به گزارش خبرنگار دانشگاهي "مهر"، دكتر "حسين ملك افضلي" صبح امروز در يازدهمين جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي كه در سالن اجلاس سران برگزار شد، افزود: وزارت بهداشت 10 هزار محقق و عضو هيئت علمي دارد كه متاسفانه بودجه اي كه وزارت بهداشت در مقابل اين پتانسيل دارد بسيار كم است. سهم هر محقق نيز علاوه بر اينكه بايد صرف امور تحقيقاتي شود بايد به مصرف اموري از جمله شركت در كنگره هاي خارجي، تهيه ارز و چاپ مقالات نيز شود كه در واقع مبلغي در حدود يك ميليون و 750 هزار تومان براي يك پژوهشگر حوزه علوم پزشكي باقي مي ماند.
وي افزود: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ايران در برابر سازمان بهداشت جهاني تعهد كرده است كه بايد 2 درصد از بودجه وزارت بهداشت را به بخش تحقيقات اختصاص دهد و با توجه به بودجه 7 هزار ميليارد توماني اين وزارتخانه كه نيمي از آن نيز توسط مردم تأمين مي شود بايد 140 ميليارد تومان به بخش تحقيقات اختصاص يابد.
معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت خاطرنشان كرد: از سوي ديگر يك هزار ميليارد تومان بودجه پژوهشي كشور است كه بايد 10 درصد آن به بخش بهداشت و درمان اختصاص يابد كه در اين صورت نيز 100 ميليارد تومان بايد به اين بخش تخصيص يابد كه هيچ كدام از روش ها براي بخش بهداشت و درمان در حال حاضر اجرا نمي شود و بودجه ناچيز 35 ميليارد توماني تحقيقات كفاف هزينه هاي اين بخش را نمي دهد.
وي تأكيد كرد : در صورتي كه در بودجه سال آينده كشور سهم تحقيقات علوم پزشكي افزايش يابد من قول مي دهد با وجود پتانسيل قوي كه در اين مجموعه حضور دارند جهش خوبي را شاهد باشيم.
"ملك افضلي" با بيان سياست هاي اصلي معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت گفت: اين سياست ها بر پايه سه اصل جامع نگري، پاسخگويي و اخلاق در پژوهش به مفهوم عدالت اجتماعي استوار است.
وي جامع نگري در عرصه سلامت را به معني اهميت همه وجوه در تحقيقات حوزه علوم پزشكي برشمرد و افزود: در صورتي كه جامع نگري حكمفرما باشد در بخش سلامت هم به توليد علم مي پردازيم و هم به مديران و كاركنان حاضر در بخش درمان و مردم به دليل شيوه هاي زندگي موثر هستند و همچنين صنعت مي توان پاسخگو بود.
معاون وزير بهداشت گفت: زماني كه از عدالت اجتماعي سخن مي گوييم به اين معني است كه تحقيقات در راستاي اولويت ها باشد و در اين تحقيقات متوجه محرومين جامعه باشيم.
وي با تأكيد بر رشد رشد و توسعه تحقيقات در حوزه معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت در چند سال اخير، اظهار داشت: مراكز تحقيقاتي رشد قابل توجهي داشته اند به طوريكه در سال 80، 51 مركز تحقيقاتي در كشور وجود داشت كه اين تعداد در نيمه اول سال 84، دو برابر شده است.
"ملك افضلي" مراكز تحقيقاتي علوم پزشكي كشور را كانون هاي توليد علم دانست كه علاوه بر انجام اين وظيفه پاسخگوي نيازهاي جامعه را دارد.
وي با اشاره به رشد نشريات علمي و پژوهشي علوم پزشكي در كشور گفت : در سال 80 تنها 59 نشريه در كشور منتشر شده بود كه در سال 84 اين تعداد به 102 نشريه رسيده است و حدود 4 هزار مقاله در اين نشريات چاپ شده است.
معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت گفت: ايجاد پايگاه هاي تحقيقات جمعيتي در 28 دانشگاه علوم پزشكي كشور موجب شده تا مردم و مديران در فرآيند تحقيقات مشاركت كنند و اين امر ثابت شده كه مشتري كه در امري دخيل باشد مي تواند شريك خوبي باشد.
وي از ايجاد واحدهاي حمايت از تحقيقات باليني در درون بيمارستان ها به عنوان ديگر سياست هاي معاونت تحقيقات وزارت بهداشت نام برد كه آمار نيز نشان داده كه اين امر موفق بوده است.
"ملك افضلي" تصريح كرد: اين فعاليت ها منجر شده تا برون داد تحقيقات يعني مقالات علمي رشد خوبي داشته باشند. مقالات خارجي حوزه علوم پزشكي در سال 79، 351 مقاله بود و با رشد 5 برابر اين تعداد در سال 83 به يك هزار و 894 مقاله رسيده است. مقالات داخلي نيز در سال 79 حدود يك هزار مقاله بوده كه در سال 83 به دو هزار و 208 مقاله رسيد كه اين رشد كمي با رشد كيفي نيز همراه بوده است.
وي افزود: مقالاتي كه از سوي محققان علوم پزشكي ايراني در كنگره هاي داخلي و خارجي نيز ارائه شده از رشد قابل توجهي برخوردار بوده است به طوري كه در كنگره هاي خارجي از 690 مقاله در سال 79 به دو هزار و 700 مقاله در سال 83 رسيده و در كنگره هاي داخلي نيز از تعداد يك هزار و 800 مقاله به 4 هزار و 700 مقاله افزايش يافته است.
معاون وزير بهداشت با اشاره به حضور وزارت بهداشت در عرصه عدالت اجتماعي، تأكيد كرد: وجود خانه هاي بهداشت در روستاها، كنترل جمعيت در سال هاي پس از انقلاب، يد دار شدن نمك در كشور كه در كاهش بسياري از بيماريها نقش داشته و همچنين تربيت نيروهاي متخصص كه توانسته اند پتانسيل كشور را افزايش دهند تا ديگر براي اعمال جراحي نيازي به رفتن به خارج از كشور نباشد.
وي با اشاره به تعداد شركت كنندگان در يازدهمين جشنواره تحقيقات علوم پزشكي رازي گفت : 608 نفر در اين دوره از جشنواره رازي شركت كردند كه 16 درصد نسبت به سال گذشته افزايش داشته است . تحقيقات نظام سلامت و كاربردي كه نظام سلامت را ارتقاء مي دهد و تحقيقات مرتبط با جانبازان شيميايي دو موضوعي است كه براي اولين بار در جشنواره رازي به آن پرداخته شده است.
"ملك افضلي" افزود: براي نخستين بار اجازه داده شده تا محققين ايراني مقيم خارج از كشور نيز در اين جشنواره شركت كنند. كه 24 محقق مقالات و طرح هاي خود را ارائه كردند كه از اين ميان دو نفر به عنوان افراد برگزيده انتخاب شدند.
وي ياد آور شد: 10 گروه تحقيقاتي در جشنواره مسئوليت داوري طرح ها را بر عهده داشتند و برگزيدگان را بر اساس دو محور مقاله و طرح ارائه شده و سوابق محقق انتخاب كردند. 46 محقق و 16 مركز تحقيقاتي و دانشگاه متخبين اين دوره جشنواره رازي هستند.
معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت اظهار داشت: براي تعيين مراكز تحقيقاتي و دانشگاه ها، يك شيوه ارزشيابي وجود دارد كه تمام دانشگاه هاي علوم پزشكي كشور را مورد بررسي قرار مي دهيم كه در سال 83، سه دانشگاه، پنج مركز تحقيقاتي، دو كميته تحقيقات دانشجويي، پنج مجله علمي و پژوهشي و يك سازمان غيردولتي فعال در امر تحقيقات معرفي مي شوند.
نظر شما