به گزارش خبرنگار مهر، نشست هم اندیشی زوال اندیشه سیاسی در ایران چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت هم اندیشی درباره نظریه زوال اندیشه سیاسی در پژوهشگاه علوم انسانی با حضور حسن محدثی و محمد علی مرادی و قاسم پورحسن و محمد سالار کسرایی و سید جواد میری برگزار شد.
محدثی در این نشست با ابراز امیدواری خشنودی از برگزاری این گونه نشست ها و تبدیل شدن این گونه نقد و بررسی به یک سنت گفت: با این کار آنچه متفکران ایرانی می نویسند و منتشر می کنند جدی گرفته می شود و خوانده می شود. کاش امکان گفتگوی متقابل هم شکل بگیرد.
وی با اشاره به این جمله شریعتی«خدایا عقیده ام را از دست عقده ام مصون بدار» گفت: سلسله بحث هایی که در اینجا انجام شد و من هم در انها شرکت کردم این شائبه را در برخی ایجاد کرده است که گویا این جلسات انتقادی نشانه خصومت ورزی ما متفکری مانند دکتر طباطبایی است. تصورم این است که باید نقد را از توهین، فحاشی و خصومت ورزی متمایز بکنیم. این سلسله جلسات همه معطوف به نگاه نقادانه بوده و بحث هایی که انجام شده با زبان سالم و پیراسته ای انجام شده است. برخلاف خود دکتر طباطبایی که منتقدانش را به کرکس تشبیه می کند، ما در این جلسات بنا برنقد اندیشه داریم. ما اهل اندیشه نه تنها نگران نیستیم که گفتگو صورت بگیرد بلکه علاقه مندیم که این گفتگوها محقق شود و ما چیزهای تازه ای بیاموزیم.
محدثی در ابتدا با اشاره به نگارش متن گفت: در این کتاب زوال اندیشه سیاسی تالیف دکتر سید جواد طباطبایی هم مانند کتاب ابن خلدون و علوم اجتماعی متاسفانه ما شاهد جملات بعضا بی معنی و غیر قابل فهم و به تعبیری دچار ضعف تالیف هستیم.
وی گفت: در این کتاب نویسنده نسبت خوبی میان بحران سیاسی در آتن و فلسفه سیاسی افلاطون و ارسطو برقرار کرده است. اما تلاش کرده اند که همین کار را هم برای فارابی انجام دهند. که فارابی هم به عنوان یک فیلسوف موسس فلسفه سیاسی اش نسبتی با بحران سیاسی در ایران دارد. اما متاسفانه این بحث فقط در شکل یک ادعا باقی می ماند و نویسنده این نسبت را نمی تواند به خوبی برقرار بکند.
محدثی در ادامه گفت: به نظر من ایشان و اندیشمندانی که از فلسفه سیاسی افلاطون و ارسطو سخن می گویند. بین زمینه سیاسی آتنی و فلسفه سیاسی افلاطون و ارسطو انفصال ایجاد می کنند و آن را به نحو خیلی یونیورسال و فرازمینه ای بحث می کنند.
فایل این سخنرانی را بالا می توانید بشنوید.
نظر شما