به گزارش خبرنگار كتاب مهر، ناشران شيعه در لبنان صرفا كتاب هاي شيعه منتشر نمي كنند و كتاب هاي ديگر را هم به چاپ مي رسانند زيرا ناشراني كه فقط كتاب هاي شيعه منتشر مي كنند تنها مي توانند در نمايشگاه هاي شيعه شركت كنند و كتاب هايشان را فقط در اين نمايشگاه ها عرضه كنند ؛ بنابراين مجال حضور در ديگر نمايشگاه هاي كتاب كه در جهان اسلام و در دنيا برگزار مي شود را ندارند ؛ از اين رو ايران يكي از بزرگترين بازارهاي كتاب لبنان محسوب مي شود .
ليث زنگنه مدير اجرايي موسسه نشر الهادي و كارشناس بخش عربي دفتر مجامع وزارت ارشاد درباره حضور ناشران لبناني در بازار كتاب ايران مي گويد : ناشران لبناني در ايران نمايندگي ندارند تنها دو كتابفروشي در كوچه حاج نايب هستند كه با روابطي كه دارند كتاب هاي ناشران لبناني را در ايران توزيع مي كنند و البته دامنه فعاليت هاي آنان چندان گسترده نيست. عمده حضور ناشران لبناني در ايران به نمايشگاه بين المللي كتاب تهران خلاصه مي شود كه در اينجا هم متاسفانه قواعد دست و پاگير مانع از حضور پررنگ اين گروه از ناشران مي شود.
وي در ادامه مي افزايد : برخي از اين قواعد بايد به طور كامل اصلاح شود مانند اين كه در مورد ورود كتاب ها به كشور سقف زماني انتشار در نظر مي گيرند و به اين ترتيب ناشران كتاب هاي مرجع نمي توانند آثاري را كه سال ها قبل به چاپ رسيده است در نمايشگاه عرضه كنند . بايد به اين نكته توجه داشت كه كتاب هايي مانند " بحارالنوار " در هر سال به چاپ نمي رسد و شايد بعد از هر چاپ تا ده سال ديگر تجديد چاپ نشود.
ناشران لبناني براي شركت در نمايشگاه كتاب ايران مانند همه ناشران اروپايي و اهل سنت اجاره غرفه ، تخفيف و ديگر ضررها را متحمل مي شوند تا بازار ايران را از دست ندهند. همين مسائل و مشكلات در مورد بازار ايران باعث شده است كه ناشران شيعه براي اين كه بتوانند به حيات خود ادامه دهند به انتشار كتاب هايي به جز آثار شيعه هم بپردازند و برخي مانند " دارالاحياء التراث اهل بيت " كتاب هاي اهل سنت هم منتشر كنند. با اين كار آنها مي توانند در همه نمايشگاه هاي كتاب در دنيا شركت كنند و كتاب هاي خود را عرضه كنند .
وضعيت ناشران لبنان پس از جنگ
ناشران شيعه لبنان از حدود ده سال قبل در حاشيه جنوبي شهر بيروت در آن سوي خط سبز كه به منطقه " ضاحيه " معروف است ساكن بودند. تمام انبارها ، فروشگاه هاي كتاب ، چاپخانه و دفاتر نشر آنها نيز در اين منطقه قرار داشت . دليل اين تجمع اين بود كه بيشتر شيعيان در اين محدوده زندگي مي كردند و طبعا در اين منطقه بازار خوبي براي عرضه كتاب هاي شيعه قرار داشت. هنوز آمار دقيقي از ناشران شيعه كه در اين منطقه قرار داشتند در اختيار نيست اما بر اساس اطلاعاتي كه به دست آمده دفاتر، چاپخانه و انبارهاي كتاب بيش از 30 ناشر شيعه در اين منطقه از بين رفته است .
انباردارالحياء قبل از حملات اسرائيل
در شهر بيروت به دليل بافت جمعيتي طوايف مختلفي كه در آن ساكن هستند هر منطقه محل تجمع گروه خاصي است كه ممكن است مسيحي دورزي و يا اهل سنت باشند و به طبع فعاليت ناشران شيعه در اين مناطق با مشكل مواجه مي شود.
اگرچه ناشران شيعه هم اكنون به مناطق ديگر هم راه پيدا كرده اند ولي به شكل سنتي و از قديم در منطقه ضاحيه فعاليت مي كردند و فقط برخي از فروشگاه هاي خود را در مناطق ديگر تاسيس كرده اند . البته اين كار از سوي ناشراني صورت مي گيرد كه به جز كتاب هاي شيعه كتاب هاي اهل سنت و مسيحيان را هم به چاپ مي رسانند.
دكتر علي رعيتي در اين باره به مهر گفت : برخي از ناشراني كه در اين منطقه قرار داشتند از قديم و به طور سنتي با حزب الله همكاري داشتند. اين همكاري شامل انتشار نشريات بولتن ها كتب و ديگر مواردي بود كه حزب الله به آنها سفارش مي داد. از جمله اين كه " دارالهادي " به مديريت " صلاح عزالدين " به نوعي بازوي فرهنگي و انتشاراتي حزب الله محسوب مي شد.
ليث زنگنه هم در اين باره مي گويد : صلاح عزالدين فردي است كه در داخل حزب الله لبنان مسئوليت فرهنگي را بر عهده دارد و بودجه هايي را به صورت مشاركتي دريافت مي كند و كتاب منتشر مي كند . عناوين كتاب هايي هم كه او منتشر مي كند به حزب الله تعلق دارد و مختص به آن بود.
از سومين روز شروع تهاجم اسرائيل به شهر بيروت منطقه ضاحيه هر روز هدف بمباران هاي ارتش اين رژيم قرار گرفته است به طوري كه هيچ ساختمان سالم و حتي نيمه ويران در اين منطقه وجود ندارد با اين كه انبارها و چاپخانه برخي از اين ناشران در چندين طبقه زير زمين قرار داشت هم اكنون به دليل شدت حملات اسرائيل اين دفاتر و مراكز حتي در زير زمين نابود شده است و بنا به قول شاهدان عيني پس از ريختن ده ها هزار بمب و موشك اسرائيل ضاحيه را كاملا شخم زده است !
دفتر دارالحياء در سومين روز حملات،اين دفترهم اكنون به طور كامل تخريب شده است
مشكلي كه هم اكنون براي ناشران شيعه بيش از همه اهميت دارد اين است كه نه تنها انبارهاي كتاب ، چاپخانه و كارگاه هاي صحافي بيروت نابود شده است بلكه فيلم و زينك و كليه دفاتر، قراردادهاي كپي رايت و مواردي از اين دست متعلق به ناشران هم از بين رفته است .
از اين گذشته به گفته ليث زنگنه از كارشناسان نشر كتاب در لبنان مشكلي اصلي مربوط به در پيش بودن نمايشگاه هاي كتابي است كه به زودي در اروپا و جهان عرب قرار است برپا شود و ناشران بيروتي تعهداتي نسبت به طرف هاي قرار داد خود دارند كه بايد به انجام برسد. ناشران و چاپخانه هاي ايران مي توانند به كمك به فرايند آماده سازي اين كتاب ها به همكاران خود در كشور جنگ زده لبنان كمك كنند .
نظر شما