به گزارش خبرنگار سينمايي " مهر "، گلاب آدينه در بيست و دوم آبان 1332 در تهران متولد شده است، از اوان كودكي علاقه وافر خود به هنر و عرصه بازيگري را بروز مي دهد، اما به دليل مسايل و مشكلاتي كه در راه ورود به عرصه تئاتر و سينما داشته است، براي مدتي فعاليت در اين زمينه را فراموش مي كند. وي پس از گذراندن تحصيلات مقدماتي وارد دانشگاه مي شود و به سال 1351 در دانشگاه ملي ( دانشگاه شهيد بهشتي ) در رشته اقتصاد سياسي به تحصيل مي پردازد. اما در دوران دانشجويي هم وسوسه هاي بازيگري او را رها نمي كند و ارتباط او با دانشجويان ديگر رشته ها باعث مي شود تا راهي به سوي تئاتر پيدا كند.
آدينه فعاليت خود در عرصه بازيگري به صورت حرفه اي را از سال 1354 با گروه تئاتر دانشجويي " پياده " آغاز مي كند. در اين زمان مهدي هاشمي و داريوش فرهنگ كه درعرصه تئاتر و سينما فعاليت مي كردند، سرپرستي اين گروه را برعهده داشتند. آدينه در بين سال هاي 1354 تا 1357 با اين گروه در تماشاخانه هاي مختلف تهران بر صحنه رفت و نقش هاي مختلفي را ايفا كرد كه در همان زمان از او به عنوان يكي از بازيگران مستعد و تواناي عرصه تئاتر ياد مي شد. نمايش هاي " همشهري " به كارگرداني مهدي هاشمي، " داستاني نه چندان تازه " به كارگرداني داريوش فرهنگ، " آدم هاي ماشيني " به كارگرداني مهدي هاشمي، " مادام پي پي " به كارگرداني داريوش فرهنگ، " شيون و استغاثه پاي ديوار بزرگ چين "، " دايره گچي قفقازي " به كارگرداني داريوش فرهنگ و " قتل ميرزا تقي خان امير كبير " به كارگرداني دكتر علي رفيعي از جمله آثاري هستند طي اين سالها با اين گروه بر صحنه برده است. آشنايي وهمراهي مداوم گلاب آدينه با گروه تئاتر " پياده " به ازدواج وي با مهدي هاشمي طي همين سال ها منجر مي شود.
به گزارش "مهر"، پس از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي گلاب آدينه براي نخستين بار در سال 1359 با بازي در فيلم سينمايي " رسول پسر ابوالقاسم " به كارگرداني داريوش فرهنگ به عرصه سينما باز مي گردد. هر چند كه در اين فيلم نقش كوچكي بازي مي كند و همزمان به عنوان منشي صحنه با گروه توليد همكاري دارد. پس از اين فيلم در همان سال به گروه توليد فيلم سينمايي " چوپانان كوير" اثري از حسين محجوب مي پيوندد و در اين فيلم نيز به عنوان بازيگر و منشي صحنه فعاليت مي كند.
فيلم سينمايي " چوپانان كوير " كه متن آن را علي ژكان نوشته بود، داستان زندگي سه چوپان است كه وظيفه نگهداري و مراقبت از گله هاي ارباب را بر عهده دارند. اين چوپانان در انتظار پسر ارباب خود هستند كه مدتي قبل براي يافتن مرتع سرسبز و خوش آب و هوا از روستا رفته است. در اين ميان به ميرزا يكي از اين چوپان ها خبر مي دهند كه همسرش به بيماري سختي مبتلا شده است، اما به ميرزا اجازه ترك گله را نمي دهند. يكي ديگر از چوپان هاي به نام مختار، ميرزا را براي مراقبت از همسرش راهي روستا مي كند. اتفاقا" تعدادي از گوسفندان بر اثر توفان گم مي شوند و پسر ارباب ميرزا را به شدت تنبيه مي كند. مختار در اين مورد دست به اعتراض مي زند و كار به ژاندرمري مي كشد، اما رييس ژاندارمري كه با ارباب همدست است، حق را به پسر ارباب مي دهد و مختار به فكر انتقام مي افتد.
حسين محجوب كه به دليل ركود گسترده در تئاتر براي ادامه فعاليت هايش به سينما آمده بود تعدادي از بازيگران حرفه اي تئاتر را در اين فيلم گرد مي آورد. در اين فيلم اسماعيل پور رضا، رضا ژيان، علي اكبر جهانبخش، فردوس كاوياني، نصرت دستمزدي و سيروس گرجستاني ايفاي نقش كرده اند.
