به گزارش خبرنگار مهر، تبدیل متروی ورامین به قطار حومه ای مهمترین و پرچالش ترین موضوع در میان شهروندان و نخبگان سیاسی شهرستان ورامین است که هر یک بر اساس تحلیل های مختلف، این موضوع را مورد بررسی قرار می دهند.
شهرستان ورامین با جمعیتی بیش از ۲۰۰ هزار نفر، یکی از ۳۶ شهر پرجمعیت کشور محسوب شده که به علت نزدیکی به پایتخت، هر روز بر تعداد جمعیت آن افزوده می شود و عده ای از مردم کشور این شهر مذهبی را برای ادامه زندگی خود برمی گزینند.
امروز بر اساس آمارهای مسئولان شهری و استانی، روزانه هزاران سفر از طریق جاده از ورامین به سوی تهران صورت می پذیرد که محدودیت های موجود در بخش جاده ای شهرستان، گاها موجب بروز تصادفات و حوادث های ناگواری برای شهروندان می شود.
مترو ورامین جدی ترین مطالبه مردم دیار ۱۵ خرداد در چند سال گذشته
متروی ورامین - تهران یکی از خواسته ها و دغدغه های اصلی مردم دیار ۱۵ خرداد از سالیان گذشته تاکنون بوده و این موضوع از دولت اصلاحات تا به امروز به عنوان یکی از مطالبات جدی مردم ورامین در میان مسئولان کشور مطرح شده است.
پروژه متروی ورامین - تهران با پیگیریهای مسئولان شهرستان و درخواست های مکرر مردم در دولت گذشته به تصویب رسید و پس از کش و قوس های فراوان، کار اجرایی آن از راه آهن به شرکت متروی تهران و حومه واگذار و عملیات عمرانی آن با اعتبار ۱۵۰ میلیاردی آغاز گردید و به گفته برخی مسئولان تاکنون نزدیک به ۳۰۰ میلیارد برای این پروژه هزینه شده است.
در حالیکه همه مردم ورامین آرزوی رسیدن مترو به شهرشان را داشته و هر روز مسئولان مربوطه تاریخی را برای افتتاح این پروژه عظیم ملی اعلام می کردند به یکباره از سوی وزیر راه و شهرسازی بیان شد که قطار سریع السیر حومه ای به مناطق پیرامونی کلانشهرها اختصاص پیدا می کند.
روز پنجشنبه هفته گذشته بود که عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی به همراه جمعی از مسئولان وزارت راه و استانداری تهران به ورامین و شهرهای جنوبشرق استان تهران سفر و پروژه های عمرانی مختلف در حوزه راه و شهرسازی بازدید کرد.
وزیر راه و شهرسازی در جریان بازدید از ایستگاه راه آهن ورامین در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره آخرین وضعیت متروی ورامین - تهران اظهار داشت: بر اساس تصمیم اتخاذ شده مقرر شده است تا برای شهرهای حومه کلانشهرها، قطار سریع السیر حومه ای راه اندازی شود و سیستم مترو در کلانشهرها عملیاتی شود.
اعتراض مردم ورامین نسبت به تغییر مترو ورامین به قطار حومه ای
این موضع وزیر راه و شهرسازی که از رسانه ملی نیز انعکاس پیدا کرد باعث ناراحتی و سردرگمی مردم دیار ۱۵ خرداد شده، مردم شهرستان ورامین اعتقاد دارند که سالیان طولانی است که مدیران دولت های گذشته و حتی کنونی به آنان وعده مترو داده اند و چطور هم اکنون وزیر راه خبر از پروژه قطار حومه ای در ورامین می دهد.
اعتراضات مردمی در ورامین به حدی بالا گرفت که این موضوع به نماز جمعه این هفته شهرستان ورامین نیز کشیده شد و مردم دیار ۱۵ خرداد در درخواست اعتراض آمیزی ضمن اعتراض شدید به تصمیم دولت مبنی بر تغییر متروی ورامین به قطار حومه ای خواستار تجدید نظر مسئولان در این رابطه شدند.
در این درخواست که یک نسخه آن نیز در اختیار خبرگزاری مهر قرار گرفته، آمده است: با توجه به وعده دولتهای گذشته برای راهاندازی متروی ورامین و مصوبه دولت در این ارتباط و واگذاری این پروژه به مترو، امروز ما شهروندان ورامین اعتراض شدید خود را نسبت به اعلام این پروژه به عنوان قطار حومهای اعلام کرده و از مسئولان اجرایی و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و شورای شهر میخواهیم با قدرت از حق مسلم مردم دیار ۱۵ خرداد دفاع کرده و اجازه ندهند منطقه از این امکانات محروم شود.
تفاوت مترو و قطار حومه ای در چیست
حال این سوال مطرح می شود که چه تقاوتی میان قطار حومه ای با مترو وجود دارد که مسئولان و مردم ورامین نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و خواستار اجرای پروژه مترو در منطقه خود هستند؟
سید حسین نقوی حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر با تشریح تفاوت قطار حومه ای با مترو اظهار داشت: شرکت راه آهن تخصصی در ارائه خدمات در حوزه قطار حومه ای را ندارد و شاهد این مدعا نیز قطاری است که صبح و بعدازظهر در مسیر ورامین رفت و آمد می کند که از لحاظ امکانات بسیار بی کیفیت بوده و با محدودیت جا برای مسافرین مواجه است.
نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی افزود: از طرف دیگر بلیط قطار در طول سال چندین بار افزایش قیمت پیدا می کند و این موضوع برای بخشی از مردم ورامین که دارای تمکن مالی نیستند به صرفه نخواهد بود.
وی ادامه داد: از طرفی قطارهای مترو دارای خدمات ویژه و سرعت تعریف شده بوده که به شبکه برقی متصل می شوند و دارای نظم و قاعده مشخصی هستند.
نقوی اضافه کرد: تفاوت عمده دیگر قطار حومه ای با مترو در آن است که مترو ورامین دارای یک خط و ریل مستقل برای منطقه ماست که در نهایت به شبکه متروی تهران وصل می شود اما قطار حومه ای دارای مسیر مشترک بوده که قرار است این قطار به سمت سمنان و شمال و مشهد مقدس نیز امتداد پیدا کند.
تغییر قطار حومه ای به مترو با واکنش های جدی مسئولان شهرستان ورامین مواجه شد که در گفتگوهای جداگانه تأکید کردند که باید مترو در ورامین اجرا شود.
مسئولان باید در زمینه تغییر پروژه مترو به قطار شهری نظر مردم را بگیرند
حجت الاسلام سید محسن محمودی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ورامین به دلیل نزدیکی به پایتخت یکی از پرتراکمترین مناطق پیرامونی استان تهران را تشکیل داده، همچنین به دلیل نزدیکی به تهران و برخورداری از محیط آرام و مذهبی، با پدیده مهاجرت مواجه بوده و هر روز شاهد افزایش جمعیت این شهرستان هستیم به نحوی که هم اکنون ورامین در زمره ۳۶ شهر بالای ۲۰۰ هزار جمعیت کشور قرار دارد و از سویی دیگر روزانه هزاران سفر از ورامین به سمت پایتخت برای حضور در محل کار و انجام امور تحصیلی و اداری صورت میگیرد که محدودیتهای موجود در بخش جاده ای این شهرستان، بسیاری از شهروندان را آزار داده و موجب اتلاف وقت و هزینه آنان میشود.
امام جمعه موقت ورامین افزود: از سالیان گذشته مردم ورامین به دلیل مشکلات و موانع موجود در بخش حمل و نقل عمومی از مسئولان رده های مختلف در دولت های گوناگون، خواستار اجرای پروژه متروی ورامین - تهران شدند اما این مساله همچنان بلاتکلیف است.
وی ادامه داد: دولتهای قبلی بارها به مردم وعده داده بودند که مترو را برای آنها به ارمغان خواهند آورد، مردم نیز به آنها اعتماد کرده و سالها منتظرند که از این نعمت بهرهمند شوند و این اقدام بر خلاف توقع مردم است.
محمودی اضافه کرد: اینکه مسئولان دولتی بدون مشورت با مسئولان شهرستانی و در نظر گرفتن عواطف و نیازهای مردم تصمیم بگیرند که مترو را به قطار حومه شهری تبدیل کنند به هیچ عنوان زیبنده مدیران نبوده و نیست.
مردم ورامین اجازه تغییر پروژه مترو به قطار شهری را نمی دهند
سید حسین نقوی حسینی نیز دراین زمینه به خبرنگار مهر اعلام کرد: پروژه متروی ورامین در زمان ریاست جمهوری دکتر احمدی نژاد با چه تلاش و زحمتی به تصویب رسید و در جدول بودجه قرار گرفت و اجرای این پروژه به متروی تهران واگذار شد و کار عمرانی نیز با اعتباری بالغ بر ۱۵۰ میلیارد آغاز شد.
نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی افزود: رییس جمهور دولت گذشته یکبار شخصا از این پروژه بازدید و وزیر سابق راه و شهرسازی نیز سه بار از مراحل عمرانی متروی ورامین-تهران دیدن کرد و مشخص شد که مردم برای مسئولان مهم هستند و بدین ترتیب کار با سرعت پیش می رفت.
وی با ابراز بی اطلاعی از سفر وزیر راه و شهرسازی به ورامین ادامه داد: در مورد سفر وزیر راه و شهرسازی به ورامین، نماینده این شهرستان در جریان نبود و اگر وزیر می خواست که نماینده مردم در این بازدید حضور داشته باشد از مأموریت ما آگاهی داشت و می توانست با چند روز تأخیر در ورامین حاضر شود.
وی گفت: به فرض که نماینده مردم در مجلس در مأموریت بوده و در شهرستان حاضر نبود، پس چرا نماینده ولی فقیه و امام جمعه شهرستان ورامین به عنوان یکی از ستون های اصلی شهرستان در جریان این سفر قرار نداشت و بدین ترتیب یک جلسه برگزار و از رسانه ملی با احساسات مردم بازی شده و اعلام گردید که متروی شهرستان حذف و راه آهن جایگزین آن خواهد شد.
رییس مجمع نمایندگان استان تهران با هشدار به مسئولان مربوطه برای اجرای قطار حومه ای در ورامین یادآور شد: اگر کوچکترین اقدامی از سوی مسئولان مربوطه مبنی بر جایگزین کردن متروی ورامین به جای راه آهن شهری صورت پذیرد، مردم اجازه نخواهند داد که همین راه آهن هم در شهر بماند زیرا این پروژه مترو است و هیچ کس نمی تواند آن را تغییر دهد.
----------------
گزارش از محمدرضا حیدری