۲۴ آبان ۱۳۹۳، ۱۲:۳۶

اجلاس فرهنگ عمومی – ۲

رحمانی فضلی: مردم در حوزه فرهنگ معطل دولت نخواهند ماند

رحمانی فضلی: مردم در حوزه فرهنگ معطل دولت نخواهند ماند

وزیر کشور در اجلاس «ارتقای توانمندی‌های شورای فرهنگ عمومی» با تاکید بر اهمیت خرده فرهنگ‌ها گفت: به خاطر داشته باشیم اگر به خواست مردم در حوزه فرهنگی پاسخ مناسبی ندهیم، مردم ما معطل ما نخواهند شد و بلافاصله فرهنگ مهاجم جای خودش را باز خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در اجلاس ارتقای توانمندی‌های شورای فرهنگی عمومی کشور که صبح امروز برگزار شد با بیان اینکه مساله فرهنگ جزو مقولات سهل و ممتنع و در عین حال موثر در کشور است، گفت: در طول تاریخ، ملت‌های زیادی آمده‌اند و رفته‌اند و فراز و فرودهای زیادی را طی کرده‌اند اما اگر خوب نظاره‌گر باشیم، می‌بینیم که موثرترین عامل در چگونگی حیات آنها، به فرهنگ و تاثیرگذاری آن در احوالات آن ملت بازمی‌گردد.

وزیر کشور تأکید کرد: در زمینه فرهنگ، تعریف‌های زیادی بیان شده است اما در مجموع می‌توان گفت که جمع افکار، عقاید و رفتارهای یک جامعه به فرهنگ ارتباط دارد و آنچه که مورد تائید همه قرار دارد، این است که همه فعالیت‌های بشری شکل گرفته، تحت تاثیر شرایط فرهنگی است.

وی ادامه داد: مرسوم شده که مسائل اقتصادی، سیاسی، امنیتی و... را همه با نسبت آن با فرهنگ تعریف می‌کنند که نشان‌دهنده خاصیت این عنصر است. به باور همگان علی‌رغم داشتن منابع متعدد و شرایط مناسب، کشوری موفق است که بتواند تعامل فرهنگی بالاتری داشته باشد.

تذکر رهبر انقلاب درباره «تهاجم فرهنگی» کلان‌تر از چیزی است که مطرح شد

رحمانی فضلی افزود: تعامل و تقابل مساله اصلی ملت‌ها در حوزه فرهنگ است. مقام معظم رهبری زمانی که برای اولین بار موضوع فرهنگ را به صورت کلان مورد توجه قرار دادند، به مساله تهاجم فرهنگی اشاره کردند و با افق تعاملی، این مساله را مورد توجه قرار دادند. هر چند که برداشت‌های صورت گرفته از صحبت‌های ایشان، این نگرش را در نهایت به حوزه‌های کوچک و خاص هدایت کرد اما آنچه که مورد توجه ایشان بود، وسیع‌تر و کلان‌تر از آن چیزی است که مطرح شده است.

وزیر کشور ادامه داد: ما به راحتی می‌توانیم بفهمیم که نگرانی ایشان از جهت‌گیری‌های عرصه فرهنگی کشور و اقداماتی بود که در مجموعه کشور انجام می‌شود. جدای از این باید توجه داشته باشیم، ایشان مساله تهاجم فرهنگی را در حوزه رفتار جامعه مطرح کرده‌اند و بیان داشته‌اند که چه بخواهیم و چه نخواهیم در تغییرات اجتماعی قرار داریم و اگر نتوانیم آن را مدیریت کنیم، تابع آن تغییرات خواهیم شد و کشور از یک حوزه فعال و مبتکرانه به حوزه‌ای غیر فعال می‌افتد.

رحمانی فضلی در ادامه به مساله سبک زندگی در بیانات رهبر انقلاب اشاره کرد و گفت: سبک زندگی در کنار سایر مقولات، یک جزء از یک منظومه است. ایشان با طرح این مبحث، به خوبی روشن کرده‌اند که قدرت، اقتدار و منفعت ما در مساله سبک زندگی تعریف می‌شود و با همین تعریف، به مساله تهاجم تکنولوژیکی به جامعه اشاره کرده‌اند که اگر نتوانیم خودمان را از آن مصون کنیم، ضرر خواهیم کرد.

وی با تاکید بر اینکه باید سبک زندگی خاص خودمان را در جامعه تعریف کنیم، گفت: مقام معظم رهبری به عنوان مهندس نقشه راه فرهنگی کشور همواره نگاهی کلان و محوری بر این مقوله داشته و بستری برای فعالیت همگانی را در آن در نظر داشته‌اند، اما ما همواره بر مسائل جزئی و حساس متمرکز شده‌ایم و به همین خاطر مسائل اصلی را به فراموشی سپرده‌ایم.

