صفی الله رمضانخانی با اشاره به نقش پدافند غیرعامل در مباحث فرهنگی در گفتگو با مهر، اظهار داشت: با توجه به اینکه تهديد يك عنصر پويا و جامع است به همين نسبت بايد دفاع متناسب با آن طراحي شود. به این معنا بايد اين تهديدات را كه با استفاده از تكنولوژي پيشرفته و در عرصه هاي مختلف اجتماعي، ارتباطي، اقتصادي، اجتماعي، فرهنگی و غيره صورت می گیرد، شناخت تا بتوان در برابر آن دفاع مؤثر داشته و يا آسيب پذيري را به حداقل رساند.
وی گفت: فرهنگ یکی از عرصه های بسیار مهمی است که در عصر جدید و با گسترش جنگ نرم، مورد هجوم شدید دشمنان قرار گرفته است و از همین روی باید مورد توجه باشد.
رمضانخانی با اشاره به ارتباط فرهنگ و پدافند غیرعامل گفت: فرهنگ هر ملتی زیربنای حیاتی آن اجتماع را تشکیل می دهد. با تغییر جنگها از حالت سخت افزاری به نرم افزاری هدف مهاجمان نیز بر عرصه فرهنگی متمرکز شده است زیرا با ضربه وارد کردن به این عرصه بسیاری از عرصه های دیگر نیز دچار بی ثباتی می شود.
این کارشناس پدافند غیرعامل افزود: مهمترین این ابزارها رسانه های مختلف هستند که با توجه به گسترش روز افزون خود توانسته اند نقش ویژه ای در آفند فرهنگی داشته باشند.
جنگ نرم در عرصه فرهنگی تلاش ویژه ای برای بی ثباتی نظام حاکم دارد
وی ادامه داد: در جنگ نرم ابزارهایی مانند اینترنت، ماهواره ها، بنگاههای بزرگ خبری، روزنامه ها، شبکه های رادیویی و تلویزیونی، ایمیل، موبایل و دیگر رسانه های ارتباطی، زمینه ارتباط مستقیم، تأثیرگذار، سریع و تقریباً غیر قابل کنترل با عموم مخاطبان را فراهم کرده است. در واقع جنگ نرم در عرصه فرهنگی با استفاده از ابزارهای ویژه ای تلاش دارد تا نظام حاکم را به سمت بی ثباتی سوق دهد.
رمضانخانی با اشاره به اینکه غربیان، مبتکر ابزارهای نوین ارتباطی هستند، گفت: آنان به راحتی و از طریق این نرم افزارها می توانند افکار عمومی مردم را تحت نفوذ خود قرار دهند و خواسته های خود را اجرا کنند.
وی تصریح کرد: براندازی نرم، فروپاشی و استحاله در حاکمیت از اهداف کلی جنگ نرم است و این هدف از طریق گفتمان سازی، مرجع سازی، تغییر الگوی مصرف رسانه ای، نخبه سازی مصنوعی و سلطه اطلاعاتی دنبال می شود.
این کارشناس پدافند غیرعامل در استان البرز، ارزشهای ملی و دینی، باورهای ملی و دینی، ایدئولوژی غالب (ایدئولوژی حاکمیت)، مشارکت عمومی و سیاسی مردم، انسجام و تعصب اجتماعی، نخبگان و خواص موجه و حامی حاکمیت، افکار و اذهان عمومی، اصالتهای فرهنگی و سازنده و انسجام بخش، روحیه مقاومت پذیری، تفکرات و ارزشهای متعالی و آرمانگرایانه و عقلانیت و توسعه دین محور را از نقاطی اعلام کرد که در جنگ نرم مورد هدف قرار می گیرند.
وی در توضیح فرهنگ پدافند غیرعامل به نظریه ای اشاره کرد و گفت: ایده ای که در این زمینه مطرح شده این است که در یک محیط تاریک، یک فانوس می تواند روشنگر باشد. در زمینه فرهنگ نیز این نظر صادق است. یعنی اگر بحران ایجاد شد، بتوان به اندازه یک فانوس، ذهن مردم را نسبت به آن بحران روشن کرد تا ابهام از بین برود. بر این اساس باید حوزه افکار و باورهای مردم را روشن کرد. در واقع ملت هایی می توانند به بقا ادامه دهند که آمادگی مقابله با تمامی بحرانها را داشته باشند. این نظر می تواند هدف پدافند غیرعامل در زمینه فرهنگی باشد.
رمضانخانی با بیان اینکه پدافند غیر عامل در عرصه فرهنگی باید ویژگیهای خاصی داشته باشد، یادآور شد: پدافند غیرعامل در این عرصه باید سریع الانتقال باشد و برای بازسازی سریع اندیشه های آسیب دیده پس از جنگ نرم برای حفظ بدنه فرهنگی جامعه عمل کند.جنگ نرم در صدد تبدیل اختلاف سلیقه ها به دشمنی و معارضه است. پدافند غیرعامل وظیفه دارد شکافهای ایجاد شده در بین مردم را به سرعت، حتی موقتی، بازسازی کرده و آنها را از هم گسیختگی نجات دهد.
در پدافند غیرعامل جنگ نرم، اطلاع رسانی بر تربیت اولویت دارد
به گفته وی در واقع وظایف پدافند غیرعامل جنگ نرم موقتی و حتی غیرعادی است. هدف آن است که جلوی تخریب و تلفات بزرگتر گرفته شود. در این شرایط قربانی کردن بعضی امور دارای اهمیت کمتر، مجاز است. به عنوان مثال کنترل اطلاع رسانی از این موارد است. در پدافند غیر عامل، علم، و یا به عبارت دیگر اطلاع رسانی به موقع، نسبت به تربیت اولویت دارد. در جنگ نرم فرصتی برای تربیت نیست، بلکه فقط باید با اطلاع رسانی صحیح نقاط خطر را به مردم گوشزد کرد که آماده حوادث پیش رو باشند.
وی با تاکید بر ضرورت فرهنگ سازی در زمینه آماده سازی پدافند غیرعامل جنگ نرم تصریح کرد: در شرایط فتنه و جنگ نرم، افکار مقاوم به عنوان سپر محافظ عمل کرده و ضربات فرهنگی را دفع می کند. مردم باید نسبت به این تفاوتها توجیه شوند. در صورتی که این توجیه صورت نگیرد، امکان دارد برداشتهای نادرستی صورت گیرد که جنبه تخریبی داشته باشد. آنها باید بدانند اوضاع در جنگ نرم از لحاظ فرهنگی، پرفشار بوده و روشها با زمان عادی تفاوت دارد. این آمادگی آنها را از شوک مضاعف باز می دارد.
وی اعتلای فرهنگ ایرانی- اسلامی و ایجاد حس غرور و افتخار در جوانان و نوجوانان در کنار موراد گفته شده را گامی اساسی برای مبارزه بی امان با جنگ روانی غرب دانست.
وی اظهار داشت: یک جوان مسلمان ایرانی باید بداند که وارث چه نوع فرهنگی است. می توان با تقویت نیروی ایمان و با تاکید بر فرهنگ و سنت های خودی و بزرگ جلوه دادن نقاط قوت آنها، تمام آحاد جامعه به ویژه نوجوانان و جوانان کشور را در برابر چنین تهاجمی مقاوم کرد. همچنین از این طریق میی توان احساس حقارت را در این گروه از بین برد و روحیه سازندگی و امید را در آنان تقویت کرد.