خبرگزاری مهر – گروه استانها: به دنبال اجرای طرح هادی اگرچه مردم روستاها از اینکه جادههای آسفالت شده دارند و صاحب ساختوسازهای شهری شدهاند، دلخوش هستند اما دیگر خبری از وجود بافت روستایی نیست چراکه فنّاوری این بار به جان روستاهای ما افتاده است.
روستاها زمانی دارای خانههای خشت و گلی، معابر تنگ و کاهگلی، سرسبزی، هوای پاک برای آرامش اهالی و همچنین گردشگران شهری بود اما اکنون تنها هوای پاک و فضای سبزی را از سالهای گذشته خود به یادگار دارد که قطعا با شهری شدن روستاها بهزودی همین هوای پاک هم به عارضه آلودگی مبتلا میشود.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه هدف عمده از اجرای طرح هادی ایجاد بستری مناسب برای اهالی روستا و مهاجرت معکوس روستائیان به زادگاه خود بوده است، اظهار داشت: به دنبال اجرای طرح هادی در روستاها تنها بین ۱۰ تا ۱۵ درصد مهاجرت معکوس روستائیان به زادگاههای خود صورت گرفت.
غلامحسین خانی ادامه داد: بر اساس آمار ثبتشده در سال ۹۰، ۲۱۰ هزار و ۵۲۱ خانوار روستایی داشتیم که در سال ۹۲ با مهاجرت روستائیان به زادگاه خود، آمار روستائیان استان به ۲۱۷ هزار نفر افزایش یافت.
اگرچه عمده هدف اجرای طرح هادی بازگرداندن روستائیان به زادگاه خود است اما این بازگشت هم بهصورت دائمی و سکونت در روستاها نبوده است بلکه روستائیان ساکن شهر به صورت فصلی و یا برای گذران دوران تفریح خود به روستاها بازگشت داشتهاند.
خانی ادامه داد: مهاجرت معکوس روستاهای مختلف متفاوت است، بهطوریکه در برخی روستاها از جمله فریدونشهر تا ۵ درصد مهاجرت معکوس را شاهد بودیم اما در روستاهای دیگر این شاخص بین ۱۰ تا ۱۵ درصد ثبتشده است.
علی کریمی، معاون عمران روستایی نیز در این خصوص در گفتگو با مهر، با اشاره به اینکه با اجرای طرح هادی دیگر بافت روستایی باقی نمانده و به همین دلیل گردشگری روستایی دچار آسیب شده است، ادامه داد: تمام روستاها قابلیت گردشگری ندارند اما در سال جاری در استان اصفهان ۳ روستای سمیرم، نشرج و گرمه در خور و بیابانک برای گردشگری در نظر گرفته شد.
محسن قوی بیان، معاون بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اصفهان نیز در این خصوص در گفتگو با مهر با تائید اینکه لازم است ضمن اجرای طرح هادی بافت روستایی حفظ شود و این امر در دستور کار ما است، گفت: در منشور ۱۶ بندی که سال ۸۴ طراحی شد تنها یکبند آن در خصوص مقاومسازی مسکن روستایی است و تمام بندهای آن در ارتباط با حفظ بافت روستاها بوده است.
سید مهدی صدری، کارشناس مسئول مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اصفهان نیز در پاسخ به این پرسش مهر که چرا طرح هادی بهگونهای اجرا نشد که ضمن ارائه تسهیلات و فراهم کردن زمینه آسایش برای زندگی روستائیان، بافت روستا نیز حفظ شود، گفت: روستائیان خود به دنبال فنّاوری و از جمله شهری شدن هستند و کسی نمیتواند آنها را مجبور به زندگی روستایی کند و اگر این اقدام با اجبار انجام شود، روستائیان به شهرها روی میآورند.
اجرای طرح بهسازی و بازسازی منازل روستایی، به گونهای پیش رفته که دیگر خانه روستایی برجای نگذاشته است. چهبهتر بود این بهسازی در حالی انجام میگرفت که حداقل نمای بیرونی روستاها برگرفته از همان بافت روستایی ساخته می شد.
نظر شما