۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۰۳

سالروز تشییع پیکر سردار شهید هاشمی؛

از «هور» تا «آسمان»/ سرداری که دل بازگشت نداشت

از «هور» تا «آسمان»/ سرداری که دل بازگشت نداشت

اهواز – سردارسرلشکر علی هاشمی نخستین کسی بود که پای در منطقه هور گذاشت و آخرین کسی بود که در آن به شهادت رسید و برای مدت ۲۲ در آن ماند و گویا چون بسیاری از نیروهایش دل بازگشت نداشت.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: شهید هاشمی در سال ۱۳۴۰ هجری شمسی در کوچه پس کوچه های منطقه عامری اهواز دیده به جهان گشود و با پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷ به عضویت کمیته انقلاب اسلامی در آمد. در سال ۵۹ پس از حمله کشور متجاوز عراق به خاک ایران به همراه ۴۰ نفر از نوجوانان و جوانان محله‌های حصیر آباد و آخر آسفالت اهواز به حمیدیه عزیمت و در نهایت تیپ ۳۷ نور را تشکیل دادند.

زندگی در جنگ مرحله نوینی از دوران پرتلاطم حضور حاج علی در دنیای خاکی بود، آنچنان که تمام طرح های عملیاتی اش را با تعداد اندکی نیرو با موفقیت به انجام می رساند. وی پس از عملیات بیت المقدس توانست سپاه بستان و هویزه را تشکیل دهد. ایجاد پاسگاه های مرزی و مسئولیت پدافندی کل منطقه از فعالیت های دیگر او بود.

سردار علی هاشمی یکی از فرماندهان سپاه در منطقه جبهه جنوب در استان خوزستان از ابتدای جنگ حضور فعالی داشت و به ویژه در زمانی که جنگ در جبهه سوسنگرد شدت داشت وی در آن منطقه فعال بود، اما نام شهید هاشمی با قرارگاه نصرت و تلاش‌های شبانه‌روزی و گروه وی برای بررسی منطقه هورالهویزه برای انجام عملیات خیبر و بدر گره خورده است.

با تشکیل سپاه پاسداران وارد سپاه شد و به خوبی پیش از آغاز جنگ، جوانان انقلابی حمیدیه را سامان داد و سپاه حمیدیه توانست پیش از شروع جنگ هم در برقراری امنیت نقش ارزنده‌ای داشته باشد و هم در مبارزه با اشرار و ضدانقلاب و قاچاقچیان اسلحه و مهمات موفق بود.

یکی از عملیات‌های بزرگ جنگ، سوم اسفند سال ۶۲ در این منطقه به اجرا درآمد که «خیبر» نام گرفت و در سال بعد (۶۳) نیز عملیات دیگری در این منطقه به نام «بدر» انجام شد. وی به سال ۱۳۶۳ تاهل اختیار نمود که حاصل آن یک دختر و یک پسر است. در سال ۶۵ با توجه به لیاقت و شایستگی شهید بزرگوار، به فرماندهی سپاه ششم امام صادق(ع) منصوب شد.

در اردیبهشت، خرداد و تیر سال ۶۷ وضع جبهه عوض شد. چون عراق وضعیت جدیدی پیدا کرد و تمام دنیا پشت سر عراق قرار گرفتند تا جنگ را پایان دهند. همچنین مجوز استفاده از سلاح‌های شیمیایی و غیر متعارف از طرف دنیا به عراق داده شده بود و به عراق اجازه دادند از خط قرمز عبور کند، به کشتی‌ها حمله کردند و به هواپیمای مسافربری حمله کنند. همه محدودیت ها را در جنگ از روی صدام برداشتند لذا دشمن به فاو و به جزایر حمله کرد و در حمله به جزایر علی هاشمی که مسئول آن منطقه بود و دفاع از جزایر را بر عهده داشت تا آخرین فشنگ و تا آخرین نفس مقاومت سختی انجام داد.

بر اثر استقامت شدید علی هاشمی و قرارگاه نصرت، تعداد نیروهای باقی‌مانده حدود ۱۵ نفر شده بود؛ در مقابل چند لشکر تا دندان مسلح بعث از آن ۱۵ نفر حدود ۹ نفر از طریق اختفاء در نیزارها به ایران آمدند و دو نفر اسیر شدند و چهار نفر هم مفقود شدند. علی هاشمی جزو این عده بود.

شهید هاشمی در دوران دفاع مقدس توانست قرارگاه نصرت را در منطقه هورالهویزه راه‌اندازی کند و با مطالعات و تحقیقاتی که از این منطقه داشت شرایطی فراهم کرد که پس از چند عملیات ناموفقی که ایران در جبهه داشت شرایط جبهه‌ها را به نفع کشور تغییر دهد و در این زمان سپاه به این نتیجه رسید که می‌تواند از منطقه هوالهویزه عملیاتی را به سمت مواضع ارتش بعثی برای تصرف جاده اماره ـ بصره انجام دهد و منطقه وسیعی را به تصرف دربیاورد تا از این طریق فشار بر ارتش عراق افزایش یابد.

وی چهارم مردادماه سال ۶۷ در یک درگیری نابرابر با دشمن زبون در سن ۲۷ سالگی جاویدالاثر شد.

داستان گمنامی شهید

شهید حاج علی هاشمی ملقب به «سردار هور» به دلایل امنیتی تا پس از سقوط دیکتاتوری صدام در گمنامی به سر می‌برد، به گفته محسن رضایی فرمانده اسبق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سری ترین عملیات تاریخ دفاع مقدس را جوانان دشت آزادگان به فرماندهی علی هاشمی انجام دادند.

روز چهارم تیرماه سال ۶۷، متجاوزان بعثی، حمله ای گسترده و همه جانبه را برای بازپس گیری منطقه هور آغاز کردند. حاج علی در آن زمان، در قرارگاه خاتم ۴، در ضلع شمال شرقی جزیره مجنون شمالی مستقر شده بود. هیچکس به درستی نمی داند که در این روز دردناک ، چه بر سر سرداران «قرارگاه نصرت» آمد. شاهدان می گفتند که هلی کوپترهای عراقی در فاصله کمی از قرارگاه خاتم ۴ به زمین نشسته اند و حاج علی و همراهانش از قرارگاه خارج شده و در نیزارها پناه گرفتند و دیگر هیچ.

پس از آن، جستجوی دامنه داری برای یافتن حاج علی هاشمی آغاز شد اما به نتیجه ای نرسید. از طرف دیگ، بیم آن می رفت که افشای ناپدید شدن یک سردار عالی رتبه سپاه، جان او را که احتمالا به اسارت درآمده بود به خطر بیندازد، به همین سبب تا سال ها پس از پایان جنگ، نام حاج علی هاشمی کمتر برده می شد و از سرنوشت احتمالی او با حزم و احتیاط فراوانی سخن به میان می آمد. نه مراسمی برایش گرفته شد، نه یادواره ای برایش برگزار شد و نه یادمانی به نامش برپا گردید. اما پس از سقوط صدام هم خبری از سرنوشت فرمانده سپاه ششم به دست نیامد.

سرانجام کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح، پیکر مطهر شهید والامقام را بعد از ۲۲ سال در ۱۹ اردیبهشت ماه ۸۹ کشف و شناسایی ‌کرد؛ علی هاشمی یکی از چهره‌های گمنام دفاع مقدس است و علت این گمنامی نامشخص بودن شهادت یا اسارت وی بوده و از آن‌جا که احتمال اسارت وی نیز داده می‌شد، مسئولان تصمیم گرفتند تا مشخص شدن وضعیت وی نامی از او برده نشود تا مبادا در صورت اسارت مورد اذیت و آزار دشمن قرار گرفته و یا اطلاعاتی در اختیار دشمن قرار بگیرد.

تشییع پیکر شهید علی هاشمی در اهواز

پیکر مطهر سردار رشید اسلام شهید علی هاشمی در ساعت هشت و ۳۰ دقیقه ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۳۸۹ در اهواز تشییع و به خاک سپرده شد.

در مراسم تشییع پیکر شهید علی هاشمی جمع زیادی از مردم شهید پرور خوزستان ، فرماندهان سپاه و ارتش ، همرزمان شهید هاشمی ، مسئولان بلند پایه کشوری و استانی حضور داشتند.

مراسم وداع با این شهید بزرگوار نیز روز یکشنبه ۲۶ اردیبهشت ماه ۸۹ و در شب شهادت حضرت زهرا(س) بعد از اقامه نماز مغرب و عشا در محل حسینیه ثارالله برگزار شد.

آرامگاه شهید هاشمی؛ نمادی از شهدای اهواز

فرماندار اهواز اما در نشست مشترک با مدیرعامل سازمان آرامستان‌ها در ارتباط با ساماندهی مزار این شهید گفت: سردار شهید علی هاشمی یکی از شهدای شاخص استان خوزستان است و به عنوان فرمانده سپاه ششم، تقریبا بالاترین مقام را در این حوزه داشته و باید آرامگاهی در خور ایشان به عنوان نمادی از شهدای اهواز در نظر گرفته شود.

اسماعیل ارزانی بیرگانی، پس از بازدید از قطعه شهدای آرامستان اهواز، تصریح کرد: برای سامان‌دهی قطعه یک شهدا مذاکراتی با بنیاد شهید و امور ایثارگران استان انجام شده است. طرح برای سامان‌دهی گلزار شهدا از سوی بنیاد شهید آماده شد و پس از بررسی، به تصویب رسید. این طرح در اسرع وقت به اجرا در خواهد آمد.

وی درباره سامان‌دهی مزار و یادمان سردار شهید علی هاشمی نیز افزود: تاکنون اقدامات خوبی در جهت سامان‌دهی مزار این شهید بزرگوار صورت گرفته اما نیاز است که عملیات اجرایی با سرعت بیشتری پیش رود. در نظر گرفتن مکانی در آرامستان اهواز جهت خاکسپاری شهدای حرم نیز در خور تحسین است، به هر حال در خارج از خاک جمهوری اسلامی می‌جنگیم و شهدای حرم نیز باید مکان شاخصی در گلزار شهدا داشته باشند.

مدیرعامل سازمان آرامستان شهرداری اهواز نیز از اتمام کار ترمیم و بهسازی مزار سردار سرلشکر شهید علی هاشمی و همرزمانش خبر داد و گفت: از روز اول انتصاب خود در این مسئولیت کار رسیدگی، ترمیم و بهسازی مزار شهدای والامقام مدفون در بهشت آباد اهواز را در اولویت نخست اقدامات خود قرار دادم. در این راستا با توجه به اینکه مزار و محوطه پیرامون مزار سردار شهید علی هاشمی شرایط مناسبی نداشت کار ترمیم و بهسازی مزار این شهید ارزشمند و والامقام با سرعت خوبی آغاز شد.

حسین برون، اعتبار هزینه شده در این خصوص را بالغ بر ۱۰۰ میلیون ریال از محل اعتبارات داخلی سازمان آرامستان شهرداری اهواز عنوان کرد و افزود: این پروژه با همت مجموعه کارکنان سازمان آرامستان در مدت سه روز به پایان رسید که طی آن عملیات بتن ریزی، شن ریزی، پاکسازی محوطه مزار، رنگ آمیزی، دیوارکشی فنس اطراف مزار و نصب سنگ مرمر ۱۲ رنگ مزار انجام پذیرفت.

وی اضافه کرد: در این پروژه مزار شهید بهمنی، شهید نریمی و شهید کاهکش سه همرزم شهید علی هاشمی نیز مورد ترمیم و بهسازی قرار گرفت.

مدیرعامل سازمان آرامستان شهرداری اهواز در پایان افزود: با توجه به مقام شامخ شھدا طرح رسیدگی به قطعات شھدا با جدیت در حال پیگیری است و پروژه بھسازی و ترمیم معابر قطعات شهدای در بهشت آباد اهواز تداوم خواهد یافت.

کد خبر 3659671

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha