۱۱ آذر ۱۳۹۷، ۸:۵۳

تاخت و تاز یک معضل اجتماعی

کودکان کار بازمانده ازتحصیل ورفاه/سرنوشتی که درخیابان رقم می خورد

کودکان کار بازمانده ازتحصیل ورفاه/سرنوشتی که درخیابان رقم می خورد

اراک- قصه دستان یخ زده درسرما، قصه کودکانی است که سرنوشت آنها در خیابان رقم می خورد، کودکانی که از تحصیل و رفاه محروم مانده اند و آینده ای پُر از آسیب در انتظارشان است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، ثمین مامقانی نژاد : یکی از مشکلات و معضلاتی که هم‌اکنون در اجتماع شاهد آن هستیم کودکان کار و یا کودکان خیابانی هستند که به دلایل مختلفی در این شرایط قرار گرفته‌اند. در واقع این کودکان، کودکانی هستند که از حقوق و لذت‌های کودکی محروم مانده اند و به هر دلیل مجبورند نان آور باشند.

کودکان کار زاده آسیب‌های اجتماعی هستند و خود در معرض آسیب‌های اجتماعی بسیار قرار دارند که می‌تواند مشکلات فراوانی را برای این کودکان و جامعه ایجاد کند به همین منظور ساماندهی و جمع‌آوری این کودکان توسط چندین دستگاه با اولویت بهزیستی در دستور کار قرار دارد.

این کودکان به دلایل مختلف از جمله فشار اقتصادی، اجبار والدین و یا تامین هزینه‌های خانواده مجبور به کار هستند حتی گاهاً مشاهده می‌شود که بسیاری از این افراد در مشاغل بسیار سخت و خطرناکی از جمله کارگاه‌های غیر استاندارد زیرزمینی و کوره‌های آجرپزی مشغول به فعالیت هستند.

بازماندن از تحصیل مشکل اصلی و مهم کودکان کار

رئیس مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی دانش‌آموزی اداره کل آموزش و پرورش استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کودکان کار درگیر مشکلات و مسائل فرهنگی فراوانی هستند که این مسائل باید مورد توجه و نگاه ویژه دستگاه‌های متولی قرار گیرد تا بتوان برای رفع این مسائل چاره اندیشی کرد.

ابراهیم فراهانی ضمن اشاره به مشکلات اصلی و مهم کودکان کار اضافه کرد: مهم‌ترین مشکل این کودکان بازماندن از تحصیل است که همین مسئله باعث می‌شود نتوانند با الگوهای مناسب در مدارس آشنا شوند و به دلیل حضور در خیابان یا فعالیت در مکان‌های غیرمجاز قطعاً با الگوهای نامناسب آشنا خواهند شد که همین مساله زمینه‌ساز آسیب‌های اجتماعی فراوانی می‌شود.

وی ادامه داد: مشکل دیگر این کودکان مورد آزار و شکنجه جسمی و روحی قرار گرفتن است، زیرا این کودکان به خاطر شرایط سنی از توان دفاعی بسیار پایینی برخوردار هستند و اغلب به دلیل نداشتن حامی و والدین مسئولیت پذیر، مورد آزار قرار می‌گیرند.

امروز کودک کار، فردا جوان پرخاشگر و انتقامجو

رئیس مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی دانش‌آموزی اداره کل آموزش و پرورش استان مرکزی عنوان کرد: آسیب‌های عاطفی از مشکلاتی است که این کودکان با آن مواجه هستند، زیرا نمی‌توانند دوران کودکی و شاد بودن را به درستی لمس کنند و همین مساله سبب می‌شود در آینده افراد سخت و پرخاشگر و خشنی شوند.

فراهانی با اشاره به اینکه کودکان کار چند دسته هستند، توضیح داد: کودکان کار اجباری جزو یک دسته از این کودکان هستند که به اجبار خانواده کار می‌کنند در حالی که هیچ نیازی به پول کار این افراد وجود ندارد، این کودکان تبدیل به خطرناک‌ترین نوع شخصیت‌ها می‌شوند که عمدتاً در بزرگسالی فقط به انتقام جویی فکر می‌کنند.

