۱۰ آبان ۱۳۹۸، ۱۲:۰۹

مرگ خاموش در کمین غفلت شهروندان؛

افزایش ۱۰۰ درصدی تلفات گازگرفتگی در استان همدان/۷۰ نفر مسموم شدند

افزایش ۱۰۰ درصدی تلفات گازگرفتگی در استان همدان/۷۰ نفر مسموم شدند

همدان-نیمه نخست امسال ۷۰نفر در استان همدان با گاز منوکسیدکربن مسموم و ۴نفر کشته شده اند درحالی که نیمه اول سال قبل ۴۰مسموم و ۲کشته ثبت شده و آمار امسال بیانگر افزایش ۱۰۰ درصدی مرگ خاموش است.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها: پله های ساختمان را پایین می رود تا به موتورخانه سری بزند اما در ورودی ساختمان با بوی عجیبی که برای او ناشناخته است روبرو می شود.

حدود چندماهی است که وارد این ساختمان شده اند و از آنجا که چندروزی است هوا سرد شده سیستم گرمایشی واحد ساختمانی را روشن کرده اما هر گاه وزش باد کمی شدت می گیرد موتورخانه از کار می افتد.

این مشکل را مدیر ساختمان هم به مستاجر اعلام کرده ولی چون طی ماه های گذشته مستاجری در این ساختمان سکونت نداشته برای تعمیر و درست کردن آن اقدامی نشده است.

دقایقی در طبقه زیرزمین واحد مسکونی توقف می کند و پس از روشن کردن مجدد سیستم گرمایشی درب واحد را بسته و راهی طبقه مسکونی می شود ولی میانه راه و در حالی که تنها چند قدم برداشته با سنگینی سر و حالت تهوع خود را روی پله ها می اندازد که همین صدا اهالی خانه را هراسان به پایین پله ها می کشاند.

مرد بیهوش و در حالی که صدای اطرافیان را نمی شنود روی پله ها افتاده که پسر کوچک خانواده به مادر عنوان می کند درب خانه را باز کن تا هوا وارد شود چراکه فکر می کنم بابا دچار گازگرفتگی شده؛ همین موضوع را چند وقت پیش از یکی از دوستانم در مورد این ساختمان شنیده بودم.

با زحمت فراوان وی را به فضای باز بیرون از منزل هدایت منتقل می کنند و در حالی که فرزند خانواده در حال تماس با مرکز اورژانس همدان است اهالی خانه مداوم و پشت سر هم آب به صورتش می پاشند و نام وی را فریاد می زنند تا اینکه چشمان خود را نیمه باز می کند.

این بار هم ختم به خیر می شود اما آنچه عنوان شد برشی از یک اتفاق در یکی از روزهای سرد سال است که هر چند گاهی خبرهای حوادث را به خود اختصاص می دهد و با فوت شدن فرد یا افرادی به واسطه استنشاق گاز مونوکسید کربن بار دیگر ضرورت آموزش در خصوص برخورد با این وقایع را گوشزد می کند.

مسمومیت با گاز منوکسید کربن طی ۱۰ سال گذشته جان ۷ هزار و ۶۵۷ نفر را در کشور گرفته است گاز منوکسیدکربن هر سال جان تعداد زیادی از افراد را می‌گیرد و آمارهای هر ‌سال سازمان پزشکی‌قانونی کشور از قربانیان گازگرفتگی بر این موضوع صحه می‌گذارد به طوری که مسمومیت با گاز منوکسید کربن طی ۱۰ سال گذشته جان ۷ هزار و ۶۵۷ نفر را در کشور گرفته است.

بر اساس آمارهای جهانی میزان تلفات ناشی از گازگرفتگی در کشورهای اروپایی به عدد ۱۰ هم نمی رسد و این به آن معناست که مرگ و میر حاصل از مونوکسید کربن در ایران نسبت به کشوری مشابه به لحاظ جمعیت در اروپا، ۱۰۰ به یک است.

طبق آنچه از آمارها بر می آید حداقل فوتی ها بر اثر گازگرفتگی مربوط به سال ۱۳۸۹ با تعداد ۴۹۷ نفر و بیشترین آن ها مربوط به سال ۸۶ و زمستان سخت آن سال با تعداد یک هزار و ۲۴ نفر است.

