مجمع جهانی اقتصاد یک بنیاد واقع در ژنو است که جلسات سالانه آن با رهبران تجاری و رهبران سیاسی ملی ( روسای جمهور، نخست وزیرها و دیگران) برگزار می شود و اغلب در داووس سوئیس برگزار می شود؛ همچنین جلسات منطقه ای در طول سال برگزار می شود . این سازمان در سال 1971 به وسیله کلاوز شواب یک استاد بازرگانی در سوئیس تاسیس شد.
بررسی تحولات اصلی و حاشیه ای این همایش دلالت از تفکیک ناپذیری اقتصاد و سیاست دارد.
گروه کشورهای درحال توسعه G11 درجلسه روزشنبه خود درباره چارچوبی برای ایجاد فشارجهت همکاری کشورهای صنعتی موسوم به G8 برای کاهش بدهی ها و ایجاد اقتصادهای شکوفا به توافق رسیدند.
سخنان عبدالله دوم پادشاه اردن
شاه اردن در سخنانی گفت : از نظر اقتصادی این سازمان در بحبوحه حرکت کشورهای جهان سوم برای تغییر نظم اقتصادی جهانی و استقرار یک نظم اقتصادی جهانی نوین آغاز به کار کرد. بحران نفتی سال 1973 به کشورهای در حال توسعه این امید را داد که آنها نیز می توانند در کنارهم در تحولات اقتصادی جهانی، صدایی داشته باشند.
کشورهای درحال توسعه سیاستهای استعماری کشورهای توسعه یافته را از دلایل اصلی عقب ماندگی خود می دانند و خواهان تبعیض مثبت به نفع کشورهای جهان سوم هستند.
تحولات حاشیه این کنفرانس
تحولات سیاسی حاشیه این کنفرانس نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ درحاشیه همایش جهانی اقتصاد در خاورمیانه که مقامهای عالی رتبه کشورهای مختلف گردهم می آیند؛ درباره روابط سیاسی و موضوعات سیاسی مختلف به بحث می نشینند. از جمله تحولات سیاسی مهم درحاشیه اجلاس منطقه ای مجمع جهانی اقتصاد می توان به موارد زیر اشاره کرد .
دیدار متکی و نخست وزیر مغرب
منوچهر متکی وزیر امورخارجه کشورمان با دکتر ادریس جطو نخست وزیر مغرب در حاشیه اجلاس منطقه ای مجمع جهانی اقتصاد در اردن درباره مسائل دو جانبه و منطقه بحث و تبادل نظر کردند.
متکی با اشاره به کشتارهای وحشیانه رژیم صهیونیستی درغزه گفت : تجاوزات رژیم صهیونیستی عامل نا امنی در منطقه است.
وی بیان کرد که اجلاس بین المللی دولتی و غیر دولتی فرصت مناسبی برای محکومیت این فجایع انسانی است.
متکی همچنین در این دیدار درباره رویکردهای تداوم اشغال عراق اظهار داشت : رویکردهای اشغالگری غیر قابل پذیرش و مطرود است و مردم آمریکا و انگلیس با آرای خود در انتخابات اخیر، نارضایتی خود را از این گونه رویکردها ابراز کردند.
وزیر امورخارجه دراین دیدارخواستار گسترش روابط اقتصادی فیمابین درتمام عرصه ها شد وراه حل های حوزه اقتصاد بین المللی برای معالجه مشکلات اقتصادی کشورهای درحال توسعه را عمدتا ناکارآمد دانست و گفت : شرایط اقتصادی در آمریکای لاتین به علت راه حل های غیرکارآمد بحرانی است؛ سالها کشورهای این منطقه آزمایشگاه سیاست های اقتصاد بین المللی بوده و تا کنون صدها میلیارد بدهی مردم این منطقه و افزایش نابسامانی ها، نشان دهنده ناکارآمدی این راهبردها است.
دکتر "دادریس جطو" نخست وزیرمغرب نیز با اشاره به نقش مهم ایران در منطقه گفت : ایران با عنوان مرکز ثقل منطقه برای صلح و امنیت به شمارمی آید و تاکنون با تدبیر گام برداشته است.
درخواست نخست وزیر پاکستان برای راهبرد جهانی در حل مسائل فلسطین، عراق، لبنان و ایران
شوکت عزیز نخست وزیر پاکستان درهمایش اقتصاد جهانی که از روز جمعه در اردن آغاز به کار کرده است؛ جامعه بین المللی را به حل و فصل مشکلات از طریق جهانی فراخواند.
وی خاطرنشان کرد : اولین و اصلی ترین راهبرد،حل مشکلات داخلی و خارجی در منطقه است.
عزیزهمچنین بر تحولات اجتماعی و اقتصادی برای کاهش فقر و فراهم آوردن تجهیزات بیشترجهت آموزش و پرورش تاکید کرد.
نخست وزیرپاکستان افزود: تنش هایی همچون مسئله فلسطین، جنگ عراق و بی ثباتی درلبنان یکی از منابع اصلی افراطی گری و تروریسم در جهان به شمار می روند.
مطرح شدن برخی مسائل بودار
طارق الهاشمی معاون رئیس جمهور عراق در اظهاراتی غیر مسئولانه، نقش مثبت جمهوری اسلامی ایران در عراق را نادیده گرفت و همنوا با مقامهای غربی مدعی دخالت ایران درعراق شد.
هاشمی گفت : نه فقط ایران، بلکه سوریه و کشورهای همسایه نیز نقش دارند؛ مسئله عراق درحال تبدیل شدن به یک تهدید علیه ثبات جهانی و منطقه ای است، بنابراین همه باید درباره آنچه در حال رخ دادن است، دقیق باشیم .
از سوی دیگر، شبکه العربیه در گزارشی اعلام کرد که اجلاس منطقه ای مجمع جهانی اقتصاد به مکانی برای ابراز نارضایتی کشورهای عربی از نقش ایران در منطقه تبدیل شد.
نظر شما