وی اظهار داشت: کودکان کار داوطلبانه و کودکان کار اجیرشده دسته دیگر کودکان کار هستند که در هر صورت تمامی این کودکان با مسائل و مشکلات اجتماعی و فرهنگی بسیار زیادی مواجه اند. در این زمینه کنوانسیون‌های دفاع از حقوق کودک باید مدیریت کارآمدتری داشته باشد تا تعداد این کودکان به حداقل و حتی صفر برسد، این مهم نیز زمانی محقق می‌شود که به این حوزه بودجه مناسبی تخصیص داده شود.

لزوم توانمندسازی و رفع مشکلات معیشتی خانواده‌های کودکان کار

مدیرکل بهزیستی استان مرکزی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه کودکان کار از اصلی‌ترین آسیب‌های اجتماعی هستند گفت: با توجه به اینکه باید در زمینه کاهش آسیب‌های اجتماعی با جدیت بیشتری گام برداشته شود به همین منظور ساماندهی کودکان کار جزو یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین اقدامات بهزیستی است.

زهرا امینی توضیح داد: در ماده قانونی برنامه ششم توسعه با صراحت به این مساله که بهزیستی متولی اصلی ساماندهی کودکان کار است اشاره شده، البته در کنار این سازمان حدود ۱۱ دستگاه نیز وظیفه مشارکت و همکاری را بر عهده دارند.

وی عنوان کرد: این کودکان قطعاً از شرایطی که در آن قرار دارند راضی نیستند، این افراد قربانی شرایطی هستند که ناخواسته در آن واقع شده‌اند بنابراین باید در زمینه رفع مشکلات آنان در تمامی حوزه‌ها با جدیت بیشتری گام برداشته شود.

مدیرکل بهزیستی استان مرکزی اضافه کرد: باید شرایطی را برای این کودکان فراهم و مهیا کنیم تا بتوانند در مسیر رشد و شکوفایی و تعامل با کودکان دیگر قرار گیرند، البته این زمانی محقق خواهد شد که هر دستگاه مسئول در این زمینه به وظایف خود به درستی عمل کند.

امینی بیان داشت: ۸۰ درصد کودکان خیابانی کودکان کار هستند که در مشاغلی مانند دستفروشی و کارگری مشغول به فعالیتند تا بتوانند بخشی از نیازهای خانواده را تامین کنند و در این زمینه نیز در معرض مخاطرات بسیار زیادی قرار خواهند گرفت که در برخی موارد جبران ناپذیر است.

معضلات اقتصادی و بیکاری عامل افزایش کودکان کار

وی ادامه داد: باید برای رفع این مشکل در ابتدا با خانواده‌های این کودکان صحبت کنیم و با آگاه‌سازی آنها از مشکلاتی که این کودکان را تهدید می‌کند مانع از فعالیت این کودکان شویم. البته ایجاد فعالیت‌های کارآفرینانه اجتماعی در کنار این فرهنگ‌سازی می‌تواند تا حدودی در زمینه رفع این معضل و به عبارتی آسیب اجتماعی تاثیر گذار باشد.

مدیرکل بهزیستی استان مرکزی با اشاره به اینکه تعداد زیادی از این کودکان بر اساس شرایط و به اجبار خانواده مشغول به کار هستند افزود: شاید اگر در زمینه تامین نیازهای مالی و معیشتی خانواده‌های این افراد گام برداشته شود کودکان کار نیز بتوانند مانند سایر کودکان به فعالیت‌های کودکانه و از همه مهم‌تر به تحصیل بپردازند.

امینی تصریح کرد: توانمندسازی و رفع مشکلات معیشتی خانواده‌های کودکان کار یکی از برنامه‌های مهم و اولویت‌دار است که اگر هر دستگاهی به وظیفه خود در این بخش به درستی عمل کند قطعاً گامی تاثیرگذار در زمینه کاهش تعداد کودکان کار برداشته خواهد شد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه تعداد ۱۸۰ کودک کار در شهر اراک شناسایی شده اظهار داشت: از این تعداد کودک ۵۰ کودک اتباع خارجی، افاغنه و یا مربوط به استان‌های هم‌جوار بوده‌اندکه ساماندهی شده‌اند.

مدیرکل بهزیستی استان مرکزی بیان کرد: ۱۳۰ کودک کاری که مربوط به خود اراک هستند نیز در خود این شهر تحت حمایت یک موسسه با نظارت بهزیستی قرار دارند و هم این کودکان و هم خانواده‌های آنها خدمات مناسبی را از این موسسه دریافت می‌کنند که زمینه ساز کاهش آسیب در این حوزه است.

کد خبر 4472192

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha