به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله محمد مهدی هادوی تهرانی شامگاه چهارشنبه در همایش ملی نقش جامعه نخبگانی حوزه علمیه در تحقق اقتصاد مقاومتی، گفت: عوامل اقتصادی در یک کشور فعالان اقتصادی، حکومت و جامعه نخبگانی هستند.
وی با بیان اینکه فعالان اقتصادی تابع و مقلد جامعه نخبگانی هستند، اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی محصول یک برنامه کارشناسی است و میتواند اقتصاد کشور را به نقطه مطلوب خود برساند.
رئیس موسسه رواق حکمت با انتقاد از اینکه از ظرفیتهای حوزوی ودانشگاهی در حکومت استفاده نمیشود، گفت: ساختارهای حکومتی باید از توانمندیهای علمی و پژوهشی حوزه در برنامههای اقتصادی کشور استفاده بهینه و سیستماتیک کنند.
وی با تأکید بر اینکه برخلاف نظر و تصور بسیاری حوزه علمیه کارشناسان و نخبگان اقتصادی بسیاری تربیت کرده است، گفت: بانکهای کشور عمدتاً بر پایه سیستم وارداتی ربوی طراحی شده و فعالیت میکنند.
آیت الله هادوی تهرانی در ادامه با اشاره به تاریخچه فعالیت بانکها در پیش و بعد از انقلاب گفت: به دلیل فعالیتهای غیر شرعی بانکها در پیش از انقلاب بود که صندوقهای قرض الحسنه در مساجد کشور شکل گرفت و برخی از بانکدارها در اوایل انقلاب فکر میکردند که دیگر دورانشان به سر آمده است.
استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم به طراحی قانون عملیات بانکی بدون ربا در سال ۶۳ اشاره کرد و گفت: این قانون بر اساس پژوهشهای علمی و اقتصادی شهید محمد باقر صدر پایهگذاری و اجرا شد.
قانون عملیات بانکداری بدون ربا یک راه حل موقت برای خروج بانکها از فعالیتهای غیر شرعی بود
وی با تأکید بر اینکه قانون عملیات بانکداری بدون ربا یک راه حل موقت برای خروج بانکها از فعالیتهای غیر شرعی بود، گفت: در اوایل انقلاب امکان حذف سیستم بانکی به جا مانده از دوران طاغوت نبود و برای حل موقت مشکلات بانکی یک طرح ۵ ساله ارائه شد.
رئیس موسسه رواق حکمت با انتقاد از عدم اجرایی شدن طرح اصلاح سیستم بانکی در مجلس نهم، گفت: برخی از قوانین بانکداری باید ۲۷ سال پیش منقضی میشد و تداوم حیات آن غیر قابل قبول است.
آیت الله هادوی تهرانی از نبود تئوری پردازی و پژوهش سیستماتیک در حوزه اقتصاد مقاومتی خبر داد و گفت: اقتصاد مقاومتی باید بر اساس منابع و مفاهیم اسلامی تبیین و عقبه سازی علمی پیدا کند.
وی با بیان اینکه پرداخت مالیات یک وظیفه دینی است، گفت: متأسفانه فرهنگ سازی در زمینه پرداخت مالیات بسیار ضعیف بوده است.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه باید مردم احساس کنند که مالیات در راه منافع ملی هزینه میشود، گفت: مردم با مشاهده برخی از ریخت و پاشها و نبود امکانات مناسب در جامعه تمایلی به پرداخت مالیات نخواهند داشت.
وی با اشاره به زحمات و خدمات آیت الله سید محمد باقر صدر در بخش تدوین و تشکیل معاملات بانکی اسلامی گفت: اگر می بینید بانکهای کشور که عقبه ربوی دارند شکل و شمایل اسلامی گرفته و برخی از اصول را رعایت می کنند به برکت خدمات نخبگان حوزوی است.
خود اظهاری مالی یک حرکت اسلامی با قدمت ۱۴۰۰ ساله است
آیت الله هادوی در ادامه با بیان اینکه خود اظهاری مالی یک حرکت اسلامی با قدمت ۱۴۰۰ ساله است، اظهار کرد: همیشه یک سوال وجود دارد که چرا بسیاری از متدینان حاضرند به نزد علما رفته و با اعلام میزان دارایی خود خمس بدهند اما برخی از همین افراد با هزار روش دنبال فرار مالیاتی هستند.
وی با تأکید بر اینکه متدینان ثمره پرداخت خمس به علما و فقها را به خوبی لمس میکنند، افزود: ریشه فرار مالیاتی به زمان طاغوت بر میگردد که مردم نمیخواستند به یک حکومت ظلم و جور مالیات بدهند.
رئیس موسسه رواق حکمت به ضرورت زمینه تبلیغی و باورسازی پرداخت مالیات در میان مردم اشاره کرد و گفت: مردم باید ثمرات پرداخت مالیات را در جای جای زندگی فردی و اجتماعی خود درک کنند.
وی با گرامیداشت یاد مرحوم آیت الله آصفی گفت: ایشان با اینکه میلیونها دلار از وجوهات مردم را در کشور عراق در اختیار داشت اما زندگی بسیار ساده و زاهدانهای داشت و آن را با حساسیت خاصی میان فقرا تقسیم میکرد.
نظر شما