۱۰ خرداد ۱۳۸۵، ۱۴:۱۹

سلول هاي بنيادي؛ جايگاه، اهداف و چشم انداز -5 / معاون پژوهشي پژوهشكده رويان در گفتگو با مهر:

ايران يكي از 14 كشور پيشرو در زمينه سلول هاي بنيادي است / سلول هاي بنيادي از منابع توليد ثروت در دنياي علمي امروز است

ايران يكي از 14 كشور پيشرو در زمينه سلول هاي بنيادي است / سلول هاي بنيادي از منابع توليد ثروت در دنياي علمي امروز است

خبرگزاري مهر – گروه حوزه و دانشگاه: سلول هاي بنيادي هم اكنون به عنوان يكي از منابع توليد ثروت در پزشكي كشورها مورد توجه است و شركت هاي دارويي مهمترين حمايت كننده تحقيقات در اين زمينه هستند. سلول هاي بنيادي به عنوان انقلاب دوم در پزشكي بحث تازه اي است و مزيت كشور ما در اين بحث همپايي و همترازي با دنيا است.

دكتر عبدالحسين شاهوردي در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" با اشاره به سابقه فعاليت هاي اين پژوهشكده در زمينه سلول هاي بنيادي گفت: پژوهشكده رويان به دنبال تحقيقاتي در زمينه جنين شناسي و سلولي و مولكولي در سال هاي 76 و 77 پروژه كلان "سلول هاي بنيادي" را با حمايت دفتر مركزي جهاد دانشگاهي آغاز كرد.

معاون پژوهشي پژوهشكده روش هاي بيولوژي سلولي درمان ناباروري "رويان" اضافه كرد: براي اين كار گروهي بر روي اين فعاليت متمركز شد و علاوه بر روي آوردن به بحث سلول هاي بنيادي تمامي منابعي كه در اين خصوص در جهان موجود بود، نيز جمع آوري شد. تجهيزات و امكانات مورد نياز آماده شد و نيروهاي متخصص در اين زمينه نيز آموزش هاي لازم را ديدند تا پژوهشكده بتواند در جامعه علمي كشور در بحث سلول هاي بنيادي جايي را براي خود باز كند.

"شاهوردي" ياد آور شد: پژوهشكده رويان در سال 82 موفق شد رده هاي سلول هاي بنيادي جنيني موشي و انساني را توليد، تكثير و منجمد كند.

پژوهشكده رويان در سال 82 موفق شد رده هاي سلول هاي بنيادي جنيني موشي و انساني را توليد، تكثير و منجمد كند

وي تأكيد كرد: توليد اين سلول ها در مرحله اول به عنوان يك ادعا مطرح شد و بايد در مرحله بعدي براي اثبات اين مسئله مقالاتي كه شناسنامه كار باشد تهيه مي كرديم  و در مجامع علمي كه در واقع تأييد كننده اين مسير علمي هستند به اثبات مي رسانديم، حاصل اين كار چاپ مقالات معتبر در ژورنال هاي معتبر دنيا بود.

معاون پژوهشي پژوهشكده رويان دستيابي كشورمان به فرآوري سلول هاي بنيادي را زمينه ساز حضور ايران در فضاي جديد جامعه علمي دنيا در زمينه سلول هاي بنيادي ذكر كرد و گفت: به دنبال چاپ مقالات سلول هاي بنيادي ايران در مجلات معتبر دنيا، اين رده ها در سايت انجمن بين المللي سلول هاي بنيادي به ثبت رسيد و در آن مقطع ايران جزء 10 كشوري بود كه صاحب توانمندي و توليد علم سلول هاي بنيادي شد.

وي تأكيد كرد: مسير پزشكي دنيا به سمت سلول درماني جلو مي رود و اگر ايران به تكنولوژي فرآوري سلول هاي بنيادي دست نمي يافت، كشور ما براي درمان بسياري از بيماري ها به تكنولوژي كشورهاي دارنده اين تكنيك محتاج مي شد و مطمئناً كشورهاي دارنده اين توانايي مرزهايي براي خود دارند كه تكنولوژي را براحتي در اختيار ديگر كشور ها قرار نمي دهند.

"شاهوردي" اظهار داشت: با توجه به توليد و تكثير رده هاي سلول هاي بنيادي در ايران گام بعدي كشور اين است كه اين توانايي را به بالين نزديك كند.

زماني كه ما در كشور كار بر روي سلول هاي بنيادي را آغاز كرديم ايران جزء 10 كشور دارنده اين توانمندي بود اما پس از آن كشورهاي ديگري نيز به گروه سلول هاي بنيادي پيوسته اند و در حال حاضر بيش از 14 كشور به اين توانايي دست پيدا كرده اند

وي در خصوص جايگاه ايران در توليد علم در زمينه سلول هاي بنيادي گفت: زماني كه ما در كشور كار بر روي سلول هاي بنيادي را آغاز كرديم ايران جزء 10 كشور دارنده اين توانمندي بود اما پس از آن كشورهاي ديگري نيز به گروه سلول هاي بنيادي پيوسته اند. در حال حاضر بيش از 14 كشور به اين توانايي دست پيدا كرده اند.

معاون پژوهشي پژوهشكده رويان با اشاره به فعاليت هاي برون مرزي پژوهشكده و انتقال تجربيات علمي به ديگر كشورها گفت: به عنوان نمونه كشور تركيه پس از ايران صاحب اين فن آوري شده و پژوهشگران كشور تركيه پس از آموزش در پژوهشكده رويان و گذراندن كارگاه هاي متعدد در ايران به اين توانمندي دست پيدا كرده و رده سلولي را به ثبت رساندند.

وي خاطرنشان كرد: بحث سلول هاي بنيادي بحثي علمي است و نمي توان براحتي براي يك كشور رتبه يا رده اي را تعيين كرد. ايران در حال حاضر هم سطح كشورهاي ديگر در بخش باليني حركت كرده و در مرحله انتقال تجربه از مراحل تحقيقاتي به درمان قرار دارد.

اين پژوهشگر اضافه كرد: سال گذشته در بحث توليد علم، پژوهشكده رويان با توجه به تعداد پژوهشگراني كه داشته 20 مقاله داشته كه آنها را در ژورنال هاي معتبر بين المللي به چاپ رسانده است.

وي دعوت از محققين ايراني براي نگارش فصل يك كتابي در مورد سلول هاي بنيادي، عضويت در هيئت تحريره دو مجله تخصصي معتبر آمريكايي و انگليسي در اين زمينه و پذيرفته شدن 10 عنوان مقاله در كنگره كانادا را از ديگر موفقيت هاي پژوهشكده رويان دانست.

"شاهوردي" تأكيد كرد: اين مسائل نشان مي دهد جوامع بين المللي كه در زمينه سلول هاي بنيادي كار مي كنند فضاي فعاليت هاي كشور ايران را به عنوان يكي از مراكز فعال مدنظر قرار داده اند. 

معاون پژوهشي پژوهشكده روش هاي بيولوژي سلولي درمان ناباروري "رويان" با اشاره به هدف بعدي سلول هاي بنيادي در بخش درمان گفت: براي استفاده از سلول هاي بنيادي جنيني در درمان با محدوديت هايي مواجه هستيم و دليل اصلي آن نيز مشخص نبودن تمام جنبه ها و خصوصيات اين سلول ها است، البته در دنيا نيز با اين مسئله با احتياط برخورد مي شود.

چشم انداز كنوني استفاده از سلول درماني در درمان بيماري ها است و سلول هاي بنيادي يكي از منابع مهم انجام اين كار هستند. اما بايد توجه داشت تا زماني كه سلول هاي بنيادي تمام مراحل تحقيقاتي خود را پشت سر نگذاشته اند وارد مراحل درماني نخواهند شد

وي اضافه كرد: چشم انداز كنوني استفاده از سلول درماني در درمان بيماري ها است و سلول هاي بنيادي يكي از منابع مهم انجام اين كار هستند. اما بايد توجه داشت تا زماني كه سلول هاي بنيادي تمام مراحل تحقيقاتي خود را پشت سر نگذاشته اند وارد مراحل درماني نخواهند شد. در ساير كشورهاي دنيا براي پيشرفت در مباحث درماني بيشتر از سلول هاي بنيادي بالغ و بند ناف استفاده مي كنند چرا كه خطرات كمتري براي آن متصور است.

"شاهوردي" ادامه داد: سلول هاي بنيادي بالغ از خود فرد و از مغز استخوان او گرفته مي شود. اين سلول ها به سمت بافت مورد نظر تمايز مي يابند و اگر تمايز نيز پيدا نكنند به عنوان يك مسير درماني مورد استفاده قرار مي گيرند. به عنوان مثال نوع خاصي از سلول هاي بنيادي مغز استخوان در درمان قلبي كه دچار انفاكتوس ( سكته ) شده و يا قرنيه چشم آسيب ديده و يا سوخته، كاربرد دارد.

وي يكي از مهمترين مشكلات كشور در خصوص تحقيقات را محدود بودن منابع مالي مراكز تحقيقاتي دانست و گفت: به دليل محدوديت منابع مجموعه هاي دست اندركار بايد بر اساس معيارهاي مشخص و تعيين شاخص هاي دقيق از مراكز تحقيقاتي حمايت كنند.

معاون پژوهشي پژوهشكده رويان تبليغات نادرست و بدون پشتوانه علمي رسانه اي را يكي ديگر از مشكلات بخش تحقيقات در كشور عنوان كرد و گفت: شايد طبيعي به نظر برسد كه مراكز تحقيقاتي تبليغ را به عنوان يكي از مسيرهاي تأمين منابع مالي خود انتخاب كنند، در مقابل رسانه ها و مجموعه هاي خبري نيز به دنبال جديدترين اخبار باشند اما بايد توجه داشت كه اين مسئله ممكن است به همسو شدن منافع اين مراكز با يكديگر بيانجامد و به اين ترتيب برخي اطلاعات بدون پشتوانه علمي مطرح شود.

ااگر مباحث علمي از روي علم و واقع بينانه به جامعه منتقل نشود انتظاراتي را ايجاد مي كند كه مراكز تحقيقاتي در مسير برآورده كردن آن انتظارات قرار مي گيرند و دچار روزمرگي مي شوند

وي اضافه كرد: از سوي ديگر خبرهاي خوب و مثبت علمي انتظاراتي را در سطح جامعه ايجاد مي كند و افراد دردمند و نيازمند به امور درمان كه كم هم نيستند به كوچكترين روزنه اي اميدوار شوند. اين در حالي است كه اگر بحث ها و انتقال موضوعات به جامعه از روي علم صورت نگيرد و واقع بينانه منتقل نشود انتظاراتي را ايجاد مي كند كه مراكز تحقيقاتي در مسير برآورده كردن آن انتظارات قرار مي گيرند و از كار اصلي خود دور مي شوند.

"شاهوردي" اين امر را موجب گرفتار شدن مراكز تحقيقاتي در روزمرگي دانست و گفت: مراكز تحقيقاتي بايد در انتقال مطالب آگاهانه برخورد كنند و در مقابل مراكز اطلاع رساني نيز واقع بينانه به انتقال آن بپردازند و در اين راه رسانه حق دارد كه صحت اخبار را مطالعه كند و پشتوانه آن را بررسي كند كه در اين صورت بسياري از اخبار نادرست ريزش پيدا مي كنند.

کد خبر 333932

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha