری که امر به معروف را یکی از بزرگ‌ترین واجبات می‌دانست، اذعان داشت: قوام جامعه به امر به معروف ونهی از منکر است و گاهی نیز لازم است تذکر لسانی بدهیم.

وی افزود: گرانفروشی و عادات نادرست از مصادیقی است که می‌توان در بخش امر به معروف به آن وارد شد.

وی با اشاره به تاثیرات مثبت این کار، اظهار داشت: آمران به معروف و نهی از منکر خود باید عامل به این کار باشند و نباید به خاطر خودنمایی و ریا وارد عمل شوند.

رئیس ستاد اقامه نماز استان همدان نیز در این خصوص گفت: متاسفانه باید اعتراف کنیم که حتی در حکومت اسلامی نیز برخی واجبات فراموش شده و گرچه برخی واجبات چون پرداخت زکات در 10 سال اخیر بار دیگر احیا شد ،که البته این امر دلایل زیادی دارد اما اصل امر به معروف نظارت عمومی است.

حجت الاسلام مرتضی حسنی حلم  با اشاره به اینکه اگر این نظارت عمومی فراموش شود دچار هرج و مرج در جامعه خواهیم شد، ادامه داد: رسول اکرم(ص) نیز انجام امر به معروف ونهی از منکر را رمز سلامتی و خیر در زندگی مسلمانان عنوان می‌کند و این واجب فراموش شده باید احیا شود هر چند که تلاش‌هایی در این خصوص انجام شده اما باید بهتر از این عمل کرد و آنچه که از آمار مطرح می‌کنیم باید عملا در سطح جامعه ببینیم.

این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه فردی که خود ناهی از منکر است باید معرفت و عامل به این موضوع باشد ، اذعان داشت:  باید در عمل خود الگو بود، خود عامل به معروف باید الگو باشد، هرفردی می‌خواهد برکت در زندگیش وارد شود و اشرار بر او مسلط نشوند راه آن امر به معروف و نهی از منکر است.

حسنی حلم افزود: اصل مطلب نظارت عمومی است که همه آحاد جامعه در این خصوص مسئولیت دارند ، برخی دستگاه‌ها به طور خاص در حوزه تبلیغات فعالیت‌هایشان تاثیر گذار خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه مجموعه‌هایی که گسترده بیشتری فعالیت دارند وظایف بیشتری نیز دارند، بیان داشت: روحانیت ، صدا وسیما و رسانه‌ها به عنوان دانشگاه جامعه، آموزش و پرورش  به دنبال احیا کردن بار ارزشی امر به معروف ونهی از منکر باشند.

 برخی موارد ارزشی در حال برعکس شدن است

رئیس ستاد اقامه نماز استان همدان  افزود: برخی موارد ارزشی در حال برعکس شدن است ، ارزش‌ها به ضد ارزش تبدیل می‌شوند ، برای نهادینه کردن این امر  باید وارد عمل شوند، تا ارزش‌ها فرهنگی و دینی در جامعه احیا شود.

حسنی حلم با اشاره به لزوم تذکر لسانی در جامعه عنوان کرد: برای امر به معروف ونهی از منکر، الگوها نقش بسیار ارزنده ای در این بین دارند.

وی ادامه داد: تذکر  باید با خوشرویی و ملاطفت باشد ولی اگر با تندی برخورد کنیم جواب نخواهد داد.

این روحانی با اشاره به اینکه امر به معروف به عنوان ارزش دینی باید در بین مردم نهادینه شود، اظهار داشت: برخی دیدگاهها در خصوص امر به معروف توهم ظاهری است و از روی اعتقاد نیز نیست در حالیکه  امر به معروف باعث افزایش عمر و روزی می‌شود.

حسنی حلم ادامه داد: امر به معروف نظارت عمومی را در جامعه شکل می‌دهد و جامعه پالایش می‌شود.

وی با اشاره به اقامه نماز در فضاهای عمومی و پارک ها ، افزود: برای ترویج امر نماز کارهایی شکل گرفته ولی کافی نیست و اهمیت و ضرورت آن باید بیش از این در جامعه مورد توجه قرار گیرد.

رئیس ستاد اقامه نماز استان همدان که همدان را یکی از شهرهای معدود کشور معرفی می‌کرد که در 18 نقطه از پارک ها نماز جماعت برپا می‌شود، عنوان كرد:  این امر می‌تواند جامعه را با نشاط معنوی همراه کند و هر چه بتوانیم کارها را در جامعه نهادینه کنیم.

حسنی حلم که تقاضا می‌کرد همه در پرچمداری و برپایی نماز وارد عمل شوند، بیان داشت: مسئولان استان در این بخش وظیفه دارند و باید به دنبال بستر سازی نماز  بود چرا که به عنوان بزرگ‌ترین معروفات در جامعه است.

وی افزود: نماز با دل و جان باعث بیمه شدن جامعه می‌شود و فساد و منکرات در جامعه رخنه پیدا نمی‌کند.

حسنی حلم در خصوص فعالیت‌های ستاد  امر به معروف نهی از منکر همدان نیز بیان داشت: این مجموعه بهتر از این‌ها می‌تواند عمل کند و ظرفیت‌های بالایی دارند چرا که دستگاه‌های اصلی استان عضو ستاد هستند و باید تلاش‌های بیشتری انجام شود.

وی ادامه داد: اگر در قالب بخشنامه و دستور العمل وارد عمل شویم به نتیجه نمی‌رسیم بلکه باید با انگیزه دینی وارد عمل شد.

فرمانده سپاه ناحیه همدان نیز در خصوص انجام فریضه امر به معروف در ماه رمضان سالجاری گفت: در ماه رمضان سالجاری شش مرحله مانور تذکر لسانی در سطح شهر همدان انجام شد.

حسن برزگر با اشاره به اینکه 48 تیم سازماندهی شده خواهر و برادر در خیابان‌ها،  مراکز خرید و تفرجگاه‌های سطح شهرهمدان گشت‌زنی و اقدام به تذکر لسانی می‌کردند، افزود: در این راستا 4 هزار و 972 تذکر به زنان، 308 تذکر به آقایان و 235 تذکر به متظاهران به روزه‌خواری داده شد.

وی با بیان اینکه در طول طرح نیازی به کار قضایی احساس نشد، عنوان کرد: اجرای طرح تذکر لسانی مورد پذیرش و استقبال عموم مردم شهر همدان قرار گرفت.

گر چه نمود فریضه امر به معروف ونهی از منکر را بیشتر می‌توان در برخورد با بد حجابی عنوان کرد، اما باید به این امر نیز توجه داشت که این فریضه واجب الهی را نباید محدود به  این مورد کرد و  دامنه آن را از بالاترین رده‌های جامعه تا پایین‌ترین آن‌ها در نظر گرفت.

به هر روی به نظر می‌رسد فریضه امر به معروف ونهی از منکر زمانی می‌تواند به معنای واقعی به دور از آمار زدگی احیا شود که همه مردم آن کشور احساس مسئولیت نسبت به  اطرافیان و سلامت روحی و روانی جامعه داشته و خود را ناظر عمومی برای پالایش از کج روی‌ها بدانند که این امر نیز  تنها با همتی جهادی قابل اجرا است.

کد خبر 2352786

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha