۱۲ دی ۱۳۸۵، ۱۳:۵۱

/ نقد مهر از عدم توجه کافی به رشد و تعمیق معنویت در جوانان /

وزش یک نسیم؛ خطری برای معنویت جوانان

وزش یک نسیم؛ خطری برای معنویت جوانان

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: در دنیای امروز و با توجه به پیشرفتهای گسترده در زمینه ارتباطات، القائات سوء دشمنان از مشکلات امروز جوانان است، بیگانگان برای تأثیرگذاری منفی در جوانان ایرانی و مسلمان، حقایق را تحریف کرده و اجازه نمی دهند جوانان دین را به خوبی درک کنند، بی تردید با وجود تمام فعالیتهای منفی، اگر آموزش به خوبی صورت گرفته و شناخت اقشار مختلف از دین، صحیح و عمیق باشد این فعالیتها تأثیری نخواهند داشت .

به گزارش خبرنگار مهر، رشد ضعیف معنویت در جوانان امروز از مشکلاتی است که متأسفانه تبعات بسیاری را در پی دارد که می بایست با آگاهی از عوامل این ضعف و برای تقویت معنویت در جامعه فعالیتهای مناسب صورت گیرد. عدم دریافت صحیح فرهنگ اسلام، یکی از مشکلات و معضلات بزرگ جوانان امروز است .

به دلیل ضعف تربیتی و آموزشی، قشر جوان جامعه شناخت دقیق و صحیحی از اسلام و مبانی دینی نداشته و همین عدم آگاهی، غفلت از دین را در پی داشته است .

شک نیست چنانچه از ابتدا ، درون خانواده و مراکز آموزشی مختلف ، سیستم صحیح و دقیقی حاکم بوده و مبانی دینی و اخلاقی ، به زیبایی بیان شوند، گرایش به دین و رشد معنوی افراد مختلف جامعه، تقویت خواهد شد .

در این میان ایجاد خودباوری در جوانان یکی از اولویتهای مهم، به منظور رشد معنویت در قشر جوان جامعه و همچنین گرایش صحیح آنها به خداوند متعال است .

برنامه ریزی برای قشر جوان جامعه از حساسیت ویژه ای برخوردار بوده و ریزه کاری های خاصی را می طلبد ، انسان به واسطه فطرت خداجوی خود، به طور طبیعی به درگاه خداوند تمایل دارد، در این شرایط چنانچه اطلاعات کافی از سوی مسئولان فرهنگی کشور ارائه شده باشد، فطرت انسان پیروز خواهد بود، اما اگر در راستای ارائه شناخت دقیق، فعالیت مناسب صورت نگرفته باشد، غرایز انسان وی را هدایت خواهند کرد .

متأسفانه اغلب مسئولان پیش از آنکه برنامه ریزی دقیق، منسجم و کارشناسی شده ای داشته باشد، ابتدا فعالیت را آغاز و پس از کسب نتایج آن در صدد برنامه ریزی بر می آیند .

جوان امروز با چالشهای متعددی روبه رو است که ناخودآگاه در روحیه وی تأثیرگذاشته و مانعی برای رشد و ارتقاء معنوی در وی است .

باید توجه داشت که آموزشهای پایه ای و بنیادی از مهمترین اولویت برای رفع ضعفها و موانع موجود است،  آموزش و پرورش ، مراکز پیش دبستانی و خانواده ،هر یک در جایگاه خود نقش مهم و سرنوشت سازی در تربیت معنوی و بیان مبانی و مفاهیم دینی و مذهبی صحیح آینده سازان کشور دارند .

نقش رسانه های گروهی نیز در این مورد بسیار تأثیرگذار خواهد بود، شک نیست که امر آموزش ارزشها و مبانی دینی از همان سنین کودکی سبب می شد مبانی دینی و اخلاقی با فکر و روح فرد عجین شده و در شرایط مختلف زندگی اسیر تندبادها نشود .

دوران جوانی دوران بروز و ظهور احساسات است و در موارد بسیاری ، احساسات جوانان بر منطق آنها غلبه می کند ، به طور طبیعی جوان کم تجربه است و باید برای کنترل احساسات، همچنین بهره گیری مناسب از آن و هدایت صحیح، به فضاسازی مناسب و هدایتگری مطلوب نیاز دارد .

در جامعه اسلامی و معنوی ایران، مسئولان فرهنگی وظیفه دارند بستری فراهم کنند که سلامت جامعه تأمین شود ، فضاسازی مناسب بهترین بستر برای رشد معنوی در اقشار مختلف به ویژه جوانان است .

برای شناخت  صحیح و درک مناسب جوان می بایست ابتدا به مسئله انسان شناسی از نظر قرآن کریم پرداخت ، در این مرحله است که در می یابیم ویژگی های بسیار مهمی برای انسان تعریف شده است، آسیب پذیری، اثر پذیری و  تربیت پذیری از جمله ویژگی های انسانی عنوان شده است .

ایجاد بستر مناسب، زمینه رشد و تعالی جوان را فراهم می آورد، شایسته است مسئولان اجرایی کشور نیازهای جوان امروز را به خوبی شناخته و با توجه به مبانی دینی و اخلاقی در راستای رفع آنها اقدامات لازم را داشته باشند .

اگر در پاسخگویی به پرسشهای مختلف جوانان، از استدلالهای قوی، روشن و منطقی استفاده شود، میل و رغبت جوانان به مبانی دینی و اسلامی افزایش یافته، با پذیرش قلبی به دستورات و مبانی دینی و اخلاقی عمل خواهند کرد .

یکی از مشکلات و معضلاتی که جوان امروز با آن مواجه است و مانعی برای رشد معنویت در وی تلقی می شود، در چنین شرایطی ایمان و باور جوان بسیار سست بوده و با کوچکترین نسیمی تغییر جهت خواهد داد، شاید به همین علت است که جوانان تا در محیط خانواده و تحت نظارت و کنترل هستند باورهای معنوی بیشتری دارند، اما به محض اینکه از خانواده دور و مثلا وارد دانشگاه می شوند، اعتقادات آنها تغییرات اساسی می یابد و متأسفانه ضعیف می شود .

شک نیست تنها خواندن نماز، روزه گرفتن و انجام دیگر اعمال دینی، ملاکی بر معنویت افراد نیست، بلکه معنویت باید در اقشار مختلف ریشه عمیق داشته و به قول معروف با گوشت و خون انسان عجین شده باشد، در چنین شرایطی است که تمام اعمال، رفتار و گفتار انسان رنگ خدایی گرفته و برای رضای خدا، تقرب به او و رسیدن به کمال انجام می شود .

در چنین شرایطی می توان گفت معنویت رشد یافته و بارور شده است ، بنابراین علاوه بر آموزش و تبیین اعمال دینی، لازم است رفتار و تفکر معنوی را نیز در افراد تقویت و آنها را بارور کرد .

کد خبر 415672

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha