خبرگزاری مهر- گروه استانها- کاظم لطفیان* : تدبیر برقراری وحدت و همدلی راهبرد بنیادین خاتم پیامبران در برقراری الفت میان قلب های پراکنده و تشکیل حکومت اسلامی در امتداد سایر فعالیت های آن حضرت توانست آرمانشهر نبوی را پایه ریزی کند.
پر واضح است که در شرایط سخت و توفان های بنیان بر افکن که پیوند و همبستگی مسلمانان را نشانه گرفته و دنیای غرب بهویژه آمریکا از موج بیداری اسلامی که تمام مرزهای سیاسی را در دنیای اسلام درنوردیده و اسلام عزیز بهسرعت در حال پیشرفت و تصاحب فرصتها و مـوقـعـیـتهای مختلف در منطقه و دنیاست، بیتردید چالشهای فراوانی را دشمنان مقابل حرکت و رشد اسلامگرایی پدید آوردهاند که باید در شناخت و مقابله با آنها با عزم و ارادهای خللناپذیر و امیدوار به نصرت الهی کوشید.
فـهم و بـرداشـت نـادرسـت غربگرایان از اسلام و مسلمانان که در اثر مهندسی غـرضورزانـه رسـانـههـای اسـتکباری پدید آمده موجب تهیه طرحهایی شده که بهنوعی جهان اسلام و ملت های مسلمان را آماج خود قرارداده است و در این راستا، اتخاذ راهبرد و موضعگیری یکسان جوامع اسلامی در رویارویی با چالشهای بینالمللی است که میتواند شرایط را برای امت اسلامی تغییر دهد.
بنابراین برای خروج از این بن بست ها راهبرد وحدت اسلامی میتواند برادری و اتحاد دنیای اسلام را در جهان طنینانداز و بهعنوان یکی از اصلیترین عوامل شکوفایی تمدن اسلامی خودنمایی کند.
قرآن کریم بهعنوان سند افتخار دنیای اسلام، وحدت و همبستگی را سرچشمه رحمت و مؤمنان را به صلح و اخوت فرا میخواند و خداوند متعال در آیات گوناگونی به آن اشاره فرموده است.
پیامبر گرامی اسلام بهعنوان معمار و پایهگذار وحدت مسلمانان در هشداری به آنان میفرماید: بر شما نمیترسم از اینکه پس از من مشرک شوید، بلکه ترس من از اختلافاتی است که دامنگیرتان خواهد شد.
از سوی دیگر سیره مدیریتی اهلبیت (ع) نیز بر مدار وحدت اسلامی و انسجام مسلمین استوار بوده و در این راه از هیچ کوششی فروگذار نکردهاند.
ناگفته نماند امروز مسلمانان در پرتو نادیده گرفتن سفارش های بزرگان دینی رهسپار ناکجاآباد و سردرگمی مدرن گشته اند.
پیروزی انقلاب اسلامی ایران و مطرحشدن آن بهعنوان پرچمدار بیداری امتها و خاستگاه اتحاد اسلامی همگان را به بازخوانی اندیشه وحدت و خارج ساختن آن از قالب شعار به حوزه رفتار فراخوانده است تا در رهگذر آن ارزشهای واقعی اسلام و کسب هویت برتر دستیافتنی شود.
معمار کبیر انقلاب اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) دراینباره میفرماید: همه ما میدانیم وحدت ملت چه اثرهای معجزهآسایی داشته و دارد و در مقابل تفرقه و تنازع چه نکبتهایی بر سر مسلمین آورده است.
اسلام آمده است تا تمام دنیا را، عرب، عجم، ترک، فارس، همه و همه را باهم متحد و یک امت بزرگ به نام امت اسلام در دنیا برقرار کند.
حضرت امام (ره) وحدت اسلامی و ملی را نعمتی الهی دانسته و میفرماید: اراده خدا بود که منت بر همه گذاشت و همه اقشار را با هم متحد کرد.
مقام معظم رهبری نیز وحدت جهان اسلام را یکی از اساسیترین دغدغههای خویش بر شمرده و میفرمایند: امروز دنیای اسلام و امت اسلامی با مصائب بزرگی مواجه است، درست است که بسیاری از این مصائب از درون دل خود ما مسلمانان برخاسته است، ما کوتاهی و تنبلی کردیم و با خودخواهی ها و دنیاطلبی ها راه امت اسلامی بهسوی قله تکامل انسانی را نپیمودیم .
بخصوص بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دشمن خواسته بین ایران اسلامی و بقیه ملتها جدایی بیندازد.
نگذارید این وحدت خدشهدار شود
در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران پرچم پر افتخار انسجام دنیای اسلام را به اهتزاز درآورده و برای رسیدن به آرمانشهر امت اسلامی تلاش میکند نیاز به وحدت ملی ضرورتی انکار ناپذیر است.
در این راستا مسئله وحدت و انسجام در دو لایه درونی و بیرونی قابلپیگیری است. لایه درونی با برگزاری نشست های عالمانه مشترک پیروان مذاهب اسلامی پیرامون مسائل اختلافی و تضارب آرا و اندیشهها در فضای صمیمانه و علمی محقق خواهد شد.
لایه بیرونی نیز بهرهگیری از مؤلفه های مشترک دنیای اسلام و سازمانهای بینالمللی همچون سازمان همکاری اسلامی، مجمع تقریب مذاهب اسلامی و برخی نهادهایی که اکثریت اعضای آن را کشورهای اسلامی تشکیل میدهند دارای اهمیت است.
چنانچه دنیای اسلام با این راهبردها بهسوی اهداف والای خویش پیش برود رخوت و سستی حاکم بر روابط رخت بر بسته و با آگاهی به سمت قله پیشرفت و پویایی رهنمون خواهد شد.
مقام معظم رهبری در شرایطی این نسخه شفابخش را برای داخل و خارج کشور اعلام داشتهاند که چنگ و دندان استکبار حلقوم لاالهالاالله گویان عالم را هدف قرار داده و کانون های بحران در قلب سرزمین های اسلامی ایجاد شده است.
آنان آخرین تیر خود را که در قالب اختلاف میان گروههای اسلامی طراحیشده و نوک پیکان آن به زهر اختلاف و تفرقه آغشته شده است را در تاریکی خاورمیانه بهاصطلاح جدید رها ساختهاند.
بنابراین پرچمداران واقعی اسلام ناب، باید آتش فتنه را با تمسک به کلمه توحید و حفظ وحدت و انسجام ملی و اسلامی خاموش کنند.
در این رزمگاه، محورهای زیر بهعنوان راهکار عملی پیشنهاد میشود:
۱-تشکیل جبهه واحد اسلامی در برابر استکبار
۲- تمسک به مشترکات و پرهیز از اختلافات
۳- پرهیز از مسائل تفرقهافکن
۴- پایهریزی نمادهای وحدت، همچون مسئله قدس، هفته حج، هفته وحدت و ...
۵- توجیه مسلمانان برای پیشگیری از خشونت های فرقهای و فرقهگرایی های افراطی
۶- کنار گذاشتن سلاح های ناکارآمد کفر، تفسیق و ...
۷- ارائه نسخه شفابخش محبت و مدارا در میان امت اسلامی برای پایان بخشیدن به ستیزههای فرسایشی
۸- مرزبندی میان حق و باطل، ایمان و شرک، فضایل و رذایل بر مبنای برائت از دشمنان
۹- پایهریزی مهندسی اجتماعی و فرهنگی بر مبنای گفتمان وحدت و تقریب مذاهب اسلامی
۱۰- پژوهش های عمیق برای رسیدن به رهیافت علمی منشور وحدت اسلامی
۱۱- ترسیم افق های وحدت بر محور توحید و نبوت و سایر مشترکات
۱۲- پیگیری روش ارزشمند اندیشمندانی همچون: سید جمالالدین اسدآبادی، سید قطب، محمد عبده، شرفالدین، مرحوم آیتالله بروجردی، شیخ شلتوت و...
۱۳- هدفگیری ریشه فساد
در اینجا اشاره به برخی موانع موجود در راستای یکپارچگی امت اسلام نیز ضروری به نظر میرسد:
تعصب قومی و تقلید کورکورانه، پیدایی جهل، خرافات و بدعتها برداشت های سوء از اندیشههای سایر مذاهب، تهمت های ناروا و بیاساس، پیدایی حکومت های خودکامه، غفلت از سیاست های استکبار و روی آوردن به اختلافات جزئی، بزرگنمایی اختلافات در میان گروههای اسلامی، پیدایی گروههایی افراطی و روی آوردن مردم به دیدگاههای افراطی آنان، فقدان رهبری واحد در میان امت اسلامی، ضعف اعتمادبهنفس و خودباوری در میان امت اسلامی، بیتوجهی به هجوم یک جانبه غرب به ارزش های دینی و ترویج فساد و بیبندوباری در کشورهای اسلامی، رواج جلوههای جدید جاهلیت مدرن در قالب آرمانخواهی غربی، اباحهگری و ... در میان مسلمانان، ضعف اقتدار همهجانبه کشورهای اسلامی بهویژه در زمینه تولید علم و ...
بهراستی حلقه مفقوده وحدت اسلامی چیست؟ آیا کشوری که خود را پرچمدار انسجام اسلامی میداند؛ در درون نیازی به وحدت نخواهد داشت؟
در پاسخ باید گفت: وحدت اسلامی و انسجام سیاسی کشورهای اسلامی دو روی یک سکه هستند و هرگاه وحدت اسلامی بهصورت کامل تحقق یابد انسجام اسلامی نیز دستیافتنی خواهد بود. بر این اساس وحدت اسلامی ترجمان انسجام اسلامی در سطح بینالمللی نیز خواهد بود.
رسیدن به وحدت اسلامی بهعنوان پیشزمینه انسجام سیاسی امت اسلام نیز اصول و مبانی ویژهای دارد.
کشور عزیز ایران از طوایف، گروهها، نژادها و گویش های گوناگون تشکیل و ملت ایران امروز به اعتراف دوست و دشمن در کانون این نهضت بیداری اسلامـی قـرار دارد کـه روز بـه روز بـر دامنه زایشها و رویشهای آن افزودهشده و مناسبات حاکم بر دنیای امروز را سخت تحت تأثیر قرار داده است. بنابراین وحدت ملی ضامن سعادت ملت و گامی برای حرکت بهسوی افق های روشن خواهد بود.
* حجت الاسلام کاظم لطفیان مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی
نظر شما