۲۰ آبان ۱۳۹۸، ۱۲:۵۱

یادداشت؛

ایل سنگسر ظرفیت عظیم گردشگری و فرهنگی استان سمنان است

ایل سنگسر ظرفیت عظیم گردشگری و فرهنگی استان سمنان است

مهدی‌شهر- جشنواره ملی ایل سنگسر در حالی برای نخستین بار برگزار شد که نشان داد که این ایل چه ظرفیت عظیمی در حوزه گردشگری و فرهنگی دارد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – محمدحسن مقدم نیا: استان سمنان جزیره لهجه‌ها و اقوام است از غرب تا شرق آن انواع و اقسام گویش‌ها و زبان‌ها و در عین ناباوری حتی تقویم‌های مختلف را شاهد هستیم موضوعی که شگفت‌آور است.

استان سمنان اقوام مختلفی را در گویش‌های متفاوت باهم در درون خویش جای داده تا جایی که سمنانی با گرمساری و سنگسری و مهدی‌شهری و شاهرودی و دامغان همه زبانی متفاوت باهم دارند و بعضاً تفاوت‌ها تا جایی است که فهم زبان شهر مجاور بافاصله ۶۵ کیلومتری برای دیگران دشوار است این پدیده را شاید تنها در استان سمنان دریافت چراکه برای مثال زبان لری از همدان تا اندیمشک با یک دستور زبان مشخص و با لهجه‌های متفاوت بیان می‌شود اما اینکه در یک استان حداقل چهار زبان بین مردم کاربرد داشته باشد نکته‌ای شگفت‌آور است.

یکی از جذاب‌ترین و ویژه‌ترین زبان‌ها، تقویم‌ها و سبک‌های زندگی در استان سمنان مرتبط با ایل سنگسر است ایلی به بلندای تاریخ نام قومس و موطن مردان وزنان بلندآوازه ایران‌زمین؛ جشنواره ایل سنگسر اما برای نخستین بار در سطح ملی در حالی برگزار شد که وزیر ارشاد اسلامی، رئیس سازمان عشایر کشور، معاون وزیر میراث فرهنگی و ده‌ها مهمان ویژه در آن حضور داشتند.

استقبال از ظرفیت‌های ایل سنگسر

استقبال پرشور از این مراسم نشان داد که ایل سنگسر درزمینهٔ سبک زندگی عشایری، زبان، تقویم، لباس، سیاه‌چادر و فرهنگ بومی محلی، موسیقی و ده‌ها فاکتور دیگر دارای ظرفیت‌های اساسی است. ظرفیت‌هایی که می‌تواند سالانه پذیرای ده‌ها هزار گردشگر و علاقه‌مند به فرهنگ ایرانی و ایلاتی باشد. طبق آمار ارائه شده از سوی میراث فرهنگی سمنان ۱۵ هزار نفر از جشنواره ملی ایل سنگسر بازدید کردند که رقم قابل توجهی محسوب می شود.

یکی از نکات مهم درباره ایل سنگسر ترویج سبک زندگی ایلاتی آنان شامل موی سپیدی، احترام به بزرگ‌تر، گردهم آمدن بر سر سفره از ریز تا درشت خانواده‌ها، ایستادگی در برابر دشواری‌ها، احساس مسئولیت، تقسیم‌کارها حتی برای کودکان، مسئولیت سپردن به جوانان، همسایه دوستی و صله‌رحم، دست‌گیری از یکدیگر و ده‌ها مورد دیگر محسوب می‌شود که امروز فقدان و یا کمرنگ شدن آن‌ها در جامعه ماشینی‌مان به‌شدت احساس می‌شود.

برگزاری چنین رویدادهایی در کنار شناساندن ظرفیت‌های تولیدی، اقتصادی، گردشگری، صنایع‌دستی، لبنیات و ... ایل سنگسر می‌تواند در ترویج سبک زندگی سالم در جامعه ماشینی امروز نیز نقشی حیاتی داشته باشد.

سنگسر نگین انگشتری ایلات استان سمنان

ایل سنگسر نگین انگشتری ایلات استان سمنان دارای بهترین تولیدات لبنی، صنایع‌دستی و محصولات دامی است و درحالی‌که تولیدکننده بخش قابل‌توجهی از گوشت استان سمنان محسوب می‌شود همچنان درگیر دریافت کد بهداشتی برای عرضه محصولات لبنی است محصولاتی اصل و ارگانیک که در تهران و شهرهای بزرگ نمونه آن نصیب کسی نمی‌شود و پایتخت‌نشینان برای ذره‌ای از آن حاضرند پول‌های هنگفتی بدهند اما تاکنون به دلیل عدم وجود برنامه‌ریزی درست و مدون، این ایل مستعد، هنوز نتوانسته آن‌طور که بایدوشاید بازاری برای تولیداتش بیابد.

ملی شدن جشنواره ایل سنگسر و حضور مهمانانی از جای‌جای ایران اسلامی در این رویداد، توانست تا حد زیادی نام این ایل را یک‌بار دیگر بر سر زبان‌ها بیندازد اما هنوز آن‌طور که بایدوشاید نتوانسته‌ایم شاهد حمایت از تولیدات این عشایر آن‌هم در سال رونق تولید داخلی باشیم. از سوی دیگر این ایل دارای افراد سرشناسی در زمینه ادبیات، هنر، علوم مختلف و .... است که شاید کمتر کسی آنان را بشناسد افرادی که قله‌های مرتفع علمی، فرهنگی، شعر، ادبیات، صنعت، فناوری و دیگر شاخه‌ها را فتح کرده‌اند.

ایل سنگسر در حالی می‌تواند با سیاه‌چادرها، موسیقی و لباس، محصولات لبنی و تولیدات دامی و جذابیت‌های دیگرش، میزبان صدها گردشگر داخلی و خارجی باشد که سالانه ۲۰ میلیون نفر از کریدور استان سمنان راهی مشهد مقدس می‌شوند و می‌توان با معرفی ظرفیت‌های این ایل درصد قابل‌توجهی از این ترددها را به سمت اسکان موقت و آشنایی با ایل سنگسر سوق داد تا هم افزایش ماندگاری مسافران و آثار مثبت اقتصادی آن را شاهد باشیم و هم بتوانیم اقتصاد منطقه را رونق دهیم.

ضرورت ارائه برنامه جامع گردشگری

ایل سنگسر در زمره پتانسیل‌هایی است که در کنار موضوعاتی مانند جنگل ابر شاهرود، دشت شاد میامی، توران شاهرود، دشت کویر گرمسار، پرور مهدی‌شهر و ریگ جن سمنان و دیباج دامغان می‌تواند محور گردشگری البرز جنوبی را شکل دهد محوری که سالانه میلیون‌ها دلار می‌تواند درآمد برای استان سمنان داشته باشد اما فعلاً در سایه عدم وجود برنامه‌ریزی صحیح از این نعمت بی‌بهره هستیم.

در نهایت باید گفت برنامه‌ریزی محورهای گردشگری فرهنگی با تمرکز بر سبک زندگی و تولیدات روستایی و عشایری می‌تواند یکی از راهکارهای جذب گردشگر به استان سمنان باشد که این امر همت مسئولان را در برنامه‌ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت می‌طلبد.

مسئولانی که این روزها متاسفانه از جذب گردشگر تنها ساخت هتل را دریافته‌اند در حالی که اگر قرار باشد گردشگران را هتل‌ها جذب کنند قطعاً دوبی، کویت و ترکیه و ... میزبانان بهتری خواهند بود حال آنکه وقتی گردشگری ایران را انتخاب می‌کند قاعدتاً نیاز به شناساندن ظرفیت‌های بومی و محلی و حضور در دل طبیعت و فرهنگی بومی روستایی و عشایری برای او در اولویت و جذابیت اصلی است نه هتل‌های چند میلیارد تومانی!

کد خبر 4768988

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha