به گزارش خبرنگار مهر ، خودروهای جدید تولید شده که قادر به پیمودن مسیری کوتاه با سرعت های سرسام آور هستند بی شک به مسیرهای ویژه و تمهیدات لازم برای تردد نیز نیاز دارند. در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته اغلب به این نیاز پاسخ گفته شده اما در کشورهای کمتر توسعه یافته و جهان سوم ، همچنان تبعات نبودن بزرگراه ها و آزاد راه ها قربانی می گیرد.
تنها در کشور ایران ، سالانه تعداد زیادی از مردم در تصادفات جاده قربانی می شوند که البته بخشی از آن به عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی بازمی گردد اما بخش قابل توجهی از این تصادفات نیز به علت مسائل و مشکلات جاده های کشور ، قدیمی بودن آنها ، نقاط خطرساز و... است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند کشورهای در حال توسعه برای رسیدن به شاخص های توسعه به هر حال باید برخی تاوان ها را بپردازند به عنوان نمونه ورود و تولید خودروهای پرسرعت و عدم توسعه شبکه جاده ای موضوعی است که اغلب رخ می دهد و چاره ای هم جز گذر زمان برای حل آن متصور نیست زیرا به هر حال تولید کنندگان تولید خواهند کرد و روند احداث شبکه های جدید جاده ای به مرور پیش می رود.
صرف نظر از موضوعات یاد شده محورهای ارتباطی کشور ما در حال حاضر با وضعیت مطلوب فاصله فاحشی دارند به نحوی که حتی در پایتخت کشور وضعیت جاده ها و بزرگراه ها کمتر از نیمی از انتظارات واقعی را برآورده می سازند.
به رغم احداث بزرگراه ها و آزاد راه های جدید در سال های اخیر هنوز استان تهران به عنوان یکی از پرتردد ترین شاهراه های ارتباطی کشور با شاخص مطلوب فاصله زیادی دارد و از مجموع دو هزار و 400 کیلومتر شبکه جاده ای استان تنها 200 کیلومتر آن اتوبان و بزرگراه است.
وضعیت جاده های درون شهری و فاصله آنها با استانداردهای تعریف شده ، وضعیت جاده های روستایی و بین شهری و امکانات این مسیرها نیز جای بسی تامل دارد.
در حرکت پرشتاب کشور به سمت توسعه ، جاده ها از مهم ترین مواردی هستند که از توسعه بازمانده اند و این موضوع سالانه خسارات جبران ناپذیری به کشور وارد می کند .تنها از مجموع خسارت های وارده جانی و مالی تصادفات جاده ای در استان تهران صدها کیلومتر بزرگراه قابل احداث است و از همین محل می توان هزاران مورد از تجهیزات مورد نیاز جاده های کشور را فراهم کرد.
فرمانده پلیس راه استان تهران در این خصوص گفت: وضعیت جاده های استان تا رسیدن به حد مطلوب راهی طولانی در پیش دارند و کمبود برخی تجیهزات از جمله علائم هشداردهنده ، خط کشی ، گاردریل و ... در برخی جاده های استان محسوس است.همچنین حل مشکل جدا نبودن خطوط رفت و برگشت در بخش عمده ای از جاده های این استان به اعتبارات کلان نیاز دارد.
سرهنگ احمد نجفی افزود: از این نظر وضعیت جاده های روستایی این استان نسبت به شهری از حد مطلوب فاصله بیشتری دارد و در این زمینه بیشتر نیازمند حمایت مسئولان ذیربط هستیم.
وی تاکید کرد: 70 درصد تصادفات رانندگی ناشی از خطای انسانی است و رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی و توجه به توصیه های پلیس به خصوص پرهیز از سبقت و سرعت غیرمجاز در کاهش تصادفات بسیار موثر است.
نجفی تصریح کرد: نمی توان از تاثیر جاده در بروز حوادث رانندگی چشم پوشش کرد اما در هرصورت رعایت مقررات و موارد ایمنی اولین شرط سلامت راننده و سرنشینان خودرو است و در ناهموارترین جاده نیز رانندگان هوشیار دقت کافی را دارند و سلامت به مقصد می رسند.
مدیرکل راه و ترابری استان تهران نیز در این خصوص گفت: بیش از یک سوم ناوگان حمل و نقل کشور در جاده های استان تهران تردد می کنند و این آمار ضرورت بهسازی آنها را دو چندان کرده است.
احمد صدیقی افزود: امسال طرح بهسازی یک هزار کیلومتر از راه های ارتباطی استان تهران در دستور کار قرار گرفته و تاکنون 300 کیلومتر از جاده های این استان بهسازی شده است.
وی در خصوص درصد تاثیر جاده ها در بروز تصادفات ، خاطرنشان کرد: به هر حال عوامل متعددی در بروز تصادفات جاده موثر هستند اما استقرار امنیت در جاده های کشور و کاهش تصادفات و رانندگی ایمن برای دولت ، از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در این زمینه راه و ترابری در این زمینه تمام تلاش خود را به کار گرفته است.
رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور نیز در این خصوص اظهار داشت: هزاران کیلومتر جاده درون شهری و برون شهری در کشور وجود دارد که 1400 کیلومتر آن آزاد راه و 5600 کیلومتر از آن بزرگراه است که به طور طبیعی پاسخگوی نیازهای کشور در این زمینه نیست.
محمد بخارایی ادامه داد: توسعه بزرگراه ها یکی از عوامل اصلی کاهش حوادث رانندگی در کشور است و در همین راستا در آینده نزدیک به 4000 کیلومتر از راه های اصلی کشور به آزاد راه یا بزرگراه تبدیل خواهند شد.
وی تصریح کرد: تنها احداث بزرگراه ملاک توسعه نیست و شناسایی نقاط حادثه خیر و تجهیز بزرگراه ها به علائم و ملزومات مورد نیاز بسیار اهمیت دارد.
بخارایی خاطرنشان کرد: استقرار امنیت در جاده های کشور برای دولت از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در این زمینه به خصوص در سال های اخیر توجه ویژه ای از سوی دولت صورت گرفته به نحوی که برای شناسایی و حذف 100 نقطه حادثه خیز در کشور تنها در سال جاری اعتباری معادل 450 میلیارد ریال منظور شده است.
وی تاکید کرد: حذف نقاط حادثه خیز یکی ازمهم ترین سیاست های سازمان راهداری کشور است و در شروع برنامه چهارم توسعه دو هزار و 40 نقطه حادثه خیر در کشور شناسایی شد که حدود 540 نقطه از این مناطق همزمان با برنامه چهارم و حتی قبل از آغاز آن اصلاح شد.
بخارایی افزود: شاید به نظر نرسد که رفع نقاط حادثه خیر به چه میزان بودجه و اعتبار نیاز دارد اما سازمان راهداری برای رفع تمام نقاط حادثه خیز کشور به هشت تریلیون ریال اعتبار نیاز دارد که در سال آینده تنها یک تریلیون و 500 میلیارد ریال از آن را درخواست کرده است پس به طور طبیعی رفع نقاط حادثه خیز نیازمند زمان است.
معاون وزیر راه و ترابری یادآور شد: هم اکنون 180 هزار کیلومتر شبکه جاده ای در کشور مورد استفاده است و 23 هزار کیلومتر از راه های اصلی و شریانی به منظور روکش و آسفالت در دست پیمانکاران است.
بخشی از مسائل تصادفات جاده ای نیز بی شک به ناوگان حمل و نقل اعم از عمومی و شخصی بازمی گردد و رعایت قوانین نیز نقش قابل توجهی در کاهش تصادفات رانندگی دارند.
معاون وزیر راه در این خصوص اظهار داشت: از سال 79 تاکنون 40 هزار وسیله نقلیه با اعتباری معادل 6 تریلیون و 400 میلیارد ریال نوسازی شده و به همین اندازه نیز افراد برای نوسازی ناوگان خود سرمایه گذاری کرده اند.
وی افزود: در سال جاری نیز 4000 وسیله نقلیه از محل اعتبارات سازمان راهداری نوسازی می شوند و نوسازی سه هزار وسیله از محل تسهیلات زودبازده به مبلغ 15 تریلیون ریال در دست اقدام است.
معاون وزیر راه تاکید کرد: مانیتورینگ کردن وضعیت جاده ها نیز در مراکز تمام استان های کشور در دست مطالعه است و تا پایان سال جاری شاهد راه اندازی تجهیزات مورد نیاز این کار در برخی محورهای کشور از جمله تهران - مشهد خواهیم بود و سیستم هوشمند تونل امیرکبیر در جاده کرج - چالوس و تونل وانا در محور هراز تا پایان سال جاری به بهره برداری خواهد رسید.
بخارایی تاکید کرد: نصب تجیهزات و اصلاح نقاط حادثه خیر پروژه های پرهزینه هستند اما بسیار زودبازده محسوب می شوند و پس از نصب به سرعت پاسخ می دهند.
وی اظهار داشت: به هر حال با مقایسه میزان رفت و آمد وسایل نقلیه در کشور که در سال 100 میلیارد کیلومتر است می توان متوجه شد که کار تجیهز و توسعه جاده بسیار پر مشغله و پر هزینه است و نباید انتظار داشت در مدت زمانی کوتاه مشکلات جاده های کشور برطرف شوند.
نظر شما