به گزارش خبرنگار مهر، سعید منصوری ظهر امروز شنبه در کارگاه آموزشی آشنایی با حقوق بین المللی بشردوستانه و مقررات اسلامی مرتبط که در آمفی تئاتر دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد سنندج برگزار شد، گفت: زمانی که مطالبی در ارتباط با حقوق بین المللی بیان می شود هدف کلام قواعد و الزاماتی است که بر تابعین بین المللی یعنی دولت ها حاکم است.
وی با اشاره به اینکه حقوق بین المللی با مجموعه گسترده ای از مصادیق و موارد متعددی روبه رو است، عنوان کرد: حقوق بین المللی بشردوستانه، حقوق بین المللی اقتصادی، حقوق بین المللی محیط زیست، حقوق بین المللی متوسل به زور و غیره از جمله مصادیق حقوق بین الملل هستند.
وی به تفاوت حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه اشاره کرد و اظهارداشت: حقوق بشردوستانه زیرمجموعه ای از حقوق بشر و حقوق ویژه ای در دوران ویژه(جنگ) است.
رییس دبیرخانه کمیته ملی حقوق بشردوستانه جمعیت هلال احمرجمهوری اسلامی ایران ادامه داد: حقوق بشردوستانه بردو اصل دولت ها در زمان جنگ حق استفاده ازهر سلاحی برای مقابله را ندارند و افراد غیرنظامی و مکان های خارج از محدوده جنگی باید از تعرض مصون باشند، تمرکز دارد.
منصوری حفظ کرامت انسان ها را نقطه مشترک حقوق بشر و حقوق بشردوستانه ذکر کرد و افزود: حقوق بین المللی بشردوستانه علاوه بر حفظ کرامت انسان ها بر اجرای مقررات و الزامات در زمان جنگ تاکید دارد.
وی بیان کرد: حقوق بین المللی بشر حفظ کرامت انسان ها را محصور به دوره جنگ نمی داند و در تمامی شرایط بر این مهم تاکید می کند.
وی عنوان کرد: حقوق بشردوستانه کاری به مشروعیت یاعدم مشروعیت جنگ ندارد و درصورت روی دادن جنگی بین کشورها، دولت ها را موظف به رعایت قواعد مربوط به تهدید و یا استفاده از سلاح و حفظ افراد غیرنظامی از تعرض می کند.
رییس دبیرخانه کمیته ملی حقوق بشردوستانه جمعیت هلال احمرجمهوری اسلامی ایران با طرح این سوال که آیا امروزه حقوق بین المللی بشردوستانه جایگاهی در نظام کشورهای اسلامی داردی یا نه، گفت: ایران در سال ۱۳۳۴ هجری شمسی به کنوانسیون چهارگانه وین محلق شده و همچنان پایبند به قواعد و الزامات حقوق بین المللی بشردوستانه است.
منصوری به بیان سخنانی در خصوص امام شافعی پرداخت و برای آشنایی بیشتر علاقمندان با بحث های مرتبط با حقوق بشردوستانه از منظر امام شافعی مراجعه به کتاب الام این بزرگوار را پیشنهاد کرد و اظهارداشت: امام شافعی قائل به این بوده است، افرادی که از عرصه جنگ به دورند قابل تعرض نیستند.
وی عنوان کرد: در منابع اهل سنت تاکید وتصریح شده است که پیامبر اکرم(ص) از کشته شدن زنان و کودکان در عرصه جنگ نهی کردند، که این مسئله را امروز حفظ کرامت انسانی افراد غیرنظامی می گوییم.
وی عنوان کرد: متاسفانه امروزه در تعدادی از کشورهای اسلامی به بهانه های واهی افرادی را مورد تعرض قرار می دهند که در عرصه و میدان جنگ نبودند و جای بسی تاسف است که شاهد استفاده از سلاح های کشتار جمعی هم در این مناطق هستیم.
نظر شما