به گزارش خبرنگار مهر، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم یازدهمین دوره جشنواره نقد کتاب که عصر امروز یکشنبه 14 دی ماه در محل پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری در تهران برگزار شد، در سخنانی گفت: در زمینه نشر، مثل سایر حوزههای اجتماعی کشور، ما یک رشد نامتوازن را تجربه کردهایم. عناوین کتابهای منتشر شده رشد شتابندهای داشته و از ارقام دوعددی به سه عددی جلو آمده است.
وی افزود: سالیانه حدود 70 هزار عنوان کتاب در کشور منتشر میشود و طی 9 ماه اخیر هم حدود 48 هزار عنوان کتاب چاپ شده است. حلقه نشر رشد متوازنی را نداشته است. اگر همین روالی که در چند دهه بعد از انقلاب در زمینه رشد ناشران و تعداد کتابهای منتشر شده به وجود آمده است، در حوزه نقد کتاب هم این رشد پدید میآمد و ما با همین شتاب حرکت می کردیم، شاید اتفاقات بهتری در حوزه نشر می افتاد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد اضافه کرد: این فضای نامتوازن، رنج دهنده حوزه اقتصاد نشر و فرهنگ مکتوب است. نقد کتاب فضای تولید علم را روان می کند و سنجش آثار را کیفی تر می سازد. ما در همه حوزه های نقد با آنچه باید باشد، فاصله زیادی داریم. در دهه اول انقلاب که حدود هزار عنوان کتاب در سال منتشر می شد، ما نشریه ای مثل «دانش» را داشتیم اما ما همان سالها هم نیازمند دهها نشریه مثل دانش بودیم و همه میدانیم بر همان نشریه چه گذشت.
صالحی اضافه کرد: متاسفانه نتوانستیم پا به پای مسیر داغ تالیف یا شبه تالیف یا ضد تالیف، مسئله نقد و مکانت آن را بازنمایی کنیم. همین مقدار نقدی هم که هست، آمایش قابل توجهی ندارد و البته احتیاج به تحلیل دارد هم از لحاظ سبک، هم از لحاظ مرورهای کتاب و یا نقدهای تحلیلی که تقریبا در ایران آمیخته به هم است و مشخص هم نیست که چقدر از این نقدها منصفانه است، چقدرش متملقانه، چقدرش کینه توزانه و چقدرش بی خاصیت؟
وی ادامه داد: این مسئله ها ریشههای تاریخی دارد و هنوز بعد از قرنها از دوره شمس قیس رازی، باور نکرده ایم که نقد میتواند به بخش فرهنگ، علمی و ملی ما اعتلا بدهد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد ابراز امیدواری کرد جشنواره نقد کتاب که به گفته او کاری است برای روشن نگهداشتن یک روشنایی کم فروغ و نه البته پرفروغ، اهتمام داشته باشد.
نظر شما