۷ مهر ۱۳۹۳، ۹:۱۵

مهر گزارش می دهد؛

شیره ای که در کام بی مهری ها تلخ می شود/ "مانیزان" در صف تامین اعتبار

شیره ای که در کام بی مهری ها تلخ می شود/ "مانیزان" در صف تامین اعتبار

همدان - خبرگزاری مهر: روستای مانیزان ملایر از روستاهای هدف گردشگری استان همدان است که آیین سنتی 700ساله شیره پزی در آن برگزار می شود اما این روستای هدف گردشگری نیز مانند سایر روستاهای هدف گردشگری استان همدان برای جذب گردشگر و تامین زیر ساخت ها نیاز به تامین بودجه ای دارد که همچنان در صف دریافت آن انتظار می کشد.

به گزارش خبرنگار مهر، وجود جاذبه ها طبیعی و آثار و آداب و رسوم و سنت های کهن و آیین های مختلف در استان همدان همه و همه ریشه در کهن بودن فرهنگ و تمدن این استان دارد و از طرفی پتانسیلی برای جذب گردشگر و معرفی استان همدان به کشور و دنیا محسوب می شود.

یکی از جاذبه های منحصر به فرد استان همدان، وجود روستاهای هدف گردشگری در این استان است که هر کدام در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد است که علاوه بر زیبایی روستاهای هدف گردشگری در استان همدان برخی آیین ها و آداب و رسوم خاص این روستا ها جاذبه آنها را دو چندان کرده است.

آیین های مختلفی چون گردو تکانی در روستای گشانی تویسرکان، جشنواره آلو در ملهمدره اسد آباد و جشنواره شیره پزی در روستای هدف گردشگری مانیزان ملایر از جمله این آیین ها و سنن کهن است که می تواند هر گردشگری را به سمت خود جذب کند.

اما با فرا رسیدن ماه مهر و برداشت انگور جشنواره شیره پزی در روستای هدف گردشگری مانیزان ملایر برگزار می شود.

روستاي مانيزان از توابع بخش مرکزي شهرستان ملاير است که در 23 کيلومتري جنوب شرقي شهر ملاير واقع شده است.

شغل غالب اهالی این روستا باغداری است بطوری که 120 هکتار از زمین های زراعی روستا را باغ تشکیل داده که تمام آن بصورت آبی می باشد و باغ و قلمستان دیم وجود ندارد و با توجه به وجود باغ های انگور در این روستا هر ساله با فرا رسیدن ماه مهر و برداشت انگور آیین شیره پزی سنتی در مانیزان برگزار می شود.

آیین شیره پزی ملایر با آداب و رسوم خاصی برگزار می شود و مردم روستا با زحمت و تلاش انگور کشمش را طی مراحلی به شیره تبدیل می کنند که کیفیت آن بسیار بالا است که وجود آیین سنتی شیره پزی در این روستا و از طرفی تولید شیره می تواند عامل مهمی در جذب گردشگر به این روستا باشد.

اما روستای مانیزان استان همدان نیز همانند سایر روستا های هدف گردشگری فاقد امکانات زیر ساختی و یا امکانات رفاهی و یا اقامتی برای جذب گردشگر است و از سویی با وجود قدمت آیین شیره پزی در این روستا، روستای مانیزان و آیین شیره پزی آن، هنوز به سایر استان ها و یا حتی گردشگران خارجی شناخته نشده است.

وجود این آیین سنتی در روستای هدف گردشگری مانیزان ملایر می تواند پتانسیل خوبی برای معرفی استان همدان و جذب گردشگر به این منطقه باشد اما این روستا نیز مانند سایر روستاهی هدف گردشگری استان همدان با بی مهری روبرو است و به مانند دیگر روستاهای هدف گردشگری استان همدان با کمبود بودجه دست و پنجه نرم می کند.

اما آنچه ذکرش لازمست اینکه قدمت آیین شیره پزی در مانیزان ملایر به 700 سال می رسد و چند سالی است که برای پاسداشت این آیین جشنواره شیره پزی در روستای مانیزان ملایر برگزار می شود که امسال نیز برای پنجمین بار جشنواره شیره پزی در روستای مانیزان ملایر برگزار خواهدشد.

خبرنگار مهر در بازدید هایی که از روستاهای هدف گردشگری استان همدان از جمله ورکانه، سیمین، گشانی و یا مانیزان داشته نبود امکانات رفاهی و زیر ساختی در این روستا ها برای جذب گردشگر، نبود تابلوهای راهنما، نبود سرویس های بهداشتی و محل اقامتی برای گردشگر را به طور ملموس مشاهده کرده است.

روستاهای هدف گردشگری استان همدان با کمبود اعتبار روبرو هستند

در همین زمینه مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر، در رابطه با روستا های هدف گردشگری استان همدان گفت: متاسفانه در مورد روستا های هدف گردشگری استان همدان تاکنون هیچ اقدامی انجام نشده است.

