۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۳:۲۴

رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور مطرح کرد:

تربیت یک میلیون و۲۰۰ هزار دانشجوی ماهر تا افق ۱۴۰۰ در کشور

تربیت یک میلیون و۲۰۰ هزار دانشجوی ماهر تا افق ۱۴۰۰ در کشور

کرمانشاه- رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور از اعمال سیاست‌هایی چون سیاست ماموریت‌گرایی توسط این دانشگاه برای تربیت دو سوم یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجوی ماهر تا افق ۱۴۰۰ در کشور خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمد حسین امید امروز چهارشنبه در مراسم افتتاح ساختمان جدید دانشگاه علمی- کاربردی  کرمانشاه که در محل در سالن جلسات این ساختمان برگزار شد، با اشاره به صحبت‌های ملکشاهی، رئیس علمی- کاربردی کرمانشاه، خطاب به وی گفت: نکات خیلی خوبی را اشاره کردید، و ما برخی از اینها را در این مدت عملیاتی و اجرایی کردیم و برخی نیز در حال اجرا است اما برخی از فرمایشات شما متناقض ایت و این یکی از مشکلات ما است.

جای تاسف است که استان کرمانشاه موقعیت خوبی از نظر اشتغال ندارد

وی افزود: جای خیلی تاسف است که این استان از نظر اشتغال، وضعیت خوبی در کشور ندارد و جز رده‌های بسیار پایین از این نظر است، در حالی که این استان در اغلب زمینه‌ها چون کشاورزی و منابع طبیعی ظرفیت خیلی خوبی دارد و صنعت نیز در آن روبه توسعه است.

رئیس دانشگاه علمی کاربردی کشور، موقعیت جغرافیایی استان کرمانشاه را موقعیت ویژه‌ای دانست و با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری و نامگذاری سال گفت: بنابه این فرمایشات رهبری، امسال سال علمی- کاربردی است و تولید و اشتغال با هم پیوند دارند و تولید باید اشتغال ایجاد کند و برای تولید هم به شاغلین و نیروی ماهر، کارآفرین و توانمند نیاز است.

وی تصریح کرد: امسال موقعیت خوبی برای ما است و ما باید از این ظرفیتی که به واسطه نامگذاری پیش آمده است نهایت استفاده را ببریم.

امید ادامه داد: از همان ابتدای پس از فرمایشات رهبری ما در دانشگاه جامع علمی کاربردی یک سری اقدامات را آغاز کردیم اما این ظرفیت جدید برای ما تبدیل به مصوبه‌ای در شورای اقتصاد مقاومتی شد که بحث مهارت‌ها، آموزش‌های مهارتی و نظام صلاحیت حرفه‌ای -که در کشور ما وجود ندارد- شد و این را به وزارت علوم محول کردند و ما هم به نمایندگی از وزارت علوم در حال تهیه صنعتی برای این کار هستیم.

باید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجوی مهارتی در کشور تربیت شود

وی افزود: ما در یک تناقض گیرافتاده‌ایم و از یک سو براساس اهداف کمی برنامه ششم توسعه ما باید امروز در کشور بیش از ۸۵۰ هزار دانشجوی مهارتی می‌داشتیم و باید در پایان برنامه ششم توسعه در سال ۱۴۰۰ ما باید به چیزی حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر دانشجوی مهارتی برسیم.

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور تصریح کرد: دانشجوی مهارتی از نظر ما کسی است که ۷۰ درصد از آموزشی که فرا گرفته است، آموزش عملی، مهارتی و کاربردی باشد و به صرف اینکه برخی از زیرنظام‌ها کاردان یا کارشناس تربیت می‌کنند، این افراد از نظر ما دانشجوی مهارتی محسوب نمی‌شوند و جزو آمار ما نمی‌آیند.

وی افزود: تربیت دانشجویان مهارتی عمدتا در دانشگاه جامع علمی- کاربردی، بخشی در دانشگاه فنی و حرفه ای و خیلی محدود در دانشگاه آزاد و موسسات آموزش عالی اتفاق می‌افتد. بنابراین ما که تقریبا دو سوم دانشجویان مهارتی را در دانشگاه علمی کاربردی داریم که حدود ۴۵۰ هزار نفر است، می توانیم نتیجه‌گیری کنیم که تعداد دانشجویان مهارتی کشور خیلی کمتر از ۸۵۰ هزار دانشجویی است که باید هم اکنون داشته باشیم و به تبع آن این تعداد که باید در سال ۱۴۰۰ به یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو برسد، نخواهد رسید.

امید افزود: این چشم اندازی است که براساس اهداف کمی و کیفی در کشور تعریف شده است و تناقضی که در آن وجود دارد نیز این است که تعداد دانشجویان کل کشور تا سال ۱۴۰۰ روبه کاهش است.

وی ادامه داد: ما دو سال پیش ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار دانشجو داشتیم و هم‌اکنون در خوشبینانه‌ترین حالت ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار دانشجو داریم و در پایان برنامه ‌ششم این عدد به ۴ میلیون دانشجو می‌رسد.

با کاهش تعداد دانشجویان در کشور مواجه هستیم

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور خاطرنشان و تصریح کرد: از سویی ما کاهش جمعیت دانشجو را داریم و از سوی دیگر نیاز به رشد تربیت دانشجویان مهارتی داریم.

وی افزود: مشکل دیگر این است که قبلا نظام آموزش و پرورش این را پیش‌بینی کرده بود که کسانی که در رشته‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش تحصیل می‌کنند با دیپلم وارد دانشگاه می‌شدند و برای آنها یک مزیت بود که یکسال زودتر از سایر دانشجویان رشته‌های دیگر وارد آموزش عالی می‌شدند و رغبت داشتند به این کار. اما در نظام جدید ۶، ۳، ۳ این رغبت دیگر وجود ندارد، چرا که همه باید ۱۲ سال درس بخوانند. بنابراین آن دانش‌آموزی هم که از هنرستان فنی فارغ‌التحصیل شده حالا آزاد است که در هر نظام آموزشی ورود کند.

امید خاطرنشان کرد: پیش از این این دانش‌آموزان نمی‌توانستند وارد هر زیرنظامی شوند و باید ۱۲ سال درس میخواندند اما در نظام جدید ۶، ۳، ۳ این امکان وجود دارد.

وی تاکید کرد: اگر شرایط به همین شکل ادامه یابد، علاوه بر کاهش جمعیت کل، جمعیت دانشجویان ما نیز با نظام جدید کاهش خواهد داشت و از سوی دیگر قانون می‌وید که جمعیت دانشجویان ما افزایش پیدا کند که نوعی تناقض است.

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور گفت: بخشی از این موضوع دست ما نیست. اما رایزنی‌ها را در این مورد با وزیر آموزش و پرورش آغاز کرده‌ایم که تدبیری در این مورد اندیشیده شود، چرا که آنها هم علاقه‌مند به افزایش جمعیت دانشجویان مهارتی هستند اما باید سیاست‌گذاری‌ها به نحوی باشد که رغبت به آن سمت اتفاق بیفتد.

وی افزود: با زور نمی‌توان دانشجویان را به این سمت سوق داد و حتی در تجربه‌ای نیز که آموزش و پرورش سعی داشت دانشجویان را سمت ریاضی و فیزیک و رشته‌های مهارتی که کم شده بود، سوق دهد این اتفاق نیفتاد و آموزش پرورش مجبور به عقب نشینی شد. بنابراین سیاست‌ها باید به شکل دیگری پیش‌بینی شود.

ارائه ۳ راهکار برای جذب دانشجوی مهارتی در کشور

امید به ارائه راه‌حل‌هایی برای این موضوع پرداخت و گفت: ما دو سه موضوع را به این منظور دنبال می‌کنیم که از آن جمله می‌توان به ایجاد انگیزه در بین دانش‌آموزان و والدین آنها برای گرایش به سمت رشته‌های مهارتی اشاره کرد.

وی تصریح کرد: از جمله این موارد می‌توان به ایجاد رشته‌های کاردانی پیوسته اشاره کرد که دانش‌آموز می‌تواند پس از کاردانی بلافاصله در مقطع کارشناسی تحصیل کند. البته زمانی این موضوع خیلی ایجاد انگیزه می‌کرد که رقابتی در کنکور وجود داشت، اما هم‌اکنون هم که رقابتی نیست بازهم یک آرامش خاطر به دانش‌آموز می‌دهد که پس از کاردانی بلافاصله در مقطع کارشناسی امکان تحصیل دارد.

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور گفت: در برنامه ششم توسعه ما به دنبال این بودیم که بخشی از هزینه دانشجویان علمی- کاربردی را- با توجه به اینکه اینها دانشگاه‌های مهارتی بوده و دولت به اینها بیشتر نیاز دارد و سیاستش افزایش این دانشجویان است- از دولت بگیریم و حال که به دانشجویان نظری از صفر تا ۱۰۰ کمک می‌کند، ۳۰ تا ۴۰ درصد شهریه اینها را نیز دولت پرداخت کند و تا جایی هم این موضوع مصوب شد اما وقتی به کمیسیون تلفیق رفت مورد موافقت قرار نگرفت. اما آن را رها نکرده و امسال نیز این موضوع را دنبال خواهیم کرد. این مورد هم از مواردی است که می تواند ایجاد انگیزه در دانشجویان برای تحصیل در رشته های مهارتی کند.

وی افزود: اگر ما با قاطعیت می‌توانستیم به مردم (برای مثال استان کرمانشاه) بگوییم اگر فرزندان شما در دانشگاه علمی- کاربردی تحصیل کنند، ما از اینها یک عده کاردان و کارشناس ماهر، فنی، توانمند و آماده به‌کار تربیت می کنیم و تحویل جامعه می‌دهیم و اینها به سرعت ی‌توانند وارد محیط کار شوند، اطمینان دارم اگر این اطمینان را به مردم می‌توانستیم بدهیم و نشان بدهیم می‌توانیم این کار را انجام دهیم مردم اعتماد می‌کردند.

امید خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه مردم از بیکاری رنج می‌برند به ما اعتماد خواهند کرد و داشتن مدرک لیسناس، فوق‌لیسانس و دکترا هیچ ضمانتی برای اشتغال نیست.

داشتن مدرک بالای تحصیلی ضمانتی برای اشتغال نیست

وی افزود: هم‌اکنون ده‌ها هزار نفر در کشور دارای مدارک بالای تحصیلی اما بیکار هستند و مردم هم به این باور رسیده‌اند که داشتن مدارک بالای تحصیلی چون گذشته‌ها ضمانتی برای داشتن شغل نیست و چون مهارتی ندارند با این مدارک نمیتوانند صاحب شغل شوند.

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور تصریح کرد: از سوی دیگر صنایع و بخش اجرا نیز با این مشکل مواجه هستند که دانش‌آموختگان دوره‌های نظری دانشگاه‌ها، نیازهای آنها را برآورده نمی‌کنند.

وی افزود: ما در سال جدید با دو تا از نواحی صنعتی کشور مذاکره داشتیم که آنها معتقد بودند بهترین دانشجویان کشور که فارغ‌التحصیل می شوند باید حداقل یک سال در این مراکز صنعتی مهارت لازم را بیاموزند.

امید گفت: اگر ما بتوانیم کاری کنیم که کسی که مدرکش را از دانشگاه ما می گیرد، یک فرد ماهر در حوزه خود برای مثال جوشکار درجه یک، یک تکنسین درجه یک باشد، این فرد را هم صنعت از ما می‌پذیرد و هم بازار کار خواهان به‌کارگیری آن است.

وی تصریح کرد: واقعیت این است که ما اینگونه نیستیم و دلیل آن نیز این است که متناقض در این زمینه عمل کرده‌ایم و در دوره‌ای به دنبال کمیت‌گرایی بوده‌ایم و ۴۰۰ مرکز به بالای هزار مرکز رسیده‌ایم

نباید به موسساتی که در جوار صنعت و محیط واقعی کار نیستند مجوز آموزش مهارتی داده شود

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور گفت: همچنین قرار نبود به موسسات یا کسانی که در جوار صنعت و محیط واقعی کار نیستند مجوز داده می‌شد و قرار بود دانشگاه علمی- کاربردی از ظرفیت محیط واقعی کار استفاده کند یعنی دیگر ایجاد و ساخت کارگاه جدید برای آموزش مهارتی به دانشجویان این دانشگاه اتفاق نیفتد و کارگاه جدید ایجاد و احداث نشود.

وی افزود: این انحراف که اتفاق افتاد، این همه مرکز ایجاد شد و مراکز هم برای اداره خودشان به منابع نیازمند بودند و به همین دلیل باید از دانشجو شهریه گرفته می‌شد و باید به ناچار به سمت رشته ها و دوره‌های کم هزینه می‌رفتند و کلاسها نیز با ظرفیت بالای دانشجو برای تامین منابع مورد نیاز تشکیل می‌شد.

امید تاکید کرد: اینکه در این استانی که(کرمانشاه) اینقدر مشکل اشتغال دارد، بیش از ۵۰ تا ۵۷ درصد دانش‌آموخته‌گان این دانشگاه جامع علمی- کاربردی در حوزه خدمات است، ناشی از همان انحرافی است که اتفاق افتاد.

وی افزود: در این استان باید دانشجویان مهارتی ما در سایر حوزه‌ها بیشتر می‌بودند که می‌توانستند خودشان ایجاد شغل کنند. تحصیل در رشته‌های نظری تنها باعث شده اینها پس از تحصیل در انتظار جذب یک دستگاه دولتی برای اشتغال باشند، چرا که اینها خود قادر به ایجاد شغل نیستند.

اجرای سیاست ماموریت‌گرایی در دانشگاه علمی و کاربردی

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور ادامه داد: متاسفانه این اشکال هنوز هم وجود دارد. بنابراین این سیاست ماموریت‌گرایی را که در دانشگاه آغاز کرده‌ایم و ادامه می‌دهیم و بخشی از آن در بهمن اجرا شده و مهر آینده هم آن را کاملتر می‌کنیم، در همین راستا است.

وی تاکید کرد: اگر مرکز کاملا در زمینه تخصصی خودش و در حوزه‌ای که هم نیروی ماهر تربیت می‌کند و هم محیط واقعی کار در اختیار آموزش عملی و کارگاهی قرار گیرد پیش رود، می‌توان شاهد اتفاقات خوبی در این حوزه بود.

امید گفت: متاسفانه از ۵۱۲ ساعت کاربینی و کارورزی که باید اتفاق بیفتد در کل کشور آن میزان که باید اتفاق نمی‌افتد.

وی افزود: این سیاست در جهت اعتبار بخشی بیشتر به دانشگاه علمی- کاربردی و رفتن به سمتی است که آن سهم ما از آموزش عالی در افق ۱۴۰۰، یعنی حدود دو سوم یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو(۸۰۰ هزار دانشجو) هستیم اما باید فرهنگسازی در این زمینه انجام شود.

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور گفت: ما باید در فرهنگسازی باید به مردم ظرفیت‌ها را بگوییم و بگوییم در سیاست ماموریت گرایی فردی در دانشگاه علمی کاربردی تربیت می‌شود، بعدها می تواند فردی خلاق و کارآفرین باشد و محدود کردن رشته‌ها در چهارچوب ماموریت‌ها بر همین اساس است.

سال ۹۵-۹۶ به ازای هر ۵ صندلی یک دانشجو جذب کردیم

وی یادآور شد: در سال ۹۵-۹۶ چیزی حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار ظرفیت وجود داشت و یک دانش‌آموز یک میلیون و ۸۰۰ هزار ظرفیت را می‌دید و تنها ۶۰۰ متقاضی وجود داشت و هر نفر می توانست سه جا را انتخاب کند و این نسبت در کلان کشور یک به سه بود و در دانشگاه ما یک به ۵ بود به این معنا که ما به ازای هر ۵ صندلی یک نفر را توانستیم  جذب کنیم.

امید تاکید کرد: اگر ما این ظرفیت را اصلاح نکنیم آن اطمینان را در مردم ایجاد نکنیم و فرهنگسازی نکنیم روز به روز میزان جذب دانشجوی ما کاهش خواهد یافت.

وی از اجرای برنامه‌های مختلف طی امسال ۹۶ خبر داد و گفت: با بزرگان کشور که در فرهنگسازی نقش اساسی داشتند از جمله حاج آقا قرائتی برنامه داشتیم و صحبت‌هایی را مطرح کرده ایم و کار فرهنگسازی را در سطح کلان پیش می‌بریم و در استان نیز به عهده واحد استانی است که باید این کارها را انجام دهد

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور اگر دانشجو مزیت تحصیل در این دانشکده را ببیند خود به خود به نفرات دیگر منتقل می کند و زمانی که با عکس این موضوع مواجه شود و مردم ببینند محیط  محیط  درستی نیست و مدرس خوب تدریس نمی‌کند، بدآموزی دارد و همه تبلیغات ما را زیرپا می‌گذارد و نابود می کند.

وی تاکید کرد: ما باید با عملمان این را به جامعه نشان دهیم و ما در زمینه فرهنگسازی هیچ محدودیتی نداریم و هزینه های آن را متقبل خواهیم شد.

اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان برای تجهیز و نوسازی دانشگاه علمی کاربردی برای اولین بار

امید از حل مشکلات دانشگاه علمی کاربردی خبر داد و گفت: امسال برای اولین بار در قانون بودجه کشور ۲۰۰ میلیارد تومان برای تجهیز و نوسازی علمی- کاربردی داده شده است که در قالب تسهیلات ارزان قیمت در اختیار دانشگاه قرار می گیرد و ما می خواهیم آن را به مراکز فناور و رشد که در جوار مراکز علمی- کاربردی تشکیل می‌شوند بدهیم.

وی افزود: حتی امسال برای ما تسهیلات ارزی پیش بینی شده است و به مراکزی که در این حوزه کار کنند این تسهیلات پرداخت می‌شود. به این معنا که صرفا نگاهشان در مراکز به آموزش نباشد و در کنار آن کارهای فناوری هم ببینند.

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور، از رفع مشکلات سامانه‌های علمی کاربردی تا پایان امسال خبر داد و گفت: در این حوزه خبرهای خوبی به گوش خواهد رسید.

جذب دانشجوی خارجی در دانشگاه علمی – کاربردی

وی افزود:  همچنین در مورد مراکز موجودمان نیز، مراکزی که توانمند باشند و آمادگی ارتقای کیفی داشته باشند را مورد حمایت قرار خواهیم داد و زمینه‌هایی چون جذب دانشجوی خارجی ترتیب داده ایم خصوصا در استان کرمانشاه که در این زمینه پیشرو است، شرایطی فراهم شده که بتوانیم بازار کشور عراق را نیز در دست بگیریم.

امید ادامه داد: به زودی چیزی حدود ۱۰۰ دانشجوی خارجی از عراق جذب خواهیم کرد که سعی می کنیم در مراکز استان کرمانشاه توزیع کنیم و بازاریابی در منطقه نیز کار خود شما است اما ما نیز در اخذ مجوزها و... از شما حمایت می‌کنیم.

وی در خصوص عدم ثبات در برنامه های آموزشی دانشگاه علمی- کاربردی نیز گفت: قبل از ورود من به دانشگاه علمی کاربردی و در راستای سیاست‌های ماموریت گرایی تقریبا نیمی از کدرشته‌ محل‌های دانشگاه را وزارت علوم حذف کرده بود  و از چیزی حدود ۱۷ تا ۱۸ هزار کد رشته محل متقاضی دانشجو ۷ تا ۸ هزار تا را پذیرفته بود. اما من علی‌رغم اینکه خودم  در وزارت علوم بحث مدرک‌گرایی را دنبال می‌کردم گفتم باید با طمانینه و کم کم این اتفاق بیفتد و آرارم آرام مرکز به سمت ماموریت خودش برود.

رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی کشور افزود: در این راستا از وزارت علوم خواستار تعدیل این موضوع شدم و ۸ هزار کد رشته محل را به ۱۲ هزار کد رشته محل رساندیم و زمان صرف شده برای این موضوع باعث تاخیر در ثبت نام دانشجویان در مهر ماه شد و به تکمیل ظرفیت موکول شد و باعث شد تا آبان طول بکشد و امسال سال بحرانی برای ما بود اما  بالاخره هفته آخر اسفند توانستیم این موضوع  را حل کنیم و علی رغم اینکه در مهر ماه یکبار در زمان قانونی و یکبار در تکمیل ظرفیت دانشجو گرفته بودیم، یکبار دیگر دانشجو جذب کنیم.

کد خبر 3975331

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha