به گزارش خبرنگار مهر، در این راستا امسال نیز مراسم مذهبی عشای ربای با شرکت بیش از پنج هزار نفر از ارامنه جهان به مدت سه روز مجموعه جهانی قره کلیسای شهرستان چالدران در شمال آذربایجان غربی برگزار شد.
امسال در شصت و یكمین مراسم سالیانه مذهبی قره كلیسا در چالدران هموطنان ارمنی از سراسر ایران و دنیا به این کلیسا آمده و ضمن زیارت مقبره "طاطائوس مقدس" آیینی موسوم به باداراک (عشای ربانی) و نیایش و قربانی به جای آوردند.
بر اساس اعلام اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در طول برگزاری این مراسم بازدید و حضور در قره کلیسا صرفا برای هموطنان مسیحی ممکن بوده و پذیرایی و بازدید از هموطنان غیر مسیحی دراین ایام مقدور نخواهد بود.
برگزاری آیین مذهبی ارامنه جهان همه ساله در ایران ضمن اینکه نشان دهنده زندگی مسالمت آمیز اقوام و ادیان مختلف در ایران و آذربایجان غربی است، صلح و دوستی ایرانیان را به اثبات میرساند.
مراسم اصلی مذهبی باداراک شنبه برگزار می شود
عضو شورای خلیفه گری ارامنه آذربایجان در خصوص این مراسم با تقدیر از مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران در جهت حفظ حقوق اقلیت های مذهبی در ایران، گفت: امسال اقدامات لازم برای برگزاری این مراسم به صورت شایسته فراهم شده است.
رازمیک ادریک رازمیک با بیان اینکه شرکت کنندگان در این مراسم، اعمال مذهبی از جمله راز و نیاز با خدا، روشن کردن شمع، قربانی کردن گوسفند و غیره را انجام می دهند، اظهارداشت: مراسم اصلی یا مراسم مذهبی باداراک با حضور هزارن نفر از مسیحیان ایران و جهان روز شنبه با حضور اسقف چیف چیان خلیفه کل ارامنه آذربایجان برگزار می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی نیز در گفتگو با مهر گفت: آماده سازی زیرساختها، نصب بنرهای خوش آمدگویی به زائرین وعلائم راهنمای مسیر، ارائه و توزیع بروشور از معرفی قره کلیسا و هم چنین برپایی چادرهای خدمات رسان و مدیریت از عهده وظایف این اداره کل خواهد بود.
جلیل جباری ایجاد درمانگاه سیار و مستقر شدن گروه امداد و نجات جاده ای، آتش نشانی، راهداری و پلیس راه در زمان بر گزاری این مراسم و راه اندازی غرفههای سیار برای فروش مواد غذائی مورد نیاز زائرین از جمله تهدیدات اندیشیده شده برای برگزاری این مراسم است.
چاپ کتاب آیین های مذهبی قره کلیسای چالدران
مسئول بخش مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: با آغاز اجرای مراسم سالانه در کلیسای طاطائوس مقدس و سفر هموطنان پیرو دین مسیحیت برای حضور در این مراسم کتابچه آیین های مذهبی قره کلیسا تجدید چاپ شد.
به گزارش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان حسن سپهرفر با بیان اینکه رویکرد و نگاه جدید به گردشگری مذهبی در استان ضروریست، اظهار داشت: در دهه ۸۰ مجموعه آیین های زیارتی قره کلیسا چاپ شده بود و با توجه به اینکه این مجموعه نقش مهمی در گردشگری مذهبی استان ایفا می کند، نسخه جدید پس از پژوهش های میدانی در طول چند سال اخیر تهیه و با رویکرد و نگاهی به توسعه صنعت گردشگری به ویژه در زمینه گردشگری مذهبی چاپ شد.
وی با بیان اینکه این اقدام با هدف آشنایی با آیینها و مراسم مذهبی قره کلیسا در راستای حفظ هویت فرهنگی و توسعه گردشگری زیارتی به چاپ رسیده است، گفت: این مجموعه در قطع پالتویی و به تعداد یک هزار نسخه به چاپ رسیده و با آغاز مراسم مذهبی قره کلیسا در بین حاضران توزیع می شود.
سپهر فر افزود: مجموعه آیینهای زیارتی قره کلیسا در سال ۱۳۸۸ طی شماره ۵۲ در فهرست آثار ملی میراث معنوی ناملموس به ثبت رسیده و چاپ جدید آن با شماره ۱۵ از نشریات کوتاه حوزه مطالعات مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی است.
قره کلیسا یا کلیسای طاطائوس که به عنوان نهمین اثر کشور در ردیف آثار جهانی به ثبت رسیده است در بین ارامنه جهان به تاده مقدس معروف است. این کلیسا در ۲۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان چالدران بر روی مزار طاطائوس حواری حضرت مسیح (ع) احداث شده است.
قره کلیسا نهمین اثر تاریخی ایرانی ثبت شده در یونسکو
این بنای تاریخی - مذهبی به سبب برخورداری از معماری بی نظیرش در تیر سال ۸۷ به عنوان نهمین اثر ثبت شده کشور در سی و دومین نشست میراث جهانی یونسکو در کبک کانادا در فهرست آثار تاریخی جهان قرار گرفت و ثبت جهانی شد.
اهمیت بنای تاریخی قره کلیسا علاوه بر قدمت و معماری کم نظیرش، به علت شهادت طاطائوس مقدس یکی از حواریون حضرت مسیح (ع) است که به دستور پادشاه ارمنستان به همراه پیروانی که به دین مسیحیت گرویده بودند در این منطقه به شهادت می رسد.
بعد از شهادت حواری حضرت مسیح (ع)، او را در محل کنونی کلیسا به خاک می سپارند، بعدها روی قبر او نمازخانه کوچکی می سازند و در قرن هفتم میلادی این نمازخانه به کلیسای بزرگی تبدیل می شود.
این کلیسا در بین ارامنه مقدس است و بسیاری از آنان فرزندان خود را برای غسل تعمید به این کلیسا می برند، در آنجا جشن می گیرند، گوسفند قربانی می کنند و از خدا و حضرت مسیح (ع) خواسته های خود را طلب می کنند.
در تیر ماه یا مرداد ماه هر سال، هموطنان ارمنی از سراسر ایران به این کلیسا می آیند و ضمن زیارت مقبره "طاطائوس مقدس" آیینی موسوم به باداراک (عشای ربانی) و نیایش و قربانی به جای می آورند.
نظر شما