بعد از اين فيلم ها، گلاب آدينه بيشتر وقت خود را صرف كارهاي تئاتر و آموزش مي كند. تا اينكه در سال 1363 در مجموعه تلويزيوني " افسانه سلطان و شبان " به كارگرداني داريوش فرهنگ براي نخستين بار جلوي دوربين تلويزيون مي رود. اين سريال كه با مسايل و مشكلات بسياري از تلويزيون پخش مي شود، داستان سلطاني را روايت مي كند كه خواب گذار اعظم به او اطلاع مي دهد در روز مشخصي بر او از آسمان بلا نازل مي شود. سلطان كه از جانش در هراس است، شباني را بر جاي خود مي نشاند و به روستا مي رود. در روز واقعه هيچ اتفاقي نمي افتد و خوابگذار اعظم كه در توطئه اي قصد كشتن سلطان و شبان را داشته است، به دست شبان همراه با ساير درباري ها گرفتار مي شود.
آدينه در بين سال هاي 1363 تا 1367 در هيچ اثر نمايشي يا سينمايي حضور پيدا نمي كند و به آموزش بازيگري براي گروه هاي مختلف سني در مدارس مي پردازد و طي اين مدت نمايش " خبر خوش " را با حضور تعدادي از هنرجويانش كه در سنين مختلف بوده اند، به اجرا در مي آورد.
فعاليت و حضور دوباره گلاب آدينه در سينما از سال 1367 آغاز مي شود. وي كه تا اين سال حضور چنداني در عرصه سينما نداشته است حضور دوباره در اين زمينه مي يابد. زرد قناري ساخته رخشان بني اعتماد در سال 1367، شكار خاموش به كارگرداني كيومرث پوراحمد در سال 1369، بهترين باباي دنيا كاري از داريوش فرهنگ در سال 1370، روسري آبي به كارگرداني رخشان بني اعتماد در 1373، فصل پنجم اثر رفيع پيتز در سال 1375، معجزه خنده ساخته يدالله صمدي در سال 1375، بانوي ارديبهشت كاري از رخشان بني اعتماد در سال 1376، بال هاي سپيد ساخته اي از ناصر هاشمي در سال 1377، زير پوست شهر به كارگرداني رخشان بني اعتماد در سال 1379و ميهمان مامان به كارگرداني داريوش مهرجويي در سال 1382 مجموعه فيلم هاي سينمايي است كه طي چند سال اخير گلاب آدينه به عنوان بازيگر، بازيگردان و يا مسوول هنروران در آنها فعاليت كرده است.
به گزارش "مهر"، آدينه كه با حضور در فيلم سينمايي " زرد قناري " در جشنواره هفتم فيلم فجر نامزد دريافت جايزه بهترين بازيگر نقش اول زن مي شود فيلمنامه آن به وسيله بهمن زرين پور نوشته شده است، داستان مرد ساده دلي است كه كفاشي خود در شهر كوچكش را مي فروشد تا زميني در تهران بخرد. اما باجناق نصرالله سرش را كلاه مي گذارد و همان زمين را با سند جعلي به فرد ديگري مي فروشد. نصر الله كه متوجه موضوع مي شود به تهران مي آيد اما تلاشش نتيجه اي نمي دهد. خريد يك پيكان زرد رنگ كه با سند جعلي بارها فروخته شده است و بعد دزديدن آن به وسيله فروشندگان ماشين باعث مي شود كه او به دنبال ماشين خود برود و سرانجام هنگام انجام معامله اي ديگر موضوع را برملا كند. مهدي هاشمي، منوچهر حامدي، محمود جعفري، بهمن زرين پور و علي رامز از ديگر بازيگران اين فيلم هستند.
حضور در ديگر ساخته بني اعتماد به نام " روسري آبي " در سال 1373موجب مي شود كه او جايزه بهترين بازيگر نقش دوم زن از سيزدهمين جشنواره بين المللي فيلم فجر را به دست بياورد. آدينه كه در اين فيلم نقش آقا قدرت يا همان كبوتر را بازي مي كند، داستان نوبر كرداني است كه براي كار به كارگاه رب سازي يك پيرمرد مهربان مي رود كه سالها قبل همسرش را از دست داده است. ديدار نوبر و صاحب كارگاه به ازدواج مخفيانه اين دو نفر مي انجامد. اما بر ملا شدن ناگهاني اين ازدواج براي پيرمرد رسوايي بزرگي به وجود مي آورد و دختران پيرمرد به انگيزه هاي مختلف قصد به هم زدن اين ازدواج را دارند كه صاحب كارگاه همراه با همسرش به شهر ديگري مهاجرت مي كند.
آدينه در نمايي از فيلم " مهمان مامان "
فيلم سينمايي " فصل پنجم " ساخته رفيع پيتز با آنكه بر اساس فيلمنامه اي از بهرام بيضايي ساخته شد، ولي در نظر مخاطبان عام و خاص چندان جلوه نكرد، موجب شد تا گلاب آدينه در جشنواره پانزدهم فيلم فجر به عنوان نامزد نقش دوم زن معرفي شود. آدينه كه در اين فيلم نقش كرامت را ايفا كرده است، با آنكه نقش محوري در فيلم نداشت، اما به عنوان محور بازيگري در فيلم توانست تعادل قابل قبولي ميان نقش هاي اين فيلم برقرار كند.
آدينه كه طي اين سالها به عنوان بازيگر اصلي رخشان بني اعتماد در آمده است، در سال 1376 در فيلم " بانوي ارديبهشت " به كارگرداني بني اعتماد جلوي دوربين مي رود. اين اثر كه فيلمنامه آن به وسيله سازنده اش نوشته شده است و يك اثر كاملا" زنانه محسوب مي شود، روايت زني است كه سالها قبل همسرش فوت كرده است. اين زن قصد ازدواج با مردي را دارد كه از مدتها قبل به او پيشنهاد ازدواج داده است. اما پسر اين زن مخالف و همين مساله باعث بروز كشمكش هاي دروني و بيروني براي اين زن مي شود. در اين فيلم مينو فرشچي - فيلمنامه نويس - در نقش اصلي فيلم ( فروغ كيا ) حضور پيدا مي كند و گلاب آدينه به عنوان دوست اين زن به ايفاي نقش مي پردازد. آدينه به خاطر اين فيلم نامزد دريافت جايزه نقش دوم زن از شانزدهمين جشنواره بين المللي فيلم فجر و با همين عنوان نامزد دريافت جايزه از دومين جشن خانه سينما در سال 1377 مي شود.
به گزارش "مهر"، همكاري آدينه با بني اعتماد تا فيلم سينمايي " زير پوست شهر " در سال 1379 تداوم مي يابد. اما حضور در اين فيلم غير از اينكه تنديس نقش اول زن از چهارمين جشن خانه سينما را براي او در پي دارد، به ايفاي نقشي منجر مي شود كه يكي از ماندگار ترين شخصيت هاي سينماي ايران تبديل مي شود. اين فيلم داستان زندگي طوبي است كه دو پسر و دو دختر دارد و به خاطر از كار افتادگي همسرش مسووليت زندگي را برعهده گرفته است. عباس كه براي ايجاد شرايط بهتر در زندگي تلاش مي كند، به همراه پدرش قباله خانه را گرو مي گذارند تا پولي براي سرمايه گذاري به دست بياورند. اما شركت سرمايه گذاري كلاهبردار از آب در مي آيد و عباس براي حل مشكلات دست به قاچاق مواد مخدر مي زند. اما برادر كوچكتر مخفيانه مواد را دور مي ريزد و وقتي عباس متوجه مي شود صاحبكارش مخفيگاهش را يافته است در پي او مي رود.
حضور در فيلم سينمايي " مهمان مامان " به كارگرداني داريوش مهرجويي باعث مي شود تا آدينه نقشي ديگر بيافريند كه بسيار تاثير گذار و فراگير است. او نقش مادري دردكشيده و پرتلاش را به نحوي اجرا مي كند كه پيش از او هيچ بازيگر ديگري نقش مادر را تا اين اندازه استوار و مشخص ايفا نكرده است. آدينه به خاطر بازي در اين فيلم در بيست و دومين جشنواره بين المللي فيلم فجر در سال 1382 و در هشتمين جشن خانه سينما در سال 1383 نامزد دريافت جايزه نقش اول زن مي شود.
گلاب آدينه در نمايي از "وقتي همه خواب بودند" اثر : فريدون حسن پور
اين بازيگر غير از حضور در عرصه سينما به عنوان بازيگر، در چند فيلم نقش بازيگردان و انتخاب بازيگر را نيز بر عهده داشته است. نتخاب بازيگر و بازيگرداني فيلم سينمايي " دوشيزه " به كارگرداني محمد درمنش و مجيد موثقي در سال 1381، بازيگرداني فيلم هاي سينمايي نغمه در 1380 و عروس افغان در سال 1382 به كارگرداني ابوالقاسم طالبي و فعاليت به عنوان مسوول هنروران در فيلم " معجزه خنده " به كارگرداني يدالله صمدي در سال 1375 از ديگر فعاليت هاي اين بازيگر به شمار مي رود.
همچنين گلاب آدينه طي سال هايي كه در عرصه سينما به فعاليت پرداخته، همزمان در عرصه تئاتر حضور جدي خود را حفظ كرده است. وي از سال 1370 اقدام به تشكيل گروه تئاتر " مرواريد " مي كند كه در اين گروه ضمن تربيت و آموزش بازيگران با استعداد عرصه تئاتر و سينما هر از چند گاهي نمايش هايي را تمرين و بر صحنه مي برند. نمايش هاي " مرگ يزدگرد "، " سلطان مار " و " شبي در طهران " از جمله آثاري است كه به كارگرداني گلاب آدينه و در قالب اين گروه تئاتري بر صحنه رفته است.
او در سال 1370 جايزه ي بهترين كارگردان و بازيگر را از جشنواره ي تئاتر فجر براي نمايش مرگ يزدگرد دريافت كرد.
گلاب آدينه امسال در بيست و چهارمين دوره جشنواره بين المللي فيلم فجر با فيلم سينمايي " وقتي همه خواب بودند " به كارگرداني فريدون حسنپور به عنوان بازيگر در بخش مسابقه حضور دارد.
نظر شما