رقابت جهانی در عرصه فرهنگ بر سر ارزش‌هاست

رحمانی فضلی تأکید کرد: به اعتقاد من رقابت جهانی در عرصه فرهنگ امروزه بر سر ارزش‌هاست. اگر آمریکا امروزه تلاش بسیاری برای ترویج لیبرالیزم دارد، هدفش پیروزی در این رقابت است. دعوای آنها با همه ملت‌ها و سلطه‌گری که اعمال می‌کنند تنها برای حمایت از همین ارزش‌های لیبرالیستی است و اختلاف آنها با تمام دنیا را می‌توان در همین مساله بجوییم. اگر ما هم مبنای این مبارزه با بپذیریم، خواهیم دید که بقیه شیوه‌های آن مبارزه، در این چارچوب رنگ می‌بازد. البته آنها تکنولوژی‌هایی دارند که در تمام طول شبانه‌روز فعال هستند و ما در فضایی قرار داریم که چه بخواهیم و چه نخواهیم، ارزش‌های لیبرالیستی به سمت ما در حال حرکت است.

وزیر کشور ادامه داد: رویارویی، تعامل، ارتقا و تماس فرهنگ‌ها، جبر زمانه است و برای مقابله با آن، باید بتوانیم فرهنگ‌مان را صیانت و تقویت کنیم و از تاثیرپذیری آن در مقابل سایر موضوعات محافظت کنیم. گام اول در این راه به اعتقاد من، بازگشتن به داشته‌ها و ذخایر غنی خودمان است. باید بتوانیم آنها را درست بشناسیم و به آنها تکیه کنیم. فرهنگ ایرانی اسلامی با محوریت آموزه‌های دینی چیزی است که دنیا و آخرت مردم ما را غنی می‌کند اما اینکه چقدر از آن بهره می‌بریم و چقدر به آن اعتماد می‌کنیم، برمی‌گردد به فعالیت مدیریتی که سعی می‌کند آن را معرفی کند.

رحمانی فضلی تصریح کرد: به خاطر داشته باشیم اگر به خواست مردم جامعه در حوزه فرهنگی پاسخ مناسبی ندهیم، مردم ما معطل ما نخواهند شد و بلافاصله فرهنگ مهاجم جای خودش را باز خواهد کرد، به ویژه این روزها که دایره ارتباطات به شدت تقویت شده و همین مساله نیاز ما به شناخت درست از داشته‌های فرهنگی‌مان را تقویت می‌کند. به همین خاطر اگر نتوانیم با نسل تازه‌مان ارتباط بگیریم و فرهنگ اسلامی را به آنها معرفی کنیم، نباید از آنها انتظار تبعیت داشت.

وزیر کشور در ادامه با اشاره به حضور خرده فرهنگ‌های فراوان در سطح جامعه ایران، گفت: خرده فرهنگ‌ها با توجه به مسائل بومی هر منطقه شکل می‌گیرد و لذا نمی‌توان بدون توجه به باورهای مردم هر منطقه در مورد آنها تصمیم گرفت. این خرده فرهنگ‌ها باید ارج نهاده شود.

نمی‌توانیم در تهران بنشینیم و برای همه تصمیم بگیریم

وی ادامه داد: ما کشوری هستیم که وحدت در کثرت و کثرت در وحدت را ارج می‌نهیم. به همین خاطر باید بتوانیم فرهنگ دینی‌مان را از دل این مساله بیرون بیاوریم.

وزیر کشور تصریح کرد: اگر خرده فرهنگ‌ها را باور داریم، نمی‌توانیم در تهران بنشینیم و برای همه تصمیم بگیریم، به همین خاطر وظیفه شوراهای استانی این است که با علم، بصیرت و دقت به خرده فرهنگ‌ها و مباحث مورد توجه آنها توجه کنند. همه ما شاهد بودیم که چند ماه قبل در مورد یک سریال تلویزیونی، یک بی‌توجهی کوچک چگونه در حال تبدیل شدن به یک مساله امنیتی بود و همین مسائل است که حساسیت را افزایش می‌دهد. پس به یاد داشته باشیم که امنیت ملی ما با فرهنگ گره خورده است و باید بدانیم که چگونه و کجا می‌توانیم از آن بهره ببریم.

وی در همین زمینه به مساله ظهور داعش اشاره کرد و گفت: داعش و شکل‌گیری آن نشان داد که نارضایتی اجتماعی در یک کشور چگونه می‌تواند بستری برای ایجاد یک جریان مخرب باشد.

رحمانی فضلی ادامه داد: اگر ما هم بدون دقت عمل کنیم و هر مساله‌ را به سادگی قابل تحلیل بدانیم، دچار مشکلاتی مانند این موضوع خواهیم شد و بستری را برای ظهور مشکلاتی مشابه در کشور فراهم می‌کنیم. آنچه ما در میدان موفق می‌کند، شناخت درست و قدرت تحلیل و پاسخگویی صحیح و سریع است.

کد خبر 2421284

برچسب‌ها