به گزارش خبرگزاري "مهر"، در نشست گفت و شنودي درباره تاريخ ايران باستان با حضور دكتر تورج دريايي، استاد تاريخ دانشگاه فولرتون و سردبير نشريه بين المللي "نامه ايران باستان" كه عصر چهارشنبه پانزدهم شهريورماه برگزار شد به مباحث "فلسفه و تاريخ " و همچنين "اوضاع پژوهش هاي تاريخي در ايران " پرداخته شد.
دكتر دريايي به مسائل علم تاريخ در ايران اشاره كرد و گفت : در حال حاضر به لحاظ ديدگاه هاي سياسي و اجتماعي ار تاريخ برداشت هاي غلطي مي شود و ما بايد سعي كنيم تاريخ را از وجهه اسطوره اي و حماسي خارج كنيم و به تاريخ به عنوان يك علم نگاه كنيم.
دكتر دريايي در ادامه به بيان اشكالات روشهاي پژوهش تاريخي در ايران پرداخت و گفت: تاريخ شاهنامه و تاريخ طبري از منابع مهم ما بشمار مي رود در حالي كه شاهنامه، ديدي حماسي و سنتي دارد؛ همچنين تاريخ طبري نيز دو قرن بعد از فروپاشي دولت ساساني نگاشته شده است كه باعث شده ديدي سنتي و حماسي در تاريخ نويسي داشته باشيم.
وي افزود: بنابراين ما بايد بر صحت مسايل ترديد كنيم و براي اينكه بتوانيم ديد بهتري داشته باشيم بايد منابع موجود را در كنار منابع سرياني و منابع رومي و منابع مادي و شواهد باستان شناسي كه در آن زمان نوشته شده و و موجود است مورد مطالعه قرار داد.
وي در ادامه به اهميت شناخت منابع تاريخي بخصوص در ايران اشاره كرد و گفت : در حال حاضر تاريخ گذشته ما مسموم و فسيل شده است و هر نسلي بايد تاريخ گذشته خود را دوباره بازبيني و كند وكاو كند. و اين در حالي است كه ما هنوز كتابهايي كه در سالها پيش نوشته شده است را در دانشگاه هايمان تدريس مي كنيم.
در پايان اين نشست، دكتر دريايي با بيان اينكه ترجمه هاي خوبي در حوزه تاريخ ايران انجام شده؛ انجام بازبيني و كندوكاوهاي جديد توسط تاريخ پژوهان در تاريخ از لازمه هاي اين رشته در ايران دانست.
نظر شما