۲۰ تیر ۱۳۹۵، ۱۱:۴۹

فرش دستباف، روایت تلخ یک صنعت؛

طرحی نو باید برای شادابی گل‌های قالی زنجان/صادارات رو به کاهش است

طرحی نو باید برای شادابی گل‌های قالی زنجان/صادارات رو به کاهش است

زنجان- این روزها فرش دستباف حال روز خوشی ندارد و همه نقشه های فرش های دستباف بر آب شده اند و شاید با طرحی نو بتوان بار دیگر گل های قالی را شاداب کرد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - زهرا مقدمی: فرش دستباف استان زنجان به عنوان صنعتی قدیمی و ریشه دار از دهه  های گذشته دارای ارزش و جایگاه ویژه ای بوده است ولی آن طور که باید و شاید نتوانسته به جایگاه واقعی خود برسد و مظلوم واقع شده است.

فرش دستی علاوه بر صنعت هنری است که با انگشت دستان نازک و ظریف دختران و مادران گره خورده ولی در حال حاضر در وادی بی توجهی واقع شده و به اقتدار و جایگاه خود در گذشته با حسرت نگاه می کند. به هر تقدیر این روزها فرش زنجان حال و روز خوشی ندارد و برای رسیدن به ایده آل چالش های فراوانی را فراروی خود می بیند.

البته یک فعال صنعت فرش دستباف استان زنجان در زمینه توجه مسوولان به حوزه صنعت فرش دستباف بخصوص در زمینه بیمه فعالان این صنعت معتقد است نسبت به گذشته مطلوب بوده و در عین حال گفت: هر چند وضعیت نسبت به گذشته بهتر شده ولی باید مسوولان برای توسعه صادارات فرش دستباف توجه ویژه داشته باشند تا صنعت فرش دستباف زنجان دوباره احیا شود.

سلمان اسماعیلی افزود: در حال حاضر در زمینه صادارات فرش دستباف مشکلاتی برای فعالان این صنعت بوجود آمده و این صنعت نیاز به توسعه ویژه دارد.

 اسماعیلی تاکید کرد: متاسفانه حمایت از تولید کنندگان در استان ضعیف است و تولید کننده نمی تواند آنطور که باید در صادرات قد علم کند  و  همین موجب می شود انگیزه لازم برای تولید فرش وجود ندشته باشد.

پایانه صادراتی فرش در این استان راه‌اندازی می‌شود

رئیس سازمان صنعت، معدن وتجارت استان زنجان هم در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه استان زنجان در بحث صنعت فرش ظرفیت‌های خوبی دارد، گفت: برای توسعه صادرات فرش استان زنجان پایانه صادراتی فرش در این استان راه‌اندازی می‌شود و  با راه‌اندازی پایانه صادراتی فرش، صادرات فرش استان زنجان هدفمند و با برنامه خواهد بود.

استفاده از مواد اولیه نامرغوب باعث می‌شود صنعت فرش استان زنجان بی‌رونق شود و به همین علت تولید مواد اولیه مرغوب را با استفاده از کارشناسان مجرب حوزه فرش پیگیری می کنیمناصر فغفوری با بیان اینکه وضعیت فرش استان زنجان مطلوب  نیست، افزود: باید تلاش شود این  صنعت وضعیت قابل قبولی را داشته باشد، تصریح کرد: متأسفانه استفاده از مواد اولیه نامرغوب باعث می‌شود صنعت فرش استان زنجان بی‌رونق شود ولی این سازمان به بحث مواد اولیه فرش تأکید جدی دارد و تولید مواد اولیه مرغوب را با استفاده از کارشناسان مجرب حوزه فرش پیگیری می کند و تاکید جدی در این زمینه  وجود دارد.

فغفوری افزود: فرش‌های تولیدشده در استان چون نقشه‌ها و طرح‌های بومی استان را نداشته به نام استان‌های دیگر صادر می‌شود و این امر باعث شده است صادرات فرش استان آن‌طور که باید مطلوب نباشد و در این راستا سازمان صنعت برنامه‌ریزی لازم برای برگزاری دوره‌های نقشه‌کشی دارد تا نقشه فرش متعلق به خود استان در فرش‌های تولیدی به‌کار گرفته شود و شناسنامه نقشه ثبت‌شده به نام خود استان باشد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: طی سال گذشته ۷۳ شرکت صادراتی شناخته‌شده و ۲۷۸ میلیون دلار انواع کالا به  ۳۵ کشور صادر شده است.

وی به توسعه صادرات فرش استان زنجان اشاره کرد و گفت: حمایت‌های خوبی از تعاونی‌های روستایی استان زنجان انجام خواهد گرفت و از مصرف مواد اولیه نامرغوب در فرش جلوگیری خواهد شد و اگر موردی از استفاده مواد مرغوب مشاهده شود برخورد لازم انجام می شود.

وی از تشکیل تشکل‌های تخصصی صادرات فرش در استان زنجان خبر داد و افزود: تولید کار مجزا از صادرات است و برای رونق این صنعت بسیار مؤثر خواهد بود.

۲۱ هزار دار قالی در زنجان شناسنامه دار شد

محسن جعفری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، بابیان اینکه طرح اجرای شناسنامه‌دار کردن دارهای قالی در زنجان از مهرماه سال ۹۳ شروع‌شده است، افزود: از زمان اجرای این طرح تاکنون تعداد ۲۱ هزار و ۵۰۰ دار قالی شناسنامه‌دار شده است.

مدیر اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: قالی‌بافان برای شناسنامه‌دار کردن قالی خود به اتحادیه فرش و قالی‌بافان مراجعه کنند و یک نسخه از شناسنامه قالی خود از طرف اتحادیه در اختیار تأمین اجتماعی قرار دهند.

جعفری تأکید کرد: هدف از شناسنامه‌دار کردن قالی فرش‌بافان این است که میزان بافت قالی فرش کنترل شود و در این دستورالعمل تعیین‌شده میزان بافت مشخص‌شده است.

وی از تشدید نظارت بر دار قالی‌ها در استان زنجان خبر داد و گفت: این طرح از ۳۱ مردادماه سال ۹۳ شروع‌شده و هدف از اجرای آن این است که افرادی که از بیمه تأمین اجتماعی قالیبافان سوءاستفاده می‌کنند شناسایی و افرادی که ذی‌حق هستند تحت پوشش بیمه قرار بگیرند.

مدیر اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: نظارت و بازرسی از دار قالی‌ها در زنجان تداوم دارد و اداره فرش سازمان صنعت، معدن بر سامان‌دهی فعالان حوزه فرش تأکید دارد.

بیمه‌شدگان قالی‌باف در استان زنجان به ۱۴ هزار و ۶۰۰ هزار نفر رسیدند

جعفری تصریح کرد: از آغاز اجرای طرح شناسنامه‌دار کردن دارهای قالی تاکنون بیش از ۹۵ درصد شناسنامه‌دار شده است.

وی با اشاره به اینکه بیمه‌شدگان قالی‌باف در استان زنجان به ۱۴ هزار و ۶۰۰ هزار نفر رسیدند، گفت: پیش‌ازاین ۲۱ هزار قالی‌باف در استان بیمه بودند.

مدیر اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان از اعطای وام به قالی‌بافان خبر داد و گفت: در حال حاضر قالی‌بافان واجد شرایط برای دریافت وام به بانک‌های عامل معرفی می‌شوند.

جعفری تصریح کرد: این سازمان برای فرش‌بافان زنجانی وام چهار تا ۱۰  میلیون تومانی پرداخت می‌کند.

وی با اشاره به اینکه ارائه تسهیلات بانکی به فرش‌بافان بر اساس شرایط خاصی است، تأکید کرد: اعطای تسهیلات به زنان سرپرست خانوار که فرش‌باف بوده و بیمه هستند ۱۰ میلیون تومان، فرش‌بافان مرد هم که سرپرست خانوار هستند ۱۰ میلیون تومان و برای دختران مجرد فرش‌باف که بالای ۳۰ سال دارند و خودسرپرست هستند چهار تا هفت میلیون تومان تسهیلات پرداخت می‌شود.

حال و روز ناخوش وضعیت صادرات فرش استان زنجان

مدیر اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: طی سالهای اخیربرنامه های توسعه ای صادرات فرش دستباف ایران توفیق چندانی نداشته وروند کاهشی صادرات فرش دستباف سهم ایران از تجارت جهانی فرش راازحدود ۶۵۰تا ۷۰۰میلیون دردهه۷۰ به حدود ۳۵۰الی۴۰۰میلیون دلار درسالهای اخیر تقلیل یافته است.

جعفری افزود: از آنجائیکه تجار فرش معمولاً سبدی از فرش دستباف ایران(بافت مناطق مختلف)برای تامین نیازهای سلایق مختلف مصرف کنندگان راتامین می کنند بالطبع صادرات فرش استان نیز روند کاهشی داشته است.

وی ادامه داد: درسال۹۴ صادرات فرش دستباف با مبداء تولید دراستان زنجان ۱۰ میلیون و ۸۳۸ هزار دلار بود.

مدیر اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان ادامه داد: صادرات فرش دستباف از استان زنجان  طی سالجاری یک میلیون دلار و ۴۰۵ هزار دلار است.

وی با اشاره به عمده مشکلاتی که باعث کاهش صادرات فرش دستباف کشور واستان درسالهای اخیرشده است، افزود: بالا بودن قیمت تمام شده فرش دستباف ایران درمقایسه با سایر کشورهای تولیدکننده عمده فرش از جمله هندوستان، افغانستان؛ پاکستان ونپال که دستمزد کارگر درمقایسه با ایران بسیار پایین است، مهمترین مشکل به شمار می رود.

جعفری ادامه داد: اعمال تحریم برای واردات فرش دستباف به ایالات متحده آمریکا که بخش قابل توجهی از تولیدات فرش دستباف کشور به آمریکا صادر می شود عامل مهم در کاهش روند صادارات فرش ایران دارد.

اعمال تحریم های ظالمانه دولتهای غربی برعلیه دولت وملت ایران وایجاد مشکلات ناشی از نقل وانتقال ارز حاصل از صادرات از مهم ترین چالش های موجود در بازار فروش فرش دستباف در ایران و همچنین استان زنجان استوی همچنین تصریح کرد: اعمال تحریم های ظالمانه دولتهای غربی برعلیه دولت وملت ایران و ایجاد مشکلات ناشی از نقل وانتقال ارز حاصل از صادرات از مهم ترین چالش های موجود در بازار فروش فرش دستباف در ایران و همچنین استان زنجان است.

مدیر اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان تصاحب بخشی ازسهم ایران از تجارت جهانی فرش و بازارهای سنتی فرش ایران توسط کشورهای رقیب و نوظهور از جمله هندوستان، پاکستان و افغانستان را یادآور شد و گفت: تولید انبوه کالای جایگزین فرش دستباف با قیمت های نازل در مقایسه بافرش دستباف(فرش ماشینی، موکت، پارکت وغیره)، مسائل امنیتی منطقه و همچنین کاهش قدرت خرید مصرف کنندگان فرش دستباف ایران، توجه نکردن به سلایق مصرف کنندگان کشورهای هدف صادرات توسط تجار وتولیدکنندگان و خروج وتغییر شغل تعدادی از صادرکنندگان فرش دستباف از مهم ترین دلایل در کاهش صادارت فرش از استان زنجان است.

انگیزه تولید در تولید کنندگان فرش تقویت شود 

رئیس اتحادیه فرش بافان استان زنجان گفت: صادرات فرش استان زنجان خوب نیست و نبود بازار مناسب در سال گذشته باعث شده تولید به خوبی حمایت نشود.

علی نجفلو اظهار داشت: متاسفانه حمایت نکردن از تولید کننده فرش باعث شده تولید کنندگان انگیزه ای برای تولید فرش نداشته باشند.

رئیس اتحادیه فرشبافان استان زنجان با انتقاد از تامین اجتماعی در حذف برخی قالی بافان از  بیمه تامین اجتماعی، این رویه را باعث بروز تاثیرات منفی برای فرش بافی استان عنوان کرد و گفت: تولید کنندگان فرش از این کار بسیار ناراضی هستند.

وی بر اعطای تسهیلات به قالیبافان اشاره کرد و افزود: قالیبافان برای بافتن فرش نیاز به تسهیلات دارند و کار اصلی قالیباف فرش است که خوشبختانه طی سال گذشته و امسال تسهیلاتی به قالی بافان ارائه شده است.

بی شک فعالان عرصه فرش دستباف استان زنجان در مقاطع مختلف چالش های زیادی را درز مینه تولید و فروش فرش دستباف داشتند اند، چالش هایی که بسیاری را به ورشستگی کشاند و برخی دیگر را محدود و محدوتر کرد و تعداد دارهای قالی کمتر و کمتر شد و امروز بعد از دوران گذر از سختی های دهه های گذشته چالش های مختلف دامنگیر این صنعت قدیمی شده است.

توجه به حوزه صادارات و یافتن بازارهای جدید و نو می تواند در کنار بازارهای سنتی و قدیمی نقش موثری در صادارات فرش دستباف داشته باشد و چالش های موجود در این صنعت را به حداق برساند.

کد خبر 3707823

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha