به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسلام آنلاین، کتاب " تاریخ اسلام و مسلمانان فرانسه" که به تازگی در فرانسه منتشر شده است، در زمره کتابهای تاریخی جای نمی گیرد که وجود اسلام در اروپا را در گذشته بررسی کند، بلکه بر اساس نظر مؤلف موفقیت کنونی در ادغام و تلفیق اسلام و مسلمانان در فرانسه را بررسی می کند.
این کتاب حدود 1250 صفحه است که مجموعه ای از تحقیقات تاریخی به شمار می رود که محمد ارکون اندیشمند الجزایری مقیم فرانسه تحقیقات و بررسیهای 70 مؤلف و مورخ فرانسوی را اخذ و ضمن نظارت آنرا نوشته است. این کتاب دارای دو مقدمه است که مقدمه اول آن برای برجسته ترین مورخ فرانسوی عصر معاصر و مقدمه دوم آن توسط خود وی نوشته شده است.
جلد این کتاب دارای چند عکس است که نشانگر ارتباط فرانسه با اسلام و مسلمانان است. یکی از این عکسها توقف شارل مارتل و پیشروی اسلام در جنوب غربی فرانسه را نشان می دهد؛ عکس دیگر چهره امیر عبدالقادر الجزایری است که در مرحله مقاومت استعمار فرانسه در الجزایر است، عکس دیگری سربازان مسلمان در برابر ارتش فرانسه در زمان جنگ جهانی اول، دیگری نقاشی هنرمند فرانسی از دو زن شرقی است که فرانسه را در روح شرقی جذب کرده است، دیگری زن غربی در یکی از محله های پاریس نزدیک مادرش است که ترجیح می دهد از زنان نسل دوم یا سوم از اصل مسلمان باشد. عکس دیگر مرحله هجرت است که پسری پدر عرب خود را در بندر فرانسه به دلایل مختلف همراهی می کند.
شکی نیست که هر یک از این تصاویر هشتگانه تاریخ نزدیک شدن، دور شدن، عشق، تنفر، جنگ، صلح، جذابیت و تنقر میان جهان اسلام و غرب را به طور کلی و اسلام و غرب را به طور خاص نشان می دهد.
نویسنده می گوید: هدف این کتاب کمک به پیروزی است، هنگامی که درباره گذشته دور یا نزدیک مثبت و سازنده و دردناک آن سخن می گوییم. در این کتاب می خواهیم درباره تاریخ پیچیده نسل گذشته صحبت کنیم که آینده ای مشترک برای ما شده است.
محمد ارکون آورده است که نسل دوم و سوم جزئی از فرهنگ معاصر فرانسه شده اند؛ به طوری که صاحب افتخارات بسیار دراین کشور ثمره تاریخ مشترک میان فرانسه، اسلام و مسلمانان هستند؛ زیرا ارتباط و تبادل مشترکی را با همدیگر پیدا کردند. از این رو مورخ شهیر فرانسوی معتقد است که " چهره اسلام و مسلمانان یک وجه واحد نیست و علیرغم دشمنیهای قوی از سوی فرانسویها به مسلمانان، فرانسه از قرون وسطی تا امروز چیز با ارزشی از سوی فرهنگ و انسانیت مسلمانان به دست نیاورده است.
وی بار دیگر به جنگ ایبریا به رهبری شارل مارتل اشاره و بیان می کند این جنگ یک نقطه در تاریخ تاریک فرانسه محسوب می شود که وی پس از اشغال کامل جزیره ایبریا از پیشروی اسلام جلوگیری کرده است.
محمد ارکون در مقدمه دوم این کتاب آرده است که تبادل و تأثیرات مثبت میان جهان اسلام و فرانسه وجود داشت که خلیفه عباسی هارون الرشید با شارل مارتل در سالهای 797 تا 807 نامه رسانی می کردند و حدود 50 سال بعد تبادلات دیپلماسی میان فرانسویها و مسلمانان در سرزمین اندلس آغاز شد.
نظر شما