به گزارش خبرگزاري "مهر" اشتاين ماير ، استراو و بلازي وزيران امور خارجه آلمان ، انگليس و فرانسه و همچنين خاوير سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپايي در پايان اين نشست در مصاحبه اي مطبوعاتي شركت و نتايج گفتگوهاي خود را تشريح كردند.
ابتدا فرانك والتر اشتاين ماير وزير امو خارجه آلمان در اين مصاحبه خبري كه به طور مستقيم از شبكه هاي خبري بي بي سي و سي ان ان پخش مي شد با قرائت بيانيه سه كشور اروپايي گفت : " ايران سال ها برنامه هاي هسته اي پنهاني داشته است و اكنون نيز برنامه هاي غني سازي و بازفرآوري اين كشورجامعه جهاني را نگران كرده است .
وزير امور خارجه آلمان افزود : " ايران تعهدات خود را نقض كرده است و اعتماد سازي ايران منحصراً بسته به ماهيت صلح آميز برنامه هاي اين كشور دارد . سه كشور اروپايي در سال 2003 اقدامات ديپلماتيك خود را درباره ايران آغاز كردند . از آن زمان تاكنون نگراني هايي درباره برنامه هاي هسته اي ايران وجود دارد و اين كشور بايد اعتماد بين المللي را جلب كند. مساله اصلي در حال حاضر اين است كه ايران بايد تمام فعاليت هاي غني سازي خود را متوقف و فعاليت هاي خود را كه در گذشته داشته و عاملي براي نگراني جامعه بين الملل بوده است دنبال نكند چرا كه اين فعاليت ها به ايران اين امكان را مي دهد تا تسليحات هسته اي بسازد ".
فرانك والتر اشتاين ماير درادامه اين مصاحبه خبري گفت :" اعتماد ما به اهداف ايران در زمينه هسته اي مكررا در محك آزمايش گذاشته شده است و هر بار با شكست مواجه شده است. در آگوست گذشته ايران برنامه هاي هسته اي خود را شروع كرد و اعتماد ما شديداً متزلزل كرد. اين نقض آشكار قطعنامه شوراي حكام آژانس و نقض آشكار و پنهان تعهداتي است كه ايران با اروپا در توافق پاريس در نوامبر سال 2003 داشته است ، اما با وجود اين مسائل، باب گفتگوها هنوز باز است ليكن ايران اكنون با از سرگيري برنامه هاي تحقيقات هسته اي خود ، گامي برداشته كه نقض يك جانبه گفتگوهاي دو سال و نيم گذشته اروپا با ايران است.
وزير امور خارجه آلمان گفت: " ايران فرايندي را كه ما در 21 دسامبر 2005 در زمينه امكان شروع گفتگوها شروع كرديم قطع كرده است . از نظر ما اقدام جديد ايران به معني از دست رفتن فرصت مهمي است. اروپا در گفتگوهايي كه با ايران داشته به اين كشور پيشنهاد كرد كه در روابطش با اروپا باب جديدي را بر اساس و زمينه هاي بسياري بگشايد. در آگوست سال گذشته ما پيشنهاد قبلي را به ايران در خصوص همكاري هاي اتمي و تكنولوژيكي ارائه داديم اما ايران بدون اينكه پيشنهادها را محك بزند همه آن ها را رد كرد. امروز ما تصميم گرفتيم كه شوراي حكام آژانس را از اقدام جديد ايران مطلع كنيم . درحقيقت روابط ما با ايران به بن بست رسيده است بنابراين به شوراي حكام مي گوئيم كه به اين موضوع توجه داشته باشد اما بسيار تمايل داريم تا اين مسئله از طريق ديپلماتيك و به طور چندجانبه حل شود و براي اين منظور در چند روز آينده مشورت هاي مهمي با هيئت اجرايي آژانس خواهيم داشت ".
اشتاين ماير كه بيشتر وقت اين مصاحبه خبري را به خود اختصاص داد افزود : " با توجه به اين واقعيت كه درخواست هاي ما از آژانس توسط ايران ناديده گرفته شده و با توجه به اين واقعيت كه همكاري ايران با آژانس كافي نبوده است اكنون زمان آن رسيده كه به اين مسئله به شوراي امنيت اطلاع داده شود. نظر ما اين است كه قطعنامه اي در آژانس بايد تنظيم شود. سه كشور اروپايي امروز موافقت كردند تا از هيئت مديره آژانس بين المللي انرژي اتمي درخواست نشستي فوق العاده داشته باشند تا اين نهاد تدابيري را كه بايد اتخاذ شود اعلام نمايد. اما بايد تاكيد كنم كه اين به معني پايان تلاش هاي ديپلماتيك براي يافتن راه حل مسئله هسته اي ايران نيست ".
در ادامه مصاحبه خبري وزيران امور خارجه سه كشور اروپايي و مسئول سياست خارجي اتحاديه ، جك استراو وزير امور خارجه انگليس گفت : " ما مي خواهيم با اين نشست به ايران كمك كنيم كه سوالات زيادي كه درباره اهداف برنامه هاي هسته اي اين كشور مطرح است حل و فصل شود ، اتحاديه اروپا و تروئيكاي آن عليرغم پيشرفت هايي كه در گفتگو با ايران وجود داشت اكنون از اين كشور مي خواهد به تعهدات خود عمل كند . ايران پيشنهاد امتيازات زيادي نه فقط توسط اتحاديه اروپايي بلكه از سوي آمريكا و جامعه بين الملل دريافت كرده است ".
استراو افزود :"من به خاطر دارم كه در نشستي كه در ماه مي سال گذشته پس از توافق پاريس در ژنو داشتيم كاندوليزا رايس وزير امور خارجه آمريكا موافقت كرد تا به ايراني ها بگوئيم كه گفتگوها را با ايران در زمينه عضويت در سازمان تجارت جهاني آغاز خواهد شد كه اين امتياز بسيار زياد و تصميم بسيار مهمي بود كه از سوي آمريكا اتخاذ شد. آمريكا همچنين در آن مرحله تصميم به برداشتن تحريم ها از صنايع هوايي ايران داشت كه بسيار مهم بود . اما جاي بسيار تاسف است كه ايران تصميم گرفته است تا فعاليت هاي هسته اي خود را از سر بگيرد و گفتگوها را به بن بست برساند من فكر مي كنم در اين شرايط ما گزينه اي نداريم جز اينكه تصميم بگيريم تا نشست اضطراري شوراي حكام آژانس را درخواست كنيم و نظري هم به شوراي امنيت سازمان ملل داشته باشيم . شوراي حكام هم در نشست سپتامبر خود اعلام كرد كه ايران به تعهدات خود عمل نمي كند" .
فيليپ دوست بلازي وزير امور خارجه فرانسه نيز در ادامه اين مصاحبه خبري گفت : " تروئيكاي اروپا دو سال و نيم پيش تلاش كرد تا صفحه جديدي در تاريخ روابط جامعه بين الملل با ايران را بر اساس اعتماد باز كند و ايران نيز توافق كرد تا برنامه هاي حساس خود را به حال تعليق درآورد و در عوض كمك هايي در زمينه تكنولوژي هسته اي در امور بازرگاني به ايران پيشنهاد شد كه مربوط به فعاليت هاي هسته اي غير نظامي بود ، اكنون متاسفانه ايران بطور يكجانبه از تعهدات خود در توافق با اروپا عقب نشسته و اعلام كرده است كه مهر و موم تاسيسات هسته اي خود را برداشته شده است ".
وزير امور خارجه فرانسه افزود : " بنابراين نشستي كه قرار بود ايران و اروپا در 18 ژانويه برگزار كنند با درخواست براي نشست اضطراري شوراي حكام ، بي معنا است . شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي در نشست اضطراري خود درمورد مسائلي كه وزيران امور خارجه آلمان و انگليس درباره ارجاع پرونده ايران از آژانس به شوراي امنيت گفتند، تصميم خواهد گرفت . جامعه جهاني كه به شدت از برنامه هاي هسته اي ايران نگران است بايد جبهه اي واحد درباره اين موضوع اتخاذ كند و درخواست براي نشست اضطراري نيز به اين منظور است تا مشخص كنند كه آژانس برنامه ايران را بايد به شوراي امنيت ارجاع نمايد" .
در ادامه مصاحبه خبري وزيران امور خارجه تروئيكاي اروپا ، خاوير سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز كه در نشست شركت كرده بود گفت : " ديدگاه هاي من هم همانند ديگر همكارانم است . تصميم گيري درمورد مسئله هسته اي ايران در روزها آتي با مشورت هايي كه صورت خواهد گرفت مشخص خواهد شد".
سولانا افزود: " بايد به صراحت بگوبم كه ما با مردم ايران نزاعي نداريم ، ايران و مردم اين كشور مردمان بسيار محترمي هستند و ما حق آنها را براي داشتن برنامه هاي صلح آميز هسته اي منكر نيستيم و مايليم به ايراني ها در اين موضوع كمك كنيم. ما به همكاري و رايزني هاي خود با جامعه بين الملل ادامه خواهيم داد همانطور كه وزير امور خارجه آلمان گفت اين تنها به ما بستگي ندارد بلكه ما به نمايندگي از جامعه جهاني با ايران گفتگو مي كنيم ".
در ادامه چند خبرنگار سوالاتي از وزيران امور خارجه اتحاديه اروپايي مطرح كردند.
دوست بلازي وزير امور خارجه فرانسه در پاسخ به اين سؤال كه آيا شما مطمئن هستيد كه مي توانيد حمايت روسيه و چين را از ارجاع پرونده هسته اي ايران از وين به نيويورك بدست بياوريد گفت :" به نظر من اين مسئله اي مهم براي ما است ، همانطور كه ما به ايران گفتيم به علت از سزگيري فعاليت هاي هسته اي آنان درخواست نشست اضطراري كرده ايم . به چين و روسيه نيز مسئله را تفهيم خواهيم كرد. روسيه به ايران پيشنهاد مسالمت آميزي در زمينه غني سازي كرده است اما ايران آن را قبول نكرده است به همين علت بايد تلاشي توامان را براي حل اين مسئله از سوي جامعه بين الملل انجام دهيم " .
استراو وزير امور خارجه انگليس نيز در پاسخ به سوال خبرنگاري گفت :" اگر كشوري تحت نظارت آژانس همكاري نكند و به تعهدات خود عمل ننمايد بايد به شوراي امنيت ارجاع شود. دو سال و نيم قبل ما تصميم گرفتيم تا ارجاع ايران به شوراي امنيت را كنار بگذاريم درعوض ايران نيز تمام فعاليت هاي مربوط به غني سازي خود را كنار بگذارد.
استراو افزود :" دو نكته در صحبت هاي خاوير سولانا وجود داشت ، اول اينكه اين مسئله نزاعي با مردم ايران نيست و ما براي مردم ايران احترام زيادي قائليم دوم اينكه ما هم به حق ايران و ديگر اعضاي ان پي تي براي تعقيب برنامه هاي هسته اي صلح آميز احترام مي گذاريم اما مسئله اين است كه ايران به تعهدات خود عمل نمي كند كه اين مي تواند منجر به توسعه تسليحات هسته اي شود و نقض تعهدات از سوي ايران ما را به تصميمي كه هم اكنون گرفتتيم رهنمون مي كند".
نظر شما