همجواری طرح عمرانی با بنای تاریخی؛

زیرگذری که از حریم «جبلیه» می‌گذرد/ پاسخ «میراث» به نگرانی‌ها

زیرگذری که از حریم «جبلیه» می‌گذرد/ پاسخ «میراث» به نگرانی‌ها

قرار است در فاصله ۵۰۰ متری گنبد جبلیه کرمان زیرگذر ساخته شود مردم نگران این حفاری و به خطر افتادن مهمترین گنبد شهرشان هستند اما مسئولان میراث فرهنگی می‌گویند که این حفاری لرزشی در بنا ایجاد نمی‌کند.

به گزارش خبرنگار مهر، گنبد جبلیه در شهر کرمان و نزدیک دو قبرستان صاحب الزمان و سید حسین از سنگ و گچ بنا واقع شده که به گنبد گبری نیز شهرت دارد. تنها ساختمان سنگی کرمان همین گنبد جبلیه‌ است.

برخی احتمال داده‌اند که این بنا مربوط به اواخر دوره ساسانی باشد که اوائل اسلام تعمیر و مرمت شده‌ و یا اینکه در اوائل اسلام با الهام از معماری ساسانی بنا شده‌ است. هر چند در دوره‌هایی (از جمله دوره سلجوقی به دستور محمد بن الیاس) تعمیر شده است.

در ساخت این گنبد به جای آب از شیر شتر استفاده شده‌ است که مورخان ومعماران دلیل استحکام این بنا را همین امر می‌دانند. در اطراف این بنا جنگل کاری شده و درختان سرو و کاج آن جنگلی با نام جنگل قائم را تشکیل داده‌اند که از تفرجگاه‌های کرمان است. این بنا در سال ۱۳۸۸ به موزه تبدیل شد.

چندی پیش معاون فنی و عمرانی شهرداری کرمان خبر از عملیات احداث زیرگذر گنبد جبلیه در راستای تسهیل در عبور و مرور خبر داد و گفت: برای اجرای این پروژه مذاکراتی با اداره کل میراث فرهنگی انجام گرفته و مجوز لازم اخذ شده است. این عملیات، به صورت زیرگذر شرق به غرب و برعکس و به صورت «باکسی» در چهارراه اجرا می شود.

همچنین علی بابایی، سرپرست شهرداری کرمان در نشست عمومی شورای شهر خبر داد که مطالعات اولیه‌ این زیرگذر پیش از این انجام شده و با جهادنصر در خصوص اجرای پروژه توافق کرده‌ و قرار است از طریق تهاتر با پروانه، کار را انجام بدهد.

بابایی اظهار تعجب کرده بود که سازمان میراث فرهنگی مجوز داده است و گفته که اولین دوره‌ای است که میراث فرهنگی استان مجوز این زیرگذر را به راحتی صادر کرد!

پس از گذشت چند روز، دوستداران میراث فرهنگی و برخی از اهالی شهر کرمان به خبرنگار مهر اعلام کردند که دستگاه‌های حفاری در نزدیکی این گنبد وجود دارد و نگران لرزش ناشی از حفاری روی این بنای تاریخی هستند.

به همین منظور خبرنگار مهر پیگیر این مسئله از معاون میراث فرهنگی استان کرمان شد. محسن موحدی پاسخ داد: هنوز مجوزهای ما نهایی نشده است. پیش طرح این زیر گذر را به ما داده اند که آن را با ضوابط حریم بنای تاریخی تطبیق دادیم. قرار شد این طرح کامل شود و پس از آن مجوز نهایی را بدهیم. در این محدوده تقاطعی هست که این تقاطع نمی تواند چیزی را در سطح زمین اجرا کند. این تقاطع حدود ۵۰۰ متر با گنبد جبلیه فاصله دارد و خارج از محدوده عرصه بناست. اما چون در حریم مجموعه ساخته می شود اجازه ساخت رو گذر را نداشتند. اگر طرح نهایی را به ما بدهند و اگر مورد تایید قرار بگیرد، ساخت زیر گذر مشکلی را برای استحکام بنای گنبد جبلیه ایجاد نمی کند.

مجتبی شفیعی مدیر واحد حفظ و احیای بناهای تاریخی کرمان نیز گفت: نحوه اجرای این زیرگذر به نحوی است که مشکلی را برای بنا ایجاد نمی کند. حدود ۷۰ درصد قطعات زیر گذر پیش ساخته است و نصب آنها مشکلی ندارد. از سوی دیگر از  آنجا که خاک این محوطه سست است، از ماشین آلات سبک برای حفاری استفاده می شود. همچنین از آنجا که عمق زیر گذر زیاد نیست، طبیعتا زمین در عمق کمتری حفر می شود. 

وی افزود: بنابراین در اثر این اقدام لرزشی در با رخ نمی دهد با این حال ما شرایطی را برای اجرای این طرح اعلام کردیم که در صورت رعایت آن مجوزهای لازم را به آنها می دهیم مانند اجرای حفاری با ماشین الات سبک، عدم لرزش در بنا و اینکه فعالیت مسئولان اجرای طرح زیر گذر در منظر بنا تاثیری نگذارد.

کد خبر 2973461

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha