به گزارش خبرنگار مهر، جلسه علنی امروز(سهشنبه) مجلس شورای اسلامی برای بررسی سؤال نمایندگان از رئیسجمهور از ساعت ۸ صبح به ریاست علی لاریجانی و با حضور اکثریت نمایندگان آغاز شد.
با آغاز جلسه علنی مجلس، حجت الاسلام حسن روحانی به همراه اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، محمود علوی وزیر اطلاعات، محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور، محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، محمد باقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه، علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی، معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، لعیا جنیدی معاون حقوقی رییس جمهوری و با استقبال علی مطهری نائب رئیس دوم مجلس وارد صحن مجلس شورای اسلامی شد.
در ادامه گزارش کامل جلسه طرح سوال از رئیس جمهور را مرور خواهیم کرد:
لاریجانی: نمایندگان و رئیسجمهور کمال سیاستورزی در کشور را نشان دهند
در ابتدای جلسه علنی روز سهشنبه مجلس شورای اسلامی علی لاریجانی رئیس مجلس ضمن تبریک اعیاد غدیر و قربان، گفت: یاد شهدای بزرگوار باهنر و رجایی را گرامی میداریم که اسوههای مدیران انقلابی کشور بودند و پستهای مدیریتی را صرفا وسیلهای برای خدمتگزاری به ملت تلقی میکردند.
وی با اشاره به بررسی سؤال از رئیسجمهور در صحن علنی مجلس اظهار داشت: امروز سؤالات نمایندگان از رئیسجمهور در دستور کار مجلس است؛ به ایشان و اعضای هیأت وزیران که در مجلس حضور دارند، خیر مقدم عرض میکنم و ملاحظاتی را تقدیم میکنم.
لاریجانی تصریح کرد: از نمایندگان محترم که سؤالاتی که را مطرح میکنند و رئیسجمهور میخواهم به ماده ۲۱۳ و ۱۱۳ آئیننامه توجه کرده و بدون خروج موضوعی از بحث که مستلزم تذکر رئیس مجلس باشد، بیان کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: با رعایت این اصول، جلسه امروز میتواند در نوع خود، کمال سیاستورزی در کشور را نشان دهد و شرافتی را در حکمرانی تصویر نماید.
لاریجانی در پایان خاطرنشان کرد: به دلیل آنکه مستقیماً مطالب در اختیار مردم عزیز قرار میگیرد، در عینِ جدیت موضوعات مطروحه، عواطف برادرانه و ادب دیوانی نظام را در نظر داشته باشیم.
دهقان: چرا بیش از ۶۱ تن سکه را به نصف قیمت به دلالان فروختید؟
محمد دهقان نماینده مردم طرقبه و چناران و عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در جلسه علنی امروز و در طرح سؤال از رئیسجمهور خطاب به حسن روحانی اظهار داشت: بارها در برنامههایتان تاکید کردهاید که امور کشور باید به طور کارشناسی و با خِرَد جمعی پیش برود؛ کدام کارشناس تجویز کرده بود که دولت و ملت در دو سه سال اخیر و به ویژه در ماههای اخیر دهها میلیارد دلار ارز کشور را برای واردات کالاهای لوکس اختصاص دهد!؟
وی ادامه داد: زمانی که آقای جهانگیری ارز ۴۲۰۰ تومانی را اعلام کرد و گفت «هر کسی که میخواهد، بیاید و ارز بگیرد»؛ بسیاری از کارشناسان نسبت به غلط بودن این تصمیم هشدار دادند.
دهقان افزود: وقتی تقاضا زیاد و از آن طرف جلوی عرضه گرفته میشود و فضا به سمت امنیتی شدن میرود، معلوم است که قیمت دلار از ۳۵۰۰ تومان به ۱۰ الی ۱۱ هزار تومان میرسد و این خیلی هوش و دانش نمیخواهد.
این نماینده مجلس خطاب به روحانی ادامه داد: ارز ناشی از صادرات کالا که توسط شرکتهای شبهدولتی و خصولتی تحصیل میشود، بر اساس نظر کارشناسان هر سه ماه ۱۰ میلیارد دلار بوده است اما در این مدت ۲ میلیارد دلار به بازار عرضه شده است؛ این شرکتها که مدیریت آنها تحت تأثیر پنج وزارتخانه نفت، صنعت، اقتصاد، رفاه و دفاع است، یا ارز را احتکار یا صرف جاهای دیگر کردند.
دهقان خطاب به رئیسجمهور اظهار داشت: چرا دولت شما، مردم را به صف کرد تا بیش از ۶۱ تن سکه به نصف قیمت به تعدادی دلال فروخته شود و ذخایر کشور را به هدر دهد تا سکه از ۱.۵ میلیون تومان به ۴ میلیون تومان برسد؟ آقای روحانی! یک آدم بازاری با ۵ کلاس سواد هم حساب ذخایر خود را دارد، چرا دولت شما با این همه ژنرال حساب ذخایر طلا را نداشت؟
این نماینده مجلس تصریح کرد: این بیتدبیریها باعث کاهش ارزش پول ملی به یک سوم شد و به قیمت خالی کردن سفره مردم تمام شد و دهها هزار میلیارد تومان پول به جیب عدهای رانتخوار واریز کرد.
فرهنگی: آقای روحانی! با فرافکنی مسئولیت نابسامانیهای مدیریتی را به دیگران حواله ندهید
در ادامه جلسه علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی سوالات نمایندگان از رئیسجمهور، محمدحسین فرهنگی نماینده مردم تبریز در این خصوص گفت: رکود از مسائلی نیست که در ماه های اخیر رخ نموده باشد بلکه در طول دولت شما بر اقتصاد کشور حاکم بوده و فقدان مدیریت کارآمد موجب استمرار آن شد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن ادامه داد: نبود برنامه عملیاتی برای خروج از رکود و اصلاحات اقتصادی مورد نیاز تشدید و اوج گیری نوسانات در چند ماه اخیر را در پی داشت که به رکود تورمی انجامید برای مقابله با آن راهکارهای علمی وجود دارد اما نشانه ای از برنامه ریزی و آغاز اقدامات موثر دیده نمی شود.
وی خطاب به رئیس جمهور گفت: از سال ۹۲ دست به کدام اقدام اصلاحی زده اید؟ در اصلاح زیربناهای اقتصادی در زمینه های قاچاق، مسکن، مالیات، نظام بانکی، گمرکی، حمایت از تولید، بیمه، عمران، حمایت از بیکاران و حتی اصلاح نظام یارانه ها که همیشه از آن انتقاد می کردید اصلاحاتی انجام ندادید.
وی ادامه داد: با برنامه ششم که می توانست زمینه برخی اصلاحات را فراهم کند با بی اعتنایی و بلکه با مهری برخورد کردید. انتظار منطقی آن است که با پرهیز از فرافکنی مسئولیت ها آنها را به دیگران احاله ندهید. حلقه مفقوده ما در این سال ها مدیریت بوده است.
فرهنگی ادامه داد: امیدوارم همکاران محترم با توجه به واقعیت هایی که در جامعه وجود دارد تصمیم بگیرند نه بر اساس ادعاهایی که مرتب در طول این سال ها تکرار شده اما آثار خارجی قابل توجهی نداشته است.
کرمپور: چرا دستور رهبر انقلاب درخصوص مبارزه با قاچاق کالا و ارز اجرا نشد؟
کوروش کرمپور نماینده مردم فیروزآباد در مجلس در جلسه علنی امروز و در سؤال از رئیسجمهور به موضوع قاچاق کالا و ارز اشاره کرد و خطاب به رئیسجمهور اظهار داشت: مگر مقام معظم رهبری نفرمودند که اگر کالایی به صورت قاچاق وارد کشور شد، در انظار عمومی به آتش کشیده شود؛ ایشان تاکید کردند که مرادِ من از قاچاق، فلان کوله بر ضعیف نیست، بلکه قاچاق های سازمان یافته بزرگ را می گویم.
وی ادامه داد: آیا بعد از این سخنان مقام معظم رهبری جایی برای حرف دیگری باقی می ماند؟ آیا این دستور در خصوص یکی از قاچاقچیان عمده اجرا شده است؟
عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: موانع پیش روی شما در جلوگیری از قاچاق کالا و ارز چیست؟ آقای رئیس جمهور خطر جدی است و لازم است با جدیت تمام با آن مواجهه کنید؛ لطفا نگویید نمی شود و نمی توانیم.
کرم پور افزود: جمهوری اسلامی به کمک مردم عراق و سوریه می رود و داعش، این فرزند نامشروع آمریکا، عربستان و صهیونیسم را شکست می دهد؛ چطور نمی تواند با قاچاق مبارزه کند!؟
وی تصریح کرد: مگر نه این است که معضل بزرگ کشور امروز بیکاری است؛ آیا مبارزه جدی با قاچاقچیان باعث رفع این معضل و حل مشکل اشتغال نمی شود؟
نقوی حسینی: آقای رئیسجمهور! برای جذب نقدینگی اعتماد مردم را جلب کنید
در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی و در ادامه بررسی سوال از رئیس جمهور، سیدحسین نقوی حسینی گفت: امروز، روز ملت، دولت و مجلس است. همه ما می دانیم ام الفساد مشکلات کشور بیکاری و عدم اشتغال است.
نماینده مردم ورامین ادامه داد: آقای رئیس جمهور! خانوادهای را در نظر بگیرید که تا ۵ فرزند با مدارک عالی از سنین ۲۰ تا ۴۰ سال مجرد بر سر سفره پدری هستند که خودش بیکار و یا دارای دستمزد پائین است.
وی تصریح کرد: ۵ میلیون بیکار در این کشور وجود دارد. شما مجری قانون اساسی هستید. در قانون اساسی شما مسئول تامین اشتغال مناسب، تامین اجتماعی و دستمزد کافی برای ملت هستید.
نقوی حسینی گفت: شورای عالی اشتغال که بالاترین مرجع تصمیم گیری اشتغال است در طول ۵ سال دولت شما چند بار تشکیل شد؟ طرح کارورزی شما چه سرانجامی داشت؟
عضو کمیسیون امنیت ملی گفت: به دشمنان اعلام میکنیم ما آمریکا را له میکنیم و تحریم ها را از بین میبریم.
وی خطاب به روحانی گفت: ما پشت سر شما هستیم. مجلس در کنار شما است، کور خوانده اند کسانی که فکر می کنند می توانند بین قوا اختلاف بیاندازند.
نقوی حسینی گفت: آقای رئیس جمهور پشت سر رهبری حرکت کنید.
وی خطاب به روحانی اظهار داشت: به نخبگان و نیروهای داخلی توجه کنید. ای کاش از نمایشگاه صنایع کوچک که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت برپا شده بود بازدید می کردید؟
وی اظهار داشت: ما میتوانیم تحریمها را دور بزنیم و نباید مرعوب تحریمها شویم. نقدینگی در کشور وجود دارد. مردم در منازل، دلار دارند. اعتماد مردم را جلب کنید.
فولادگر: چرا دولت از اختیارات خود برای بهبود محیط کسب و کار استفاده نکرده است؟
حمیدرضا فولادگر نماینده مردم اصفهان و رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در مجلس، در جلسه علنی امروز و در طرح سؤال از رئیسجمهور با اشاره به شرایط سخت اقتصادی کشور به ویژه برای پیمانکاران و فعالان تولیدی و اقتصادی به دلیل برخی تصمیمات دولت اظهار داشت: این مشکلات به حدی است که هم شاهد رکود پروژههای عمرانی و صنعتی هستیم و هم مطالبات سالهای قبل را علیرغم تغییر قیمتها، باید به صورت اوراق مشارکت و با سررسید سالهای آینده دریافت کنیم.
وی خطاب به رئیسجمهور افزود: شما، همکاران و مشاوران اقتصادیتان در سال ۹۲ به درستی، بیش از آنکه مشکلات اقتصادی را ناشی از تحریمهای اقتصادی و بانکی بدانید، ناشی از مشکلات ساختاری و مدیریتی برشمردید؛ آیا امروز هم همچنان به این تحلیل پایبند هستید؟
رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در مجلس گفت: اگر به این تحلیل همچنان پایبند هستید، چه اقدام اساسی برای اصلاح ساختار اقتصادی به ویژه در حوزه پولی و بانکی و ارزی انجام دادهاید و نسبت به آنچه در حیطه مسائل اجرایی بوده، چه اصلاحی صورت دادهاید؟
فولادگر ادامه داد: آیا به وعده خود در آغاز دولت دوازدهم مبنی بر ترمیم تیم اقتصادی خود عمل کردید؟ مجلس هرگونه همکاری را که لازم است، با دولت انجام داده و بعد از این هم انجام خواهد داد؛ انتظار این است که شما هم از انتظارات وسیع و قانونی خود استفاده کنید.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: شما که به بیثباتی برخی تصمیمات دولت قبلی به درستی ایراد وارد میکردید، چرا خود به این روش مبتلا شدهاید؟
فولادگر گفت: قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور به صورت کامل اجرا نشده است و براساس گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در مجلس دهم، هنوز شاهد واردات رسمی برخی ماشینآلات و تجهیزات توسط شرکتهای خارجی هستیم که در داخل امکان تولید آنها وجود دارد و این یعنی دامن زدن به بیکاری!
وی اضافه کرد: هنوز برخی احکام قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور که با ادغام لایحه خروج از رکود و طرح حمایت از تولید مجلس و با همکاری دولت و مجلس تصویب شد، تدوین و اجرا نشده و دولت از اختیارات وسیع خود در این قانون استفاده نکرده است.
روحانی: والله ما دچار بحران نیستیم/ برجام بخشی ازمشکلات اقتصادی را حل کرد
حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران صبح امروز (سه شنبه) در بخش اول سخنان خود در جلسه سوال جمعی از نمایندگان مجلس از رئیس جمهور، با تبریک میلاد امام هادی(ع)، عید سعید قربان و عید بزرگ غدیر، اظهار داشت: امیدوارم سخنان من در چاچوب آیه ای باشد که تلاوت کردم، یعنی همه باید بهترین کلام و بهترین سخن و نیکوترین جملات را به کار ببریم. امیدوارم توصیه هایی که مقام معظم رهبری نسبت به همین جلسه به من فرمودند، بتوانم دقیقا مراعات کنم.
تصور آغاز شکاف بین دولت و مجلس کاملاً اشتباه است
وی افزود: در آغاز این روز را روز مبارکی برای دموکراسی، کشور و مردم سالاری دینی می دانم. هیچ کس فکر نکند که پاسخگو بودن به عنوان یک نقطه ضعف است، بلکه بالاترین نقطه قوت مسئولان نظام است که همه مسئولین در چارچوب وظایف خود و قانون پاسخگو باید باشند. هیچکس از مردم شریف ایران از دوستان ما در جهان فکر نکنند امروز آغاز شکافی بین دولت و مجلس است، بلکه این تصور کاملا اشتباه است.
روحانی ادامه داد: مجلس و دولت هدف بسیار بزرگی را بر عهده دارند و بار این مسئولیت را با همکاری یکدیگر به مقصد برسانند. سوالات نمایندگان، سوالاتی از دولت یازدهم و دوازدهم است و از نظر من ایرادی ندارد گرچه این دو دولت دو شخصیت حقوقی مجزا دارند.
رئیس جمهور با بیان اینکه همواره تلاشم این بوده بین دولت و مجلس ارتباط نزدیک و برادرانه باشد و به نظرم اینچنین بوده، تصریح کرد: بسیاری از نمایندگان در سال ۹۶ در انتخابات حضور فعال داشتند و در کابینه دولت دوازدهم نمایندگان عزیز کمک کردند. ممکن است گله ای از دولت داشته باشید و یا ما گله داشته باشیم، اما دوستانه و برادرانه است.
سوالات نمایندگان، سوال ملت ایران هم هست
وی، گفت: به نظرم سوال نمایندگان محترم که در پنج بند تدوین شده، سوالات ملت ایران هم هست. نه تنها یک چهارم نمایندگان امروز مجلس این سوالات را دارند، بلکه بسیاری از مردم هم این سوالات را دارند که چرا بیکاری، وضع بانکی، قاچاق، رکود، رشد قیمت ارز و رونق این وضعیت را دارد.
روحانی با بیان اینکه همه آمار و ارقام وجود دارد و چیزی مخفی نیست، عنوان کرد: چرا در ۷-۸ ماه اخیر ناگهان شرایط نویی ایجاد شد؟ ممکن است شما بگویید که این شریط جدید بدلیل اشتغال، ارز، سیستم بانکی و یا قاچاق بود؛ به نظر بنده اشکال از تصور مردم و ترسیم ملت ایران نسبت به آینده ایران بوده است. ناگهان تصور مردم نسبت به آینده ایران دچار تغییر شد که درد بزرگی است. اشتغال و بیکاری دردهای بزرگی هستند، نابسامانی بانکی، رونق و ارز موضوع مهمی است؛ اما همه اینها در برابر اعتماد و امید مردم ناچیز است.
از مشکلات با هماهنگی سه قوه و نیروهای مسلح عبور خواهیم کرد
رئیس جمهور افزود: چرا امید مردم تغییر پیدا کرده و نسبت به آینده ایران دچار تردید شده اند و حتی عده ای نسبت به عظمت و قدرت نظام، رشد و توسعه آینده دچار شک شده اند؟ این شک را باید درمان کنیم.
وی با تاکید بر اینکه باید با زبانی درست و صحیح به گونهای با مردم سخن بگوییم که قانع شوند این مشکلات در این چندماهه زودگذر است، خاطرنشان کرد: کلید مسئله در همین است و باید برای مردم توضیح دهیم از این مشکلات با هدایت رهبر معظم انقلاب، هماهنگی سه قوه و نیروهای مسلح عبور خواهیم کرد. باید به ملت بگوییم نخواهیم گذاشت توطئه های آمریکا پیروز شود و مطمئن باشید. نمی گذاریم یک مشت ضد ایرانی که در کاخ سفید جمع شده اند علیه ما توطئه کنند.
کاخ سفید در پایان جلسه امروز بسیار اندوهگین خواهد بود
روحانی گفت: کاخ سفید فکر نکند از پایان جلسه امروز خوشحال خواهد بود، بداند از پایان جلسه امروز بسیار اندوهگین خواهد بود، چراکه پایان این جلسه اتحاد بالاتر بین دولت و مجلس، قوه قضائیه، نیروهای مسلح است.
ترسی از آمریکا نداریم و از مشکلات عبور خواهیم کرد
رئیس جمهور با بیان اینکه ترسی از آمریکا و مشکلات نداریم و از آنها به خوبی عبور خواهیم کرد، خاطرنشان کرد: از دستگاه های مربوطه در خصوص ۵ سوال نمایندگان گزارش گرفته ام. بر مبنای ۵ سوال نمایندگان عزیز، اولین سوال این است که در زمینه قاچاق کالا و ارز چرا دولت موفق نبود؟ همه شما می دانید موضوع قاچاق کالا و ارز در سال ۸۱ با فرمان مقام معظم رهبری مبارزه با آن شروع شد و بعد هم نمایندگان محترم مجلس در سال ۹۲ قانون مربوطه را نوشتند و ابلاغ کردند و دولت نیز همه آیین نامه های آن را تدوین کرد و ۶۰۰ میلیارد تومان پول برای تشکیل سامانه های مبارزه با قاچاق تهیه کردیم.
وی با بیان اینکه هر چه قیمت ارز بالا برود، واردات قاچاق و کالا کمتر می شود و بالعکس خروجی اش بیشتر می شود، اظهار داشت: اساس برای جلوگیری از قاچاق کالا، تولید با کیفیت داخلی است. همه باید به تولید داخلی کمک کنیم. اگر اینها را به لحاظ کمیت، کیفیت و قیمت برپا کنیم، معنی ندارد که قاچاق از خارج وارد شود.
مبارزه با قاچاق را در آب های جنوب و نقاطی از غرب و شرق را به سپاه پاسداران واگذار کردیم
رئیس جمهور تصریح کرد: البته من باید بگویم که ما در زمینه قاچاق تلاش هایی که داریم انجام می دهیم، نقش نیروی انتظامی، سربازان گمنام و نیروهای مسلح به ویژه سپاه پاسداران نقش ارزشمندی است. ما از ۱۰ ماه پیش در شورای عالی امنیت ملی، مبارزه با قاچاق در آب های جنوب یعنی خلیج فارس و دریای عمان را به سپاه پاسداران واگذار کردیم. نقاطی از غرب و شرق کشور هم وجود دارد که مبارزه با قاچاق در آن به عهده سپاه پاسداران است.
روحانی ادامه داد: سؤال باید این باشد که چطور دولت به کمک مجلس و قوه قضائیه و نیروهای مسلح به خوبی توانست قاچاق ۲۵ میلیارد را به ۱۲ میلیارد برساند و الان برنامه دولت چیست که این ۱۲ میلیارد را به صفر برساند. اگر سؤال این بود من با ذوق بیشتری برنامه های آینده را مطرح می کردم.
برجام برای این آمد که بگوید برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است
وی افزود: سؤال بعدی باید این باشد که چرا تحریم های بانکی همچنان باقی مانده است. من از شما می پرسم که برجام برای چه بود؟ برجام برای این بود که ما به دنیا بگوییم که فعالیت صلح آمیز هسته ای که آنها به دروغ می گفتند غیرصلح آمیز است و بر مبنای همین دروغ و اتهام ناروا، قطعنامه های فراوانی را علیه ما تصویب کردند و در ذهن دنیا این گونه جا انداختند برنامه هسته ای ایران برای صلح و امنیت جهان خطر است و لذا ما را به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد بردند، برجام برای این آمد که بگوید برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است.
رئیس جمهور گفت: قطعنامه گذشته شورای امنیت این است که ایران صلح و امنیت را تهدید می کند و بعد از برجام، قطعنامه ۲۲۳۱ می گوید که ایران حق دارد فعالیت هسته ای داشته باشد و از دنیا هم می خواهد که در کنار ایران باشد.
وی اظهارداشت: ما دستاوردهایی اعم از اخلاقی، سیاسی و بین المللی داشتیم که هیچ گاه از بین نمی رود. تحریم تسلیحاتی کشور را که این تحریم می گفت ایران نه حق دارد سلاحی بفروشد و نه حق دارد سلاحی بخرد را به پنج سال تقلیل دادیم که دو سال و نیم آن گذشته است.
برجام بخشی از مشکلات اقتصادی کشور را حل کرد!
رئیس جمهور تاکید کرد: در زمینه اقتصادی هم برجام گشایش هایی را به وجود آورد، شما همگی می دانید که شرکت هایی که الان مشغول رفتن هستند بالاخره یک زمان آمده بودند. برجام آمده و بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی را حل کرده است. بعد از امضا و اجرایی شدن برجام، تحریم های مربوط به برنامه هسته ای لغو شد اما شما می دانید که بخشی از تحریم های ما هسته ای و بخش دیگر مربوط به سیستم بانکی بود.
در زمینه اشتغال ما موفقیت بزرگی را داشته ایم/علی رغم کارنامه دولت در این زمینه، اما مردم ما راضی نیستند
رئیس جمهور افزود: شما می توانید به آمارهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی و دیگر آمارهای موجود مراجعه کنید و شرایط را خودتان ببینید. البته که اشتغال شرایط مناسب داخلی و خارجی می خواهد، شرایط خاص سکون و آرامش سیاسی می خواهد، اما با این حال در زمینه اشتغال ما موفقیت بزرگی را داشته ایم و در بهار ۹۷ بیش از آنچه که داوطلب کار بوده اند ما اشتغال ایجاد کرده ایم.
روحانی گفت: ۷۱۱ هزار نفر جویای کار بودند و ۷۵۶ هزار اشتغال درست شده است که این هم برای اولین بار است که اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: علی رغم کارنامه درخشان دولت در این زمینه، اما مردم ما راضی نیستند که این هم حرف درستی است. چرا که هنوز بیکاری فراوانی داریم و این بیکاری مزمن چندین سال است که وجود دارد. خانواده های فراوانی هستند که هنوز از این موضوع رنج می برند اما شما توجه کنید که اگر دولت های یازدهم و دوازدهم همچون دولت های نهم و دهم کار می کرد، امروز رقم بیکاری ما به جای ۱۲ درصد، ۲۲ درصد بود که این هنر مسئولان را می رساند که با کمک دیگر قوا و مسئولین کشور توانستند این موفقیت بزرگ را به دست آورند. چرا که شما می دانید ما اولین دولتی بودیم که پس از جنگ با رشد منفی اقتصادی روی کار آمدیم.
وی گفت: ما در سال ۹۵ میزان ۱۲.۵ درصد رشد اقتصادی داشتیم که در دنیا کم نظیر بوده و رشد متوسط ما در طول این ۵ سال بالای ۴ درصد است. شما میدانید که برای آنکه رکود در شرایط اقتصادی یک کشور لحاظ شود، باید ۲ و یا ۳ دوره متوالی رشد منفی اقتصادی در آن کشور باشد که چنین چیزی در ایران نبوده است و همین راه را هم باید ادامه بدهیم و البته تا آن رونق مطلوب مدنظر مردم فاصله زیادی باقی مانده است.
در مسئله ارز، مسائل اجتماعی، روانی، سیاسی، سیاست خارجی، آثار بیشتری داشته است تا مسائل اقتصادی
رئیس جمهور در خصوص بازار ارز و نوسانات آن اظهار داشت: باید در ابتدا این مسئله را پرسید که چرا شرایط ارز به این ترتیب که امروز شاهد هستیم، درآمد. آیا عامل آن سیاسی بود یا روانی و یا اقتصادی و یا تلفیقی از همه این عوامل؟ من می گویم در مسئله ارز، مسائل اجتماعی، روانی، سیاسی، سیاست خارجی، آثار بیشتری داشته است تا مسائل اقتصادی.
روحانی ادامه داد: اجماع اقتصاددانها بر این بود که در ۲۰ فروردین باید نرخ واحدی را اعلام می کردیم. هرچند که میدانستیم میتواند مشکلاتی را ایجاد کند و اینکه برخی میگویند چرا به مسافرین ارز می دهید، خوب اگر به مسافر ارز ندهیم او می رود از کوچه و خیابان ارز می گیرد و همین تبدیل می شود به یک نرخی که بر روی زندگی مردم و کسبه تاثیر منفی می گذارد. بنابراین این سیاست ما برای کنترل التهاب بازار ارز بوده است. هرچند که در هر شرایط جدیدی سوء استفادههایی انجام می گیرد که اینها همه جای بحث و بررسی بیشتر دارد.
ذوالنور: ریشه مشکلات اقتصادی کاخ آرزوهای برجام بود که با یک لگد ترامپ خراب شد
پس از بخش اول سخنان حجت الاسلام حسن روحانی، نوبت به حجت الاسلام مجتبی ذوالنور طراح سوال از رئیس جمهور شد تا پشت تریبون بیاید.
ذوالنور به اظهارات حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه علنی امروز اشاره کرد و اظهارداشت: آقای رئیس جمهور کاهش قاچاق از ۲۵ میلیارد دلار به ۱۲ میلیارد دلار و نیز کاهش واردات از ۷۰ میلیارد دلار به ۴۰ میلیارد دلار را مطرح کردند؛ اگر چنین آمارهایی صحت داشته باشد باید در چند جا نمود پیدا کند.
وی افزود: در این ۶-۵ سالی که دولت در اختیار جناب آقای روحانی بوده، قاعدتا باید تقاضای ارز روند کاهشی پیدا می کرد و نیز خودنمایی و رقص جنس خارجی در بازار کم شده باشد و تولیدات داخلی برای تامین نیاز مردم بیشتر شده باشد؛ در حالی که آمارها و اظهارات کارشناسان نشان می دهد که امروز ظرفیت بنگاه های تولیدی ما حدود ۴۰ درصد است.
نماینده مردم قم در مجلس ادامه داد: اگر این آمارها درست باشد، باید مصرف ما نیز کمتر شده باشد و این هم در دو صورت ممکن است؛ یا سبک زندگی ما تغییر کرده و یا با جنس خارجی قهر کرده باشیم و یا جمعیت ما کاهش یافته باشد که هیچکدام از این دو حالت نیز اتفاق نیفتاده است. پس این آمار نصف شدن واردات و یا قاچاق در کجا باید خودش را نشان دهد؟
ذوالنور خطاب به رئیس جمهور گفت: در این ۶ سالی که شما رئیس دولت بوده اید تا الان نماینده ویژه خود را در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز جز در روزهای اخیر که آقای رحمانی فضلی را منصوب کرده اید، معرفی نکرده بودید؛ جناب آقای روحانی، شما از اول دولت یازدهم تا به حال یک جلسه ستاد را با حضور مبارک خودتان تشکیل نداده اید؟ در حالی که یک اهتمام جدی برای مبارزه با این مسئله نیاز بوده است.
ذوالنور ادامه داد: در جزوه ای که در اختیار نمایندگان قرار داده اید، ذکر کرده اید که با ۳۰۰ بانک دنیا پس از برجام ارتباط برقرار کرده ایم؛ آیا این بانک ها کوچک هستند یا بزرگ؟ قطعا نمی توانید بگویید بانک های بزرگ هستند. آیا سیستم بانکداری اروپا جزیره ای است یا منسجم؟ قطعا یکپارچه و منسجم است. آیا ابزار و امکانات فنی و نرم افزاری بانک های بزرگ برای انعطاف و مانور بیشتر است یا بانک های کوچک؟ قطعا بانک های بزرگ این ابزار را دارند.
وی افزود: اگر مشکل در نرم افزار است، چرا با بانک های کوچک و درپیت مشکل نرم افزاری نداریم ولی با بانک های بزرگ که توانایی بیشتری دارند مشکل داریم؟ پس مسئله نرم افزار مطرح نیست. اگر در کنوانسیون های مربوطه به اف ای تی اف ارجاع می دهیم و اکثر ۴۹ الزام این گروه را اجرا کرده ایم و مصوباتی مانند پالرمو و اصلاح قانون پولشویی از مجلس عبور کرده و در شورای نگهبان قرار دارد، چرا این مشکلات باقی است؟
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خطاب به رئیس جمهور تصریح کرد: فقط یک لایحه باقی مانده که لایحه الحاق به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم CFT است؛ اگر همه امور را می خواهید به این ربط بدهید، به شما عرض می کنم که با نامه دو سال پیش جناب آقای طیب نیا وزیر وقت اقتصاد، ما کاهش ریسک از ۶ به ۵ پیدا کرده ایم و از لیست سیاه خارج شده ایم و به فهرست خاکستری وارد شده ایم؛ در این دو سال که ما مشکل اف ای تی اف نداشتیم، پس چرا بانک های بزرگ دنیا با ما ارتباط برقرار نمی کنند؟ چرا آدرس دیگری به ما می دهید؟
وی خطاب به روحانی تصریح کرد: مشکل این است که شما در مذاکرات برجام نتوانستید تضمین بگیرید و سایه تهدید و تحریم آمریکا بر روی بانک های بزرگ دنیا باقی است و اگر صد تا اف ای تی اف را هم حل کنید، آن سایه تحریم برداشته نمی شود؛ چرا چیزهای دیگری به مردم می گویید؟
نماینده مردم قم در مجلس در ادامه به مسئله بیکاری اشاره کرد و خطاب به رئیس جمهور اظهارداشت: نمی دانم شما رئیس جمهور سوئیس هستید یا جمهوری اسلامی!؟ اینکه شما گفتید سالانه ۱۰ هزار شغل ایجاد شده است، کارگران واحدهای تعطیل شده مسکن مهر که صدای شما را می شنوند. شما در سال سوم دوره قبلی ریاست جمهوریتان در افطاری مقام معظم رهبری گفتید در این سه سال ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار شغل ایجاد کرده اید، سال آخر هم شما و آقای جهانگیری گفتید ۷۰۰ هزار شغل ایجاد شده که در مجموع می شود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار شغل؛ امروز هم شما می گویید در این ۵ سال بیش از ۲ میلیون شغل ایجاد کرده ایم! این تضادهای آماری را چطور باید بفهمیم!؟ بروید ببینید آمارهای وزیر کارتان چطور بوده است؟
نماینده مردم قم در مجلس گفت: هنوز صدور نفت ما و ورود دلار تحریم نشده، این فضا را چه کسی درست کرده است!؟ جناب آقای روحانی فضا به این دلیل درست شد که یک کاخ آرزوها به اسم برجام ساختید که تهِ آن به رابطه با آمریکا منتهی شود اما این کاخ با یک لگد ترامپ خراب شد، ولی شما گزینه بعدی نداشتید. اقتصاد مقاومتی جدی گرفته نشد و بر توانمندی داخلی تکیه نشد.
ذوالنور اضافه کرد: ارتباط با همسایگان فراموش شد که مبادا غربی ها قهر کنند! شما بارها گفتید که اگر آمریکایی ها از برجام بیرون بروند، برای گزینه های مختلف سناریو دارید؛ در حالی که دو گزینه بیشتر نداشتید، یا ترامپ بماند که نیاز به سناریو نداشت، یا ترامپ برود که برای این حالت هیچ سناریویی نداشتید، بنابراین نتوانستید این مسئله ارز را مدیریت کنید.
وی تصریح کرد: منشاء ارز در اختیار خودتان است؛ یا دولت و یا خصولتی ها. مشکل ما در توزیع ارز و نحوه مدیریت آن بوده است.
روحانی: والله ما دچار بحران نیستیم/ برجام بخشی ازمشکلات اقتصادی را حل کرد
پس از نطق مجتبی ذوالنور، روحانی بار دیگر پشت تریبون مجلس رفت و در بخش دوم پاسخ های خود به سوالات نمایندگان مجلس با تشکر از نمایندگان و کسانی که طرح سوال از رئیس جمهور را امضا کرده اند، گفت: از وزرای مربوطه میخواهم در زمینه این ۵ سوال و نکاتی که لا به لای آن مطرح شد، توضیح لازم را به نمایندگان محترم و مردم ارائه دهند.
وی افزود: نکته اساسی این است که چه شد کشوری که در یک مسیر کاملا آرام حرکت می کرد، مسیر این آرامش تغییر کرد. حتی درحالی که ترامپ هم سر کار آمده بود، به منطقه آمد، اما در همان ایام مردم در انتخابات حماسه آفریدند و ضربه بسیار محکمی را به ترامپ و کشورهای کوچک دور و برش زدند.
رئیس جمهور با بیان اینکه تاریخ این تغییر ۵ دی ماه سال ۹۶ است و هرکس تاریخ دیگری بدهد به نظر من آدرس غلط به مردم داده است، تصریح کرد: پنجم دی ماه سال ۹۶ مردم ناگهان دیدند عده ای در خیابان آمده اند و شعار می دهند و کم کم به شعارهای هنجارشکنانه و غیر قابل قبول تبدیل شد. مردم دچار حیرت شدند، درست است که مردم آمدند در راهپیمایی ها و پاسخ دادند اما در عین حال این حادثه کم نظیری بود و در سالهای اخیر مانند آن نداشتیم.
روحانی ادامه داد: حادثه دی ماه آقای ترامپ را به طمع انداخت؛ تا اینکه در اواخر دی ماه اعلام کند "من در برجام نمی مانم مگر آنکه اروپا و دیگران راجع به منطقه و موشک همراه شوند و اگر همراه نشوند من یکجانبه خارج می شوم. " بعد از این تهدید می بینیم با این ناآرامی داخل و تهدید بیرون مردم نگران شدند.
وی با بیان اینکه بدانید تخریب، خرابی می آورد و سیاه نمایی، زندگی مردم را به سمت سیاهی میبرد، عنوان کرد: این کلام و اجتماع و شعار در گوشه و کنار نیست. البته اگر شعار علیه فردی مثل حسن روحانی باشد اشکالی ندارد چراکه نوکری از نوکرهای مردم و سربازی از سربازها است و دلم برای اینها نمی سوزد؛ من اگر تهدیدی شوم به ترور، برایم مهم نیست. آرزوی ما هست که این را داشته باشیم، اما چه شد که عده ای جرات کردند رئیس جمهور را تهدید به مرگ کنند؟ چون حس کردند بین ما و شما فاصله وجود دارد.
قبول داریم که طرف ما در برجام، به ویژه آمریکایی ها تخلفاتی انجام داده است
رئیس جمهور، گفت: اگر وحدت و اتحاد یکپارچه داشته باشیم، فیضیه ای که مرکز انقلاب است، به جایی که آب به آسیاب دشمن بریزد تبدیل نمی شود. باید همه دست به دست هم دهیم و پشت سر رهبر معظم انقلاب حرکت کنیم. شما می گویید چرا ارز قیمتش بالا رفت؟ چرا برجام اجرا نشد؟ ما قبول داریم که طرف ما در برجام بویژه آمریکایی ها برخی تخلفاتی انجام داده است.
روحانی با اشاره به اینکه بیایم منصفانه برخورد کنیم و ببینیم اگر برجام هیچ بود، پس چه غصه ای باید امروز وجود داشته باشد، تصریح کرد: شما گفته اید هیچ شرکتی نیامده ایران، پس چرا می گویید شرکت ها چرا بیرون می روند؟ شما گفته اید هیچ هواپیمایی نیامده و هواپیما کاغذی است، حالا می گویید چرا هواپیما نمی آید؟ شما اعلام کردید این برجام هیچ رابطه بانکی را درست نکرد، حتی وقتی ما گفتیم سوئیفت برقرار شده مجبور شدیم خبرنگاران را به بانک مرکزی ببریم تا با چشم آن را ببیند.
وی ادامه داد: شاید بگویید آیا به صد درصد اهدافتان رسیده اید؟ در بعضی زمینه ها ۱۰۰ درصد رسیدیم، بعضی زمینه ها ۸۰ درصد و بعضی نیز ۶۰ درصد، اما در بسیاری از زمینه ها به صد درصد رسیدیم. PMD موضوعی بود که بسیاری از کارشناسان ما می گفتند از محالات است که حل شود، اما امروز حل شد. قطعنامه ها علیه ایران برچیده شد و تحریم های نظامی بلندمدت به ۵ سال تقلیل پیدا کرد و ۲.۵ سال دیگر پایان خواهد یافت.
رئیس جمهور تاکید کرد: در زمینه اقتصادی هم قدم های بسیاری برداشته شد، اما بعضی قدم ها هم برداشته نشد که عمدتا به خاطر تخلف آمریکا بود.
روحانی با بیان اینکه مردم باید نسبت به آینده شان اطمینان داشته باشند، گفت: شما می فرمایید مردم زندگی شان مطلوب نیست و ناراحتند، این کاملا درست است اما من می پرسم آیا دولت یازدهم برای رفاه مردم کاری نکرد؟ آیا اگر تورم در طول چهارسال حدود ۶۰ درصد شد، حقوق کارمند ۲ برابر نشد؟ اگر زندگی مردم سخت شد، برای مبارزه با فقر مطلق آیا پرداختی مستمری بگیران را تا ۴ برابر افزایش ندادیم؟
رئیس جمهور گفت: آنچه من در انتخابات سال ۹۲ و ۹۶ قول دادم این بود که راه من، راه اعتدال است و باز هم می گویم که با تندروی از چپ یا از راست، به جایی نمی رسیم؛ راهی جز اعتدال، دوستی و وحدت نداریم؛ اشکال ندارد که شما مخالف دولت باشید اما باید برای منافع ملی، در کنار هم قرار بگیریم.
وی تصریح کرد: اگر می خواهیم هر کاری انجام دهیم، یک بار اصل ۴۰ قانون اساسی را بخوانیم. در اجرای حقوق، نمی توانیم به منافع ملی ضربه بزنیم. اصل منافع ملی شرط محفوظ در همه برنامه هاست. همه قوا و نیروهای مسلح باید به این اصل توجه کنند.
دولت حتما نقص دارد؛ شما در این شک نکنید
روحانی گفت: دولت حتما نقص دارد؛ شما در این شک نکنید؛ ما هم دولتی هستیم مانند بقیه دولت ها، اما تمام تلاشم این بوده که بهترین ها را جمع کنم. ممکن است نقص داشته باشیم؛ برای همین شما سوال و استیضاح می کنید؛ این ها مهم نیست، آن چه مهم است، این است که همگی دست به دست هم بدهیم.
وی افزود: مردم از ما نمی خواهند که شما از من سوال کنید و من هم اینجا آمار و ارقام ارائه کنم. مردم، درد را از من و شما بهتر می دانند. صبح بیرون می روند، می بینند که قیمت چه قدر بالا رفته است. لمس این مساله که زندگی مردم توام با سختی و مشکلات شده که مهم نیست که شما بگویید یا من بگویم.
رئیسجمهور گفت: مردم درمان موقتی که یک ماه کار کشور را درست کنیم و دوباره به وضع سابق بازگردیم را نمیخواهند. مردم درمان دائم را میخواهند. درمان دائم چگونه درست میشود؟ آیا صرفاً با کار دولت یا کار مجلس یا کار قوهقضائیه درست میشود؟ خیر، اما اگر همه با هم باشیم، حتماً از مشکلات عبور خواهیم کرد.
پشت تریبونها نگوییم که ما دچار بحران شدهایم؛ والله ما دچار بحران نیستیم
روحانی ادامه داد: پشت تریبونها نگوییم که ما دچار بحران شدهایم؛ والله ما دچار بحران نیستیم. اول مسئله است، بعد تبدیل به آسیب و بعد تبدیل به تهدید و در نهایت به بحران تبدیل میشود. ما در مرحله آسیب قرار داریم و گاهی موارد در لبِ تهدید هستیم. چرا بحران میگویید؟
وی افزود: من به ملت ایران قول میدهم که هیچگاه کاری را بدون مشورت و خِرد جمعی انجام ندادم. من تمام دولت و کارشناسان را به شهادت میطلبم؛ حتی تصمیم قاطع صد درصدی داشتم اما وقتی در جلسهای رفتم، دیدم همگی نظر مخالف دارند، نظر آنها را قبول کردم؛ این کار نادرست است و خودسری است. ما حتماً اشتباه داشتهایم اما باید آن را رفع کنیم.
اگر کسی ارز ۴۲۰۰ گرفته و کالایش همچنان در گمرک است، ما از او مابهالتفاوت میگیریم
رئیسجمهور اظهار داشت: در مسئله ارز، آنهایی که ارز گرفتند تا کالا وارد کنند اما وارد نکردند، وزارت صمت و بانک مرکزی موظف هستند پروندههای آنها را به قوه قضائیه بدهند. با کسی که کالای کمی آورده، برخورد میشود. اگر کسی ارز ۴۲۰۰ گرفته و کالایش همچنان در گمرک است، ما از او مابهالتفاوت میگیریم.
روحانی ادامه داد: ما باید مسئله را در حد خود ببینیم. وقتی مشکل را اضافه میکنیم، در حل آن عاجز میشویم. اگر مشکل داریم باید آن را حل کنیم. شاید شما بگویید که رابطه مجلس و دولت ضعیف است. ممکن است این حرف درست باشد. ما که هر وقت وزرای خود را کار داریم، همیشه میگویند در مجلس هستند. ما حتماً باید برای حل و فصل مسائلمان، روابطمان را قویتر و نزدیکتر کنیم.
لاریجانی در واکنش به این اظهارات رئیس جمهور گفت: ما که وزرا را در مجلس نمی بینیم، ببینید کجا می روند!؟
روحانی نیز خطاب به لاریجانی اظهار داشت: شما که کمیسیون نمی روید. باز هم اگر رابطه کم است، بیشتر شود. ما چند هفته پیش، از نمایندگان مجلس برای برگزاری جلسه دعوت کردیم؛ رئیس مجلس زمان را مناسب ندید برای همین به تاخیر انداختیم.
روحانی گفت: الان که هفته دولت است باید ما از شما دعوت می کردیم، حالا شما از ما دعوت کردید؛ اگر ما دعوت می کردیم شیرینی هم می دادیم اینجا که خبری نیست.
وی گفت: شما میگویید ما دو راه بیشتر نداریم؛ یا از برجام خارج شویم یا در آن بمانیم. ظاهراً دو راه داریم اما یک راه سومی هم وجود دارد. دیروز در گفتوگو با رئیسجمهور فرانسه گفتم «اگر اروپا به تعهدات خود عمل نکند، ما شیوه جدیدی به شما اعلام میکنیم»؛ اگر لازم شد راه سوم را به شما نمایندگان اعلام خواهیم کرد.
همه توان خود را به کار گرفتهایم تا کالاهای ضروری با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار بگیرد
رئیسجمهور ادامه داد: مشکلات اجتماعی و اقتصادی ما قابل حل است. ما همه توان خود را به کار گرفتهایم تا کالاهای ضروری با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار بگیرد. تلاش داریم تا تولید به مسیر خود ادامه بدهد. همه تلاش ما این است که محصولات داخلی با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار بگیرد.
روحانی تصریح کرد: ما بسیاری از قیمتها در آب، برق، گاز، سوخت و بسیاری از موارد حمل و نقل، آنچه مربوط به دولت بوده است را دست نزدیم؛ به دلیل اینکه مردم در رفاه و شرایط بهتری باشند.
روحانی با بیان اینکه اگر در این دوران فشار و تحریم با یکدیگر باشیم، این دوران به خوبی و سریع می گذرد و اگر با یکدیگر نباشیم، فاصله بگیریم، این مسئله باعث زمان بر شدن عبور ما از تحریم ها می شود، اظهار داشت: مسئله اول مردم این است که ما با یکدیگر اختلاف نداشته باشیم چرا که مردم از آمریکا، تحریم و تهدیدات خارجی نمی ترسند. بلکه مردم از دعوای بین خودمان می ترسند و اگر همه ما متحد باشیم تمام احزاب، گروه ها، نمایندگان مجلس و همه دست به دست هم دهیم و در کنار یکدیگر باشیم، می توانیم مشکلات مردم را حل کنیم. اگر مردم ببینند که ما با هم هستیم می فهمند که مشکلات حل خواهد شد.
رئیس جمهور اظهار داشت: در این وضعیت شورای عالی هماهنگی اقتصادی متشکل از سران سه قوه از سوی مقام معظم رهبری تشکیل شد که یکی از دلایل آن شورا این بود که این علامت را به مردم بدهد که سه قوه با یکدیگر هستند و با یکدیگر تصمیم می گیرند و ما امروز می خواهیم بار دیگر به مردم خود و به دنیا این علامت را بدهیم که ما با یکدیگر هستیم و در کنار هم تصمیمات لازم برای کشور را اتخاذ خواهیم کرد.
مردم ما بدانند که تلاش دولت برای آن است که شیب قیمت ها متعادل شود
وی افزود: مردم ما بدانند که تلاش دولت برای آن است که شیب قیمت ها متعادل شود. در روزهای اخیر هم دیدیم که قیمت ارز تا حدی متعادل شده و در هفته های آینده هم متعادل تر خواهد شد و همه تلاش ما این است که مردم احساس نگرانی نداشته باشند.
صادرات غیرنفتی ۱۹ درصد افزایش پیدا کرده است
روحانی ادامه داد: ما در حال افزایش ذخایر ارزی خود هستیم. همچنین صادرات غیر نفتی ما هم افزایش پیدا کرده که این افزایش چیزی در حدود ۱۹ درصد بوده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه ما برای ماه های آینده کار احتیاطی انجام می دهیم، گفت: اگر الان من به رئیس بانک مرکزی بگویم که مثل شهریورماه سال گذشته عمل کن، بدانید که نرخ ارز در عرض دو هفته به قیمت سال گذشته باز می گردد. اما من به رئیس بانک مرکزی گفتم که حق استفاده از ذخایر بانک مرکزی را نداری. برخی جاها دست ما باز نیست، چرا که ممکن است در جاهایی طلاهای ما به عنوان پشتوانه اسکناس به حساب آید که ما اجازه نداریم به آن دست بزنیم.
وی در پایان تاکید کرد: سیاست های ما در مسیر تعادل است و قدم به قدم سیاست های خود را پیش خواهیم برد و مطمئناً توفیقات آینده نصیب ما خواهد شد.
روحانی نتوانست مجلس را قانع کند/ گزارش سؤالات به قوه قضائیه رفت
با پایان یافتن جلسه بررسی سؤالات پنج گانه نمایندگان مجلس از رئیسجمهور و دریافت پاسخهای حسن روحانی، رئیس مجلس پنج سؤال مطرح شده و پاسخ های رئیسجمهور را به صورت جداگانه به رأی گذاشت که نمایندگان از مجموع پنج سؤال، تنها یک پاسخ رئیسجمهور را قانع کننده تشخیص دادند و چهار پاسخ دیگر را قانع کننده ندانستند.
سؤال اول نمایندگان در خصوص علت ضعف عملکرد دولت در کنترل پدیده قاچاق و واردات بی رویه بود که نمایندگان با ۱۲۳ رأی موافق، ۱۳۸ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر در صحن، پاسخ های رئیس جمهور را قانع کننده تشخیص ندادند.
سؤال دوم در خصوص علت استمرار تحریم های بانکی با وجود گذشت بیش از دوسال از آغاز اجرای برجام بود که نمایندگان در این بخش با ۱۳۷ رأی موافق، ۱۳۰ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر در صحن پاسخ های حسن روحانی را قانع کننده تشخیص دادند.
سؤال سوم نمایندگان مردم در مجلس در خصوص علت افزایش بیکاری بود که در این بخش نیز نمایندگان با ۷۴ رأی موافق، ۱۹۰ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر در صحن پاسخ های رئیس جمهور را قانع کننده ندانستند.
سؤال چهارم وکلای ملت از رئیسجمهور در خصوص علت استمرار رکود با وجود اعلام مکرر اخبار خروج از رکود و وعده های مکرر بود که در این رابطه نیز نمایندگان با ۱۱۶ رأی موافق، ۱۵۰ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر در صحن پاسخ های حسن روحانی را قانع کننده تشخیص ندادند.
و در نهایت سؤال پنجم در خصوص علت افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی به ویژه دلار و کاهش ارزش پول ملی بود که در این رابطه نیز نمایندگان با ۶۸ رأی موافق، ۱۹۶ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر در صحن، پاسخ های رئیس جمهور را قانع کننده ندانستند.
به این ترتیب و بر اساس ماده ۲۱۳ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤالات مطرح شده و پاسخ های رئیس جمهور و نیز قانع نشدن نمایندگان به قوه قضائیه ارسال می شود تا در چارچوب قانون به آن رسیدگی شود.
رئیس مجلس در پایان از صبر و حوصله نمایندگان و رعایت نظم و انضباط در جریان سؤال از رئیس جمهور تشکر کرد.
نظر شما