۳ آبان ۱۳۹۳، ۱۶:۲۵

لاریجانی در اولین نشست جوانان و قانونگذاری:

نقش حزب الله در منطقه از برخی از دولت ها بیشتر است

نقش حزب الله در منطقه از برخی از دولت ها بیشتر است

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: امروز نقش دولت ها بسیار کمرنگ شده و شرکت ها یا جریان های فکری هستند که در میدان نقش آفرین شده اند به طور مثال در شرایط کنونی نقش حزب الله در منطقه از برخی از دولت ها بسیار بیشتر است.

به گزارش خبرنگار مهر، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی امروز (شنبه) در اولین نشست "جوانان و قانون گذاری"گفت: باید پذیرفت که در زمینه طراحی سازوکار قانونی برای حضور جوانان کاستی هایی وجود دارد زیرا جریان انقلاب و پس از انقلاب اسلامی با حضور جوانان شکل گرفت و بسیاری از مدیران کنونی  کشور در آن زمان جوان بودند و کارهای اجرایی می کردند ولی از آن دوران تاکنون سازوکار روشنی در این رابطه به وجود نیامده است.

رئیس قوه مقننه با اشاره به تجربه موفق برگزاری مجلس دانش آموزشی افزود: این مجلس یک نقص بزرگ دارد که آن این است که دنباله آن چیزی وجود ندارد و هدفی تعیین نشده است. حال باید پرسید که محتوای مجالس دانش آموزی چه تاثیری داشته و جایگاه آن در شرایط کنونی چیست.

وی افزود: حال با توجه به پیشنهادات مطرح شده درباره تشکیل مجلس جوانان در کشور این موضوع را باید مورد بررسی قرار داد که نتایج تشکیل و برگزاری مجالس جوانان چقدر در کشور تاثیرگذار است که این موضوع باید از نظر قانونگذاری در کشور بررسی شود.

 لاریجانی ادامه داد: یک موقع مقصود ما از تشکیل مجلس دانش آموزی و جوانان مجموعه ای است که با استفاده از آن بتوان پیشنهادات کارشناسی را به دستگاهها و مراکز ارائه کرد که این موضوع از نظر قانون گذاری هیچ مشکلی ندارد و از نظر بودجه هم در صورت تصمیم گیری جدی می توان سهمی برای آن در نظر گرفت تا افراد انتخاب شده و در کمیسیون ها نظرات مشورتی خود را ارائه کنند اما قطعا مرحله بعد از جنبه مشورتی مجلس جوانان نیاز به دقت بیشتری دارد بنابراین برای تحقق این موضوع باید دولت لایحه ای را به مجلس ارائه کند.

وی ادامه داد: خیلی خوشحالم که امروز در این جلسه سهم کوچکی خواهم داشت و اینکه خودتان ابتکاری داشتید و برای رسیدگی و رفع نقایص جمع شدید تا در نهایت جایگاهی برای جوانان طراحی شود، بسیار ارزشمند است.

رئیس مجلس ادامه داد: اگر مجلس جوانان مجموعه ای باشد که با استفاده از آن بتوان پیشنهادات کارشناسی را به دستگاهها و مراکز ارائه کرد این موضوع از نظر قانون گذاری هیچ مشکلی ندارد.

ازطرفی دیگر در این رابطه در حدی که جوانان حضور پیدا کنند و نظرات تخصصی خود را ارائه کرده و کمک کار سه قوه باشند هیچ مشکل قانونی وجود ندارد اما اگر بخواهیم فراتر از این موضوع پیش رفته و تصمیمات مجلس دانش آموزی نفوذ قانونی در کشور پیدا کند باید حتما به ساختار قانون اساسی توجه کرد و دید که چه راههایی برای این موضوع وجود دارد.

وی افزود: به نظر من رییس مرکز پژوهش ها و کارشناسان این مرکز باید به این موضوع فکر کرده که یک وجه این کار جنبه مشورتی بوده و دارای اهمیت بالایی است زیرا افراد با این اقدام آموزش پیدا کرده و کار جمعی را یاد می گیرند و به نوعی فکر، تولید می شود. اما قسمت فراتر از این موضوع نیازمند مداقه حقوقی است زیرا برای افزایش قدرت این گونه مجالس باید بررسی بیشتری انجام شود.

علی لاریجانی با اشاره به پیشنهاد مطرح شده مبنی بر تشکیل دفتر جوانان در مرکز پژوهشها گفت: به نظر من این پیشنهاد مناسب بوده و برای اجرای آن هیچ مشکلی وجود ندارد و حتی می توان در ساختار مرکز پژوهشها این موضوع را در نظر گرفت تا این اقدام سکویی برای بررسی اولیه پیشنهادات باشد.

رئیس قوه مقننه تصریح کرد: به نظر من تشکیل دفتر جوانان در دو سطح باید صورت گیرد ، سطح اول این است که باید در آن تشکیلات مربوط به جوانان رسیدگی و در سطح دوم محتوای مشکلات مهم جوانان و درگیری ذهنی آنان مورد بررسی قرار گیرد البته در کشوراغلب علاقه داریم درباره تشکیلات صحبت کنیم اما قطعا مهم این است که ذهن های ما درگیر محتوای کار شود.

وی ادامه داد: البته درباره جوانان مسائل بسیاری مطرح  است که یکی از این موضوعات درگیری و مسائل فوری و فوتی جوانان است و یک بحث دیگر آینده جوانان و برنامه های میان مدت و بلند مدت است از این رو به نظر من باید در شرایط کنونی به موضوعات محتوایی جوانان توجه دقیق تری شود.

 لاریجانی افزود: در مسائل فوری مانند اشتغال جوانان باید اقدامات مناسبی انجام شود اما در کل کشور هم اکنون در این رابطه دچار دو مشکل اساسی است نخست اینکه متاسفانه سیستم آموزشی کلاسیک همه را به سمت دانشگاه و تحصیلات در سطح لیسانس و سپس فوق لیسانس می برد ولی پس از آن شاهد هستیم که فارغ التحصیلان شغل ندارند و این موضوع سیری است که به سرعت در حال رخ دادن است.

وی افزود: اگر تا چند سال پیش مسئله جامعه بیکاری فارغ التحصیلان لیسانس بود اما در شرایط کنونی دغدغه، موضوع بیکاری فارغ التحصیلان فوق لیسانسی است از طرفی دیگر وقتی کسی این اعتبار اجتماعی را پیدا کرده و دارای تحصیلات عالیه شد دیگر به کارهای سطح پایین توجهی نمی کند به طور مثال جوانی دارای مدرک دیپلم بوده و کار حرفه ای را آموزش دیده است آن جوان در نهایت به کار کشاورزی، دامداری و یا صنعت روی می آورد.

رئیس مجلس ادامه داد: وقتی سیر کار و فضای عمومی به سمت مدرک گرایی رفت تمام جوانان در نهایت به این سمت گرایش پیدا می کنند و این موضوع قطعا یک مشکل جدی در جامعه است از طرفی دیگر عدم توازن آموزش های دانشگاهی با بازار کشور مشکلاتی را ایجاد کرده به صورتی که هم اکنون در دانشگاه رشته هایی آموزش داده می شوند که در بازار هیچ جایگاهی ندارند.

وی افزود: در یک گزارش مرکز پژوهش های مجلس 80 درصد تحصیلات دانشجویان مربوط به 20 رشته دانشگاهی است به طور مثال  در رشته حسابداری 230 هزار دانشجو، رشته حقوق 170 هزار دانشجو، رشته کامپیوتر نرم افزار 100 هزار دانشجو، رشته کامپیوتر سخت افزار 80 هزار دانشجو، مدیریت بازرگانی 70 هزار دانشجو، مدیریت دولتی 63هزار دانشجو،  مهندسی عمران 62 هزار و  رشته روانشناسی 80 هزار نفر مشغول تحصیلات عالیه هستند که این موضوع نشان دهنده مشکلات ساختاری در حوزه تحصیلات است.

علی لاریجانی ادامه داد: البته این مشکلات و نبود توازن در رشته های دانشگاهی در شورای انقلاب فرهنگی مطرح شد که در این رابطه برخی از آقایان گفته اند که ما در این حوزه نیاز به توازن نداریم زیرا علم یک فضیلت بوده و همین رویکرد باید ادامه پیدا کند اما قطعا این حرف و منطق کامل نیست زیرا علم برای خود فرد یک فضیلت بوده و برای حکومت علم باید متناسب با بازار باشد از این رو این مشکلات باید با کمک وزارت علوم ، آموزش و نخبگان حل شود.

رئیس مجلس با بیان اینکه قطعا باید ساختار جذب دانشگاهیان و فارغ التحصیلان در امور اشتغالی تعیین و فراهم شود گفت:  به نظر من این موضوع باید به کمک دستگاهها و شما جوانان رفع شود.

وی با اشاره به بالا رفتن سن ازدواج جوانان در شرایط کنونی به علت مشکلات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی افزود: بر اساس آمارها هم اکنون حدود 5 میلیون و 570هزار آقا و 5 میلیون و 670 هزار خانم آماده ازدواج هستند اما به علت مشکلات اشتغال ، سرمایه و رفتارهای فرهنگی و اجتماعی نمی توانند تشکیل خانواده دهند. از این رو سازمان جوانان به عنوان متولی این حوزه باید به این مسئله بپردازد.

لاریجانی ادامه داد: ممکن نیست در شرایط پیچیده جهانی ما بتوانیم به صورت فردی عنصر فعالی باشیم مگر در این حوزه کار جمعی صورت گیرد از طرفی دیگر یک زمانی یک طرحی وجود داشت برای ساماندهی وضع بین الملل که آن طرح رنگ باخت و الان طرح دیگری برای ساماندهی اوضاع جهان مطرح است و در این رابطه هنوز این حوزه سامان پیدا نکرده ، از طرف دیگر عوامل زیادی تعیین کننده این جایگاه است که این به داشتن تئوری فعال برای نظم بخشی و هم نقش دانش و فن آوری و هم حضور میدانی قوی دارای اهمیت است.

رئیس قوه مقننه افزود: یک زمانی دولت ها نقش میدانی عمیق و قوی داشتند اما امروز این نقش بسیار کمرنگ شده و شرکت هایی هستند که نقششان از دولت ها بسیار پررنگ تر شده است یا یک جریان های فکری هستند که امروز در میدان نقش آفرین شده اند به طور مثال در شرایط کنونی نقش حزب الله در منطقه از برخی از دولت ها بسیار بیشتر است و یا گروههای تروریستی هم در شرایط کنونی در منطقه نقش پیدا کرده اند البته نقش این گروهها بسیار مخرب است ولی به هر حال دارای نقشی هستند.

وی تصریح کرد: از طرفی دیگر شرکت های چند ملیتی در بعد اقتصادی و سیاسی معادلات بین المللی و جایگاه کشورها را تغییر می دهند و قطعا آن کشورهایی موفق تر هستند که هم تئوری جایگزین دقیق داشته باشند و هم بتوانند از نظر قدرت تحقق این اهداف و موضوعات اقدام کنند.

علی لاریجانی ادامه داد: البته در جمهوری اسلامی ایران تجربیات خوبی  در این سه بخش وجود دارد و قطعا می شود این موضوعات را کامل کرد یعنی هم در زمینه میدانی و نقش آفرینی و هم از نظر تئوری پردازی ایران نقش بسیار قوی داشته است. اما قطعا این موضوع به کار فکری قوی احتیاج دارد.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امیدوارم این نشست ها به تحلیل و فهم مشترک و پیدا کردن راهکارهایی برای حل موضوعات و مشکلات ختم شود

کد خبر 2409376