بر اساس بررسی آماری طی ۵ سال اخیر تهران به طور ثابت در مرگ و میر ناشی از گازگرفتگی حائز رتبه نخست بوده به طوری که می توان گفت یک چهارم فوتی های مربوط به گازگرفتگی به استان تهران تعلق دارد و بعد از تهران استان های خراسان رضوی و البرز و فارس در صدر مسمومیت های ناشی از گاز مونوکسید کربن قرار دارند و کمترین آمار نیز مربوط به استان های یزد، سیستان و هرمزگان بوده است.

آموزش بیشتر شهروندان امری ضروری است

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی استان همدان در همین خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه آمار یک دهه گذشته فوت ناشی از  مسمومیت با گاز منوکسید کربن کشور  بیانگر آن است که آموزش بیشتر شهروندان امری ضروری است، گفت: گاز مونواکسید کربن یک گاز بسیار خطرناک است که قابل دیدن و بوئیدن نیست و هیچ طعمی نیز ایجاد نمی کند.

حبیب معصومی با بیان اینکه شهروندان باید از استاندارد بودن و نصب صحیح وسایل گرمایشی توسط افراد متخصص اطمینان یابند، گفت: گاهی دیده شده برخی بدون استفاده از لوله بخاری، این وسیله گرمایشی را روشن می کنند درحالی که باید از خارج شدن دود مطمئن شد.

وی با بیان اینکه ۷۰ نفر از ابتدای سال جاری در استان همدان دچار مسمومیت ناشی از استنشاق گاز مونوکسید کربن شده اند، گفت: بیشترین این تعداد مربوط به فروردین ماه بوده است.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی استان همدان بابیان اینکه نیمه اول سال گذشته ۴۰ نفر دچار مسمومیت ناشی از استنشاق گاز مونوکسید کربن شده بودند که نیمه اول امسال ۳۰ مورد افزایش رقم خورده است، گفت: آب و هوای سرد و بارندگی های فروردین در این افزایش آمار موثر بوده چراکه از مجموع ۷۰ نفر گزارش شده ۵۳ نفر مربوط به فروردین ماه هستند.

معصومی با اشاره به آمار فوتی های ناشی از استنشاق گاز مونوکسید کربن در نیمه اول سال جاری گفت: ۴ نفر در استان همدان جان خود را از دست داده اند که این آمار هم بیشتر از سال گذشته است و نیمه اول سال گذشته ۲ نفر جان خود را بر اثر این اتفاق از دست دادند.

وی با بیان اینکه آمار هایی مبنی بر گازگرفتگی افراد در استان همدان وجود دارد، گفت: در سال ۸۶ تعداد مسمومین ۹۸ نفر و تعداد فوتی ها در استان همدان ۲۳ نفر بوده است.

وی با بیان اینکه در سال ۸۷ مسمومیت ناشی از استنشاق گاز مونوکسید کربن در استان همدان ۶۵ مورد بوده است، گفت: ۸ نفر نیز جان خود را از دست داده اند.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی استان همدان بابیان اینکه در سال ۸۸ مسمومین ۷۸ نفر و فوتی ها ۱۱ نفر بوده اند، گفت: در سال ۸۹ تعداد مسمومین ۸۵ نفر بوده و تعداد ۸ نفر جان خود را از دست داده اند.

معصومی تعداد مسمومین ناشی از استنشاق گاز مونوکسید کربن در استان همدان طی سال ۹۰ را ۱۶۷ نفر و فوتی ها را ۱۳ نفر اعلام کرد، گفت: در سال ۹۱ نیز ۱۰۶ مسموم و ۵ فوتی گزارش شد.

وی با بیان اینکه در سال ۹۲ تعداد مسمومین ۱۲۳ و تعدادفوتی ها ۱۵ نفر بوده است، گفت: سال ۹۳ نیز این حادثه ۱۲۶ مصدوم و ۱۰ فوتی برجای گذاشته است.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی استان همدان شمار مسمومین مونوکسید کربن در استان همدان در سال ۹۴ را ۱۶۹ نفر و یک فوتی عنوان کرد و گفت: در سال ۹۵ نیز ۱۸۱ مسموم و ۱۵ فوتی برجای ماند.

طی نیمه نخست امسال ۷۰ مسموم و ۴ فوتی گزارش شده است

وی با بیان اینکه در سال ۹۶ نیز ۱۱۷ مسموم و ۱۰ فوتی و در سال ۹۷ نیز ۱۵۴ مسموم و ۵ فوتی گزارش شده است، گفت: طی نیمه نخست امسال نیز ۷۰ مسموم و ۴ فوتی گزارش شده است.

معصومی با بیان اینکه نصب اشتباه دودکش یکی از عوامل اصلی گاز گرفتگی است، گفت: سوختن ناقص گاز و تجمع گازهای مسموم کننده و یا کمبود اکسیژن سبب مسمومیت افرادی که در چنین فضایی تنفس می کنند شده و به گاز گرفتگی آنها می انجامد.

وی با بیان اینکه مونواکسید کربن با غلظت زیاد در خون موجب مرگ می شود و وقتی شخصی این گاز را تنفس می کند، گفت: بخاری های بدون دودکش غیراستاندارد، تنورهای نانوایی، اجاق های گازی، موتورهای بنزینی و گازوئیلی، کباب پز زغالی، شومینه و مواردی از این قبیل در تولید این گاز نقش دارند.

باید هنگام نصب هرگونه وسیله گرمازا و حرارتی ابتدا از صحت و درست نصب شدن آن طبق دستورالعمل کارخانه سازنده وسیله اطمینان حاصل شود کارشناس آتش نشانی همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه برای پیشگیری از مسمومیت با دود و گاز مونوکسیدکربن باید هنگام نصب هرگونه وسیله گرمازا و حرارتی ابتدا از صحت و درست نصب شدن آن طبق دستورالعمل کارخانه سازنده وسیله اطمینان حاصل شود، گفت: نباید از وسایل گرمازای سوختنی بدون دودکش در اتاق در بسته یا بدون پنجره استفاده کرد.

عقیلی با بیان اینکه باید از تغییر خودسرانه وسایل گرمازای سوختی خودداری کرد، گفت: سوزش چشم و ته گلو، احساس علائم سرما خوردگی مانند آبریزش بینی و سوزش بینی، خستگی و بی حالی، نداشتن حوصله مطالعه و خواب آلودگی، سست شدن عضلات و میل به چرت زدن و سردرد بدون علت و سرگیجه از جمله نشانه های اولیه گاز گرفتگی است.

مسئول روابط عمومی اورژانس ۱۱۵ استان همدان نیز با بیان اینکه اگر فردی در اثر ابتلا به مسمومیت با گاز مونوکسید کربن جان خود را از دست ندهد ممکن است دچار نواقص عصبی و روانی پیشرفته مانند فلج عضوی یا اختلال قوای مغزی شود، گفت: مسمومیت شدید با این گاز می تواند کشنده باشد.

عباس اولیاسمیع گفت: در مراحل بعدی گازگرفتگی که فرد به خواب رفته با جذب بیشتر این گاز بدون بو و رنگ فرد دچار بیهوشی و اغما می شود و چون درصد اشباع اکسیژن در خون کم می شود و مغز کم کار شده و سیستم کنترل بدن که در مغز قرار دارد از کار می افتد و در نهایت فرد می میرد.

وی با بیان اینکه باید همواره مراقب تهویه کافی جریان هوا در داخل خانه بود، گفت: هنگام استفاده از وسایل گرما زای سوختنی باید از دودکش مناسب استفاده کرد.

وی با بیان اینکه شهروندان باید از سوزاندن ذغال چوب در داخل خانه، گاراژ، چادر و کانکس خودداری کرده و از بکار گیری وسایل گرمازای گازوئیلی در داخل خانه بپرهیزند، گفت: همچنین باید از به‌کار بردن وسایلی مانند بخاری نفتی، چراغ خوراک‌پزی نفتی، گاز پیک‌نیک و غیره برای گرم‌کردن خانه اجتناب کرد و در صورت استفاده مطمئن شد که هوای آزاد از خارج به داخل خانه جریان دارد.

عباس اولیاسمیع بابیان اینکه بازدید سالانه وسایل گرمازای سوختنی قبل از فصل سرما توسط افراد حرفه ای ضروری است، گفت: به محض بروز علائم گازگرفتگی باید سریع وسیله گرم زا را خاموش کرده و در و پنجره های خانه را باز کرد و مسموم و خود را  از محل آلودگی با گاز دور کرد.

وی تاکید کرد: افراد بر اثر استنشاق دود ناشی از آتش‌سوزی در فضای بسته طی ۲ تا ۳ دقیقه مصدوم و دچار مسمومیت شدید با این گاز شده که اگر سریع اقدامات صورت نگیرد منجر به مرگ وی خواهد شد.

آنچه مسلم است با وجود هشدارهای همیشگی به نظر می رسد همچنان گازگرفتگی به عنوان مرگ خاموش می تازد و باید راهکارهای مناسب تری را برای کاهش آمار تلفات اتخاذ کرد.

کد خبر 4757792

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha