۱۸ مرداد ۱۳۹۴، ۸:۴۰

مهر گزارش می‌دهد؛

جاذبه‌های چهارمین جاده زیبای جهان محو می‌شود؟

جاذبه‌های چهارمین جاده زیبای جهان محو می‌شود؟

کرج - در وانفسای بحران کمبود آب، انتقال آب رودخانه کرج به تهران می تواند مانند دیوی حیات جاده چالوس را سَر بکشد و جاذبه های گردشگری چهارمین جاده زیبای جهان را محو و محو تر کند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها - ساره نوری: از خیابان چالوس کرج که عبور می‌کنم به سه راه عظیمیه می‌رسم. سمت راستم دَکه فروش تنقلات است دَکه ای که برای همه مسافرانی که از محور چالوس می‌گذرند آشناست، پل بیلقان را که پشت سر می‌گذارم. به ابتدای ورودی جاده چالوس می‌رسم، آدران، ورودی روستای کُندر، پیست اسکی خور و روستای خوزنکلاه را رد می‌کنم. پیچ و خم‌های جاده را پشت سر می‌گذارم؛ دیواره‌های سد کرج از دور پیداست.

پس از گذر از چند پیچ دیگر، منظره سبز رنگ آب سد به زیبایی‌های جاده اضافه می‌شود حالا دیگر سمت چپم کوه و سمت راستم سد کرج است چندین ماشین کنار جاده پارک کرده اند و از روی بلندی زیبایی‌های سد را می‌نگرند. فرقی نمی‌کند تابستان باشد یا زمستان، همیشه در کنار سد خانواده‌هایی را می‌بینیم که از پشت حصار مشبک کنار جاده در حال تماشای زیبایی‌های سد هستند.

برای لحظاتی به جمع خانواده‌های کنار سد ملحق می‌شوم از روی بلندی به آن سوی سد نگاه می‌کنم هاله‌ای از روستای واریان پیدا است روستایی که برای بسیاری از هم وطنان ناشناخته است. اهالی واریان برای رفت و آمد از قایق به جای تاکسی و اتوبوس استفاده می‌کنند.

کمی که از سد دور می‌شوم به شهر آسارا می‌رسم همه مسافران جاده چالوس به اینجا که می رسند برای لحظه‌ای کوتاه هم که شده نیش ترمزی زده خود و همراهان را به خریدن ماست، پنیر و خوردن دوغ محلی دعوت می‌کنند.

کمی آن طرف تر روستای ماهان قرار دارد در سمت چپ جاده کدو تنبل‌های قد و نیم قد از دیوراه های جاده آویزان است پس از گذر از چند پیچ دیگر شهرستانک و باغ لاله‌های گچسر و روستای ولایت رود که قدمت ویلاهایش قجری است یکی پس از دیگری در برابر دیدگانم نمایان می‌شوند سمت راست جاده روی تابلوی بزرگ نوشته شده به پیست اسکی دیزین خوش آمدید.

به راهم که ادامه می‌دهم از کنار روستاهایی با قدمتی هزار ساله، باغ‌ها، درختان کهنسال و ابنیه های تاریخی، رستوران‌ها و مراکز اقامتی می‌گذرم که همه دست به دست هم معجونی از جاذبه‌های گردشگری را در محور کرج – چالوس به وجود آورده اند زیبایی و سرزندگی محور کرج - چالوس بدون شک به وجود رودخانه کرج بستگی دارد از قدیم هم گفته اند هر جا آب باشد آبادانی به وجود می‌آید.

رودخانه کرج تنها شاخصه و جاذبه باقی مانده از باغ شهر کرج است که موجب جذب گردشگران و حتی سرمایه گذاران می‌شود و در توسعه اقتصادی اهالی روستاهای واقع شده در این محور و همچنین شهروندان کرجی تاثیری بس شگرف دارد ولی مدت‌های زیادی است که زمزمه‌های انتقال آب رودخانه کرج از طریق تونل به تهران شنیده می‌شود.

در پی این انتقال قرار است بحران آب در پایتخت به حداقل برسد ولی این انتقال قطع به یقین و در صورتی که سهمیه حق آبه های این محور تامین نشود باعث کمبود آب در کلانشهر کرج شده و خطرات زیست محیطی زیادی به بار می‌آورد.

در این صورت با خشک شدن رودخانه کرج محور چالوس شاخصه گردشگری جذب کننده اش را از دست خواهد داد و همه زیبایی‌های که در چند سطر بالا توصیف شد همان زیبایی‌هایی که برای همه هم وطنان خاطره انگیز است از بین خواهد رفت.

در اینجا باید به طرح انتقال آب رودخانه کرج به تهران که با اعتباری هنگفت در سال ۸۵ به تصویب رسید اشاره کنیم. اجرای طرح انتقال تونلی آب کرج به تهران از سد امیر کبیر پروژه‌ای است که آب رودخانه کرج را از خروجی سد توسط تونل به تهران انتقال می‌دهد و در صورتی که حق آبه های اختصاصی به کرج مدیریت نشود بیش از ۳۰ کیلومتر از این رودخانه منحصر به فرد را خشک می‌کند و این فاجعه زیست محیطی می‌تواند نبض سرمایه گذاری را در این محور شریانی و ملی کُند و کُندتر کند.

در این خصوص با معاون گردشگری اداره میراث فرهنگی البرز پیرامون تاثیر انتقال آب بر جاذبه‌های گردشگری محور کرج – چالوس به گفتگو نشستیم.

احمد ترکاشوند در این باره گفت: حدود ۱۰۰ واحد پذیرایی و اقامتی مجاز در محور کرج – چالوس وجود دارد که بسیاری از این تاسیسات و مراکز گردشگری در پایین دست سد کرج قرار دارند.

وی در ادامه انتقال آب سد کرج به پایتخت بدون در نظر گرفتن شرایط محیطی محور کرج- چالوس را باعث وارد آمدن آسیب جدی به مراکز پذیرایی و اقامتی پایین سد اعلام کرد و گفت: رودخانه کرج یکی از عوامل جذب گردشگر و مسافر در این محور است حال بیندیشیم اگر آب رودخانه کم و کمتر شود چه بر سر جاذبه‌های گردشگری این محور خواهد آمد.

ترکاشوند جاده چالوس را چهارمین جاده زیبای جهان معرفی کرد و گفت: پای گردشگران زیادی به واسطه زیبایی‌های این محور به اینجا کشیده شده است. حضور مسافران رونق اقتصاد و درآمدزایی روستاییان را بدنبال داشته و حال اگر رودخانه خشک شود دیگر اثری از زیبایی و جاذبه گردشگری و درآمدزایی روستاییان نخواهد ماند.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی البرز گفت: بارها و بارها معضلات ناشی از انتقال آب رودخانه کرج به پایتخت را به گوش مسئولان رسانده ایم چرا که معتقدیم خشک شدن رودخانه کرج اشتغال روستاییان را تحت و الشعاع قرار خواهد داد.

وی در پایان از محور کرج – چالوس به عنوان شریان اقتصادی استان البرز یاد کرد و افزود: به عنوان متولیان حفظ جاذبه‌های گردشگری استان عواقب انتقال آب رودخانه کرج به پایتخت را اعلام کرده ایم چرا که معتقدیم پس از انتقال با رکود اقتصادی در این محور مواجه می‌شویم.

در ادامه با معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری البرز پیرامون انتقال آب رودخانه کرج از طریق تونل گفتگو کردیم. هیربد معصومی نیز در این باره گفت: طرح انتقال آب رودخانه کرج از طریق تونل در دهه ۷۰ مطرح شده است و مصوبه شورای عالی امنیت ملی است.

معصومی در ادامه به ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم و بستر رودخانه کرج که باعث آلوده کردن آب رودخانه می‌شود اشاره کرد و گفت: از آنجایی که تامین آب شرب پایتخت از اهمیت زیادی برخوردار است اجرای مصوبه شورای عالی امنیت ملی ضروری است.

