۱۶ بهمن ۱۳۹۶، ۸:۵۳

در گفتگو با مهر مطرح شد؛

راه عادلانه افزایش قیمت بنزین چیست؟/اختصاص بنزین به خانوارها

راه عادلانه افزایش قیمت بنزین چیست؟/اختصاص بنزین به خانوارها

مرکز پژوهش‌های مجلس پیشنهاد داده است که به جای تخصیص سهمیه بنزین به خودروها مانند گذشته، باید به ازای هر عضو خانواده، ماهانه ۲۰ لیتر بنزین ارزان‌قیمت به سرپرست خانوار اختصاص یابد.

سید حمیدرضا قریشی، کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بحث داغ لوایح مختلف بودجه در محافل کارشناسی، گفت: پس از پیشنهاد افزایش قیمت حامل‌های انرژی در لایحۀ دولت و رد کامل این موضوع در کمیسیون تلفیق، بودجه برای رای‌گیری به صحن علنی ارسال شد؛ اما با مخالفت نمایندگان مجلس، کلیات بودجه رد شد و مجدد، لایحه به کمیسیون تلفیق برگشت. در نهایت این کمیسیون در گزارش اصلاحی خود، به صورت ضمنی، اجازه افزایش قیمت حامل‌های انرژی را به دولت داد.

وی افزود: با تصویب کلیات این لایحه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در روز چهارشنبه هفتۀ گذشته، عملاً دولت مجاز است در صورت فراهم بودن شرایط، قیمت حامل‌های انرژی را افزایش دهد.

قریشی، رعایت ملاحظات اجتماعی را در افزایش قیمت حامل های انرژی الزامی دانست و ادامه داد: با توجه به ضرورت عادلانه کردن یارانه‌های انرژی و تامین منابع لازم برای ارتقاء حمل و نقل عمومی، اصلاح نظام قیمت‌گذاری سوخت اجتناب‌ناپذیر است. به ویژه با گسترش ابزارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات در بخش حمل‌ونقل، امروزه «تشخیص مشترکان کم مصرف و پرمصرف بنزین» بسیار ساده‌تر از گذشته است و می‌توان قیمت را به‌گونه‌ای اصلاح کرد که تنها مشترکین پرمصرف مشمول افزایش قیمت باشند.

به گفته این کارشناس انرژی، در این راستا مرکز پژوهش‌های مجلس پیشنهاد داده است به جای تخصیص سهمیه به هر خودرو، سهمیۀ بنزین ارزان‌قیمت به هر خانوار اختصاص یابد و مصارف بالاتر از آن، مشمول افزایش قیمت شود. متن پیشنهادی این نهاد پژوهشی بدین شرح است: «دولت مکلف است با استفاده از سیستم هوشمند سوخت، نسبت به تعیین سهمیه مناسب برای افراد هر خانوار به میزان ۲۰ لیتر در ماه اقدام کند که این سهمیه به همه سرپرست‌های خانوار (مستقل از اینکه خودرو داشته باشند یا نداشته باشند) اختصاص داده می‌شود.»

هر ایرانی ۲۰ لیتر بنزین ۱۰۰۰ تومانی

قریشی با اشاره به مصوبه مجلس در کلیات قانون بودجه ۹۷، تصریح کرد: متن فوق می تواند به تبصره ۱۴ الحاق شود و در این راستا دولت می‌تواند به ازای هر ایرانی ماهانه ۲۰ لیتر بنزین ۱۰۰۰ تومانی از طریق کارت اعلامی توسط سرپرست خانوار در قالب اعتبار خرید بنزین تخصیص دهد و صرفا قیمت را برای مصارف بالاتر از این مقدار افزایش دهد.

وی گفت: بنا بر اظهارات مسئولان ارشد اجرایی کشور، تخصیص اعتبار بنزین ۱۰۰۰ تومانی به هر ایرانی با استفاده از کد ملی افراد در شرایط فعلی کاملاً عملیاتی است و می‌تواند بر بستر کارت بانکی عملیاتی شود.

این کارشناس انرژی با بیان اینکه با استفاده از الگوی فوق کسری منابع دولت برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و همچنین قانون توسعۀ حمل‌ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت تامین می‌شود، توضیح داد: بدون اینکه فشار اقتصادی به عموم خانوارهای ایرانی وارد شود. میزان درآمدهای دولت از این مسیر تامین می شود البته میزان این تامین درآمد بستگی به قیمت نرخ دوم دارد.

سهمیه بنزین قابل انتقال به غیر می شود

قریشی بیان داشت: طبق بررسی های مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی خانوارهای کم ‌مصرف می‌توانند سهمیۀ خود را به دیگران منتقل نمایند. بر اساس بررسی های این مجموعه «می توان سازوکار سهمیه بندی را به جای اختصاص به موتورها به سرپرستان اختصاص داد و برای هر سرپرست خانوار سهمیه سوخت با امکان فروش به قیمت های آزاد در نظر گرفت (با توجه به جمعیت ۸۰  میلیون نفری ایران، اعمال سهمیه ۲۰ لیتر در ماه برای هر نفر به معنای تعیین ۶/۵۲ میلیون لیتر در روز بنزین سهمیه ای است).

این کارشناس حوزه انرژی تاکید کرد: با پیشرفت های فنی حاصل شده در گوشی های هوشمند امکان ساخت اپلیکیشن های مورد نظر برای انتقال و فروش سریع سهمیه ها فراهم شده است. به نظر می رسد این پیشنهاد به عدالت در تخصیص یارانه سوخت و افزایش کارایی نزدیک تر است.

وی با تاکید بر اینکه این الگوی تخصیص بنزین کاملاً عادلانه است، ادامه داد: علت عادلانه بودن این روش این است که به جای اختصاص سهمیه به خودروها، هر فرد ایرانی فارغ از اینکه چند خودرو یا موتورسیکلت داشته باشد یا اصلا وسیلۀ نقلیه نداشته باشد، ماهانه ۲۰ لیتر بنزین ۱۰۰۰ تومانی در اختیار دارد که از طریق کارت اعلامی توسط سرپرست خانوار، در اختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرد. به این ترتیب با اعمال سهمیه بندی بنزین بخش های آسیب پذیر و کم مصرف جامعه از افزایش قیمت حامل های انرژی تا حدودی مصون خواهند بود، چرا که در این شیوه، مشترکین پرمصرف بنزین بیشتر در کانون افزایش قیمت قرار می گیرند و سایر مردم اگر در محدوده سهمیه اختصاصی خود، بنزین مصرف کنند، افزایش قیمت نخواهند داشت.

تزریق هزینه صرفه جویی شده به حمل و نقل عمومی

این کارشناس حوزه انرژی، تخصیص این منابع برای گسترش حمل‌ونقل عمومی و افزایش جایگاه‌های مخصوص سی.ان.جی در کلانشهرها را ضروری دانست و گفت: با این روش می‌توان از افزایش هزینۀ حمل‌ونقل در بخش عمومی جلوگیری نمود. درصورتی که مردم آثار مثبت عوارض بنزین را در قالب توسعۀ حمل و نقل عمومی و نوسازی راه های شهری و روستایی لمس کنند، نه‌تنها نارضایتی به وجود نمی‌آید بلکه عموم مردم از اجرای این گونه طرح ها و ایجاد تمایز میان مشترکین کم مصرف و پرمصرف استقبال می کنند.

کد خبر 4219043

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • عباس علی اکبری IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      باز هم طرح سهمیه بندی و کارت سوخت و اتفاقاتی که پیش میاد حرفهای تکرار گذشته دوباره مطرح می شود به جای حل مسله باز صورت مسله پاک می شود. برای کاهش مصرف راههای جدید باید ارائه شود
    • اسماعیل IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      من موندم این ایده های عجیب و غریب چطور به ذهن مسئولین محترم میرسه
    • هادی IR ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      خودروی من حدود صدی ۸ لیتر مصرفشه و ۲۵ سال سن. دولت اگر میخواد کاری کنه خودروی من رو بگیره و بجاش یه خودرو تویوتا پریوس که صدی دو و نیم مصرفش هست رو بدون تعرفه بدهد. بنزین سهمیه ای هم نمیخوام
    • ناشناس IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      منم از این طرح استقبال میکنم البته اگه سوخت قاچاق نشه
    • دکتر کامران IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      این طرح کاملا عادلانه به نظرمی رسد و به نفع مردم بی بضاعت جامعه است. به خاطر خداوند عادل اجرایی کنید تا بعد از سال ها عدالت نفتی به سفره های مردم بنشیند.
    • حیدری IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      بازم دسته گل دولت، یعنی چی بنزین جیره بندی؟ این 20 لیتر رو چیکارش بکنیم؟ کشور مملو از نفت است
    • Hamid IR ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      با این بنزین بی کیفیت و از طرفی دیگر کیفیت پایین خوردوها ی تولید داخل این طرح شدنی نیست. بازهم شاهد مدیریت الله بختکی شدیم
    • ایران IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      ...البته تاکسی و خودروهای عمومی را باید استثا کرد..وگرنه کرایه سرسام اور خواهد شد..
    • دهقانی IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      مردم مشکلات متعدد و گوناگون و غیر مشابهی نسبت به هم درند میزان مصرف بنزین آنان نه ربط به تعداد نفرات آنها دارد و نه ربط به میزان درآمد آنها لذا میزان سهمیه بنزین مصرفی خانوارها بر اساس مشکلات آنان
    • قدسی IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      هیچ راهی جز ازاد شدن قیمت بنزین به اقتصاد کمک نخواهد کرد. بنزین که یارانه نیست حق همه باشد
    • محمد ملکی IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      باسلام باز هم ازمون وخطا مگر قبلا بنزین دونرخه نبود تورم با کدام نرخ محاسبه میشد ودر جامعه تاثیر زیاد داشت. والله اگه همزمان بانرخ تورم بنزین هم به همان مقدار افزایش پیدا کند تورم مازاد ایجاد نمی کند
    • علی IR ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      بعد احتمالا می خواهید کرایه تاکسی و سایر قیمت ها را هم کنترل کنید؛ درسته؟ مثلامن تنهای بدون خانواده که با1پیکان صدی 12 مسافر کشی می کنم و ماهی 100 لیتر مصرف بنزین دارم می شه بفرمایید چطور زندگی کنم؟
    • ایرانی بدبخت IR ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      این قدر فیلم در نیارید بعد از یک سال مردم به تب بگیرید که به مرگ رازی بشن یه دفعه گران کنید انقدر مردم را چیز فرض نکنید
    • خاور IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      بنزینرو 2500 کنین وماشینهای باآلایندگی کم رواز مالیات معاف کنین .اینارو یادبگیرین ماشین هیبریدی نباید مالیات بده هیچ جای دنیا مالیات نمیده خنگا .فروش طرح ترافیک کاسبی رو بردارین.ماشین قیمت جهانی بشههه
    • بی نام IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶
      0 0
      الان با این افتضاح هوا وقت این پرسشه ؟ خیلی بنزین درست دست مردم میدین که تازه می خوان گرونش کنن؟ چرا به مردم نمیگین دارید ب بنزین بی کیفیت مردم رو ذره ذره می کشید به دروغ میگین این بنزین یورو 4 واقعا