به گزارش خبرنگار مهر، از چهارگوشه شهر گناوه صدای دستجات عزاداری به گوش می رسید و مردم دوستدار مکتب حضرت امام حسین (ع) در مساجد، حسینیه ها، اماکن متبرکه و تکایا حضور چشمگیری داشتند.
در این شب جانسوز برخی هیئتهای عزاداری در محلات گوناگون در قالب دستجات زنجیرزن اقدام به برگزاری آیین زنجیرزنی در حسینیه ها یا مساجد خود کردند و اشعار ویژه این نوع از عزاداری را مداحان آن هیئت ها خواندند که از جمله آنها می توان از هیئت زنجیرزنی حسینیه فاطمه الزهرا نام برد.
در بیشتر حسینیه ها و مساجد شهر گناوه مردم ابتدا با شرکت در محفل سخنرانی روحانیون مذهبی که طیف زیادی از آنها اعزامی از قم هستند، شرکت کردند و روحانیون در این شبها به بیان واقعه عاشورا و مصاءب یاران و اهل بیت حضرت امام حسین (ع) پرداختند.
پس از سخنرانی مذهبی معمولا دسته سنج و دمام زنی هیءت های مختلف عزاداری سیدالشهداء در سراسر شهر گناوه اقدام به برگزاری این آیین خاص مردم جنوب ایران و به ویژه استان بوشهر می کنند و به این طریق سوگواران حسینی را از سراسر نقاط شهر به سوی محفل عزاداری هیئت خود فرا می خوانند.
همزمان با حرکت دسته سنج و دمام زنی هیئت عزاداری از بیرون محیط مسجد یا حسینیه یک نفر به چاووش خوانی با نوایی حزن انگیز و جانسوز می پردازد و این آیین نیز بر غنای مراسم عزاداری امام حسین (ع) در شهرستان گناوه بسیار افزوده است.
در این هنگام و پس از پایان آیین ویژه سنج و دمام زنی و چاووشی یک نفر پیشخوان اوج عزاداری های مردم این شهرستان یعنی سینه زنی سنتی آغاز می شود و مردم دوستدار اهل بیت (ع) شهرستان گناوه در آیین سینه زنی سنتی شرکت می کنند.
ابتدا پیشخوان شروع به خوانش چندین نوحه می کند که جمعیت عزادار حسینی در این نوحه ها با او همخوانی می کنند و ریتم سینه زنی در این هنگام به صورت تکدست و به آرامی صورت می گیرد و نقطه بسیار زیبای آغاز سینه زنی همین خوانش همزمان اشعار به وسیله پیشخوان و عزاداران حسینی است.
معمولا هر مداح برجسته ای از پیشخوانی شروع به مداحی می کند و پس از چند سال بعد و افزایش مهارت های خود در این زمینه به یک مداح کامل تبدیل می شود؛ در این سال های جوانان زیادی در عرصه مداحی از پیشخوانی آغاز کرده اند و امروز به عنوان مداح های برجسته فعالیت می کنند.
پس از خوانش چند نوحه توسط پیشخوان مداح اصلی هیئت یا مداحی که از دیگر نقاط شهرستان، استان و خارج از استان برای مداحی دعوت شده اقدام به خوانش چند نوحه به صورت همخوانی می کند و در همین زمان برهای سینه زنی هر چه بیشتر به مداح نزدیک می شوند و معمولا در بر یا همان صف اول با تجربه ها و افراد مسن تر سینه زنی سنتی قرار دارند.
پس از نوحههایی که به صورت همخوانی اجرا میشوند مداح با گفتن واژه " واحد " به نقطه اوج آیین سینه زنی سنتی می رسد و در این هنگام است که ابتدا سینه ریتمی آرام و سپس تند می گیرد و این در تناسبی عجیب میان نوحه اجرا شده و صدای مداح نمایان می شود.
پس از پایان آیین سینه زنی سنتی در شهر گناوه به مدت کوتاهی دو دسته یا دسته از عزاداران حسینی هیئت اقدام به برگزاری سینه زنی سنتی به صورت یزله می کنند که این نیز از ویژگی های خاص عزاداری در استان بوشهر است.
در شهر گناوه و حتی روستاهای همجوار آن در ساعات 21 ابتدا هیئت های کوچک و نوپا اقدام به برگزاری سینه زنی سنتی کرده و سپس چند مسجد و حسینیه مطرح گناوه اقدام به این شکل از سینه زنی سنتی می کنند که از جمله آنها می توان به حسینیه سیدالشهداء، مسجد جامع، امامزاده و حسینیه معتمدی بزرگترین حسینیه استان بوشهر یاد کرد.
یکی از مسئولان هیئت عزاداری امام سجاد مسجد امام سجاد (ع) روستای مال خلیفه از توابع بخش مرکزی و در همجواری شهر گناوه ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرا رسیدن عاشورای حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ما بیش از شش شب است که در این مسجد با مداحی مداحان برجسته شهرستان گناوه چون کربلایی حسن توزی، بردستانی، شهمرادی، شیرافکن و حتی نوحه خوانان مطرح بوشهری اقدام به برپایی آیین سینه زنی سنتی در این روستا کرده ایم که اهالی روستا، شهر گناوه و روستاهای همجوار استقبال خوبی از این آیین داشته اند.
وی خاطرنشان ساخت: در این مسجد سخنرانی مذهبی نیز از ساعت 20 تا 21 برگزار می شود و در روز تاسوعا و عاشورای حسینی اقدام به طعام دادن به عاشوراییان پس از نماز ظهر تاسوعا و عاشورا می کنیم.
وی با اشاره به اینکه تلاش شده با دعوت از مداحان برجسته شهرستان بر غنای آیین سینه زنی سنتی در این هیئت افزوده شود، افزود: امشب هم آیین شام غریبان با حضور سوگواران حسینی در این هیئت اجرا خواهد شد.
مسئول هیئت فاطمه الزهراء مسجد امام زین العابدین (ع) نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به برنامه های این هیئت در دهه محرم اظهار داشت: هیئت فاطمه الزهراء نیز با برگزاری مراسم سخنرانی مذهبی، زنجیرزنی و سینه زنی سنتی در این دهه برنامه های خود را به مرحله اجرا گذاشته است.
مرتضی سعیدیان گفت: این هیئت توانسته با بهره گیری از چندین مداح جوان هیئت زمینه جذب و شرکت علاقمندان به مکتب امام حسین (ع) و عاشوراییان را در سراسر شهر گناوه برای سینه زنی در این مسجد فراهم کند؛ ضمن آنکه از مداحان برجسته شهرستان گناوه نیز در این هیئت استفاده شده است.
سعیدیان با اشاره به ویژگی خاص هیئت فاطمه الزهراء مسجد امام زین العابدین گناوه بیان داشت: ویژگی بارز این هیئت این است که بیش از 90درصد سینه زنان و دست اندرکاران آن را جوانان تشکیل می دهند و از این جهت در شهر گناوه متمایز است.
مسئول هیئت بیت العباس کوی بتون گناوه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان برنامههای این هیئت در دهه محرم از آغاز تاکنون، اظهار داشت: تلاش کردیم تا با بهره گیری از سخنرانان مذهبی برجسته از حوزه علمیه قم زمینه گسترش فرهنگ اهل بیت (ع) را در جامعه فراهم کنیم.
عباس خرمی با اشاره به مداحان این هیئت گفت: توزی، شیراوژن، ملاح زاده، زنده بودی، میرشکاری، ابتدایی، محمودنژاد و بیابانی از جمله مداحان برجسته استان بوشهر، خوزستان و شهرستان گناوه بودند که در این هیئت به نوحه سرایی پرداختند.
خرمی در پایان بیان داشت: مراسم زنجیرزنی نیز در این هیئت با شکوه خاصی برگزار شده و در شب یازدهم نیز آیین ویژه شام غریبان اجرا خواهد شد.
...............................................
گزارش: حسین غلامی