دكتر حسين ايماني در گفتگو با خبرنگار فناوري مهر افزود: توليد نخستين گوسفند حاصل از باروري خارج رحمي به عنوان گروه كنترل گوسفندان شبيه سازي شده در پژوهشكده رويان انجام گرفته است.
عضو هيئت علمي پژوهشكده رويان افزود: در اين روش تخمك هاي نارس از يك گوسفند ماده با يك نژاد خاص در داخل آزمايشگاه با تكنيك IVM بالغ مي شوند تا قابليت باروري پيدا كنند. اين عمل در يك لقاح طبيعي و در شرايط طبيعي براحتي تخمك قابليت باروري پيدا مي كند اما در محيط آزمايشگاه بايد با تكنيك هاي خاص بارور شود.
وي اضافه كرد: پس از ايجاد قابليت باروري در تخمك آن را با يك اسپرم از نژاد خاص ديگري مجاور در محيط آزمايشگاه مجاور مي كنيم و از آن 2 تا 3 جنين 7 روزه (مرحله بلاستوسيست) دريافت مي كنيم و به گوسفند ماده منتقل مي كنيم.
ايماني گفت: رحم گوسفند ماده قبل از انتقال با دارودرماني آماده دريافت جنين مي شود و جنين ها با ابزار خاصي كه عمدتاً ابتكار پژوهشگران رويان است و به كمك تكنيك هاي لاپاروسكوپي به آنجا منتقل مي شود.
وي افزود: مدت حاملگي گوسفندان در اين روش 147 روز بود كه به دليل اينكه كمي ديرتر از موعد بود به روش سزارين بره به دنيا آورده شد.
عضو هيئت علمي پژوهشكده رويان ياد آور شد: نژاد ماده اين گوسفند فشم و نژاد نر آن مرينوس بود و در بره به دنيا آمده غلبه با نژاد مرينوس است و باعث شده بره به دنيا آمده مانند گوسفندهاي مرينوس از دنبه بسيار كوچكي برخوردار باشد.
ايماني با اشاره به اهداف توليد اين نوع گوسفند گفت: تشكيل گروه كنترل براي گوسفندان شبيه سازي شده، تثبيت برخي از روش ها، اصلاح نژاد و ايجاد فضا و زمينه جديد تحقيقاتي در زمينه دامپروري از مهمترين اهداف انجام تحقيقات براي به دنيا آمدن اين نوع گوسفند است.
وي در توضيح تفاوت تولد اين گوسفند حاصل از روش بارداري خارج از رحمي با گوسفندهاي شبيه سازي شده ديگر گفت: در شبيه سازي از سلول جنسي به عنوان بستر هسته كه از سلول غير جنسي است استفاده مي شود اما در اين روش هر دو سلول از سلول هاي جنسي (تخمك و اسپرم ) هستند.
اين پژوهشگر اضافه كرد: با كسب نتايج مثبت از اين تحقيقات براي اهداف اقتصادي و اقليمي در توليدات دامي كشور به طور ويژه اي برنامه ريزي مي شود و مراكز دامپزشكي و دامي ايران مي توانند براي توليد يك نژاد خاص برنامه ريزي كنند.
نظر شما