به گزارش خبرنگار مهر، کارشناس مرکز پاسخگویی به شبهات و سوالات دینی این هفته در طرح خبرگزاری مهر با عنوان «سه شنبهها با پاسخگویی به سوالات دینی» به این شبهه رایج این روزها که «آیا همه دنیا مستحق ابتلا به بیماری کرونا هستند و حکمت خداوند در این ارتباط چیست»، پاسخ داده است.
میثم یاسا در گفت و گو با خبرنگار مهر، در ارتباط با این سوال که پیام خداوند از ابتلای مردم دنیا به بیماری کرونا چیست، آیا همه دنیا مستحق این ویروساند؟» اظهار داشت: قبل از پاسخ به این سوال لازم است مسئله را مقداری عمیق تر و از این زاویه ببینیم که مشکلات و بلاها و از جمله بیماری ها چه دلیل یا دلایل و فلسفه هایی دارد.
بیماری و فراهم شدن زمینه ترقی و رشد معنوی بشریت
وی با بیان اینکه مشکلات و سختیهای عالم (که مصداق بارز و آشکارش بیماری است) مصالح و دلایل متفاوتی دارد، ابراز داشت: از جمله این مصالح فراهم ساختن زمینه ترقی و رشد معنوی افراد است، به نوعی که از امام صادق (ع) نقل شده است که «در بهشت درجهای هست که فقط با صبر کردن بر مریضیهای جسمی میتوان به آن درجه رسید.»
کارشناس مرکز پاسخگویی به شبهات و سوالات دینی با اشاره به اینکه تکامل و شکوفایی استعدادهای نهفته از دیگر مصادیق این امر است، ابراز داشت: وقتی سخن از کارکرد سازنده دشواری و مصائب به میان میآید، منظور این نیست که این تأثیر روی همه افراد یکسان است، بلکه روی برخی ممکن است نقش منفی داشته باشد اما مهم چگونگی برخورد و رویارویی با مشکلات است.
وی ادامه داد: هر اندازه شخص دارای جهان بینی بهتری باشد و فلسفه رنجها و مصائب را بهتر بشناسد و از نظر روحی، خطرپذیر و با اراده و مقاومتر باشد، از جنبههای مثبت مشکلات بهره افزونتری میگیرد، بر عکس هر اندازه شخص عافیت طلب، بدبین و خطرگریزتر باشد، از مشکلات آثار منفی بیشتری دریافت میدارد.
مشکلات و سختیهای عالم و قرار گرفتن در معرض آزمون و امتحان الهی
یاسا از دیگر مصالح و دلایل اینکه مشکلات و سختیهای عالم را آزمون و امتحان الهی برشمرد و بیان داشت: خداوند در قرآن میفرماید که «شما را با اندکی از ترس، گرسنگی و آفت در مالها و جانها و میوهها می آزماییم… تا معلوم گردد که چه کس عمل شایسته انجام میدهد.»
کارشناس مرکز پاسخگویی به شبهات و سوالات دینی بخشش گناهان را از دیگر مصالح ابتلای انسانها به مشکلات مختلف از جمله بیماری برشمرد و گفت: امام رضا (ع) در این ارتباط میفرمایند که «بیماری برای مومن پاکی و رحمت، ولی برای کافر عذاب و لعنت (دوری از رحمت) است، هنگامی که مومن بهبودی یابد، تمام گناهانش بخشیده شده است.»
وی اضافه کرد: تربیت انسان از دیگر نتایج و مصالح ابتلای انسانی به مشکلات است چنانکه استاد مطهری (ره) در این ارتباط به این نکته اشاره میکند که به حکم قانون و ناموس خلقت، بسیاری از کمالات است که جز در مواجهه با سختیها و شداید، جز در نتیجه تصادمها و اصطکاکهای سخت، جز در میدان مبارزه و پنجه نرم کردن با حوادث، جز در رو به رو شدن با بلایا و مصایب حاصل نمیشود.
علل بیماری، همیشه به خاطر امور معنوی نیست
یاسا با اشاره به اینکه البته بروز علل بیماری، همیشه به خاطر امور معنوی نیست، تاکید کرد: بدین ترتیب ممکن است امری مادی یا کوتاهی شخص در حفظ سلامت خودش، منجر به بیماری شود.
وی گفت: بر این اساس در پاسخ به این مطلب که آیا همه دنیا مستحق این ویروس هستند یا خیر باید گفت این امر بستگی به میزان رعایت بهداشت از سوی آنان دارد.
کارشناس مرکز پاسخگویی به شبهات و سوالات دینی تصریح کرد: با صرف نظر از اینکه بیماری کرونا منشاء انسانی دارد به این معنا که ممکن است یک ترور بیولوژیکی توسط یک عده جنایت کار باشد یا خیر، در طول تاریخ همیشه از این دست بیماری ها و البته با آمار قربانیانی به مراتب بیشتر اتفاق افتاده است.
وی اضافه کرد: بر این اساس آنچه بیش از خود بیماری جای نگرانی دارد، وجود ترس و هراسی است که به وجود آمده است.
نگاه توحیدی به مسائل در شدائد و بیماری ها
یاسا با تاکید بر این نکته که انسانی که نگاهش توحیدی است حتی در شدائد و بیماری ها هم توحیدی میاندیشد و توحیدی رفتار میکند، ابراز داشت: به طور مثال انسان مومن در این مواقع با رعایت بهداشت خود، به دیگران هم کمک میکند و همنوعش را نیز فراموش نمینماید.
وی عنوان کرد: در یک مرحله بالاتر، انسان با ایمان جدا از اینکه این بیماری آیا یک بلا یا یک امتحان یا هر چیز دیگری است، از این موقعیت و فرصت در راستای ایجاد اتحاد و همدلی مردم برای خیر رسانی به یکدیگر، فرصت سازی میکند.
فرصت سازی مشکلات در راستای پی ریزی یک تمدن الهی
کارشناس مرکز پاسخگویی به شبهات و سوالات دینی تصریح کرد: این فرصت سازی میتواند در جهت توجه بیشتر و تضرع به درگاه الهی و در نگاهی به مراتب بالاتر، فرصت سازی جامعه اسلامی در جهت اثبات توانایی خود برای مقابله با مشکلات و اثبات آمادگی خود برای پی ریزی یک تمدن الهی همه جانبه باشد.
وی تاکید کرد: بدین ترتیب مواردی که در این مطلب به آن اشاره شد نمونههایی از پیامهایی بود که خداوند از طریق این بیماری به ما انتقال میدهد؛ البته اگر بخواهیم به موضوع، با رویکردی توحیدی و نه صرفاً مادی بنگریم.
گفتنی است همشهریان و هم استانی های عزیز می توانند هر نوع شبهه دینی و سوال دینی خود را در ذیل این مطلب و در بخش نظرات مطرح کنند تا پاسخ گوی این شبهات در بخش «سه شنبه ها با پاسخگویی به شبهات دینی» باشیم.
نظر شما