وی با اشاره به اینکه نباید پیرامون انتقال آب رودخانه کرج به پایتخت مردم را نگران کنیم، افزود: در آینده‌ای نزدیک آب از طریق تونل به پایتخت انتقال داده می‌شود در این میان باید حق آبه های استان البرز به ویژه شهرستان کرج مدیریت شود تا آسیبی از جنس خشکسالی گریبان محور چالوس را نگیرد.

معاون هماهنگی و امور عمرانی استانداری کرج سهمیه کرجی‌ها از سد کرج را کمتر از ۲۰ درصد اعلام کرد و گفت: مابقی حجم آب سد از آن پایتخت نشینان است اگر از طریق تونل انتقال داده شود میزان تبخیر آب کاهش می‌یابد.

معصومی مدیریت حق آبه های اختصاصی کرج را ضروری دانست و گفت: در صورتی که حق آبه های شهرستان کرج از سد امیرکبیر (کرج) مدیریت شود مشکلی برای محیط زیست ایجاد نخواهد شد.

وی موضوع تولید آب مجازی در حوزه کشاورزی استان البرز را بسیار مهم برشمرد و گفت: کاشت محصولات کشاورزی در البرز نیازمند مدیریت است چرا که در بسیاری مواقع هزینه فروش محصول صادراتی ۶۰ سِنت است در حالی که هزینه آبیاریش ۲ دلار تمام شده است.

وی در پایان در پاسخ به این پرسش که چه تضمینی وجود دارد که با انتقال آب به پایتخت اکوسیستم محور کرج - چالوس در معرض خطر و نابودی قرار نگیرد، گفت: نگرانی‌ها در مورد تامین حق آبه های استان پس از انتقال آب از طریق تونل به پایتخت وجود داشت این نگرانی‌ها رفع شده است و در پی مدیریت حق آبه ها اکوسیستم جاده چالوس در پایین دست سد در معرض خطر قرار نخواهد گرفت.

برای پایان گزارش باید یک خاطره از سال گذشته رودخانه کرج روایت شود؛ خاطره ایی تلخ و خشک شده، واقعیتی ناگوار که دل بسیاری را می‌سوزاند. سال گذشته بود وقتی از کنار رودخانه کرج عبور می‌کردید بوی خشکیدگی به مشام می‌رسید بستر رودخانه چروک شده بود و چهره اش به زرد که نه به بی رنگی می‌زد در بخش‌هایی از جاده آب باریکه ای بیش دیده نمی‌شد.

تصور خشک شدن رودخانه کرج و از بین رفتن جاذبه‌های گردشگری این محور دل نه تنها البرزی‌ها بلکه همه ایرانی‌ها و البته گردشگران خارجی را هم به درد می‌آورد در همان روزهایی که رودخانه کرج با خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کرد و از عمق رودخانه خبری نبود عمق فاجعه پیدا بود.

کد خبر 2878256

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • مسعود تفضلی یزدی ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
      0 0
      جاذبه ها فقط مال کاربری هایی است که مثل دیوار رودخانه را احاطه کردن و برای توقف چند دقیقه ای از مردم پول طلب می کنن یا در ویلا ها را قفل کردن سالی یک مرتبه میان دم رودخانه رودخانه ای که 1 سانتیمتر حریم آزاد نداره بهتره کلا به جای دیگه منتقل بشه
    • غضنفر ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
      0 0
      کم کم باید بگوییم کویر جاده چالوس. چون تهرانیها می خواهند استخر پر کنندذ حیاط بشورند ماشین بشورند. زیر دوش اواز بخوانند با اب سد کرج.
    • از کرج ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
      0 0
      چی میشد اگر توجه و نگاه مسوولین به سایر استان ها هم مثل تهران بود؟ تمام همّ و غم مسوولین شده تهران. ما کرجی ها که عمری است با آبا و اجدادمان در کرج زندگی کردیم از دست عوارض همجواری با پایتخت به کجا و چه کسی پناه ببریم؟