به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد اطلاع رسانی بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات، در این نشست که در تالار گفتگوی شماره ۱ نمایشگاه مطبوعات در مصلای تهران برگزار شد، مسائل و مشکلات نشر کتاب در حوزه روزنامه نگاری از ابتدا تا کنون بررسی شد.
احمد توکلی استاد علوم ارتباطات و مدیر انتشارات ثانیه گفت: من یک دیدگاه تلخی درباره کلیت این مبحث دارم. ما در چرخه انتشار کتاب که در نهایت به تولید و مخاطب می رسد و ناشر و کتابفروش حلقه واسط آن هستند مشکلات اساسی و پایه ای داریم و تا مشکل تولید و مخاطب را بر طرف نکنیم دو حلقه بعدی هم درست نمی شوند.
توکلی افزود: از ابتدای سال ۹۴ تا کنون، طی ۲۰ ماه گذشته، ۱۴ انتشارات، کتاب های مربوط به رشته ارتباطات را منتشر کردند که تعداد این کتاب ها به ۳۵ عدد رسید و تعداد ۱۹ کتاب هم تجدید چاپ شدند. از این میان ۲ ناشر هیچ کتابی در این ۲۰ ماه در حوزه ارتباطات منتشر نشده است؛ از این میان انتشارات ثانیه به تنهایی ۲۰ کتاب در این ۲۰ ماه بدون هیچ امکانات دولتی منتشر کرده است.
استاد علوم ارتباطات با بیان اینکه اولین چیزی که یک تولید را به سرانجام می رساند، انگیزه است، افزود: این انگیزه یا مالی است یا معنوی و ناشر پس از چاپ کتاب، باید تا ۳ ماه بعد از پول نویسنده و لیتوگرافی و چاپ را بدهد، ولی توزیع تا ۱۰ ماه بعد پول کتاب را می دهد؛ فلذا این خود یکی از عوامل زیان ناشر است.
توکلی ادامه داد: ما در کشورمان حدود ۱۳ هزار ناشر داریم و ۳۰۰ کتابفروش فعال و این در حالی است که در دنیا این رقم ها برعکس است؛ از همین روی باعث می شود پس از مدتی بسیاری از کتابفروشی های ما تبدیل به ساندویچ فروشی شود
این استاد دانشگاه تصریح کرد: کتاب های روزنامه نگاری کاملاً تخصصی است و فقط مورد استفاده اساتید و کارشناسان و دانشجویان این رشته است؛ ولی سوال این است، آیا اصلا این روزنامه نگاران و متخصصان ما خود را نیازمند مطالعه این کتاب ها می دانند؟
وی اضافه کرد: ما تا ۵ سال پیش کتاب هایمان را با شمارگان ۳۰۰۰ نسخه چاپ می کردیم ولی امسال کتاب ها با تیراژ ۵۰ و ۲۰۰ نسخه چاپ می شود.
سید فرید قاسمی پیشکسوت روزنامه نگاری و حافظه مطبوعات ایران، در این نشست تخصصی اظهار داشت: در سال ۱۱۹۵ خورشیدی اولین کتاب فارسی در ایران چاپ شد و ما هم اکنون در ۲۰۰ مین سال چاپ و نشر آن هستیم.
قاسمی افزود: در ۹۵ سال اول، ما کتاب مستقل در این حوزه نداریم و بیشتر برگ، فصل یا نوشتار است و اگر اولین کتاب را قانون مطبوعات بدانیم، می شود ۱۰۵ سال چاپ کتاب روزنامه نگاری.
این پژوهشگر برجسته تاریخ مطبوعات تصریح کرد: تاریخ پیوسته نشر کتاب در حوزه روزنامه نگاری از ۱۳۳۰ شروع شده و ۶۵ سال از عمر آن می گذرد که خود به دو منظر تقسیم می شود: از ۱۳۳۰ تا پایان دهه ۶۰ و دوره دوم از ۱۳۷۰ تا کنون.
وی ادامه داد: همچنین دوره دوم به چند دسته تقسیم می شود که شاید این تغییر و تنوع ابزار نشر خود باعث بازتعریف این دسته شود.
قاسمی در پایان تاکید کرد: در سال های ۷۰، ۷۱ و ۷۲، ۵۰ کتاب روزنامه نگاری منتشر و هنوز دهه ۷۰ تمام نشده بود که شمار این کتاب ها از ۱۰۰ عدد هم گذشت.
بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات تا ۲۱ آبان ماه در مصلای امام خمینی(ره) برپاست و هر روز از ساعت ۹.۳۰ تا ۲۰.۳۰ میزبان علاقمندان حوزه فرهنگ و رسانه است.
نظر شما