 ریحان سروش مقدم روستاهای هدف گردشگری استان همدان را یکی از محورهای اصلی گردشگری عنوان کرد و ابراز داشت: متاسفانه برای اقدامات توسعه ای در روستا های هدف گردشگری اعتباراتی تعلق نگرفته و امسال توانستیم اعتبار بسیار ناچیزی را به این بخش اختصاص دهیم.

سروش مقدم با تاکید بر اینکه اقدامات زیر بنایی برای توسعه روستاهای هدف گردشگری به ارگان های دیگر مانند بنیاد مسکن نیز مربوط می شود، اظهار داشت: اقدامات انجام شده در روستاهای هدف گردشگری در شان این روستا ها نیست.

وی با بیان اینکه متاسفانه برای روستاهای هدف گردشگری استان همدان تاکنون تامین اعتبار نشده و کاری هم در این روستا ها برای تامین زیر ساخت ها انجام نشده است، گفت: روستاهای هدف گردشگری استان همدان تنها به عنوان روستای هدف گردشگری معرفی شده اند و کاری در آنها انجام نشده است.

ریحان سروش مقدم بیان داشت: پیگیر ساماندهی روستا های هدف گردشگری و تامین زیر ساخت ها هستیم و جلساتی با رئیس بنیاد مسکن همدان و و مدیر کل دفتر روستایی برقرار شده است و قرار بر این است تا از این روستاها بازدید شود تا هم میراث فرهنگی و هم بنیاد مسکن و امور روستایی از توان و ظرفیت خود برای تامین زیر ساخت روستا های هدف گردشگری تلاش کنیم.

وی با تاکید بر اینکه باید بر روی روستا های هدف گردشگری بیش از پیش تمرکز داشته باشیم، افزود: امسال هم اعتباری برای روستاهای هدف گردشگری تعلق نگرفته است و به دنبال جذب اعتبارات ملی در این زمینه هستیم و باید پیگیر این موضوع بود.

روستاهای هدف گردشگری پتانسیلی برای جذب گردشگر

مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان با اشاره به اینکه 20 روستای گردشگری در همدان وجود دارد که می توانند در صورت جذب سرمایه گذار موجب توسعه خدمات برای گردشگران باشند، گفت: همدان و روستاهای گردشگری آن با ظرفیت های بسیار و قدمتی همپای تاریخ، می تواند سهم به سزایی در توسعه گردشگری استان داشته باشد .

سروش مقدم در ادامه از برگزاری جشنواره شیره پزی در مانیزان ملایر خبر داد و گفت: یکی از برنامه های میراث فرهنگی برگزاری چنین جشنواره هایی برای معرفی پتانسیل های استان همدان است که برای جذب گردشگر نیز می تواند زمینه ساز باشد و البته نیاز به تبلیغ در خارج از استان دارد.

وی با اشاره به اینکه شیره یکی از خوراکی های سنتی منطقه مانیزان است، ابراز داشت: به همین خاطر انگور و  محصولاتی که از انگور می گیرند و به ویژه شیره از ارزش خاصی بین مردم برخوردار است.

مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان  ادامه داد: در سال های اخیر به ویژه در  چهار سال گذشته اقداماتی انجام شد تا مانع از فراموش شدن این فرهنگ شود.

سروش مقدم در ادامه سخنان خود عنوان داشت: خوشبختانه آئین شیره پزی به نام شهرستان ملایر با پایلوت روستای مانیزان به ثبت آثار ملی رسیده است.

شیره پزی ملایر قدمت 700ساله دارد

وی با بیان اینکه جشنواره شیره پزی از سال 1380 آغاز شده است، ابراز داشت: مراسم شیره پزی قدمتی بیش از 700 سال داشته و در این منطقه علاوه بر آئین شیره پزی جشن های مختلفی مانند جشن برداشت انگور را هم از سوی روستاییان برگزار می شده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان ملایر نیز گفت: این جشنواره برای پنجمین سال متوالی مهرماه امسال در روستای هدف گردشگری مانیزان برگزار می شود و همه ساله تعداد گردشگران بیشتری را به خود جذب می کند.

محمدرضا بهاری اظهار داشت: امسال علاقه مندان زیادی از خارج از استان همدان برای شرکت در این جشنواره حضور پیدا می کنند که انتظار می رود در سال های آتی با همکاری و ورود جدی بخش خصوصی، این جشنواره به صورت گسترده تری برگزار شود.

وی افزود: برنامه های جنبی مختلفی در جشنواره شیره پزی سنتی ملایر اجرا خواهد شد که هر یک از این برنامه ها، آداب و رسوم این شهرستان را به نوعی بیان می کنند.

آیین شیره پزی در روستای مانیزان ملایر و یا ده ها آیین سنتی در سراسر استان همدان و روستاهای هدف گردشگری این استان گنجینه های ارزشمندی برای معرفی استان همدان و جذب گردشگری و مسافر به این استان است که نیاز به توجه مسئولان استانی و حمایت از این فرهنگ ها و مناطق دارد تا بتوان استان همدان را آن طور که در خور همدان بوده به دنیا معرفی کرد.

...............................................

گزارش: زهرا ذوالفقاری

کد خبر 2379745

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha