به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از فضاء الفضائيات، دكتر يوسف القرضاوي رئيس اتحاديه جهاني مسلمانان طي مقاله اي در باب "هنر در اسلام" هنر اسلامي را چنين تعريف كرده است : اسلام با تمام زيبايي كه دارد احساسات را زنده كرده، عواطف را بر انگيخته و مؤيد هنر زيبايي است، پس از شكوفايي تمدن و فرهنگ غني اسلام بخشهاي مختلف از هنر شكوفا شد و به دنبال آن هنرهاي اسلامي نيز شكل گرفت. هنرهايي كه با عواطف مردم عجين شد و آنها احساسات خود را در قالب هنر خطاطي آيات قرآن، نقاشي، تزئينات مختلف قرآن بر روي ديوارها و دربها و پنجره ها و سقفهاي مساجد، منازل، شمشيرها و ظروف مسي و چوبي به جا گذاشتند.
موضوع "هنر در اسلام" موضوع بسيار ناب و شايعي است كه نياز به بررسي آن در ضوابط دين اسلام احساس مي شود. از سوي ديگر اين هنر بايد در خدمت دين باشد، زيرا نفس انسان زيبايي را در هر زمينه اي كه باشد دوست دارد و هنرنيز يعني زيبايي و ابداع. اگر اين زيبايي در خدمت رساني به دين به ويژه اسلام باشد بسيار زيباتر خواهد بود.
اين در حالي است كه هنرمندان ادبي و نابغه هاي غيرمسلمان نيز فنون و هنرهاي اسلامي را به كار گرفتند و آنچه خود داشتند را با فرهنگ قرآني در آميختند و به هنرنمايي آيات و سوره هاي قرآني پرداختند تا اينكه قرآن سرآمد هنرهاي ادبي شد.
حتي خواندن و قرائت قرآن و شنيدن آيات آن نيز جزئي ثابت از هنرهايي در آمد كه روح و وجدان را تغذيه مي كرد و چون داراي محتوا و مضمونهاي بديع بود به نوازش روح پر تلاطم انسان پرداخت. زيبايي آيات قرآن زمينه اي فراهم آورد تا مسلمانان در شيوه خواندن و نوشتن آن سبكهاي مختلفي ابداع كنند و قرآن را در طليعه امور و سر آمد آفرينش هنرهاي خود قرار دهند تا هنر اسلام شكل گيرد.
هنر در اسلام موضوعي بسيار خطير و با اهميت است، هنر با مسئله احساس و شعور ملتها ارتباطي تنگاتنگ دارد و نه تنها ذوق و اشتهاي مسلمانان را سيراب مي كند بلكه آنها را بر آن مي دارد تا ذوق و سليقه خود را در ارتباط با قرآن فعال كنند.
نظر شما