خبرگزاری مهر، گروه استانها-اسد بابایی: شهرستان ملکان یکی از قطبهای اصلی تولید انگور کشور بهحساب میآید که به شهر خوشههای طلایی ایران نیز شهرت دارد. این شهرستان در جنوب غربی آذربایجان شرقی قرارگرفته که از شمال به شهرستان بناب، از شرق به مراغه، از غرب به میاندوآب و از جنوب به میاندوآب و شاهیندژ محدود است.
ملکان با جمعیت ۱۵۰ هزارنفری یکی از سه شهرستان اصلی تولیدکننده انگور کشور به شمار میرود ولی در چند سال اخیر ورود دلالان و نیز کاهش صادرات محصولات انگور و افزایش تولید باعث شده تا باغداران چندان سودی از تولید محصول انگور نداشته باشند و سود اصلی را واسطهها و فروشندههای عمده به جیب بزنند.
در کل کشور ۲۹۰ هزار هکتار باغات انگور وجود دارد که استان آذربایجان شرقی ازلحاظ سطح زیر کشت با ۷.۶ درصد مقام چهارم و در تولید محصول انگور رتبه سوم کشوری را دارد، در آذربایجان شرقی نیز مقدار ۲۴ هزار هکتار باغات انگور وجود دارد که شهرستان ملکان با داشتن بیش از ۱۱ هزار هکتار باغات انگور مقام نخست استان را دارد.
قیمت انگور درجهیک ملکان در باغ؛ ۱۰۰۰ تومان
یکی از باغداران انگور شهرستان ملکان در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: امسال برخلاف سالهای گذشته قیمت پایینتر از آن چیزی است که تصور میکردیم و انگور درجهیک این شهرستان به قیمت یک هزار تومان به فروش میرسد.
اسماعیل ترابی فرد با تأکید بر اینکه سود اصلی محصولات را دلالان میبرند، ادامه میدهد: وضعیت بازار انگور امسال تعریفی نداشت و ما باغداران ضرر زیادی را متحمل شدیم و از دولت میخواهم تا از ما حمایت کند.
وی سپس با تأکید بر اینکه امسال همچنین سرما و آفت خسارات زیادی به ما وارد کرد، میگوید: بیمه کشاورزی تا این لحظه ریالی از مطالبات ما پرداخت نکرده است.
این باغدار شهرستان ملکان ادامه میدهد: در چند سال اخیر تعداد زیادی از باغات شهرستان ملکان زیر کشت انگور رفته است و شاهد افزایش چند برابری تولید انگور هستیم که این موضوع خود به نفع باغداران قدیمی نبوده است و افزایش میزان تولیدات باعث شده تا تمام محصول به فروش نرسد.
قیمت انگور ملکان در بازار تبریز؛ ۴۰۰۰ تومان
بررسی میدانی خبرنگار مهر حاکی از آن است که قیمت انگور درجهیک ملکان در شهر تبریز به بیش از چهار هزار تومان میرسد، یعنی تفاوت چهار قیمت انگور درجهیک ملکان در شهر تبریز به بیش از چهار هزار تومان میرسد، یعنی تفاوت چهار برابری قیمت خریدوفروش که رقم بالایی استبرابری قیمت خریدوفروش که رقم بالایی است.
رضا ایمانی یکی از میوهفروشان قدیمی بازار تبریز در خصوص تفاوت زیاد قیمت انگور در ملکان و تبریز به خبرنگار مهر میگوید: میوه وقتی از باغ خریداری میشود و تا وقتیکه به دست مشتری برسد توسط چند دلال دستبهدست میشود، وقتی هرکدام از آنها سودی بر قیمت قبلی بگذارند قیمت نهایی هم به چهار هزار تومان میرسد.
وی سپس ادامه میدهد: البته سود اصلی را دلالان بزرگ بازار میبرند و برای ما فروشندههای خرد مثل باغداران چیزی عاید نمیشود.
ایمانی سپس با اشاره به محصولات انگور درجهیک ملکان میگوید: این شهرستان قطب انگور کشور است، من مشتریهایی دارم که از شهرهای دیگر استان و کشور میآیند و انگور زیادی خریداری میکنند و سپس از آن دوشاب درست میکنند.
ملکان باکیفیتترین انگور کشور را تولید میکند
نماینده مردم ملکان در مجلس و رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص انگور شهرستان ملکان میگوید: ملکان باکیفیتترین انگور کشور را تولید انگور و کشمش ملکان ازلحاظ کیفیت رتبه اول کشوری را دارد و تولیدات انگور شهرستان نیز شهرت جهانی داردمیکند. این شهرستان در شمال غرب کشور رتبه نخست تولید انگور ازنظر کمیت و کیفیت در اختیار دارد.
سلمان خدادادی بابیان اینکه شهرستان ملکان در کشور نیز رتبه سوم میزان تولید انگور را دارد، ادامه میدهد: ولی ازلحاظ کیفیت انگور و کشمش ملکان این شهرستان رتبه اول کشوری را دارد و قطب انگور است و تولیدات نیز شهرستان شهرت جهانی و کشوری دارد.
وی سپس بابیان اینکه ۱۱ هزار هکتار تاکستان در ملکان داریم، میافزاید: ملکان جزو شهرهایی است که درزمینهٔ انگور حرفی برای گفتن دارد ولی متأسفانه مشکلات زیادی نیز متوجه باغداران انگور و تولیدکنندگان است.
بازار فروش انگور تعریف چندانی ندارد
این نماینده مجلس بابیان اینکه بازار فروش انگور تعریف چندانی در ملکان ندارد، میگوید: عمدهترین چالش در تولید انگور بحث فروش است که عمدهترین چالش در تولید انگور بحث فروش است که متأسفانه هماکنون با توجه به حجم بالای تولید وضعیت خوبی نداردمتأسفانه هماکنون با توجه به میزان بالای تولید انگور بازار وضعیت خوبی ندارد و کشش اینهمه انگور را ندارد پس بنابراین مقداری از انگور تولیدی نیز در دست باغدار میماند و یا به قیمت خوبی به فروش نمیرسد.
خدادادی به محدودیت صادرات نیز اشاره کرد و ادامه میدهد: در زمینهٔ صادرات انگور با محدودیت مواجه هستیم، کشور با چالش تحریم روبهرو است و به خاطر همین مشکلات بازارهای جهانی انگور را ازدستدادهایم.
وی ادامه میدهد: خریداران عمده انگور و صادرکنندگان به خاطر محدودیتهای صادرات انگور نمیتوانند به نسبت زیادی انگور از باغداران خرید کنند و این موضوع مشکلساز میشود.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با انتقاد از عدم خرید تضمینی انگور توسط دولت نیز میگوید: در قانون آمده که دولت باید در مسئله انگور خرید تضمینی داشته باشد ولی این موضوع از طرف دولت انجام نمیشود.
وی به دیگر مشکل باغداران نیز اشاره کرد و میافزاید: عدم پرداخت خسارت توسط بیمه صندوق کشاورزی یکی دیگر از چالشها است و به باغداران بیمه سرمازدگی، آفتزدگی و تگرگ زدگی پرداخت نمیشود.
نماینده مردم ملکان در مجلس با اشاره به اینکه باید صنایع تبدیلی نیز در ملکان برای انگور ایجاد شود، میگوید: مذاکراتی با سرمایهگذاران داشتیم و امیدواریم بهزودی به نتیجه برسد و صنایع تبدیلی جدید ایجاد شود.
ضرورت ایجاد صنایع تبدیلی محصول انگور در شهرستان ملکان
معاون سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی بر ضرورت ایجاد صنایع تبدیلی محصول انگور در شهرستان ملکان تأکید میکند و به خبرنگار مهر میگوید: صنایع تبدیلی در شهرستان ملکان یکی از اولویتهای جهاد کشاورزی استان است.
ایوب ایرانی فام با تأکید بر اینکه باید صندوق کشاورزی نیز از باغداران حمایت کند، میافزاید: صندوق توسعه بخش کشاورزی نیز در نظر دارد با توسعه شعبات این صندوق در شهرستانها حمایت لازم را از باغداران و کشاورزان انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه شهرستان ملکان ظرفیتها و پتانسیلهای بالایی درزمینهٔ انگور دارد، ادامه میدهد: باید از این توانمندی در جهت توسعه منطقه استفاده کرد.
معاون سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی بابیان اینکه ملکان قطب تولید انگور کشور به شمار میآید، میگوید: در این شهرستان علاوه بر تأمین بخش عظیمی از نیاز داخلی انگور در قالب کشمش و مشتقات آن به کشورهای همجوار نیز صادر میشود.
با این اوصاف و وجود اینهمه توانمندی و ظرفیت امیدواریم تا باهمت مسئولان و ورود سرمایهگذاران شاهد ایجاد صنایع تبدیلی انگور در شهرستان ملکان باشیم و دولت نیز با خرید تضمینی انگور زمینه افزایش قیمت این محصول را فراهم کند.
نظر شما