دكتر حميد رضا آيت اللهي، مدير گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبايي، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري مهر درباره ضعفها و راهكارهاي برنامه اي و متني فلسفه و كلام اظهار داشت: با توجه به نگاه ويزه ايرانيان به تفكر فلسفي و مباني ديني انديشه هاي خود، واكاوي برنامه هاي آموزش و پژوهش در اين حيطه نياز جدي جامعه ما است.
وي افزود: با اين بررسي ها نه تنها نيازهاي جامعه بايد برآورده شود، بلكه تحول پويايي جريان انديشه ورزي در جامعه ما مستلزم تأكيدي مضاعف بر بازنگري هاي نو در آن است.
آيت اللهي تصريح كرد: برنامه هاي درسي فلسفه و كلام پس از مجموعه اي بازنگري كه در ايام انقلاب فرهنگي شده بود، ديگر هم تغيير و تحول جدي نيافته است. در صورتي كه پويايي برنامه ها از نيازهاي فوري جامعه ماست. در مورد پويا ساختن برنامه ها، هنوز يك نگاه سنتي وجود دارد كه بر اساس آن تعداد محدودي از برنامه ريزان يا پيشكسوتان طبق نظر خود در برنامه ها تغيير ايجاد مي كنند.
وي همچنين با اشاره به بومي ساختن منابع و برنامه هاي درسي تدريس شده در دانشگاه ها با توجه به فرهنگ ايراني - اسلامي اظهار داشت: برنامه هاي تدوين شده براي دروس فلسفه و حتي كلام، يا مستقيما برخاسته از ذخاير فكري جامعه ماست و هيچ گونه ارتباطي با ساير حوزه هاي فكري ندارد و يا برگرفته از انديشه غربي بدون كاوش در شرايط فرهنگي رشد و بسط آن تفكر است.
آيت اللهي افزود: نظر به اينكه نگرش هاي جديد، جاذبه هايي براي دانشجويان دارد و احساس يافتن افق هاي نو در مواجهه با برخي مسائل براي آنها جذاب است بدون توجه به ريشه هاي ناپيداي فرهنگ غربي نوعي غرب باوري در انديشه هاي آنان شكل مي گيرد كه خود به بيگانه شدن با فرهنگ جامعه منجر خواهد شد و همين امر از كارآيي آنها در جامعه مي كاهد.
نظر شما