۵ تیر ۱۳۹۹، ۱۶:۲۰

یادداشت؛

سفری بی حاصل برای کشاورزان/ لزوم حمایت از کشاورزی جنوب کرمان

سفری بی حاصل برای کشاورزان/ لزوم حمایت از کشاورزی جنوب کرمان

کرمان - سفر وزیر جهاد کشاورزی به کرمان در حالی رقم خورده که این استان در زمینه افت شدید نرخ محصولات کشاورزی، کم آبی و مقابله با آفت ملخ با چالش جدی مواجه است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: امروز بزرگترین استان کشور شاهد حضور وزیر جهاد کشاورزی است، اما این سفر در حالی روی می‌دهد که صدای اعتراض کشاورزان جنوب استان کرمان به دلیل افت قیمت محصولات کشاورزی از ابتدای سال جاری شنیده نشد!

کشاورزان با کاهش قیمت خیار، گوجه، پیاز مواجه شده‌اند، این روند از بهمن ماه سال گذشته آغاز شد و به صورت دومینویی تا اواخر فصل خرداد ماه سال جاری ادامه یافت و در تمام این مدت اقدام قابل توجهی برای جلوگیری از دلال بازی و افت قیمت محصولات انجام نشد.

در حالی قیمت خیار و گوجه به ۲۰۰ تومان برای هر کیلو محصول رسید که نرخ تولید هر کیلو از این محصول برای خیار ۳۲۰۰ و برای گوجه ۳,۵۰۰ تومان عنوان شد.

نوشدار و پس از مرگ سهراب

بخش قابل توجهی از محصول به دلیل عدم توجیه اقتصادی برداشت نشد و در زمین‌های کشاورزی باقی ماند و آن بخشی هم که برداشت شد به دست دلالان افتاد و در حالی که با کمترین قیمت در زمین‌های کشاورزی خریداری می‌شد با چند برابر قیمت در بازارهای مصرف به دست مشتری‌های داخلی می‌رسید.

تنها اقدامی که در این مدت انجام شد خرید توافقی محصول گوجه در زمانی بود که دیگر محصولی برای برداشت باقی نمانده بود و بسیاری از کشاورزان این اقدام را نوشدارو پس از مرگ سهراب قلمداد کردند.

افت قیمت در حالی روی داد که در سال جهش تولید انتظار می‌رفت که با برنامه ریزی دقیق مسئولان، بازاریابی، ایجاد راهکارهایی برای جلوگیری از دلال بازی و در نهایت حمل و نقل محصولات به بازارهای داخلی زمینه برای تشویق تولید کنندگان ایجاد شود.

زمان طلایی برای حل مشکلات کشاورزان در راستای جلوگیری از افت قیمت محصول سپری شد و بسیاری از کشاورزان در حالی ورشکست شدند که باید اقساط وام‌های دریافتی و یا اجاره زمین‌های کشاورزی را بپردازند.

مبارزه با ملخ‌ها با دست خالی

از سوی دیگر در حالی از مهر ماه فائو بارها نسبت به هجوم ملخ‌های صحرایی به جنوب و شمال استان کرمان هشدار داده بود که مبارزه با هجوم ملخ‌ها به پشتیبانی لجستیکی نیاز دارد، این در حالیست که مسئولان جهاد کشاورزی جنوب کرمان بارها در خصوص عدم تجهیز به ماشین آلات برای دسترسی به عمق باتلاق جازموریان گلایه کرده‌اند.

طبق اعلام کارشناسان کشاورزی، ملخ‌های صحرایی امسال از سه جبهه کشورهای عربی، کانون‌های محلی در استان کرمان به ویژه جازموریان و پاکستان وارد استان می‌شوند و میزان مواجه کشاورزی کرمان با ملخ‌ها بیشتر از سال گذشته خواهد بود.

عدم توجه برای مبارزه به این آفت می‌تواند کشاورزی استان کرمان را در مقابل تهدیدی قرار دهد که در صورت خسارت به باغ‌ها و مزارع استان کرمان می‌تواند خسارت قابل توجه به جای بگذارد و نباید فراموش کرد که یک چهارم باغ‌های کشور در استان کرمان قرار گرفته است.

خشکسالی تهدید جدی کشاورزی

در این میان خشکسالی و کمبود شدید آب در بخش کشاورزی به یکی از تهدیدهای جدی برای اقتصاد کشاورزمحور استان کرمان تبدیل شده است.

عدم توجه جدی به اجرای طرح‌های آبیاری مکانیزه در استان کرمان و اصلاح الگوی کشت برای جلوگیری از تولید محصولات آب بر و افزایش تولید محصولاتی که به آب کمتری نیاز دارند یکی دیگر از چالش‌های کشاورزی در استان کرمان است.

تاکنون هیچ طرح مشخصی برای تأمین آب مورد نیاز بخش کشاورزی در استان طراحی نشده و از سوی دیگر به دلیل استفاده از روش‌های سنتی ۷۰ درصد از آب مورد استفاده در بخش کشاورزی نیز هدر می‌رود.

کرونا و عدم صادرات محصولات

اما مهمترین چالش موجود در مسیر اقتصاد استان کرمان تنش در صادرات محصولات به دلیل شیوع کرونا می‌باشد بطوریکه بخش قابل توجهی از محصول پسته و خرما استان کرمان که هر سال باعث صادرات غیرنفتی در استان می‌شد تحقق نیافته است و در انبارها و سردخانه‌ها دپو شده‌اند.

در حالی که رفته رفته در بسیاری از کشورها آزادسازی محدودیت‌ها در دستور کار قرار گرفته است، اندیشیدن راهکارهایی برای صادرات محصولات صادرات محور استان کرمان امری ضروری است در غیر این صورت کشاورزان استان با مشکلات جدی مواجه می‌شوند.

حال باید سوال کرد سفر امروز وزیر جهاد کشاورزی به استان کرمان کدام یک از این مشکلات را در چه سطحی برطرف می‌کند و موجب رفع موانع موجود در مسیر کشاورزی استان خواهد شد.

کد خبر 4958342

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha